Een moslim heeft de vrijheid om de islam achter zich te laten

De Nederlands Islamitische Omroep (NIO) publiceerde vandaag een aardig interview op haar website met Prof. Taha Jaber Alwani, verbonden aan het Internationale Instituut voor Islamitische Studies in de Verenigde Staten. Onderwerp van het interview is de (on)vrijheid voor geloofsafval van moslims, recentelijk uitgebreid in het nieuws doordat iemand een comité oprichtte voor van het geloof gevallen ex-moslims. De professor gaat uitgebreid in op de kwestie en beantwoordt onder meer de vraag of afvalligen gedood mogen worden.

T.J. Alwani: ,,Moslims moeten zich realiseren dat de heilige koran de geloofsvrijheid garandeert en waarborgt. In totaal zijn er in de koran meer dan 200 verzen die hierover gaan. Het bekendste vers is het volgende: "Er is geen dwang in de godsdienst. Voorzeker, het juiste pad is van dwaling onderscheiden; derhalve, hij die de duivel verloochent en in God gelooft, heeft een sterk houvast gegrepen, dat onbreekbaar is" (Al Baqara, 256). ''

,,De islam respecteert de rede en begrijpt dat het geloof in het hart van de mens zit; je kunt iemand dus niet dwingen om iets te accepteren. Bovendien, uit ervaring weten we dat dwang nooit heeft geleid tot het verspreiden van het geloof. Degene die tot een bepaald geloof wordt gedwongen, verlaat dit geloof zodra hij meer vrijheid heeft of hij blijft heimelijk trouw aan zijn oorspronkelijk geloof. Geloven moet gebaseerd zijn op een volledige overtuiging, de koran is hierover glashelder.''

Lees hier verder op de site van de NIO.

Lees ook op deze blog:
Abdulwadûd mijmert over vrijheid in de islam en korte moslimlontjes
Pakistaanse christenen vluchten voor gedwongen bekering islam
'Ex-moslims worden regelmatig ernstig bedreigd'

Lees ook:Maleisische christenvrouw moet van rechtbank moslim blijven
Lees ook:Ehsan Jami: ‘Mohammed vergelijkbaar met Osama of Saddam’
Lees ook:België: Celstraf of boete voor gedwongen huwelijk
Lees ook:‘Ex-moslims worden regelmatig ernstig bedreigd’
Lees ook:Uitslag peiling: Wilders is te ver gaan in interview

Eén reactie op “Een moslim heeft de vrijheid om de islam achter zich te laten

 1. Theo Bert

  Leuk om zand in de ogen te strooien. Dat lijkt mij de taktiek van Prof. Taha Jaber Alwani,
  Zou hij eens in Egypte of Iran moeten beweren. Ik kan mij niet voorstellen dat hij zichzelf gelooft.

  Zelfs in Nederland zijn ex-moslims bedreigd.

  ND Geplaatst op zaterdag 2 juni 2007
  Deel citaat weerhaken van de islam.

  De ex-moslims hebben veel bewondering voor Ehsan Jami, het 22-jarige PvdA-gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg en een van de oprichters van het Comité voor Ex-moslims. Sinds hij in april van dit jaar naar voren is getreden als ex-moslim wordt hij bedreigd en leeft hij onder permanente bewaking.

  Nathifa: ,,Hij durft zijn nek uit te steken. Fantastisch dat iemand luidkeels opkomt voor de vrijheid om te geloven wat je wilt, maar ik maak me ook zorgen over hem. Ik hoop dat hem niks overkomt.”

  Moslims
  De ex-moslims willen benadrukken dat niet de moslims zélf het probleem zijn. De islam en de Koran zijn volgens hen het werkelijke kwaad. ,,Er zijn genoeg moslims die erg goed zijn als mens. Dat is ondanks de islam, niet dankzij”, zegt Nathifa.

  Zie: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=93748

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.