Sterke daling aantal christenen Midden-Oosten

Het percentage christenen in het Midden-Oosten nam de afgelopen honderd jaar sterk af, meldt het Reformatorisch Dagblad. In Turkije, Irak en de Palestijnse gebieden is het christendom bijna verdwenen, terwijl het in Libanon en Jordanië is gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van drs. Kees Hulsman van Arab West Report, een wekelijkse uitgave van artikelen en documentatie over het Midden-Oosten. Het grondgebied van het huidige Turkije telde in 1914 -een jaar voor het begin van de Armeense genocide- bijna 3 miljoen christenen (18,31 procent van de bevolking). In 1927 was dat aantal afgenomen tot 258.000 (1,89 procent). Nu zijn er naar schatting nog 100.000 christenen in het land, nog 0,2 procent van de overwegend islamitische bevolking.

Libanon kende vanouds een christelijke meerderheid. In 1894 was ruim 60 procent van de bevolking christen – nu is dat nog 30 procent. In Irak bleef het percentage christenen decennialang stabiel. Sinds 2003 daalde hun aantal echter sterk, doordat de meeste christenen vanwege de politieke situatie naar Syrië, Jordanië en het Westen vluchtten. In 2000 was nog zo'n 3 procent van de bevolking christen (700.000), nu is dat naar schatting 0,1 procent.

In Jordanië nam het percentage christenen af van 9,06 procent in 1914 tot 3,6 procent nu. Voor Syrië liggen die cijfers op respectievelijk 10,13 en 6,4 procent, voor Israël en de Palestijnse gebieden op 11,26 en 1,5 procent. In Egypte is de daling van het aantal christenen het kleinst: van 8,14 procent in 1907 tot 5,5 procent nu.

De cijfers laten volgens Hulsman een „triest beeld" zien. Met de doorgaande emigratie van christenen ziet hij geen directe hoop op verbetering. „Samenlevingen die honderd jaar geleden heel pluriform waren, worden nu uitsluitend islamitisch."

Lees ook:Deense kranten drukken spotprenten opnieuw af
Lees ook:Islam verovert de wereld
Lees ook:De resultaten van het onderzoek God in Nederland
Lees ook:Oh ja, dat seksprogramma in Egypte
Lees ook:Slechts kwart Europeanen ‘niet-religieus’

5 reacties op “Sterke daling aantal christenen Midden-Oosten

 1. Henk-Jan

  “Samenlevingen die honderd jaar geleden heel pluriform waren, worden nu uitsluitend islamitisch.”

  niet heel raar, de geestelijken worden daar zo gevolgd, dat het leven voor niet-islamieten onmogelijk wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. kluut

  Neem en Lees!

  Hoezo dubbele nationaliteit goedkeuren?

  Zo halen wij wel het paard van Troje binnen. Sommige vijanden moeten bijtijds ontmaskerd worden voordat je ze de poort binnen haalt. Een goede test is: Nederlander worden of niet.

  Wat kunnen wetenschappers toch dwaas zijn. Nederlander zijn is per definitie multicultureel zijn, zo is dit land ontstaan.

  Maar juist DAAROM past daarbij geen dubbel paspoort dat je boven dit alles verplicht om trouw te moeten blijven aan je Islamitische moederstaat. Want laten wij het probleem maar gewoon bij de naam noemen, het gaat vooral om Turkije en Marokko.

  Het echte probleem is dat de Islam geen weet heeft van objectieve waarheidsvinding.
  Gewelddadige onderwerping (= Islam) is voor hen helaas nog steeds de hoofdroute.

  Wij zullen hen daarom moeten overtuigen van het maken van een keus. Voor of tegen de vrijheid van denken.

  De Republiek van de zeven Provinciën, de voorloper Staat van het Koninkrijk der Nederlanden, was gebaseerd op vrijheid van denken. Want ook het toenmalige Roomse rijk vond denken verkeerd en vervolgde de vrijdenkers, de “ketters” die de Bijbel hadden gelezen, te vuur en te zwaard. Zo zijn wij een natie van vluchtelingen geworden, die één ding zeker wisten. Denken is vrij. Laten wij die erfenis maar niet weggooien. En laat vooraanstaande politici, die nog steeds, zogenaamd onvrijwillig, een dubbel paspoort bezitten, het goede voorbeeld geven door dit publiek te verscheuren.

