538 = heilig?

Na de heilige maagd Maria, het heilig avondmaal en allerheiligen, hebben we nu eindelijk in Nederland een heilige radiozender. Radio 538 maakt reclame met de slogan 538 = heilig. Waar ze dat nu precies vandaan halen, weet ik niet, maar misschien dat de directie van de radiozender ineens een spectaculaire bekering heeft ondergaan.

Heilig betekent letterlijk: apart gezet. Nu, apart is het zeker, maar apart gezet? Door gelovigen wordt heiligheid direct in verband gebracht met hun God en daaraan verwante zaken. Voor zover mij bekend is er van enige religiebeleving bij het bestbeluisterde radiostation van Nederland geen sprake. Leuk dat ze een concert in een kerk geven (de zogeheten 53n8mis), maar sleep daar dan geen religieuze termen bij als je hele radiostation geen enkele link met religie heeft.

Toegegeven, de reclamecampagne is grappig: je moet wel een hele zure gelovige zijn om niet een klein glimlachje te vertonen bij het zien van de 538-commercial. ,,Het 538-spotje is helemaal niet grappig'', zegt woordvoerder Pieter Kohnen van de Rooms-Katholieke Kerk in Trouw (30-12-06). Hm… Oordeel zelf. Los van de humor blijft de vraag liggen of je bewust religieuze termen moet willen gebruiken, wanneer je weet dat (een deel van de) gelovigen zich daardoor wellicht gekwetst voelen.

De reactie van de Bond tegen het Vloeken vond ik in die zin wel netjes geformuleerd: "Natuurlijk begrijpen wij het streven van Radio 538 om een actie zo pakkend mogelijk te presenteren. (…) Inspelen op religie is echter niet vereist. Er zijn ongetwijfeld talrijke alternatieve concepten te bedenken die de doelgroep aanspreken, zonder het gevaar in zich te hebben een deel daarvan te kwetsen."

Lees ook:538 = heilig?
Lees ook:Titus Brandsma moet snel heilig verklaard worden (wattu?)
Lees ook:Was je zonden van je af
Lees ook:Paus verklaart iemand heilig die gelovigen propjes papier laat slikken
Lees ook:Het Nederlandse Journaal – Wat er allemaal mis ging (filmpje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.