Evangelist Jan Zijlstra geeft geen genezingsgarantie

De evangelist van De Levensstroom in Leiderdorp, Jan Zijlstra, vindt niet dat hij onduidelijke voorlichting geeft over zijn genezingsdiensten. Dat zei hij donderdag in een EO-uitzending waarin hij geconfronteerd werd met mensen die eerst genezen zeiden te zijn, maar bij wie de ziekte later terugkwam, schrijft het Reformatorisch Dagblad. In het tv-programma werd onder andere gesproken met Leonie Verhoef (13) uit Noordeloos. Zij ging in maart van dit jaar naar een genezingsdienst van Jan Zijlstra nadat ze gehoord had dat Janneke Vlot uit Bleskensgraaf, na 18 jaar ziekte, in een dienst in De Levensstroom genezen was van posttraumatische dystrofie.

Leonie, die dezelfde ziekte heeft, zei na de dienst bij Zijlstra ook genezen te zijn. Na een aantal weken kreeg ze echter een terugval, zo vertelde ze donderdagavond in het actualiteitenprogramma Netwerk. Daarna is zij opnieuw enkele keren in een genezingsdienst geweest, maar de ziekte kwam steeds weer terug. In Netwerk waren donderdag beelden te zien van de laatste keer dat ze de dienst van Jan Zijlstra bezocht. Ze werd niet genezen. In het programma kwamen ook andere mensen aan het woord die eerst wel genezen dachten te zijn, maar bij wie de ziekte terugkwam.

Geconfronteerd met de vraag of hij wel eerlijke voorlichting geeft over de genezingsdiensten, zei Jan Zijlstra in Netwerk dat hij mensen die in zijn diensten komen altijd duidelijk maakt dat niet iedereen genezen wordt. „Ik ben God niet. Ik doe alleen wat Hij ons in Zijn Woord opdraagt, namelijk zieken de handen opleggen”, aldus Zijlstra.

Hij gaf toe dat het niet goed is getuigenissen van ’genezen’ mensen, die later niet genezen blijken te zijn, op de website van de Levensstroomgemeente te laten staan. „Wat Leonie betreft, heb ik opdracht gegeven haar verhaal eraf te halen.”

Volgens Zijlstra zijn mensen die bij hem zijn geweest en later toch niet genezen blijken te zijn, niet slechter af dan wanneer ze niet gekomen waren. „Velen zijn beter af. En ik zeg bij alle mensen altijd precies waar het op staat. Niet iedereen wordt bij mij genezen. In de Bijbel staat ook het verhaal van Elia die zeven keer moest bidden voordat de belofte die hij had gekregen, vervuld werd.”

Lees ook op deze blog:
Jan Zijlstra: ‘Als ik iedereen kon genezen, zou ik God zijn'
Waarom geneest God geen geamputeerden?
'Geloof in wonderen is tijdelijk verschijnsel'

Lees ook:Jan Zijlstra: ‘Als ik iedereen kon genezen, zou ik God zijn’
Lees ook:‘Geloof in wonderen is tijdelijk verschijnsel’
Lees ook:Handige nieuwe overzichtspagina met veel blognieuws van Blog.nl
Lees ook:Over deze blog (colofon)
Lees ook:Christenen en boeddhisten vieren tezamen Pinksterfeest

15 reacties op “Evangelist Jan Zijlstra geeft geen genezingsgarantie

 1. Cynthia

  Mijn moeder was er geweest en ze wilde eigenlijk dat ik ook ging. Echt niet dus.

  Ze was er zelf ook snel van bekomen. Hij was zijn show begonnen met om geld bedelen. Hij had gezegd dat de een 5 euro kon missen, een ander 10 euro, maar dat er ook mensen waren die 100 of 200 euro konden missen. En dat ze dat niet voor hem moesten doen, maar om in het reine te komen met God.
  (aflaten worden toch niet meer verkocht?)

  En toen hij iedereen de hand op ging leggen, bleek dat hij dat lang niet bij iedereen deed. De een deed hij wel, de ander zei hij alleen: Ziekte verdwijn! en dan mochten ze doorlopen.

