‘Diepe wonden in betrekkingen christenen en moslims’

De wonden in de betrekkingen tussen christenen en moslims zijn nog steeds diep. Dat zei de Iraanse oud-president Mohammed Khatami vrijdag, nadat paus Benedictus XVI hem op particulere audiëntie had ontvangen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Khatami was de belangrijkste moslim die bij de paus op bezoek was na diens controversiële rede in Regensburg in september vorig jaar. Tot woede van veel moslims citeerde de paus toen een veertiende-eeuwse Byzantijnse keizer die een verband legde tussen de islam en geweld.

De paus betuigde kort daarop zijn spijt dat zijn woorden als een aanval op de islam werden uitgelegd, maar maakte niet zijn excuses. Het bezoek van Khatami, die van 1997 tot augustus 2005 president van Iran was, is het begin van een reeks initiatieven van het Vaticaan om het begrip tussen christenen en moslims te verbeteren.

Khatami zei na zijn gesprek van een halfuur met Benedictus dat één ontmoeting niet voldoende is om de "heel diepe" wonden te helen, maar dat "wij tenminste samen proberen" om een begin daarmee te maken. Volgens hem moeten het christendom en de islam hun gezamenlijke wortels als monotheïstische godsdiensten opnieuw ontdekken om hun betrekkingen te kunnen verbeteren.

"Als christelijke en islamitische samenlevingen slechts op liefde en gerechtigheid kunnen berusten en ze naar die basisbeginselen terugkeren en als wij samen tegen geweld en extremisme vechten, kunnen wij de basis leggen om elke wond te helen", meende de Iraanse oud-president.

Lees ook:Paus wil islam-afdeling Vaticaan terug
Lees ook:Ahmadinejad bekritiseerd vanwege omarming en kus
Lees ook:Paus spreekt zorg uit over aanhoudend geweld en ellende
Lees ook:Kosovo: Het politieke dilemma en het bezoek van de Paus
Lees ook:Paus spreekt over Tibet

3 reacties op “‘Diepe wonden in betrekkingen christenen en moslims’

 1. Paapsgezind

  “Toon mij dat Mohammed iets nieuws toegevoegd heeft. Je zal niets vinden buiten slechte en onmenselijke zaken, zoals het recht dat hij predikte om het geloof met het zwaard te verdedigen.”
  Geen speld tussen te krijgen. Vandaag de dag is de agressie van moslims naar andersdenkenden zelfs nog heviger dan toen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Abdel Van Antwerpen

  Reactie op Paapsgezind van 7/05/2007

  De islam hoeft zeker geen lessen te krijgen van het christendom. Kijk even terug in de geschiedenis. Inquisitie, jodenvervolging van nog niet zolang geleden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. volgeling van Jezus

  Wat heeft jodenvervolging met christenen te maken?? De hele Bijbel is geschreven door joden…Christenen zijn Pro Israël, satan niet, Hij wil het volk van God uitroeien en gebruikt daarvoor extreem islamitische groeperingen als Hamas, Hassan Nassrallah’s Hezbollah enz enz.

  De Bijbel proclameert liefde, je naaste lief hebben als jezelf. Onze God is liefde Hij heeft het mooiste wat Hij had gegeven voor onze schuld, namelijk Zijn Zoon. Dat is pas Agapé! (onvoorwaardelijke liefde)

  Natuurlijk gebeuren er dingen die niet in de haak zijn (ook van Christenen) maar dat is niet de wil van Christus. Hij wil dat we elkaar lief hebben en dat we het evangelie (goede nieuws) vertellen van zijn goedheid verlossing en genade!

  Vriendelijke groeten

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.