De wanhoop van Gaza

Photo by: Shabtai Gold

Terwijl de wereld toekijkt, proberen duizenden wanhopige Palestijnen de
overtocht naar Egypte te maken: op zoek naar voedsel, water en
medicijnen. Het begon allemaal vorige week toen het Israëlisch leger de
Gaza strook helemaal afsloot, nadat Hamas raketten op Israël afvuurde.
Nu dreigt een humanitaire ramp.

Hamas probeert meer doorgangen bij de grens te forceren. Egypte wil geen geweld gebruiken om de vluchtelingen terug te dringen bij de grens , maar willen ook geen Palestinentoelaten op hun grondgebied.

Israël eist van Egypte dat ze de calamiteiten bij de grens onder controle houden en absoluut de grens niet openen. Het land is bang dat de Palestijnen wapens de Gazastrook binnensmokkelen.

Het wordt tijd dat de Westerse wereld ingrijpt en de actie van Israël veroordeelt. In de mensenrechtenafdeling van de VN is een motie aangenomen die de actie van het leger veroordeelt en eist dat Israël de blokkade opheft. De meeste Westerse landen weigerden mee te stemmen. De Westerse landen houden om diplomatieke redenen hun ogen dicht, terwijl duizenden onschuldige slachtoffers geen kant op kunnen.

Door de afsluiting van Israël is er geen nieuwe toevoer van onder anderen voedsel. Schandalig dat Israël Palestijnse burgers slachtoffer maakt van hun strijd tegen de Hamas.

De Gazastrook is sinds juni vorig jaar in handen van de Hamas. Israël heeft sindsdien de streek omsingeld en volledig lam gemaakt. Het gaat economisch slecht met de regio, er zijn veel stroomstoringen en het Israëlisch leger voert dagelijks luchtaanvallen uit op de streek.

De luchtaanvallen doen niet veel goeds. Ondanks dat de Palestijnen in de Gaza niet allemaal Hamas steunen, zullen ze door de luchtaanvallen absoluut Hamas niet afvallen.

Palestijnen zelf hopen dat de Palestijnse partijen Hamas en Fatah weer samen gaan werken in de regering en zo de situatie verbeteren in de streek.

Hamas hoopt dat Egypte en Saoedi-Arabië via diplomatieke wegen de omsingeling proberen op te heffen.

Bron: BBC

Lees ook:Israël blijft provoceren met nieuwe bouwplannen
Lees ook:Israël laat 250 Palestijnse gevangenen vrij
Lees ook:Het blijft onrustig op de Tempelberg (Jeruzalem)
Lees ook:Eigenaar christelijke boekwinkel in Gaza vermoord
Lees ook:Opinieonderzoek: Amerikanen worden steeds meer pro-Israël

12 reacties op “De wanhoop van Gaza

 1. Chris van Hattem

  Again 9-11 at Gaza…again no live television at EVERY station…again Hamas takes care of the people like the Bloods and the Crips…again no pressure at the Israel-resolution’s…again no American politician who screams: “Oh my God!!!”…again no european country who says: “Nononono Israel, you can’t do that my friend”…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Lou

  Ook voor dit artikel gelden de kritische woorden van Abdulwadûd gegeven in reactie op “Carnaval de Morning-after pil.” Ik ben zo vrij die maar gewoon over te nemen:

  Fijn om te weten, Tom Willemsen, dat de BBC jouw mening in haar bericht heeft weergegeven.

  “Het wordt tijd dat de Westerse wereld ingrijpt en de actie van Israël veroordeelt.”
  [...] “Schandalig dat Israël Palestijnse burgers slachtoffer maakt van hun strijd tegen de Hamas.”

  Je maakt geen onderscheid tussen BBC-tekst en tekst van jouw hand :-(

  Geen stijl!

  Lou.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Lou

  “…again Hamas takes care of the people like the Bloods and the Crips…”

  Daarmee wordt de Hamas vergeleken met een straatbende die de hele buurt met terreur controleert.
  Daar zit wel wat in.

  Hulp van buitenaf is noodzakelijk, maar uiteindelijk zullen de Palestijnse burgers ook zelf tegen de Hamas in het geweer moeten komen.
  Zolang ze in hun hart nog warm lopen voor de ideologie van Hamas gaat dat niet lukken, en zullen ze zich daar nooit een beter bestaan kunnen verwerven.

