‘Religie niet schuldige zelfmoordaanslag’

Foto: Stewf

"Terrorisme komt uit meer dingen voort dan een religie," zeiden de drie
leiders van Pakistan, Irak en Afghanistan op het economisch forum Davos
in Zwitserland. President Hamid Karzai (Afghanistan) zegt zelfs dat er
geen link is tussen een zelfmoordaanslag en religie.

Hij ziet het als een criminele daad, die gefinancierd wordt door terroristen. Karzai gaat zelfs nog verder in zijn betoog over extremisme in Afghanistan:

"The rise of extremism and the consequence of terrorism as a result of that is not because of religious extremism alone or because of an ideology or because of the much propagated 'clash of civilizations' as we see around the press today. Extremism was given room and was promoted by a certain environment of rivalry between the communist Soviet and the rest of the world."

De afgezant van de Iraakse premier op het forum zegt dat de islamitische wereld last heeft van grote armoede en slecht onderwijs. Hij denkt dat hier extremisme uit voortkomt. Hij pleit voor meer werkgelegenheid en beter onderwijs om het terrorisme uit zijn land te krijgen

Afghanistan, Irak en Pakistan zijn het gezamelijk met elkaar eens dat de internationale gemeenschap mee moet helpen om de armoede en analfabetisme aan te pakken in de islamitische wereld, om zo terrorisme te laten verdwijnen.

Ik denk zelf dat de oorzaak van terrorisme verder gaat dan alleen slecht onderwijs. De woede en frustratie bij extremisten zit diep. Het gaat terug naar het koloniale verleden van ondermeer Groot-Brittannië en Frankrijk in het Midden-Oosten. Tientallen jaren is de bevolking onderdrukt geweest in bijvoorbeeld Iran, Egypte en Pakistan door de Westerse bezetter. Het volk leed honger, terwijl Europa de olie bleef wegpompen uit de regio.

Ook werd een westerse cultuur opgelegd in deze landen. Het is niet voor niets dat landen als Iran op dit moment een extreem religieus regime hebben. Alles is in hun ogen beter dan de Europese maatstaven van onderdrukking en armoede.

De oproep van de drie leiders aan de internationale gemeenschap is verklaarbaar, de argumenten wat minder. Alleen wat vragen ze precies van de gemeenschap? Kunnen ze niet beter hulp vragen van olierijke landen zoals Saoedi-Arabië om de armoede in de islamitische wereld aan te pakken? Of proberen ze hier indirect mee te zeggen dat ook Europa verantwoordelijk is voor de armoede in deze landen?

 

Bron: voanews.com

Lees ook:Deense kranten drukken spotprenten opnieuw af
Lees ook:Pakistan blokkeert YouTube om Wilders
Lees ook:Internationale vrouwendag blijkt wereldwijd nog altijd hard nodig
Lees ook:Film Wilders zorgt voor politieke onrust
Lees ook:Europa de ‘christelijke club’

Eén reactie op “‘Religie niet schuldige zelfmoordaanslag’

  1. Vanes

    Het is onmiskenbaar dat er een complex van problemen ten grondslag ligt aan de frustratie die leidt tot terrorisme. Kolonialisme, uitbuiting, achterstand, slagveld in de Koude Oorlog (die in Afghanistan niet “koud” was!).
    Maar de titel van het stukje is: “religie niet schuldig aan zelfmoordaanslag” en dat is niet juist. Want het waandenkbeeld dat m.n. de islam oplegt aan voornamelijk jonge gelovigen dat sterven in de naam van Allah een voorkeursstatus in het hiernamaals oplevert draagt wel zeker bij tot het plegen van zelfmoordaanslagen. Wanneer deze jongelui werd gezegd, zoals het is, het leven is voorbij en alles wordt zwart dan zouden ze zich nog wel twee keer bedenken alvorens aan het touwtje te trekken of op de knop te drukken.
    Daarnaast zorgt met name het orthodoxe deel van de religie ervoor dat de vooruitgang belemmert wordt. Dit is met name een taak van de overheden door goed onderwijs verplichtend op te leggen. Maar zelfs dat laatste is in veel moslimlanden een brug te ver.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.