Romeinen hadden ook integratieprobleem

Goed dat de geschiedenis ons leert dat onze voorouders met dezelfde problemen worstelden. Ook de romeinen hadden een integtratieprobleem. Roel van Dooren heeft dit aangetoond in zijn wetenschappelijk onderzoek naar de Italische Bondgenotenoorlog (91 tot 88 voor Christus).

"Het Romeinse Rijk bestond ten tijde van deze oorlog uit de stadstaat Rome en de overwonnen gebieden daaromheen. Romeinse burgers beschikten over het zogeheten 'ius provocationis', het recht om in beroep te gaan als een Romeinse magistraat hen bedreigde met een lijf- of doodstraf. De bondgenoten in de overwonnen buitengebieden hadden dat recht niet," is te lezen als ANP bericht.

Interessant.

Toen de Romeinen in Italië op grote schaal land in beslag probeerden te nemen, merkten de bondgenoten hoe weinig rechtszekerheid er voor hen was weggelegd. De emoties liepen uiteindelijk zo hoog op dat er een bloedige oorlog uitbarstte.

Rome kon deze oorlog alleen winnen door loyaal gebleven bondgenoten volledige Romeinse burgerrechten te geven. Ook iedereen die later overwonnen werd, kreeg na verloop van tijd die rechten.

gebruikte bron ANP

Lees ook:abortus zorgt voor onrust in Italië
Lees ook:Samenvatting 11 tot en met 16 maart 2008
Lees ook:‘Islam gaat wereld veroveren’
Lees ook:Rome legt spreekverbod op Nederlandse kerk
Lees ook:Drop uw religieuze ei op religie.blog.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.