België: Celstraf of boete voor gedwongen huwelijk

Wie iemand in België dwingt tot een huwelijk, riskeert een gevangenisstraf of een boete. De nieuwe wet moet vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen beter beschermen. Het Belgische parlement keurde het wetsvoorstel donderdagavond goed, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Daarmee is België, na Noorwegen, het tweede land in Europa waar het onvrijwillige huwelijk strafbaar is gesteld. De Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx vindt de gedwongen huwelijken een ernstige schending van de rechten van vrouwen. De dwang moet wel kunnen worden aangetoond. Wie iemand onder geweld of bedreiging verplicht te trouwen, riskeert een gevangenisstraf van één maand tot twee jaar of een boete van 500 tot 2.500 euro. Ook kunnen gedwongen huwelijken nietig worden verklaard als ze onder dwang tot stand zijn gekomen.

Vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen zijn het slachtoffer van gedwongen huwelijk: volgens een studie van de Koninklijke Universiteit Leuven uit 1999 is 27 procent van de Turkse en Marokkaanse vrouwen ouder dan veertig jaar onder dwang getrouwd. Bovendien geeft driekwart van de Turkse en Marokkaanse jongeren aan dat dergelijke huwelijken nog steeds worden afgesloten.

Ook in Nederland bestaan plannen om het uithuwelijken van vrouwen aan banden te leggen. Een voorstel hiertoe van LPF-Kamerlid João Varela werd eind 2005 gesteund door alle partijen, maar de wetgeving is nog niet ingevoerd.

Lees ook:Onderzoek ‘Jongeren, seks en islam’: is tongzoenen haram?
Lees ook:Paus: huwelijk is een eeuwig verbond
Lees ook:Een moslim heeft de vrijheid om de islam achter zich te laten
Lees ook:Dalai Lama zegt onder druk van China bezoek België af
Lees ook:70% wereldbevolking gelooft in levenslang huwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.