  Volgens mijn moeder is het gewoon een handige, op geldbeluste paragnost en mensen ook inschat door ze aan te kijken. De gehoorzame slaafjes legt hij de handen op en de mensen met twijfels kunnen doorlopen. Wegwezen!

  Dus tuin er alsjeblieft niet in. Het is voor veel mensen het laatste redmiddel tot genezing, denken ze, maar dat is het niet. Er is maar 1 iemand die er beter van wordt en dat is Jan Zijlstra zelf!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henkie

  Hmm… een erg doof meisje uit mijn gemeente had direct na een bezoek aan Jan Zijlstra er juist een aantal decibellen bij gekregen, de artsen die haar de week erna onderzochten, stonden voor een raadsel.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Henk-Jan

  Tja, de ene vind Jan een kwakzalver, de andere een gezalfde. Maar hoe dan ook, er zijn gewoon mensen die er baat bij hebben gehad.

  Ik weet nog zelf niet goed wat ik er van moet denken…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Cynthia

  Hij kan het ook wel Henkie, want hij is paragnost. En juist dat vind ik het erge, dat hij niet IEDEREEN probeert beter te maken.

  Mijn moeder had maar 5 euro in de envelop gedaan, haar vriendin ook. Zij behoorden tot degenen die gewoon door mochten lopen en niet de handen opgelegd kregen. Maar juist om te genezen bij een paragnost, moeten ze de handen opleggen.

  Had Jan Zijlstra wel de handen opgelegd als mijn moeder 100 euro in de envelop had gedaan?

  Dan vind ik hem heel fout bezig. Jezus genas iedereen die bij hem kwam, zelfs zijn vijanden. Maar Jan Zijlstra oordeelt naar geld en dat kan ik in hem niet vergeven.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Cynthia

  Overigens hebben paragnosten vrijwel altijd meer dan een behandeling nodig om iemand te genezen, anders kom het vaak terug.

  En dat klopt ook, want veel mensen krijgen hun ziekte na verloop van tijd terug. Vraag een goede en eerlijke paragnost maar. Die zal je altijd een paar keer terug laten komen. In 1x genezen geloven ze niet.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Henk-Jan

  @Cynthia: In de envelop? Vooraf? Of tijdens de dienst? Kan Jan zo goed gezichten bij enveloppen matchen dat hij wist van wie die 5 euro was?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Cynthia

  Aan het begin van de dienst schijnbaar. Toen werd er door Jan Zijlstra meteen gezegd dat sommigen 5 euro konden missen, sommigen tien, maar sommigen 100 of 200. Toen moesten ze een papier invullen met hun naam en adresgegevens en weet ik wat allemaal nog meer en geld bijsluiten.

  Mijn moeder en vriendin zaten vooraan en ze zei dat hij heel goed wist dat ze het oplichting vonden. Want dat je geld vraagt.. okee… maar je spreekt mensen toch aan als je oordeelt dat sommigen wel 100 of 200 kunnen missen. Mensen die het misschien NIET kunnen missen, geven het toch omdat het hun laatste hoop op genezing is.

  Afijn, mijn type is het niet, die Jan Zijlstra.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jasper N.

  Ik heb Jan Zijlstra in de Netwerkuitzending gezien. Misschien dat hij er in de dagelijkse praktijk mee wegkomt, maar op TV is het een slecht leugenaar.

  Welke overmoedigheid hem heeft doen besluiten in de uitzending te komen weet ik niet; hij loog werkelijk dat het gedrukt stond.

  Zijn DVD’s zijn er het beste voorbeeld van: hij verklaart mensen genezen, terwijl hun klachten domweg terugkeren. Desalniettemin laat hij hen indirect preken voor zijn parochie.
  EEn van de meest schrijnende voorbeelden van zijn oplichterspraktijken blijkt uit het flinterdunne verhaaltje dat de DVD’s vrijwel alle ‘onverkorte genezingssessies’ zijn. Er is niet gemanipuleerd – het zijn niet uitsluitend successtories.
  Quatsch! Baarlijke nonsens, zoals duidelijk te zien was in de reportage.

