WRR: Dubbel paspoort geen probleem

Het kabinet moet Nederlanders toestaan om meerdere nationaliteiten te hebben, schrijft het Nederlands Dagblad. Het verplichte kiezen tussen het Nederlandse paspoort of het paspoort van het vaderland bemoeilijkt de band met Nederland, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). ,,Wie zijn footprints (afkomst, red) niet hoeft te verloochenen zal makkelijker nieuwe emotionele bindingen aan kunnen gaan en zich ook Nederlander voelen'', aldus de Raad in het advies dat maandag wordt aangeboden aan minister Hirsch Ballin van Justitie. De Raad vindt het Nederlandse beleid ten aanzien van migranten ,,tegenstrijdig''. Aan de ene kant hameren politici erop dat immigranten Nederland ,,emotioneel belangrijk'' moeten vinden. Maar tegelijkertijd vragen ze mensen om de banden met het land waar ze zijn opgegroeid zonder omwegen door te snijden.

Het plan om alle Nederlanders het recht te geven op meerdere nationaliteiten, strandde in 1998 in de Eerste Kamer. Rechtse partijen vonden en vinden een dubbele nationaliteit niet wenselijk. Naturalisatie tot Nederlander moet volgens hen ,,de kroon op de inburgering'' zijn, waarna de nieuwe Nederlander zijn oude nationaliteit afstaat. Volgens de WRR is het door de globalisering juist steeds beter mogelijk om je met meerdere landen verbonden te voelen en heeft dat niets met kwade trouw te maken.

De huidige wet stelt dat Nederlanders in principe geen ander paspoort mogen hebben, maar er zijn verschillende uitzonderingen. Migranten bijvoorbeeld die in gevaar zouden komen door het opgeven van hun oorspronkelijke nationaliteit, of die dat door hun thuisland wordt verboden (Marokko) is een dubbele nationaliteit toegestaan.

Lees ook:Migranten zijn een enorme verrijking voor dit land
Lees ook:Detailhandel wil af van religieuze beperkingen winkeltijden
Lees ook:Balkenende bekritiseert ‘onnodig harde’ toon Wilders
Lees ook:Titus Brandsma moet snel heilig verklaard worden (wattu?)
Lees ook:RK document: ‘Protestantse kerken zijn niet echt kerk’

9 reacties op “WRR: Dubbel paspoort geen probleem

 1. Paapsgezind

  Slecht idee, een dubbele nationaliteit leidt tot een dubbele loyaliteit.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk-Jan

  Ach, je ziet de resultaten. Twee weken geleden nog een bericht van een marokkaan die bij de Nederlandse verkiezingen buiten de boot was gevallen en vervolgens gelijk lijsttrekker wordt in marokko.

  Het is echt geen loze bewering, met 2 paspoorten heb je 2 kapiteins op 1 schip.

  Natuurlijk rapporteert de WRR dergelijke onzin. Je móet als overheidsorgaan een politiek correct antwoord geven, zelfs al zet je advies de Nederlandse maatschappij nog meer onder druk.

  Kijk als eenvoudig voorbeeld naar voetbal: speelt Nederland-marokko of Nederland-turkije, dan zie je al die marokkanen/turken bijzonder fel voor hun eigen land zijn en zich tegen Nederland keren. Met vlaggen uit de auto’s door de straten van Rotterdam rijden, al toeterend.

  We zullen zien wanneer er weer een gezellige oorlog komt: dan blijken al die ‘ingeburgerde’ moslims opeens helemaal niet aan de kant van Nederland te strijden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. David Slager

  Vergeet niet dat wij met een Westerse bril naar deze zaken kijken. We leven in een buitengewoon geïndividualiseerde samenleving: ieder voor zich. In de Arabische cultuur ben je deel van een familie, van een gemeenschap. Mensen verplichten om de banden met die gemeenschap af te snijden is -vind ik- discutabel (ofwel: zeker een discussie waard). Het punt van dubbele loyaliteit is te gemakkelijk te maken, vind ik persoonlijk.

  Het is misschien wel een paradox: als je immigranten toestaat de banden met hun thuisland, familie en gemeenschap te blijven onderhouden, zullen ze wellicht sneller aarden in Nederland. Of zit ik er naast?

