Waarom religie onuitroeibaar is

Molly Bolly heeft op zijn weblog een ‘wetenschapelijke’ verklaring gegeven waarom religie onuitroeibaar is. Leest u mee?

"Ik ben bang dat religie onuitroeibaar is, omdat onze hersenen maar voor een klein deel uit logisch-lineair denkende cellen bestaan, de neo-cortex. Dit is alleen de buitenste schil van de hersenen, de hersenschors. Deze is er heel laat in de evolutie bij gekomen.

De rest van de hersenen is één grote kolkende massa van evolutionair opgestapelde irrationaliteiten, driften, geilheid, overle-vingsinstinct, xenofobie en andere zogenaamde onderbuikgevoelens, die gek genoeg dus niet in de onderbuik zelf zitten, maar gewoon in de hersenstam."

Conclusie: "Kortom 90% van onze hersenen is niet logisch-lineair en
dus zeer ontvankelijk voor religie en anderzins irrationele,
ongeverifieerde bagger, ik noem een Jomanda, ik noem een Karl Marx of
Robin Hood"

Het is maar even dat wij het weten…


Foto van iJohn

Lees ook:Drop uw religieuze ei op religie.blog.nl
Lees ook:Hitlergroet gefilmd in ‘christelijke schoolklas’
Lees ook:Tijs van den Brink maakt zich niet druk om kijkcijfers nieuwe talkshow
Lees ook:Studie: Britse moslimjongeren radicaliseren
Lees ook:Protest leerlingen tegen overvolle bussen is ‘godsdienstoorlog’

7 reacties op “Waarom religie onuitroeibaar is

 1. Molly-Bolly

  Leuk dat mijn artikel gelinkt staat, dank!
  Ik ben overigens zelf Boeddhist maar dat is dan ook geen type religie zoals in mijn artikel genoemd. Het is geen geloof, zeg maar. Je hoeft niets te geloven. Geloof is dat je een mentaal plaatje van iets maakt en denkt dat dat de realiteit is. Zoals geloof in Sinterklaas. Het Boeddhisme is de enige religie die zich keert tegen elke vorm van geloof, want geloof is leuk voor kleine kinderen, maar heeft met de realiteit niets te maken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Sven E Noch

   er zijn meer van die filosofieën hoor, …
   maar soms wel vermengt met ideeën overgenomen vanuit bijvoorbeeld het boeddhisme.

   en religie is heel makkelijk uit te roeien, als we maar blijven aantonen welke leugens er vaak mee gemoeid zijn en hoe natuurlijk, blijft er weinig meer over om in te kunnen geloven.

   net zoals sinterklaas

     /   Beantwoorden  / 
 2. jos

  @ Molly, evolutionair gezien heeft de mens van nu geen baat meer met religie’s… maar we zijn te dom om dat te zien.
  Wat Boeddhisme betreft: Boeddhisten GELOVEN dat mensen en dieren worden gereïncarneerd…
  en heeft zoals alle religie’s ook slechte kenmerken, vooral ook bij de toestanden van de vrouwen. Veel gemeenschappen geven de vrouw nog steeds geen zelfde rechten als mannen en worden dus nog steeds gediscrimineerd. Zo zijn er nog steeds bepaalde gebieden waar vrouwen in een dierenhok moeten wonen wanneer zij hun maandstonden hebben. Een mooi en goed geloof gebeurd alleen in je hoofd, privé tussen vier muren en niet buiten. Alles is geschreven door mannen en we geloven hun onzin.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paapsgezind

  Waarom zou Boeddhisme geen religie zijn, Molly-Bolly? Het Boeddhisme probeert antwoord te geven op de twee belangrijkste religieuze vragen: wat is de relatie van de mens tot de kosmos en wat is de relatie van de mens tot zijn medemens.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gnasten

  Het gaat hier een beetje om de definitie van religie denk ik.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Gnasten

  Vervolg… Wikipedia’s pagina over religie/godsdienst geeft aan dat je het bij religie hebt over een levensbeschouwing, die vaak uit gaat van een hogere macht of opperwezen. Het is dus niet zo moeilijk om voor jezelf aan te geven of je boeddhisme wel of geen religie wil noemen. Maar daar ging het stukje volgens mij niet over.

  Interessante theorie denk ik, dat godsdienst uit zal sterven. Godsdienst in de zin van het aanhangen van de christelijke, islamitische, joodse, hindoestaanse god(en) wijzen

    /   Beantwoorden  / 
 6. Gnasten

  Vervolg… (mijn HTML begint roestig te worden) de statistieken er wel een beetje op ja. Intussen geeft bijna de helft van de Nederlanders aan geen religie aan te hangen.

  Maar zolang religie ook staat voor een bepaalde levensvisie en je niet per sé één van de (vele) goden hoeft te volgen zal het nog wel even bestaan denk ik.

  Denken over wie en wat je bent en wat je hier komt doen? Lijkt me heel menselijk. We hebben steeds minder behoefte aan een voorgekauwde levensvisie, maar vooruit kijken en filosoferen is gewoon leuk en een leuk onderwerp om je hersenschors lekker fit en in vorm mee te houden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.