Seksueel misbruik kerk VS blijft duur probleem

Het blijft een groot probleem voor de Rooms-Katholieke kerk: seksueel misbruik.

De kerk heeft in de Verenigde Staten vorig jaar 615 miljoen dollar (bijna 400 miljoen euro) schadevergoeding moeten betalen aan kinderen die seksueel misbruikt zijn door priesters en andere geestelijken.

 

 

Het bedrag is bijna het dubbele van wat de kerk in 2006 heeft uitbetaald aan slachtoffers. Weliswaar nemen de aanklachten af, maar de vergoedingen stijgen.

De meeste slachtoffers waren mannen en meer dan de helft was tussen de tien en veertien jaar oud toen het seksueel misbruik begon.

Het blijft een fenoneem. Onder het bewind van Johannes Paulus de II kon het seksueel misbruik onder priesters ook al niet teruggedrongen worden. Sommige bronnen spreken zelfs dat de Poolse paus het hand boven het hoofd hield van beschuldigde priesters.

Bekijk eens de documentaire Sex crimes and the Vatican van de BBC.

Over de documentaire: "Panorama ontdekte een geheim document, waarin een procedure staat om schandalen van seksueel misbruik van kinderen binnen de Katholieke Kerk af te handelen. Deze regeling, genaamd "Crimen Sollicitationis" (werd 20 jaar geleden afgedwongen door kardinaal Joseph Ratzinger, die nu de Paus is.)

"Het document bevat een instructie voor bisschoppen, hoe ze aanklachten tegen priesters omtrent seksueel misbruik van kinderen moeten afhandelen en het is door slechts weinig buitenstaanders gelezen. De critici zeggen het document wordt gebruikt om aan vervolging voor seksuele misdrijven te ontkomen," schrijft zaplog over de documentaire.

Klik op het plaatje om de 40 minuten durende documentaire van de BBC te bekijken.

Gebruikte bron video google video

Gebruikte bron tekst ANP

Lees ook:Nachtfilm: Sex crimes and the Vatican
Lees ook:Excuses voor 500 keer seksueel misbruik
Lees ook:Vaticaan moet meldingen seksueel misbruik sneller afhandelen
Lees ook:Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston
Lees ook:Zeeuw doet seksueel misbruik nichtjes af als ‘doktertje spelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.