  Lou.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Chris van Hattem

  Ook de palestijnse burgers zullen boven die wanhoop moeten uitsteigen. Maar dat is moeilijk met een lege maag en kapotgeschoten “hood” in een stukkie woestijn. Dan blijft de ideologie van de Assassijnen ook in leven. Maar…klopt Lou.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Chris van Hattem

  De amerikanen proberen opzichtig te bemiddelen, maar dat is eerder naief en schijnheilig tegelijk. Al wordt daarentegen wel snel vergeten dat Israel is gesticht onder UN vlag.
  Maar als je regering wordt gecontroleerd door sponsor Aipac, en als je ieder kwartaal weer voor zoveel miljoenen aan wapens naar Israel stuurt, is je gedachtegang wel heel krom. Toch he…als de Israelieten en de palestijnen elkaar echt serieus elkaar zouden omhelsen, denk je niet dat dat voor de hele wereld een moment van rust zou zijn, om dan eens echt naar elkaar re kijken. Als zij het kunnen…

    /   Beantwoorden  / 
 6. Chris van Hattem

  Eigenlijk is uberhaupt dit stukje van onze blogmeester meer iets voor TweedeKamer.blog.
  P.S.Ik schrijf met een hoop “maaren” en spelfouten. Komt denk ik door mijn nachtdiensten haha

    /   Beantwoorden  / 
 7. Lou

  Inderdaad ja!

  >Eigenlijk is überhaupt dit stukje van onze blog >meester meer iets voor TweedeKamer.blog.

  En,..
  zolang de een vindt dat de ander dood kan vallen, gaat er niet omhelsd worden.

  Lou.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Chris van Hattem

  Zo zie je dat het voor de gehele mensheid moeilijk blijft politiek en religie van elkaar te scheiden. Zowel daar als hier. That’s the heritage.

  Ben bang dat er teveel excusses aangeboden moeten worden over en weer. Dat is wat 2000 jaar geschiedenis met je kan doen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Chris van Hattem

  Als eenvoudige jongen blijf ik het gevoel houden dat als ik het over deze kwestie heb, mij altijd op glad ijs bevind.
  Vraag me af hoe dat komt..

    /   Beantwoorden  / 
 10. Tom Willemsen

  Bedankt Lou en Abdulwadûd voor jullie adviezen. Jullie slaan de plank een beetje mis met de kwestie bronvermelding. Onder het blogstuk staat niet “van de BBC” maar “bron BBC’. Dit betekent dat het hele blogartikel van mijn hand is met behulp van de informatievoorziening van de BBC. Als ik iets direct vertaal of overneem van de BBC plaats ik dat stuk tussen “aanhalingstekens”, zodat het voor de lezer duidelijk is wat van de schrijver zelf komt en wat de schrijver overneemt. Aangezien een blogartikel geen wetenschappelijk onderzoek is, annoteer ik niet elke zin met voetnoten, maar gewoon simpel met een bronvermelding.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Paapsgezind

  Dit is hun welverdiende straf. De Gazanen hebben in meerderheid gekozen voor geweld en terreur en tegen vrede met Israël. Ze hebben alleen zichzelf iets te verwijten. Israël verdient alle lof in zijn strijd tegen de fascisten van Hamas.

    /   Beantwoorden  / 
 12. F.Floor (61)

  De vraag is eigenlijk meer wie zijn fascist? Wie zijn terroristen? Wie zijn de “vrijheidsstrijders”?
  Toen in 1906 de latere ministerpresident Colijn – toen nog majoor de bevolking van een Indonesisch dorpje afknalde tot niets bewoog en dat terwijl iedereen incl. de burgemeester toch echt de handen omhoogstaken marcheerde Colijn vrolijk naar het volgende dorpje en deed daar hetzelfde.
  In de brief aan zijn verloofde schrijft hij:
  ‘We moesten wel een voorbeeld stellen’.

  Waar was dat voor? Wel, de letters VOC staan niet voor Verenigde Oostindische Compagnie want dat Franse woord kwam pas in 1800 hier.
  De letters staan voor: Varende Oostelijke Cocainehandel. Ons land was toendertijd de grootste cocaineproducent ter wereld en de zaken liepen zo goed dat in 1900 aan de Schinkelskade te Amsterdam de Nederlandse Cocaine Fabriek de NCF werd opgericht door de Nederlandse Koloniale Bank met Hare Majesteit koningin Emma als commissaris.
  Maar de strapatsen van majoor Colijn vallen naar huidige Normen & Waarden onder volkafslachten en kom je voor de Uno.

  De vraag blijft. Wie is fascist? Wie is volksmoordenaar? Wie is terrorist? En wie is de vrijheidsstrijder?
  Waarom kunnen mensen niet gewoon op hun eigen grondgebied blijven, zonder het leven van hun buren tot een hel te verzieken?

  En van WIE was dat idee om joden een eigen staat toe te kennen in 1948? Dat was de UNO.
  En WIE viel de nieuwbakken staat Israel aan?
  En WIE veroverden in 1958 de helft van diezelfde staat Israel incl. OOST-Jerusalem?
  Dat waren Arabieren en geen Palestijnen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.