Abdulwadûd: ‘Valt een offerschaap onder verzekeringsdekking?’

Bestuursvoorzitter Edwin Velzel van zorgverzekeraar VGZ overweegt om bedevaarten naar Mekka te vergoeden. Een projectgroep moet in kaart brengen welke elementen van ‘bezinningsreizen' heilzaam werken (RKK Teletekst heeft hier reeds over bericht). Laat ik deze projectgroep alvast op weg helpen met wat overdenkingen. Is de verplichte bedevaart naar Mekka (de hajj) heilzaam? Zeker! Maar het in kaart brengen van de heilzame werking heeft nogal wat haken en ogen. Daarnaast zal de projectgroep voortdurend worden geconfronteerd met praktische problemen die op dit ogenblik nog niet worden overzien. Het onderstaand overzicht is slechts een greep uit de issues die de projectgroep zal tegenkomen.

Schaap
Eén van de hoogtepunten van de hajj (ook voor hen die op dat moment niet in Mekka zijn) is het slachten van een schaap om de bereidheid van Ibrahim te herdenken zijn zoon Ismaïl te offeren om zo het welbehagen van Allah te winnen. Ritueel slachten is niet ieders cup of tea hier in Nederland. Zou de VGZ ook de kosten van een offerschaap meenemen in de vergoeding?

Comfort
Er zijn genoeg jonge pelgrims-in-spé die in eenvoudige onderkomens zich prima thuis voelen. Ouderen hebben wellicht de behoefte aan meer luxe. Het kostenaspect speelt hier een grote rol. Wordt er getoetst wie welke soort comfort nodig heeft of zal de VGZ tot een standaard komen?

Package deal
Wat minder bekend onder niet-moslims is de oemrah. Het is een vrijwillige bedevaart die bestaat uit een selectie rituelen die ook terugkomen in de hajj. Deze bedevaart kan in welke periode van het jaar dan ook verricht worden. Eenieder die de hajj wilt doen, moet eerst de oemrah hebben gedaan. Daarom komen pelgrims meestal geruime tijd voor aanvang van de hajj in Mekka aan, ze verrichten dan de oemrah en kort daarop de hajj. Onder welke voorwaarden zal de VGZ de oemrah vergoeden, alleen als een package deal (met de hajj) of ook als afzonderlijke bedevaart?

Ongevallen
De veiligheid is er in Mekka en omgeving op vooruitgegaan, voornamelijk door verbeteringen in de infrastructuur. Toch kan het voorkomen dat een pelgrim iets overkomt en gewond raakt of overlijdt. Zal de VGZ projectgroep daar rekening mee houden?

Hergeboorte
In de meest ideale situatie komt een pelgrim na het volbrengen van de hajj als herboren terug. De hajj is echter ook een test van het geloof en niet iedere teruggekeerde pelgrim ondervindt direct de heil van zijn bezoek aan het Huis van Allah (de Kaäba), de Berg van Genade op de vlakte van Arafat en andere heilige plekken. De heilzame werking bestaat soms uit een besef dat langzaam groeit ná terugkomst. Sommige pelgrims verrichten meerdere malen de hajj en worstelen dan nòg met vele vragen des levens. De heilzame werking is voor iedere pelgrim persoonlijk, hoe kan die werking dan in Gods naam getoetst worden? Alleen Hij weet zeker of de verrichting van de hajj voor een pelgrim heilzaam is, daar kan geen projectgroep tegenop!

Conclusie: een onderzoek naar de heilzame werking van elementen uit de hajj is een nobel streven maar praktisch onuitvoerbaar. Heil is niet in een rapport te vatten maar zit in de harten van de mensen. Wanneer elementen van de hajj in kaart moeten worden gebracht, kan de projectgroep beter kijken naar praktische zaken. Als pelgrims-in-spé weten wat de VGZ in praktische zin voor hen kan betekenen, geeft dat rust in de voorbereiding op de bedevaart en dat is dan weer positief voor die heilzame werking.

Dit is de zesde column van Abdulwadûd voor Religie.blog.nl. Eerdere columns kunnen hier teruggelezen worden. Lezers kunnen reageren via onderstaande reactiemogelijkheid of e-mailen naar [email protected]

Lees ook:De heilige slak
Lees ook:Pelgrimage helpt tegen depressie
Lees ook:Hadj-pelgrims zijn bagage kwijt
Lees ook:Vrouwen vandaag voor het eerst naar de stembus in Saoedi-Arabië
Lees ook:Koran een saai boek? De Bijbel is een vervalsing!

7 reacties op “Abdulwadûd: ‘Valt een offerschaap onder verzekeringsdekking?’

 1. Annemarie

  Als het zo complex is, moet de VGZ die hele vergoeding maar schrappen, ook aan mensen die naar Lourdes gaan.

  En anders weet ik nog wel een aantal goeie IFES-conferenties waar christenen “als herboren” van terugkomen, die VGZ ook wel mag gaan sponsoren…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sander Kessels

  Een onderzoek naar de heilzaamhedi van de hadj is helemaal niet onuitvoerbaar. Je kan net als met alle andere ‘behandelingen’ heel goed zien of dat een ‘behandeling’ bij een bepaald deel patienten heilzaam is of niet. Laat duizend zieke moslims naar de hadj gaan en duizend vergelijkbaar zieke moslims naar bv Zuid-frankrijk. Kijk welke reis het beste resultaat geeft en of die hadj heilzaam genoeg is om van een aantoonbare vooruitgang te spreken.
  Ik durf te raden wat het resultaat is: een week hadj (heet klimaat, enorme drukte, veel zieke mensen bij elkaar, veel bacillen etc.) zal aanzienlijk minder heilzaam zijn dan een week zuid-frankrijk. Het gaat hier immers over een zorgverzekeraar…dei kijk naar de lichamelijke gezondheid van mensen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Annemarie

  @Sander: Toch denk ik dat de hadj heilzamer is. Al was het dan alleen maar vanwege een placebo-effect.

  Bovendien kan het samenzijn met allemaal gelijkgestemden die een tijdlang intensief bezig zijn met hun idealen ook heel heilzaam wezen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Paapsgezind

  Belachelijk om dergelijke ketterij te financieren met het geld van verzekeringsnemers.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Henk-Jan

  Een 4-weeks verblijf op Hawaii heeft altijd een heilzame werking op mij. Okay, VGZ, kom maar op… waar kan ik declareren?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.