Tijs van den Brink maakt zich niet druk om kijkcijfers nieuwe talkshow

Vanaf aanstaande maandag is zes weken lang de talkshow Knevel & Van den Brink te zien, als vervanging van het succesvolle Pauw & Witteman. Reden voor Religie.blog.nl om Tijs van den Brink aan z'n jasje te trekken.

Gaan jullie de 800.000 kijkers halen van Pauw & Witteman?
,,Geen idee. Ik ga me daar niet druk om maken, want dan loop ik het risico dat ik na drie dagen chagrijnig ben omdat we minder kijkers hebben getrokken. Andries en ik gaan gewoon zes weken lang ontzettend ons best doen om hele goeie televisie maken en verder zien we het wel.''

Ben jij ‘de Jeroen Pauw' van het duo?
,,Ik ben Tijs van den Brink. Volgens mij lijk ik niet echt op Jeroen Pauw, heb geen krullen enzo. Maar, los daarvan, Andries en ik hebben ook een wat andere verdeling onderling. Ik ben veel rationeler en planmatiger. Andries doet de dingen veel meer op gevoel en intuïtie. In de talkshow zal het er vervolgens om gaan dat we elkaar de ruimte gunnen en elkaar goed aanvoelen.''

Je zei een jaar of vier geleden in een interview: ,,Andries is ten diepste een evangelist, een actievoerder voor het geloof. Ik hoef het christendom niet zo nodig te verdedigen (…) Ik waardeer Andries bijzonder, maar we zijn wel heel verschillend.''
,,Daar kan ik nog steeds amen op zeggen. We zijn verschillend, maar de samenwerking gaat goed. We hebben inmiddels een keer of acht geoefend en het liep prima.''

Je hebt op journalistiek gebied al een flinke carrière achter de rug. Maar gasten uit de entertainment- en showbizzwereld interviewen is toch net weer even wat anders?
,,Dat klopt. Ik heb in ‘Met het oog op morgen' ook wel wat dingen op dat gebied gedaan, maar het is redelijk nieuw voor me inderdaad. We hebben tijdens onze tweede avond waarschijnlijk Ramses Shaffy aan tafel zitten. Dat zal best wel even wennen zijn.''

Word je nu -door deze talkshow- een heuse personality?
,,Of je dat wordt of niet, zal moeten blijken, dat heb je niet zelf in de hand. Ik ben nog best wel jong natuurlijk, 36, maar als je zoiets gevraagd wordt, zeg je: ‘Leuk, graag!'''

Ben je trots dat ze jou hebben gevraagd als partner van Andries Knevel?
,,
Natuurlijk! Het is gewoon hartstikke stoer. Tegelijkertijd was ik ook weer niet heel erg verrast. Als het gaat om zo'n soort programma vind ik het wel logisch dat ze aan Andries en mij denken.''

Wanneer is Knevel en Van den Brink in jouw ogen mislukt?
,,In de eerste plaats als heel Nederland na zes weken zegt: ‘Ik heb totaal geen verschil gezien met Pauw & Witteman'. En in de tweede plaats als mensen het geen breed programma hebben gevonden. Tussen die twee extremen zullen we een beetje door moeten schipperen.''

Jullie worden straks bijgestaand door een vijftal vrouwen, die om de beurt als vaste sidekick fungeren. Waarom 5 vrouwen?
,,Wij zijn allebei man. Als we vaste gasten zoeken, dan zijn vrouwen wel verfrissend. En dus hebben we een aantal dames gevraagd (Daphne Deckers, Georgina Verbaan, Lucille Werner, Esma en Miryanna van Reeden) die verrassende vragen kunnen stellen. Als Andries en ik weer eens zwaar zitten te kicken op de hypotheekrenteaftrek is het prettig als er iemand over het weer begint.''

Ben je niet bang voor een boze EO-achterban als Geogina er straks aan tafel van alles uitflapt?
,,Dat is waar ze voor aangenomen is. Dus, nee, daar ben ik niet bang voor. Het is ook niet zo dat Georgina EO-presentator is, ze is side-kick.''

