Interview columnist Abdulwadûd Louws in omroepblad EO-Visie

Onze -ongetwijfeld bekende- columnist Abdulwadûd Louws schittert deze week in Visie, de omroepgids van de Evangelische Omroep. In de rubriek IJgenwijs is het volgende interview terug te lezen: In West-Afrika maakte hij in november 1995 kennis met moslims en hun geloof. Een paar maanden later bekeerde hij zich als Nederlands Hervormde tot de islam. Nu draagt Wilco ‘Abdulwadûd’ Louws zijn ideeën uit als columnist voor religie.blog.nl.

Moet ik Abdulwadûd zeggen, of is Wilco ook oké?"
Alleen mijn ouders mogen Wilco zeggen, want zo hebben ze me immers genoemd. Ik heb graag dat andere mensen me als Abdul of Abdulwadûd aanspreken. Die nieuwe naam symboliseert namelijk mijn keuze voor de islam, nu elf jaar geleden."

Dat uw ouders u Wilco noemen, zegt dat iets over hun weerstand tegen die keuze?
"Nee, helemaal niet. Ze staan achter me, maar stellen het gewoon op prijs dat de naam die op mijn geboortekaartje staat in gebruik blijft. Voor hen ben ik gewoon Wilco."

Uw eerste column luidde ‘Eerst Nederlands Hervormd, nu moslim. Wat bezielt mij?' Inderdaad: wat bezielt u?
"Ik kon weinig met het christelijk geloof in mijn tienerjaren. In Senegal ontmoette ik moslims, en hun geloofsbeleving sprak me heel erg aan. Helaas kon ik slecht met hen communiceren, maar in Nederland kreeg ik contact met een Indonesisch islamitische gemeenschap. Daar vond ik wat ik zocht."

U wilde graag wat strengere regels hebben?
"Dat ziet u verkeerd. De islam past gewoon beter bij me. De structuur die het mijn leven geeft, zoals vijf keer per dag bidden, spreekt me erg aan."

Als ik de islam een beetje begrijp, moet je vooral veel presteren om in de gunst van Allah te komen. Maar stel, dat u te weinig goeds gedaan hebt?
"Het is aan Allah om te beoordelen of ik aan het einde van mijn leven genoeg heb gedaan. Je kunt niet meer doen dan je best, en natuurlijk maak je fouten. Ik ben geen heilige, of zo. Gelukkig heeft Allah in een heilige overlevering gezegd dat op de Dag des Oordeels zijn genade zal zegevieren over zijn wraak. Dat zijn erg troostende woorden voor mij."

Bent u wel voldoende geïntegreerd als autochtoon in de voornamelijk allochtone wereld?
"Ik heb zo mijn contacten met moslims, maar dat zijn er niet zo heel erg veel. Ik ga alleen bij speciale gelegenheden naar de moskee. Helaas zijn er maar heel weinig diensten in het Nederlands die ik kan volgen. Dat vind ik erg jammer, want ik heb niet zo heel erg veel aan een preek in het Turks of Arabisch."

U bent dus vooral een privé-moslim?
"Ja, alleen grijp ik mijn geloof wel aan om er met andere mensen over te praten of om er een column over te schrijven op internet. Daarnaast schrijf ik al jaren op mijn eigen website www.abdulwadud.nl over de islam in mijn dagelijks leven."

Lees de columns van Abdulwadûd via http://religie.blog.nl/columns

Lees ook:Eerst Nederlands-Hervormd, nu moslim. Wat bezielt mij?
Lees ook:Abdulwadûd laat zich ondervragen door zijn dochter
Lees ook:Religie.blog.nl presenteert columnist Abdulwadûd Louws
Lees ook:Abdulwadûd is geschokt over christelijke visie op het Laatste Oordeel
Lees ook:Ehsan Jami: ‘Mohammed vergelijkbaar met Osama of Saddam’

2 reacties op “Interview columnist Abdulwadûd Louws in omroepblad EO-Visie

 1. volgeling van Jezus

  Met welk doel is de mens volgens de Islam geschapen? zet eens een rode draad uit over je geloof in jouw god?

  Kijk uit naar je reactie!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Reiziger

  Met welk doel is de mens volgens de Islam geschapen? zet eens een rode draad uit over je geloof in jouw god?

  Jouw god?

  Ten eerste is er maar een God, laten we dat even vooropstellen. We kunnen dus niet spreken van jouw, haar, mijn God.

  Maar goed.

  De Islam in hoofdlijnen.

  Islam is de overgave aan de wil van Allah. Een moslim, is iemand die zich overgeeft aan de wil van Allah.

  Wat wil Allah, de meest Genadevole van zijn schepselen? Dat wij ons onderwerpen. Naast Allah mogen moslims niemand anders aanbidden.

  Iemand die de Islam praktiseerd komt de volgende 5 zuilen in iedergeval (verplicht) na.

  1.) de geloofsgetuigenis (de shahada)

  2.) het gebed (salaat) (vijf keer per dag)

  3.) het vasten (sauwm)

  4. het betalen van armoedebelasting (zakaat)

  5.)De bedevaart (hadj)

  Daarnaast zijn er omtrent een goede moslim zijn nog heel veel andere regels waar aan een moslim moet houden, deze staan allemaal weergegeven in de koraan.

  voorbeelden uit de koraan:

  Ali Imraan
  3:104. En laat er een groep onder u zijn die tot goedheid aanspoort en tot rechtvaardigheid maant en het kwade verbiedt; dezen zijn het die zullen slagen.

  Ali Imraan
  3:134. Zij, die in voorspoed en in tegenspoed wel doen en zij, die toorn onderdrukken en mensen vergeven; Allah heeft hen die goed doen, lief.

  Enfal 8:2-4
  2. Ware gelovigen zijn slechts degenen wier hart vol vrees klopt, wanneer de naam van Allah wordt genoemd en wanneer Zijn tekenen hun worden voorgelezen, doet dit hen in geloof toenemen en op hun Heer vertrouwen.

  3. Die het gebed houden en van hetgeen, waarmede Wij hen hebben voorzien, mededelen,

  4. Dezen zijn de ware gelovigen. Voor hen zijn graden bij hun Heer, vergiffenis en een waardige voorziening.

  Tevbe 9:71.

  En de gelovigen, mannen en vrouwen, zijn vrienden van elkander. Zij sporen aan tot het goede en verbieden het kwade en houden het gebed en betalen de Zakaat en gehoorzamen Allah en Zijn boodschapper. Dezen zijn het, wie Allah barmhartigheid zal betonen. Voorzeker, Allah is Almachtig, Alwijs.

  Hoop je hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

  Indien je nog vragen hebt zie ik ze graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Reiziger

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.