Vrouw mag weer achter het stuur in Arabië

In Saoedi-Arabi mogen vrouwen weer achter het stuur. Dit is
opmerkelijk, voor een conservatief islamitisch land waar de
islamitische wetgeving (sharia) van kracht is.

In 1990 verbood de overheid van Saoedi-Arabie vrouwen in een auto te rijden. Dit zou in strijd zijn met de islamitische wetgeving. Het gevolg is dat vrouwen per maand meer dan 300 euro kwijt zijn aan taxikosten om de kinderen naar school te brengen.

Vorig jaar begon een vrouwenorganisatie met een handtekeningactie om meer mobiliteit van de overheid te eisen. En met succes dus; de verwachting is dat aan het eind van dit jaar de vrouwen weer achter het stuur mogen kruipen.

Hieronder een overzicht wat vrouwen nog meer niet mogen in het Arabische land.

• Zonder echtgenoot of mannelijk familielid op straat: u bent een prostituee, krijgt 60 zweepslagen en gaat 25 dagen achter de tralies.

• Naar het buitenland zonder schriftelijke toestemming van uw vader of man: sorry, u komt het vliegtuig niet in en we pakken uw paspoort af.

• In gezelschap van de andere sekse en het is niet uw echtgenoot of een direct familielid: dat is khilwa en dat mag ook voor mannen niet, maar we straffen meestal vrouwen.

• Op straat lopen zonder alles bedekkende gewaden (alleen gezicht en handen mogen bloot): onzedelijk gedrag. U gaat direct naar het gevang.

• Trouwen met een niet-islamitische man: verboden, want dan plaatst u zichzelf in een lagere positie dan de aanhangers van andere godsdiensten.

• Echtscheiding: voor mannen eenvoudig, maar u als vrouw moet een lange juridische weg bewandelen en belandt in armoede.

• U wilt getuigen in de rechtbank: kom maar samen met een andere vrouw, want volgens Allah is bewijs van een vrouw maar de helft waard van dat van een man.

Bronnen: Canada dot com en mores-mores.blogspot.com

Lees ook:Nieuw huwelijkswet moslimvrouwen India
Lees ook:Man met 25 kinderen neemt vierde vrouw erbij
Lees ook:Vrouwen vandaag voor het eerst naar de stembus in Saoedi-Arabië
Lees ook:Vrouw gearresteerd door reli-cops voor praten met man
Lees ook:Kabinet wil einde aan slechte seksuele moraal onder jongeren

6 reacties op “Vrouw mag weer achter het stuur in Arabië

 1. Jaff0

  Echt gillen met die Moslims af en toe. Ik vraag me toch af waar ze dingen als “Volgens Allah is het bewijs van een vrouw maar de helft waard van dat van een man” vandaan halen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Lou

  Ruud:
  hear hear.

  Tom,
  there you go :)

  Lekkere journalistieke brokjes.
  Nu ook nog werken aan je redactionele invalshoek voor de reliblog.
  M.a.w. wat vind je er zelf van?

  Maak van je bronnen linken, en laat die controleren want een aantal werken er niet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paapsgezind

  Waarom demonstreren de gematigde moslims hier niet tegen in plaats van tegen cartoons of Joden?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Lou

  Ruud, ik volgde je link.

  Saudi lawyer Abdul-Rahman al-Lahem, zegt dat de autoriteiten onvoldoende macht hebben om in deze zaak op te treden. Het recht (en de macht) ligt hier bij de families en de clans.

  Eer de clans hun macht in dienst stellen van een overkoepelend rechtssysteem, (zoals in de christelijke wereld is gebeurd) zal er nog veel bloed moeten vloeien,.. generaties lang.

  Of zou door de globalisering, het ‘openbreken’ van gesloten culturen, het ideaal van een universeel humaan rechtssysteem ook de clan leiders nog kunnen gaan enthousiasmeren?
  En hoe maak je ze daar dan warm voor?

  Ik kan me (als ik me optimistisch voel) nog voorstellen dat de democratisering in de Islamitische samenlevingen dan versneld kan gaan verlopen, met uiteindelijk minder bloedvergieten dan in de Westers wereld geschiedde.

  Lou.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.