Rotterdam wil geen kolossale Hindoetempel

Als het aan initiatiefnemer Aniel Lachman ligt, krijgt Rotterdam een van de grootste Hindoetempels ter wereld. Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, komt Chandi World's Hindoetempel-project er niet. Dat meldt nieuwsdienst ANP in een persbericht. Omdat Lachman zich tegengewerkt en niet serieus genomen voelt, stapt hij naar de Commissie Gelijke Behandeling en de Ombudsman van Rotterdam.

"Het Multifunctionele Mandir Leisure Complex (MMLC) dat ons voor ogen staat, moet de grootste in de wereld worden", vertelt Lachman. "Het wordt een uniek centrum dat naast een Mandir – een hindoetempel – ook diverse andere faciliteiten zal bieden op het gebied van kunst, cultuur en ontspanning. Het wordt een in het oog springend geheel, een architectonische parel. Het centrum heeft zowel culturele als toeristische waarde, maar ook sociale en economische impact", stelt Lachman. Zo schept Chandi World ruim 170 directe arbeidsplaatsen, draagt het centrum bij aan opvang en begeleiding van jongeren en kan het (handels)relaties met India bevorderen.

Chandi World is al sinds 2005 op verschillende niveaus met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) in gesprek over het vinden van een passende locatie. "Uit recente uitspraken van het OBR, bij monde van vakgroepmanager gronduitgifte Van Ameijden, kan worden opgemaakt dat de gemeente Rotterdam niet van zins is Chandi World aan een locatie te helpen", stelt Lachman. Ook in contacten met de wethouder van Participatie en Cultuur, dhr. Kaya, houdt de gemeente Rotterdam de boot af. "De wethouder zei letterlijk tegen mij: 'een Mandir blijft een Mandir'. Dat verwacht je toch niet van een dergelijk hoog geplaatst persoon?" Men doet de deur dicht omdat ze niet verder lezen dan het woord 'Mandir', aldus Lachman.

De Gemeente Rotterdam heeft haar twijfels uitgesproken over de professionaliteit van Chandi World. "Dat slaat echter nergens op", stelt Lachman: "In ons projectteam zitten adviseurs uit gerenommeerde organisaties, zoals Stichting Metropolis, Van Bevervoorde Vastgoed en Ernst & Young". Ook twijfelt de gemeente eraan of er wel financiering te vinden is. "Er zijn investeerders die bereid zijn om te investeren, maar het gebrek aan een concrete locatie weerhoudt hen ervan om harde toezeggingen te doen. Zolang de Gemeente Rotterdam zich niet inzet, blijft deze kip-ei situatie bestaan", aldus Lachman.

"Wat ons betreft is de maat vol. We worden nu twee jaar lang op onterechte gronden aan het lijntje gehouden. We vragen van de Gemeente Rotterdam een grondige en serieuze bestudering van ons plan. Als dat gebeurt zijn wij ervan overtuigd dat het Multifunctionele Mandir Leisure Complex er kan komen."

Lees ook:Christelijke gemeente vergeeft brandstichters kerk
Lees ook:Extremer Filmpje dan Fitna
Lees ook:‘Europa moet terug naar zijn christelijke wortels’
Lees ook:Trouwambtenaren ontslagen voor gewetensbezwaar homohuwelijk
Lees ook:Pastoor luidt zijn klokken te luid (en wil niet stoppen)

4 reacties op “Rotterdam wil geen kolossale Hindoetempel

 1. Henk-Jan

  Jippie, nog een afgodentempel in het kruitvat wat men “rotterdam” noemt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Lion van zetten

