Jeugdkerken: het nieuwtje is er vanaf

De afgelopen jaren verrezen ineens overal zogenaamde jeugdkerken: wekelijkse samenkomsten van christelijke jongeren, met veel eigentijdse muziek, een radicale preek en een sterk evangeliserend karakter. Met dezelfde vaart lijken die jeugdkerken echter nu weer in ledental te dalen. Afgelopen week kondigde de landelijke Vereniging Jeugdkerken aan om zichzelf op te heffen. ‘Zie je wel’, zal menige oud-belegen kerkganger verzuchten, ‘dat hadden we al gedacht toen ze werden opgericht’.

Een beetje gelijk hebben ze wel, die belegen kerkgangers. Direct uit eten willen als de maaltijd thuis niet zo best meer smaakt, is geen lange termijnoplossing. Hoewel kerken – en zeker traditionele – logger zijn dan een nijlpaard en vernieuwing trager gaat dan een schildpad, is het de vraag of jongeren ervoor moeten kiezen om dan maar hun eigen samenkomsten te organiseren. Ik weet het, de jeugdkerken waren niet opgericht om jongeren uit de kerk te trekken, maar het is naïef om te denken dat het merendeel zowel op zaterdagavond als op zondagmorgen de kerk bezoekt.

Aan de andere kant tonen de jeugdkerken een enorm manco van gevestigde kerken. Heel simpel gezegd: ze spreken jongeren –gelovig en ongelovig- onvoldoende aan. Als de kerk daar geen prioriteit van maakt, dan daalt niet alleen het bezoekersaantal van jeugdkerken, maar ook van de kerken zelf en is over vijftig jaar iedere kerkganger oud-belegen of dood.

Woordvoerder van de vereniging, Marcel Gaasenbeek zegt in het Nederlands Dagblad vooral teleurgesteld te zijn over het feit dat zijn droom dat de jeugdkerken massa's onbekeerde jongeren zouden bereiken, niet bleek te zijn uitgekomen. Verkeerd gedroomd, onrealistisch verlangen of toch niet hard genoeg gewerkt? Interessante evaluatievragen, lijkt me.

Lees ook:Portugese priester lokt jongeren naar de kerk met sportauto
Lees ook:Moslimterrorist blijkt secretaris integratiestichting
Lees ook:Website met alle kerken van Nederland gelanceerd
Lees ook:Peiling: Karate met of toch zonder hoofddoek?
Lees ook:Second Life: een brief aan God versturen via postbedrijf EO

Eén reactie op “Jeugdkerken: het nieuwtje is er vanaf

  1. Joël

    De Jeugdkerken hebben ook genoeg goede dingen gebracht, lijkt me. Het afdoen als een soort oppervlakkige hype vind ik dan ook iets te kort door de bocht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.