Basisschool mag ouders niet verplichten om handen te schudden

De Vereniging Protestants Christelijke Primair Onderwijs in Schoonhoven mag ouders van leerlingen niet verplichten docenten bij wijze van begroeting een hand te geven. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) geantwoord op vragen van de vereniging zelf, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Een van de daarbij aangesloten scholen wil een omgangscode opstellen met de verplichting tot het schudden van handen. De protestants-christelijke basisschool heeft 270 leerlingen, waarvan een kwart van allochtone afkomst is. Misschien wat kort door de bocht van mij, maar als je een protestants-christelijk school bent bepaal je toch lekker zelf de regels? Ik zou zeggen: 'wij zijn gewend om elkaar hier de hand te schudden (nee, niet te lang vasthouden, dan krijg je van die klamme zweethandjes), take it or leave it!'. Je bent vrij om naar een islamitische school te gaan, daar mag je je handjes wel thuis laten (of, bij een pittige overtreding afhakken).

Alle leerlingen zijn verplicht mee te doen aan kerst- en paasvieringen, het gebed en Bijbellezen.  Volgens de commissie maakt de school verboden onderscheid op grond van godsdienst door ouders die vanwege hun geloof geen hand mogen geven aan personen van het andere geslacht toch daartoe te verplichten. De school heeft verklaard dat de verplichting tot het geven van een hand niet direct voortvloeit uit de grondslag van de school. De commissieleden zien niet in waarom een respectvolle omgangsvorm moet betekenen dat ouders een hand moeten geven aan docenten uit respect.

De CGB vindt het goed dat de school uit pedagogisch oogpunt alle kinderen verplicht mee op schoolkamp te gaan. De school staat toe dat leerlingen op kamp hun eigen vlees meenemen en thuis slapen. Er is één islamitisch ouderpaar dat zijn dochter niet laat deelnemen aan schoolkampen. „De weerstand lijkt eerder te wijzen op culturele dan op godsdienstige opvattingen.”

Lees ook:Moslima mag wel schoonmaken maar niet in kantine werken
Lees ook:Reli-poll: slaat oranjegekte door nadat school oranjeprullaria verbiedt?
Lees ook:Interview met handenweigerende moslim-docente
Lees ook:Weigering leerling wegens open internet en tv onrechtmatig
Lees ook:Joden zijn apen en christenen zijn varkens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.