De islam als spiegel voor westerse christenen

Door de groei van de islam moet Europa het algemeen geaccepteerde uitgangspunt dat religie vooral een privé-aangelegenheid is, opnieuw overdenken. Dat stelde de Britse sociologe Grace Davie vrijdag tijdens een vergadering van Europese kerkleiders, meldt Kerknieuws.nl, op gezag van persbureau ENI. ,,Wij negeren de aanwezigheid van de islam, tot ons eigen gevaar'', zei de hoogleraar aan de Universiteit van Exeter tijdens een conferentie van Europese kerkleiders in het Duitse Wittenberg. Onder invloed van de islam dringt religie weer langzaam door tot het Europese publieke domein, stelt Davie. ''Europa moet weer praten over onderwerpen die afgehandeld werden gewaand. De islam laat zich niet tot het privé-domein terugdringen, zoals we recentelijk hebben gezien.'' Dat vind ik toch wel mooi. De islam als een soort spiegel voor westerse christenen: hebben zij zich niet teveel uit het publieke domein laten verdrijven?

In de toespraak presenteerde Davie de resultaten van haar recente onderzoek over de plaats van religie in Europa. Hierin schreef ze onder andere over de cartoonrellen van vorig jaar. ''Het gebrek aan wederzijds begrip in dit conflict en de onwil van beide partijen om concessies te doen, hebben alarmerend snel geleid tot gevaarlijke confrontaties in Europa en daarbuiten.'' De terugkeer van religie in het publieke domein is ,,waarschijnlijk een groter probleem voor de seculiere elite dan voor de christelijke kerken'', merkte Davie op. ,,Nu moeten we leren omgaan met openbare religie. Christelijke kerken kunnen hier een grote rol in gaan spelen.''

Er komt langzaamaan weer aandacht voor het feit dat religie niet uitsluitend een privé-aangelegenheid is. Een jaar of vier geleden had echt nog niemand dat kunnen vermoeden (met name door de anti-religieuze erfenis van acht jaar Paars). Ik denk dat we die terugkeer van religie zeker voor een groot deel als verdienste van de islam mogen zien. Het lef en gebrek aan angst waarmee moslims hun hoofddoek met trots dragen en vanuit religieuze overtuigingen een vrouwelijke minister weigeren de hand te schudden, worden zo ineens niet alleen omstreden integratiekwesties, maar ook belangrijke mijlpalen voor een terugkeer van religie in het publieke domein.

Lees ook:De zogenaamde spruitjeslucht van het regeerakkoord
Lees ook:Paus bekritiseert EU vanwege verloochening christelijke wortels
Lees ook:Donderdag op radio 5: geloven in het publieke domein
Lees ook:‘Europa moet terug naar zijn christelijke wortels’
Lees ook:RK-Kerk: ‘Gevaren islamisering niet onderschatten’

Eén reactie op “De islam als spiegel voor westerse christenen

  1. Truus Baaij

    Islam als katalysator van joods – christelijk zelfbewustzijn? Spiegels de islam ons voor: afschaffen scheiding tussen kerk en staat voor?
    Je zou het denken,gelet op het rapport Geloven in het publieke domein van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.