  Daarin kwamen de reeds eerder genoemde twijfelaars ook aan het woord en in beeld. De wijze waarop hij hen tegemoet treedt, met z’n overtuigingsloze gezever, is stuitend: “Ja, je voelt het naar beneden trekken, he” – het meisje voelde niets, en tot Jans verbazing durfde ze dat nog te zeggen ook; hij was duidelijk even van zijn stuk gebracht.

  Wellicht heeft Jan Zijlstra krachten die anderen niet hebben, en wendt hij deze aan ter meerdere eer en glorie van God zijn Heer en van de mensen die hij geneest. Dat hij dit doet zonder zichzelf te verrijken en zonder te discrimeneren is echter meer dan twijfelachtig.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Mariëlle

  Mensen mensen toch.. ik snap al die reacties niet, waar zijn julie toch op uit? om die man (JZ) eens even lekker flink de grond in te trappen? Waarom zo negatief doen, over iemand die het evangelie wil verkondigen (dat ook de opdracht voor ons is, om te doen!) En dat geld beteft, wat denken jullie, dat al die folders en boekjes voor niets worden gedrukt en worden rond verspreidt!? dat al die elektrichiteit gratis is? en ga zo maar door.. daar is echt wel geld voor nodig! En JZ verplicht niets! je MAG een bijdrage leveren, maar dat MOET niet! Ik ben al een aantal keer naar zo’n genezingsdienst geweest, het is elke keer weer SUPER! En over het bidden gesproken, het maakt helemaal niets uit, hoelang of hoe kort je bidt! moet je bij elke zieke ongeveer precies 5 minuten bidden? heb het dan soms meer zin? het gaat er niet om hoelang je bidt! het gaat er om dat je gelooft dat God je kan genezen, en dat Hij je op ELK moment van de dag kan genezen,en dat Hij je ook WIL genezen, en dat je gezond bent! De een geneest in een seconde de ander moet misschien drie of vier keer voor zich laten bidden en weer een ander geneest niet! (sommigen genezen in 1 tel bij andere gaat het stapsgewijs!) Niemand heeft er een verklaring voor dat de een wel geneest en de ander niet maar daar kan je JZ niet de schuld van geven, hij is een gewone man net zoals jij en ik. Ga het dan eens van de andere kant bekijken: misschien heeft God wel andere plannen met die persoon die niet geneest! JZ is geen leugenaar hij geeft toe dat er mensen wel en niet genezen, maar dan moet je niet bij hem komen met de vraag.. hoe kan HET dat de een wel geneest en de ander niet? want die man weet net zo veel als jij en ik!! Tijdje terug was netwerk op tv met JZ, ze vroegen hem dingen waar hij en geen ander antwoord op kan geven! Ook was na dat programma een negatief stuk in de krant te lezen over JZ en de mensen die niet genezen zijn,(die ook in dat programma zaten van netwerk) en daar stond in; dat ze niets meer met JZ te maken wilde hebben en dat ze hem haten.. Ik ben 1 van hen die ook in dat stuk werd genoemd en ik denk er zo HELEMAAL niet over!!! en heb dan wel niet lichamelijke genezing ontvangen maar wel innerlijke zielsgenezing!! (en dat is veel belangrijker!) en ik ben er ook helemaal niet negatief over. Maar zo heeft de tv en de krant (media!) het wel overgebracht op de mensen. Als je het dan over leugenaars heb kan je beter de media aanwijzen!! JZ zegt altijd in de diensten dat niet hij geneest maar GOD! en dat als er een genezing plaatsvind dat ze God moeten bedanken en niet JZ! Het gaat gewoon op bijbelse wijze dus wat is er verkeerd aan? Een tip: zoek eerst eens wat op en bekijk of vergelijk het eens met de bijbel voordat je met een oordeel komt;)