  Ik kan de gemeente rotterdam heel goed begrijpen dat ze geen hindoetempel wil hebben,omdat als het zo doorgaat krijgen de hindoe,s of de moslims de overhand hier in nederland,en als we in hun land een kerk wil bouwen,dan mag dat ook niet.Geen wonder dat de veel nederlanders de pest krijgen aan de buitenlanders,want ze maken er wel zelf naar dat we steeds meer antie worden tegen de buitenlanders.Wij moeten in het buitenland ons ook aan passen,dan moeten hun dat ook bij ons doen,en dan ga ik nog een stap verder,laten ze toch in hun eigen land blijven,ze spelen steeds meer de baas over ons.Ik kom wel gewoon in wijken waar alleen buitenlanders wonen,en niet laten zien dat je bang ben,we leven in een vrij land tussen haakjes,want aan de andere kant is nederland niet vrij,en daar praat ik uit ervaring,want echt onze mening zeggen kunnen we niet doen,want dan moet je op passen dat je geen mes tussen je ribben krijg.Ik laat de mensen wel in hun waarde,maar als ze dat niet bij mij doen,dan kunnen ze krijgen hoe ze het willen hebben.Negen van de tien keer krijgen de buitenlanders van de overheid gelijk,en wij niet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mohammed

  Geplaatst door Lion van zetten: Hindoetempel Antwoord
  15/07/2007, 12:15

  Wij moeten in het buitenland ons ook aan passen,dan moeten hun dat ook bij ons doen,en dan ga ik nog een stap verder,laten ze toch in hun eigen land blijven,ze spelen steeds meer de baas over ons.

  Aan Lion van Zetten,

  Dat zouden de oorspronkele bewoners van o.a. Indonesie, Suriname en de Antillen waarschijnlijk ook over de Nederlanders gedacht hebben toen ‘der Nederlanden’ met bruut geweld en zonder enig greintje mededogen het bezit van haar bevolking innam, hun vrouwen verkrachtte en de mannen tot slaven maakten om vervolgens, na hun land geplunderd te hebben, vol trots huiswaarts te keren…

  De inwoners van deze gekoloniseerde landen dachten waarschijnlijk ook over de Nederlanders: “Laat ze toch in hun eigen landen blijven, ze spelen steeds meer de baas over ons.”

  Trouwens, wie had ookalweer deze buitenlanders binnengehaald om al het vieze, zware werk te doen waar de Nederlanders te lui of trots voor waren?

  Nederland leert niet van zijn fouten want er staat al weer een nieuwe culturele verschuiving te geschieden; de Oost-Europeanen (Polen) komen in grote getalen eraan, die tevens zwaar Katholiek zijn (vergeet die scheiding van staat en kerk maar…)

  En je zei dat Nederlanders zich aanpassen in het buitenland? Je weet duidelijk niet waar je over praat. Er zijn hele gebieden in o.a. Amerika (Michigan) en Australie die Nederlands zijn; waar Nederlands (thuis)gesproken wordt en waar men leeft met Nederlandse gewoontes. Ben je trouwens de ‘kolonisatie’ van (zuid) Spanje vergeten waar het stikt van de Nederlanders die zich daar alles behalve aanpassen…

    /   Beantwoorden  / 
 4. _joker_

  @Mohammed jij schreef

  Dat zouden de oorspronkele bewoners van o.a. Indonesie, Suriname en de Antillen waarschijnlijk ook over de Nederlanders gedacht hebben toen ‘der Nederlanden’ met bruut geweld en zonder enig greintje mededogen het bezit van haar bevolking innam, hun vrouwen verkrachtte en de mannen tot slaven maakten om vervolgens, na hun land geplunderd te hebben, vol trots huiswaarts te keren…
  ———————————————

  Met andere woorden ik mag NU ook de kinderen van duitsers vergassen?
  En sinds waneer zijn wij een kolonie van india dat ze nu hier zo zouden mogen leven als dat blanken dat jaren geleden hebben gedaan in hun land? de stelling oog om oog tand om tand zit er nog goed in bij je he.
  En dat die blanken trots waren op hun daden wil nog niet zeggen dat de mensen nu nog trots zouden zijn op hun verleden. En dat buitenlanders het vuilen werk opknappen is niet alleen hier hoor maar over de hele wereld, en van alle tijden, ook jou mohammed de profeet had slaven, En buitenlanders werden in egypte allang gebruikt om te werken. Nog niet van de kinderarbeid gesproken tot vandaag de dag. stop met je veroordelen van mensen mo. jij wilt ook niet verantwoordelijk gehouden worden van alle wandaden die moslims plegen over deze hele aarde toch? En ja van mij mag die tempel wel open. En nee mensen hoefen niet terug naar hun plaats van herkomst mits ze de mensen van hier ook respecteren en geen zondaars noemen!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.