Imams vertrekken massaal uit Nederland

Islamitisch Nederland kampt met een groot tekort aan imams, meldt De Telegraaf. Van de 450 moskeeën zitten naar schatting 180 zonder imam, zegt Mohamed Ousalah, vicevoorzitter van de Vereniging Imams in Nederland. Het zou met name om Marokkaanse moskeeën gaan. De voornaamste reden volgens Ousalah is de 'anti-islamstemming' die er heerst in Nederland. Veel imams wijken uit naar andere Europese landen als België en Spanje. "Daar hebben zij meer rechten en vrijheden", volgens Ousalah. ,,Sinds de aanslagen van 11 september 2001 worden imams in verband gebracht met extremisten en terroristen. Zij kampen met een enorm imagoprobleem.''

Het grootste gevaar volgens de vicevoorzitter is dat de moskeeën stuurloos worden en dat er illegale, niet-gekwalificeerde en wellicht extremistische imams gaan preken. De Volkskrant schrijft overigens dat ,,de geestelijk leiders vertrekken omdat zij niet voldoen aan de strenge eisen die de overheid aan hen stelt en zij vaak niet op een verblijfsvergunning kunnen rekenen.'' Dat is toch net even anders dan de boodschap in de Telegraaf.

Het merendeel van de lezers op het artikel in De Telegraaf reageert helaas weer in de trant van 'het beste nieuws sinds tijden' en 'ga maar ergens anders onrust stoken'. Tsja, zo komen we natuurlijk niet verder in dit land.  Ik weet niet of het terecht is, maar ik ben een beetje bang dat nu juist de gematigde imams het klimaat in Nederland zat worden. Juist die imams die niet zo doorgeslagen zijn, worden het zat om telkens geassocieerd te worden met extremistische oproerkraaiers. Als dat waar is, hebben we in Nederland een groeiend probleem en ben ik eerder geneigd om te reageren met 'het slechtste nieuws sinds tijden'. Want de gemeenschap die de imam achter zich laat, zal wellicht een groeiende afkeer krijgen van die Nederlandse samenleving die ervoor heeft gezorgd dat hun (gematigde!) imam nu is verdwenen.

Maar het blijft een probleem dat de meeste imams nog altijd uit het buitenland moeten komen en nauwelijks een band hebben met Nederland. Dat bevordert de integratie helaas niet en zorgt voor een wij/zij denken, terwijl we met elkaar (allochtoon en autochtoon) de Nederlandse samenleving vormgeven en ZIJN. In die zin ben ik absoluut voorstander van de initiatieven van hogeschool InHolland, universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam om een imamopleiding te starten. We hebben een groot (en groeiend?) tekort aan Nederlands sprekende imams, die kunnen uitleggen hoe je in een westers land toch gelovig moslim kunt zijn, zonder een haat te ontwikkelen richting je omgeving.

Lees ook op deze blog: Marokko pakt radicale moskeeën aan
Lees ook op deze blog: Imam mag lekker z'n mond houden

Lees ook:Imam mag lekker z’n mond houden
Lees ook:Moslim polygamie in Nederland
Lees ook:Turkse imams veroordelen eerwraak in vrijdaggebed
Lees ook:CDA ‘erg verontrust’ over radicale invloed op moskeeën
Lees ook:Turkse moslims massaal opgelicht

Eén reactie op “Imams vertrekken massaal uit Nederland

  1. wealkJablelig

    Authentic words, some truthful words man. Thanx for making my day!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.