    /   Beantwoorden  / 
 10. Jan Zijlstra

  Ik snap niet waar jullie het over hebben. Genezing kost gewoon geld. Zaken zijn zaken. Niet zeiken.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Mariëlle

  ik hoop dat de mensen die hier wel eens op deze site kijken niet in dat bericht trappen, wat hierboven getikt is, door een persoon die zich (als jan zeilstra voordoet) ik ga nog steeds naar leiderdorp toe en jz zou zoiets nooit zeggen, mensen proberen hem zwart te maken en waarom? omdat ze er zich te weinig in verdiepen en er te weinig van af weten en al gauw een oordeel klaar hebben liggen terwijl ze nog nooit naar een dienst geweest zijn en alleen maar negatieve stukken op het internet hebben gelezen.Het gaat er bij jz om dat het EVANGELIE zo veel mogelijk verspreid word en dat mensen tot GELOOF mogen komen, en niet om het geld wat elke keer maar weer als een negatief punt naar voren word gehaald of al die andere rare dingen, ik vraag me af als je daar allemaal op zit te letten.. wat doe je dan in een kerkdienst? je komt toch om God de eer te geven en te prijzen?! en nog zoiets jz zegt altijd tegen degene die genezen is in een genezingsdienst WIE HEEFT HET GEDAAN?? GOD!! ANTWOORDEN DE MENSEN DAN) en zo is het! hij verwijst altijd mensen naar God. En om het even recht te zetten genezing kost geen geld dat is al helemaal nog nooit gezegd maar dat maken de mensen er weer van.

    /   Beantwoorden  / 
 12. trudie

  De Here God heeft mij ook aangeraakt door middel van handoplegging bij JZ.
  Mijn astma is zodanig verminderd dat ik er nu zeer goed mee kan leven. s’Nachts werd ik wakker en ik ervoer een zeer grote hoeveelheid zuurstofopname, zoals ik nog nooit in mijn leven ervaren had. DAt was de Here God die mij liet weten dat er genezing was opgetreden.

  Ook heb ik meegemaakt dat de woorden die over mij zijn uitgesproken door JZ bevestigingen (profetieen) en aanvullingen waren op dat wat er zich in de toen nabije toekomst zou gaan afspelen. Het heeft mij enorm veel moed gegeven dat ik wist dat de Here God erbij was.
  In de bijbel wordt toch gesproken over gaven van de Heilige Geest die aan mensen wordt gegeven!
  Belangrijk is dat de naam van de Here Jezus en de afhankelihjkheid van Hem wordt geproclameerd. En dat wordt gedaan bij JZ.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Vanes

  Hoe voelt dat Trudie aangeraakt worden door god?
  Ben je nu opgelucht of opgelicht?

    /   Beantwoorden  / 
 14. gony kok

  als ikzo alles lees over jan zylstra dan is het een 2e schuller die met ingezameld geld en roem een cathedraal wil bouwen die de kathedraal van schuller over treft dus voor my geen zyltra diensten want het zit allemaal tussen je oren

    /   Beantwoorden  / 
 15. EVI

  HAI GELOOF AL JAREN IN GOD EN HIJ HEEFT MIJN LEVEN TOTAAL VERANDERD
  GOD IS ER ONDANKS MIJN GELOOF WAS IK TOCH OP MIJN HOEDE MAAR EEN DING VERGEET IK NOOIT BEN EEN KEER BIJ JZ GEWEEST EN MIJN LICHAAM WERD WARM EN MIJN HANDEN GROEIDEN .IK VERGEET DAT NOOIT EN IK VERWACHTTE HET VAN GOD NIET JZ.MAAR HIJ HEEFT DE GAVE VAN HANDOPLEGGING .IK BEGRIJP HEEL GOED DAT ALS JE ZIEK BENT DAT JE ALLES GEFT ZELFS ALLE GELD OM BETER TE WORDEN .MIJN BROERTJE HEEFT MS IK BEGRIJP ER NIKS VAN MAAR GOD IS ER DAT WEET IK ZEKER .IK BID DAT HIJ ZAL GENEZEN MAAR VOORAL DAT WE HET KUNNEN ACCEPTEREN IN EERSTE PLAATS .GOD GENEEST MAAR JIJ MOET EERST GOD ZOEKEN EN VELE MENSEN WILLEN GENEZEN DAT IS ALLES EN DAT MAG BIJ HEN BIJ IEDEREEN ZIJN .GOD GENEEST EN NIET MENSEN .

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.