  (En laten we nu niet vervallen in de karikaturen over toeterende en vlaggende Turken en Marokkanen. Ik vind het begrijpelijk dat je trots bent op het land waar je roots liggen. Bovendien: het eerste wat Duitsers doen als ze op een Nederlandse camping staan is een vlag planten, zo Arabisch is dat ‘chauvinisme’ dus niet).

    /   Beantwoorden  / 
 4. kluut

  Die Duitse vlag is ook buitengewoon misplaatst. En zeer veel (gelukkig!) Duitsers schamen zich de ogen uit het hoofd als zij hun landgenoten dit zien doen. Zie ook mijn reactie onder de thread: ‘Sterke daling christenen….”

  “Neem en Lees”

    /   Beantwoorden  / 
 5. Inci

  Heeft iemand er misschien wel eens aan gedacht dat 2 paspoorten ook een heel vervelend iets kan zijn voor het individu in kwestie. Weet ja wat er voor iemand bij de grens van zijn moederland te wachten staat als hij alleen met zijn NL paspoort aankomt!? Dit is naar mijn mening niet iets waar je mensen persoonlijk op aan moet spreken, eerder iets waar regeringen onderling uit dienen te komen.

  En over de loyaliteitskwestie …. dat ligt hem niet in een stukje papier, maar eerder hoe je behandelt/bekeken wordt. Je mag hier zijn, maar je mag niet zijn wie je bent. Hmmmmm, dan is je loyaliteit ver te zoeken en blijf je waarschijnlijk alleen vw economische redenen.

  Mvg Inci

    /   Beantwoorden  / 
 6. webmaster Niuew Religieus Peil

  Uit onderzoek van politicoloog Robert Putnam blijkt dat naarmate een samenleving etnisch meer divers is, er minder sociaal vertrouwen is, minder mensen vrijwilligerswerk doen, mensen minder vertrouwen in de politiek hebben, minder vrienden hebben en minder geneigd zijn om samen te werken.
  Misschien een goed idee dat WRR en Maxima eens kennis nemen van dit baanbrekende onderzoek van een progressieve Harvard professor.

    /   Beantwoorden  / 
 7. kluut

  Inci, Nederlanders hebben geen enkel probleem om met 1 paspoort Turkije binnen te komen. Dus wat is jouw probleem wanneer jij als Nederlander daar binnen wilt komen? Dan is 1 paspoort toch genoeg? Of wil je geen Nederlander zijn? Je mag hier zijn wie je maar wilt mits je de vrijheid van denken en keuzes maken ook wilt verdedigen. Dus inderdaad je mag niet zijn wie je bent als de echte grondrechten van het Nederlanders zijn niet aanvaardt. Dus een moslim mag hier van geloof veranderen zonder dat hij of zij ook maar enigszins onder druk wordt gezet door voormalige geloofsgenoten enz. enz. En de Koran mag worden bediscussieerd en worden aangevallen als deze onwaarheid en slavernij predikt voor hen die daar niet in geloven. Dit alles betekent dat je zult moeten kiezen voor die vorm van Nederlander zijn zoals ik heb aangegeven in de thread onder “sterke daling aantal christenen Midden Oosten”. Zou je dat nog eens willen lezen en daar over nadenken? Van al dat herhalen worden wij ook niet wijzer.
  Het zou trouwens voor Maxima ook niet verkeerd zijn om daar kennis van te nemen want die heeft ook geen enkel idee van wat Nederlander zijn betekent. Zij zou als eerste dat tweede paspoort waar het bloed van junta nog aan kleeft moeten verscheuren….. als zij echt Nederlandse zou willen zijn… .

    /   Beantwoorden  / 
 8. dog

  Ik ben het mee eens om meerdere nationaliteiten te hebben. Echter neem het voorbeeld van Maxima wat heeft zij…niet alleen het Nederlandse maar ook het Spaanse nationaliteit het..en wat is daar nou het schade van voor Nederlands?? Niets!!! Dus schaadt het mensen om meerdere nationaliteiten te hebben nee!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.