Moderator David geeft het stokje door

,,Omdat de huidige redacteur helaas de redactie van deze blog niet langer kan combineren met zijn overige werkzaamheden, is Blog Online voor Religie.blog.nl op zoek naar nieuwe redacteuren.” [meer...] Als columnist ben ik aan Religie.blog.nl verbonden maar bij het lezen van dit zakelijk opgestelde bericht, besef ik dat ik David, de huidige redacteur, eigenlijk niet ken. Tijd voor een interview!

[David] ,,
Als je iets doet, moet je het goed doen. Zo’n blog kost tijd. Na de afronding van mijn studie Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, ben ik met Religie.blog.nl begonnen. Dan is het nog prima te combineren met het freelance werk en de parttime baan die ik op dat moment heb. Parttime is fulltime geworden, en dus moet ik keuzes maken.”

[Abdulwadûd Louws] Waarom ben je destijds met Religie.blog.nl begonnen?
,,Tijdens mijn studie deed ik veel kennis op over andere religies. Ik kwam niet verder dan de theorie – de théologie, in dit geval. Interessanter zijn de gelovigen zelf, want dáár heb je in de samenleving mee te maken. Hoe je het ook wendt of keert, religies spelen wel degelijk een rol in de maatschappij. Met Religie.blog.nl heb ik voor deze religies een podium willen bieden.”

Zelf nam je ook plaats op het podium. Je stak je mening niet onder stoelen of banken.
,,Het was niet altijd mijn mening die ik heb verkondigd. Soms verwoordde ik een heersende mening, een mening die wat losmaakt in Nederland.”

Zoals die column over islamitische mode, wat een voorbeeld voor westerse vrouwen zou moeten zijn?
,,Oh ja, die heb ik ook nog geschreven [lacht]. Uiteraard laat ik ook veel van mijn mening zien, zonder die mening aan anderen op te dringen. De lezer een kijkje bieden in de keuken van een gemiddeld gelovig christen: dat was de ook de opzet.” [lees hier over de ophef naar aanleiding van die column over islamitische mode]

Religie.blog.nl als podium, met het publiek in de reactieruimtes. In die ruimtes heb je wel eens als een slager met de botte bijl moeten hakken, hè?
,,Ik heb wel eens moeten ingrijpen, ja. Ik heb nooit de illusie gehad dat Religie.blog.nl mensen in vrede kan doen samenleven. Trekken mensen gedurende enige tijd met elkaar op [in de reactieruimtes, AL] dan ontstaan er wel nuances. De algemene beelden van ‘de christen’, ‘de moslim’ en ‘de atheïst’ worden minder éénduidig.”

Nuance, dat geldt ook voor die grote batterij columnisten die je hebt gehad?
,,Slechts voor korte tijd had ik de luxe te beschikken over columnisten van verschillende pluimage. Niet iedereen kon tegen stevig geformuleerde lezerskritiek. Neem nu Mohammed, een conservatieve moslim die zijn foto niet naast zijn column wilde hebben. Hij staat voor een groep moslims, een grote groep wellicht, waar veel Nederlanders bang voor zijn. Sta je dan op zo’n podium als Religie.blog.nl, dan kun je kritiek verwachten. Dan moet je tegen een stootje kunnen. Mohammed had de moed zijn visie te delen met de lezers en kreeg wagonladingen kritiek over zich heen, buiten alle proporties. Er heerst een soort koudwatervrees voor zijn ‘soort’.” [lees hier David's bijdrage "Mohammed, bedankt" van 24 juli 2007]

Dus je kunt zeggen dat er vanuit het publiek met rotte eieren is gegooid?
,,Dat is een mooie omschrijving, ja. Het onbegrip bij de bevolking is te begrijpen. Het (proberen te) doorgronden van die groep behoudende moslims is béter, daar gaan we helaas zo snel aan voorbij, ook in de politiek. Bruggen slaan gebeurt te weinig.”

