Europese Hof erkent Scientology als religieuze organisatie

Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft vandaag een baanbrekende uitspraak gedaan ten gunste van het Scientology geloof. De unanieme uitspraak bevestigt het recht op religieuze vrijheid van scientology-aanhangers. In de zesenveertig lidstaten van de Raad van Europa. Deze belangrijke jurisprudentie zal dit recht ook voor de leden van alle andere geloofsgemeenschappen helpen waarborgen. Het Hof verwierp de weigering van de gemeenteraad van Moskou om de Scientology kerk aldaar opnieuw als religieuze organisatie te registreren.

Het Hof “verwees in haar besluit naar de door haar vastgestelde jurisprudentie inhoudende dat – zoals omvat in Artikel 9 – de vrijheid van gedachte, geweten en religie een van de fundamenten van een ‘democratische samenleving’ is, binnen de betekenis van het Verdrag. Het is, in haar religieuze dimensie, een van de meest vitale elementen welke staan voor de vorming van de identiteit van gelovigen en hun levensbeeld, maar het is ook een waardevol beginsel voor atheïsten, agnostici, sceptici en zij die hier verder geen belang aan hechten. Het pluralisme, welke onafscheidelijk met een democratische samenleving is verbonden en welke door de eeuwen heen met pijn en moeite is verkregen, is ervan afhankelijk.”

Elena Sarycheve, woordvoerder van de Scientology kerk in Moskou, is blij met de uitspraak van het Hof en zei: “Deze uitspraak bevestigt niet alleen de rechten van de Scientology kerken, maar zet ook een nieuwe, belangrijke jurisprudentie neer om de rechten van andere religieuze gemeenschappen in Europa te beschermen.”

Deze uitspraak garandeert bescherming voor Scientology kerken, niet alleen in Rusland, maar in alle 46 lidstaten van de Raad van Europa. De Scientology religie werd in 1954 in Amerika gesticht. Tegenwoordig heeft ze tien miljoen leden en meer dan 7.500 kerken, missies en groepen in 163 landen. In de Russische Federatie zijn meer dan 40 Scientology kerken en missies, van St. Petersburg tot Vladivostok.

Lees ook op deze blog:
Beckhams vinden Tom Cruise en zijn Scientology 'bloedirritant'
Tom Cruise als (anti)Christus van Scientology
Scientology opent nieuwe kerk in Berlijn

Lees ook:De vijf… Kerken van Moskou
Lees ook:Website met alle kerken van Nederland gelanceerd
Lees ook:Hackers terroriseren scientology kerk
Lees ook:Beckhams vinden Tom Cruise en zijn Scientology ‘bloedirritant’
Lees ook:Scientology opent nieuwe kerk in Berlijn

2 reacties op “Europese Hof erkent Scientology als religieuze organisatie

 1. william

  religie welke ook,geen probleem.
  maar houd ze dan ook voor u zelf.
  terroriseer de niet gelovigen niet met uw fantasièn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. P.G.M. Klaassen

  Hoe kan een Europees Hof nu oordelen over Rusland dat niet tot de E.U. behoort en eigen regels kan maken?

  De Russisch-Orthodoxe Kerk staat trouwens dicht bij Poetin. En men laat dus tot nog toe alleen het Latijnse katholieke geloof mondjesmaat toe, terwijl joden en moslims weliswaar verdacht gemaakt worden, maar wel volledige vrijheid in uitoefening van eredienst genieten

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.