Britten zien religie als remedie tegen moreel verval

Groot-Brittannië bevindt zich in een morele crisis. Religie kan de Britten er weer bovenop helpen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de BBC onder 1000 representatieve Britten, meldt Trouw. Van hen is 83 procent ervan overtuigd dat hun land in crisis verkeert. Een meerderheid van de Britten ziet wel een uitweg: godsdienst. Religie zou, menen zes van de tien Britten, als ethisch kompas moeten fungeren. Slechts 29 procent ziet niets in godsdienst als morele leidraad voor het land. Opvallend genoeg waren het vooral jongeren die optimistisch waren over het religieuze aandeel in het moreel herijken van de natie.

Het onderzoek vormde de aftrap van het nieuwe BBC-programma The Big Questions, waarin religieuze en ethische thema's aan de orde komen. De ondervraagden kregen een hele rij concrete keuzesituaties voorgeschoteld, zoals: 'helpt u iemand die op straat onderuit gaat?' De moraal van christenen bleek daarbij afwijkend van die van ongelovigen: christenen zijn minder bereid iemand weer op de been te helpen.

Op de vraag of je iemand durft te corrigeren die extreem luid in de trein zit te telefoneren, kwamen onverwacht lage scores binnen. Slechts een kwart van de Britten durft naar eigen zeggen zo'n actie aan. De bevindingen van het Britse onderzoek lijken op die van de Nederlandse WRR-publicatie ’Geloven in het publieke domein’ die vorig jaar verscheen. Daarin wijzen onderzoekers op het optreden van 'buitenstaanders', mensen die niets ophebben met de christelijke of humanistische traditie.

Lees ook op deze blog:
De niet-religieuze niet-humanistische mensch
Analyse: Is religie nu wel of niet op z'n retour?

Lees ook:Slechts kwart Europeanen ‘niet-religieus’
Lees ook:Sterke daling aantal christenen Midden-Oosten
Lees ook:91 procent Amerikanen zegt in God te geloven
Lees ook:Moslimwereld rechtvaardigen 11 september niet
Lees ook:Vrijheid van godsdienst blijkt weer belangrijker voor Nederlanders

5 reacties op “Britten zien religie als remedie tegen moreel verval

 1. Henk-Jan

  Ligt er aan welke religie. De ene is de andere niet. En waar de een liefde communiceert, zegt de ander alles te doden wat niet dezelfde religie aanhangt.

  Ik denk trouwens dat niet zozeer religie maar geloof tegen moreel verval helpt. Het verschil zit ‘m dus in regeltjes vs relatie.

    /   Beantwoorden  / 
 2. sander Kessels

  “Christenen zijn minder bereid iemand weer op de been te helpen” zou eigenlijk ook als titel van dit stukje kunnen dienen omdat ook dat uit dit onderzoek naar voren zou komen….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paapsgezind

  Prima idee, angst en schaamte zijn de fundamenten van de beschaving. Religie (in de breedste zin) is de efficiëntste manier om mensen te conditioneren.

    /   Beantwoorden  / 
 4. janneke

  Liever geen geloof dat moraal leert van 2000 jaar geleden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.