Heeft Knevel en Van den Brink, omdat het door de EO gemaakt wordt, ook een evangelisatiedoel?
,,Ik vermoed niet dat mensen tot bekering komen door dit programma. Het zou mooi zijn, daar niet van, maar daar is het programma niet voor bedoeld. We focussen -net als bij Netwerk- op actualiteiten en belichten achtergronden. Tegelijkertijd zijn Andries en ik allebij christen. Dat zul je, net als in onze huidige programma's, op sommige momenten expliciet en op andere momenten impliciet merken. En soms ook niet. We willen een breed programma maken, dat een brede laag van de bevolking aanspreekt.''

Knevel & Van den Brink is vanaf aanstaande maandag (Koninginnedag) elke maandag tot en met vrijdag te zien op Nederland 1, rond de klok van 23.00 uur.

Lees ook:EO wil nieuwe reeks talkshow Knevel & Van den Brink maken
Lees ook:EO brengt met Boomsma multi-religieuze talkshow
Lees ook:Kinderarts pleit voor mogelijkheid euthanasie kinderen
Lees ook:Reacties van (bekende) gelovigen op deze blog
Lees ook:Second Life: een brief aan God versturen via postbedrijf EO

6 reacties op “Tijs van den Brink maakt zich niet druk om kijkcijfers nieuwe talkshow

 1. erik

  Arme Knevel en van den Brink. Door mij genoten aflevering met authentiekelingen als o.a. Freek de Jonge en Ellen ten Damme had werkelijk een topaflevering kunnen zijn. Maar nee, beide heren bleken vooral in staat om de vorm van het programma te handhaven. Treurigheid ten top. Gemiste kans. Misschien is geloven in God niet genoeg om je in te leven in een ander. HELP!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Professor Bladerdeeg

  Wie is David Slager?

  In bovenstaande neerslag van het interview met Tijs van den Brink (EO-journalist)staan twee in het oog springende taalfouten:

  1. De zesde vraag begint met: “Ben je trots dat ze jouW hebben gevraagd…?”

  2. De beantwoording van de achtste vraag begint met:”We zijn allebIJ man”

  (Zucht…) De bijbel heeft misschien toch gelijk: zalig zijn de armen van geest.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Redactie (David Slager)

  Aj… Meteen maar even aanpast. Helaas kunnen foutjes er altijd insluipen, waarvoor excuses. Groeten, David Slager (redacteur religie.blog.nl)

    /   Beantwoorden  / 
 4. dr. vd auertdorpen

  Ik vind dit een heel erg goed programma. Ze brengen sfeer en vooral vd Brink geeft gewag van een excellente interviewer
  van mij mogen ze Pauw en witteman blijven vervangen ook al zijn zij ook goed

    /   Beantwoorden  / 
 5. bert

  Geniet van u kyk cyfers zo lang je nog kan.
  Nederland is goed op weg om als eerste land in europa een islam party te bezitten ,die qua grote de gevestigde kerken zullen over vleugelen.Dus als u de toekomst een beetje kan inschatten,dan weet u wat je te wachten staat.Ik wens je veel geluk,je zal het zeker nodig hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Abdulwadûd

  Vreest niet, Bert! Er zijn wel veel initiatieven geweest en op lokaal niveau is er nog wel een moslimpartij actief (ID in Den Haag), maar zolang zo’n partij als ID (Islam Democraten) iemand op hun lijst zet die geen contact met de pers wilt hebben (en zo iemand zoekt dan maar stemmers in ‘eigen’ kring) zoals gebeurde voor de Tweede Kamer verkiezingen van november 2006, is zo’n term als ‘Democraten’ natuurlijk een wassen neus en zal het zo’n vaart niet lopen.

  Nee, na al die initiatieven voor een moslimpartij (er zijn er nogal wat geweest) is het voor mij genoeg. Toch maar kijken wat reguliere partijen te bieden hebben. Weinig, vrees ik…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.