Turkse moslims massaal opgelicht

De illegale fondsenwerving in de Turkse moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is onderdeel van een miljardenzwendel op Europese schaal. Minstens 400 duizend Turkse migranten zijn volgens voorzichtige schattingen voor minimaal 5 miljard euro opgelicht. Het geld is spoorloos. Dat schrijft De Volkskrant vandaag, naar aanleiding van onderzoek van een Turkse parlementaire commissie en een stroom aan rechtbankvonnissen in Duitsland en Zwitserland.

Centraal in het web van nepvennootschappen – een kleine honderd zijn er gevonden – stonden volgens diverse bronnen de moskeeën van de religieuze organisatie Milli Görüs, die in Amsterdam probeert de veelbesproken Westermoskee van de grond te krijgen.

Volgens Milli Görüs Nederland is er eind jaren negentig inderdaad massaal geld belegd in de zogenaamde groene fondsen, groen naar de kleur van de islamitische vlag. Een woordvoerder: ‘Dit gebeurde in alle Turkse moskeeën en koffiehuizen.’ Dat de imams van Milli Görüs betrokken waren bij de illegale werving van meestal zwart geld wordt met klem ontkend.

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) wil dat minister Bos van Financiën laat uitzoeken in hoeverre Milli Görüs Nederland met zwart geld is gefinancierd. Het antwoord is van belang omdat de gemeente Amsterdam de organisatie indirect heeft gesubsidieerd met een miljoenenbedrag bij de aankoop boven de marktwaarde van het terrein voor de Westermoskee.

In Duitsland hebben zich inmiddels 20 duizend slachtoffers van de illegale fondsenwerving verenigd in ‘Holding Zedeler’, Turks voor slachtoffers. Voorzitter Muhammet Demirci is stellig: ‘Milli Görüs fungeerde als tussenpersoon. In geen enkele Turkse moskee werd belegd, alleen in die van Milli Görüs. De rol van de imam was juist essentieel. Hij riep de gelovigen op hun geld te steken in islamitische fondsen. Het geld verdween voor religieus-politieke doeleinden naar Turkije. De fondsen werden daarna opgeblazen.’

Lees ook:Westermoskee wellicht in ‘radicale’ handen
Lees ook:Amsterdam stelt onderzoek Westermoskee in
Lees ook:CDA ‘erg verontrust’ over radicale invloed op moskeeën
Lees ook:Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen
Lees ook:Neppriester licht via geldtruc Amsterdammers op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.