  Nu wereldoorlog 3 al bijna begonnen lijkt, moeten wij echt nog weer eens tot ons door laten dringen wat H.M. van Randwijk dichtte na wereldoorlog 2:

  “Een volk dat voor tirannen zwicht,
  zal meer dan lijf en goed verliezen,
  dan dooft het licht…….”

  Zie voor meer:

  http://www.dodenakkers.nl/beroemd/randwijk.html

  Lees ook nog eens de thread onder Noachs’ ark over waarheidsvinding, over vrije keuze en lees ook op BBC News hoe recent nog de Zuid Koreaanse gijzelaars “bekeerd” moesten worden.
  Bovenstaand trieste beeld uit het Reformatorisch Dagblad is overduidelijk.

  Zouden onze Islamitische vrienden die onze vrijheid nog niet echt geproefd hebben hier nog eens over na willen denken? Zouden zij zich willen verdiepen in wat echte vrijheid betekent? Eens proberen zich onbevooroordeeld op te stellen tegenover de God van Abraham en Hem te vragen of Hij misschien nog wat meer aan hen te vertellen heeft dan wat hen tot nu toe onder dwang is overgeleverd?

  Veel Europeanen zijn rond 1600 – 1700 vrij geworden van het toenmalige juk van Rome door de Bijbel te gaan lezen. Werd hen streng verboden!!! Bijbelbezit was strafbaar en bracht je op de brandstapel. Hoe kan de geschiedenis zich toch herhalen. Wie toen door de Bijbel werd geraakt en daarom vrijheid en vrede zocht, vond veiligheid aan onze lage landen aan de zee.
  Een kostbaar bezit.

  “Neem en Lees!”

    /   Beantwoorden  / 
 3. Inci

  Beste allemaal,

  Ik kan me goed voorstellen dat het officiëlle aantal christenen in sommige landen afneemt …. niet overal is een klimaat waar je vrij voor je eigen religie kan kiezen. Hetgeen overigens niet hoeft te betekenen dat mensen werkelijk het christendom achter zich laten, men kan het ook binnenshuis houden.

  Het stukje over Turkije vond ik echter zeer vervelend. Een zelfde vergelijking zou zijn: “aantal Joden in het Christelijke Europa sterk afgenomen” en dan halen we wat statistieken erbij van voor en na de 2e WO.

  Mvg Inci

    /   Beantwoorden  / 
 4. kluut

  Inci, geloof is niet voor binnenshuis. Moslims willen in ook Nederland buitenshuis in de moskee hun gebeden doen, hun vrouwen willen ook in het openbaar met hoofddoekjes op kunnen lopen enz. enz. Zij willen uit de Koran kunnen citeren, zij willen die ook kunnen tonen zonder risico op vervolging enz.enz….
  Christenen in moslimlanden hebben recht op die zelfde vrijheid en van jou als Nederlander verwacht ik dat je dat recht van Christenen verdedigt.
  Er is zijn er maar heel weinig in het Christelijke Europa die de holocaust, de moord op 6 miljoenen Joden willen verdoezelen. Sterker nog er is een wet die je straft wanneer je dit historische feit ontkent. Wij hebben er denk ik veel van geleerd, de Duitsers voorop! Daar wordt een volk beter van als het in het reine komt met zijn eigen verleden. Dat strekt tot eer!
  Helaas is Turkije daar nog niet aan toe en jij kennelijk ook niet. De Armeense genocide is niet minder erg dan wat gebeurde in de 2e WO. Door dit historische feit te erkennen en te verwerken zou Turkije veel en veel sterker en humaner te voorschijn kunnen komen. Het is een belangrijke stap om je verleden te erkennen en te verwerken. DOEN!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Kris

  Ze noemen het ook wel een ‘christelijke zuivering’ in Irak. Het is echt niet zo dat iedereen vlucht om ‘de politieke situatie’. Veel geweld richt zich MET NAME tegen christenen, dus zeker een geval van toenemende vervolging tegen deze bevolkingsgroep. Echter, de meeste Irakese christenen verblijven in Syrië en Jordanië dus daarmee neemt ‘het aantal christenen in het Midden-Oosten’ niet af. In Syrië en Jordanië wachten zij op betere tijden. Nu maar hopen dat die oorlog in Irak eens ophoudt, want anders krijgen we er nog een vluchtelingenprobleem bij in het Midden-Oosten. En die hebben we daar al genoeg. Maar dat is weer een andere discussie…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.