Wie wordt je opvolger?
,,Dat weet ik nog niet. Het zou een christen kunnen zijn maar ook een jood, een moslim, een boeddhist of een atheïst…”

Word je nog op enigerlei betrokken bij de overdracht?
,,Ik zal wellicht nog een gesprek hebben met de nieuwe redacteur. Vergeet niet dat hij of zij de ruimte heeft om Religie.blog.nl naar eigen inzicht vorm te geven. Het is ook goed dat er na één jaar redacteurschap van mijn kant het stokje wordt doorgegeven. Fris bloed, dat geeft een nieuwe impuls!”

David als columnist onder de nieuwe redacteur. Is dat een optie?
,,Als de nieuwe redacteur daar ruimte voor maakt, zal ik het zeker overwegen.”

Abdulwadûd Louws

Lees ook:Religie.blog.nl zoekt columnisten met een mening over religie
Lees ook:Religie.blog.nl presenteert columnist Abdulwadûd Louws
Lees ook:Welkom op religie.blog.nl!
Lees ook:Nieuwe redacteur, nieuwe koers
Lees ook:Uitzending ‘geloven privé of publiek?’ online

4 reacties op “Moderator David geeft het stokje door

 1. Jan R

  Wat zou ik het jammer vinden als een blog als dit ter ziele zou gaan.

  Ik heb altijd genoten van de verschillende schrijfsels: soms confronterend, soms herkennend en af en toe lag ik ook dubbel van het lachen (vanwege de humor die er soms in zat).

  Zelf zou ik mij nog net niet een atheist willen noemen. Er is meer tussen hemel en aarde dan we nu beseffen.

  Ik heb ook altijd (en zal dat ook blijven doen) mensen gerespecteerd vanwege hun geloof en cultuur.

  De meest hartelijke mensen die ik heb meegemaakt waren (en zullen dat nog steeds zijn) moslim. Hun gastvrijheid en hartelijkheid was buitengewoon. Ik voelde me bijna beschaamd.

  Als ik veel tijd zou hebben, zou ik graag reageren op de oproep voor een nieuwe redacteur; Helaas is mijn leven ook druk, druk en nog eens druk.

  Dit is een geweldige blog en ik zou hem erg missen als-ie er niet meer was.

  Een vriendelijke groet en goede feestdagen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Abdulwadûd Louws

  Ik hoop van ganser harte dat het rijke archief van artikelen en reacties online beschikbaar blijft. Dit ter referentie voor later. Toen bijvoorbeeld Allochtonen.web-log.nl stopte, is ook het artikelen-archief van het net afgehaald :-( Dat mag niet met Religie.blog.nl gebeuren!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paapsgezind

  Jammer, zo te zien is dit weblog ter ziele.
  *wacht op herrijzenis*

    /   Beantwoorden  / 
 4. F.Floor (61)

  Toch is Spiritualiteit.blog.nl ZEER hot Paapsgezind dus je hebt ongelijk. Maar misschien zijn mensen gewoon moe om met elkaar op dezelfde manier discussie te voeren wat wij de Joodse manier noemen hihi en, zoals je daar de roep om antwoord van Char aanziet terwijl die helemaal niet eens op die site zit, echt een tranendal daar met heel veel kinderen die al hun zieleroerselen blootgeven angstaanjagend om te lezen.
  Ik heb wel wat losse kontakten met islamitische studenten hier in Geesteswetenschappen Univ.Utr. gehad en het 1e wat ze dan vragen is over de nieuwste meningen over Judas Iscarioth… ik wist werkelijk niet dat dat in de Islam HOT was.
  De meesten wisten niet eens dat dat een officiele politieagent was! Tssss. Ja dat politieagenten goed verraden kunnen dat klopt wel maar dat is hun vak natuurlijk.
  Maar het klopt wel dat 40 jaar geleden zulke universiteitsconclusies nog onder: smalende godslastering vielen en werd door de SGP altijd aangifte gedaan. Die club bestaat nog en hun vrouwenzaak ligt nu bij de HR.
  Kortom dit blog is nog lang niet ter ziele er zijn heus nog wel onderwerpen genoeg.
  Maar of we weer op een traditionele Korangeleerde zitten te wachten?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.