Mohammed geeft uitleg over islamitische kleding (column)

Veel mensen zullen zich afvragen waarom een groot deel van de moslims zich ‘westers' (naar westerse maatstaven) kleedt en de andere groep zich ‘islamitisch' kleedt, ze zijn immers toch beide moslim? Dezelfde groep mensen zal zich dan waarschijnlijk ook afvragen: 'Zijn die islamitisch geklede moslims dan soms extremisten?'. Het mag duidelijk zijn dat de kledingswijze van een moslim weergeeft hoe hij de islam ervaart en in welke mate hij praktiseert. De meerderheid van de moslims kleedt zich westers, dat wil zeggen dat ze zich kleden naar de westerse mode, denk aan weinig verhullende kleding of op maat gesneden kostuums van dure merken.

Een ander, steeds groter wordende, gedeelte van de moslims kleedt zich op dezelfde wijze als de profeet Mohammed (vrede zij met hem) of tracht deze kledingswijze te evenaren. De kleding van de man bestaat uit een lahbaja of djalaba (soort jurk), sandalen en soms een tarboesh (klein hoofddekseltje). De vrouw draagt lange, ruim zittende (zwarte) kleding en gimaar (grote, hangende hoofddoek) soms aangevuld met niqaab (hetgeen het gehele gezicht, met uitzondering van de ogen, bedekt). Het doel van deze kledingswijze is om de lichaamsvorm in zijn totaliteit, van zowel de man als de vrouw, te verhullen.

Er zijn tal van redenen op te noemen waarom moslims zich kleden zoals ze doen. Degenen die zich westers kleden doen dit bijvoorbeeld om (eerder) een baan te krijgen, uit angst bekritiseerd te worden wanneer ze zich islamitisch zouden kleden of omdat ze het niet nodig vinden zich islamitisch te kleden. De moslims die zich islamitisch kleden doen dit omdat ze zich net zo willen kleden als de profeet Mohammed (vrede zij met hem), immers de profeet Mohammed (vrede zij met hem) is voor iedere moslim het grote voorbeeld.

De algemene, voor iedereen geldende, kledingsregels in de islaam zijn simpel. De kleding behoort wijd om het lichaam te zitten en niet strak op het lichaam te plakken, niet doorzichtig te zijn zodat de huid eronder te zien is en het behoort het lichaam (de awrah) te bedekken.

De awrah is het gedeelte van het lichaam dat door niemand anders gezien mag worden. De awrah van de man en vrouw zijn verschillend: die van de man is namelijk vanaf de navel tot aan de knieën, terwijl die van de vrouw het gehele lichaam behelst met uitzondering van haar handen en gezicht. Vandaar dat de vrouw verplicht is een hoofddoek te dragen.

Een aantal decennia geleden waren de nonnen in Nederland minstens zo bedekt als de moslima's van deze tijd en droegen de priesters en pastoors jurken en hoofddeksels zoals de moslims van deze tijd. Het is een kwestie van tolerantie en acceptatie, meer niet…

Dit is de eerste column van Mohammed voor Religie.blog.nl. Alle columns van religie.blog.nl kunnen hier teruggelezen worden. Lezers kunnen reageren via onderstaande reactiemogelijkheid of e-mailen naar [email protected].

Lees ook:Brandsma wil bruggen bouwen tussen moslims en niet-moslims
Lees ook:Mohammed B: ‘Doel moslims is sharia invoeren’
Lees ook:Egyptische minister stuurt gesluierde vrouw weg
Lees ook:Mohammed, bedankt
Lees ook:Cohen: moslim hoeft geen hand te geven aan vrouw

110 reacties op “Mohammed geeft uitleg over islamitische kleding (column)

 1. webmaster Nieuw Religieus Peil

  Kortom: ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, gezien de grootte van de respectievelijke ‘kuisheidsregio’s’. En nee: ik ben niet tolerant tegenover ongelijkheid tussen man en vrouw.
  Nonnen en priesters hadden een religieuze roeping Mohammed. je vergelijkt dus moslimleken met christelijke religieuzen. Die vergelijking klopt niet.
  Enne: westerse mode bestaat uit heel veel meer dan dure maatpakken of niets verhullende kleding.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mohammed

  Geplaatst door webmaster Nieuw Religieus Peil: Antwoord
  23/07/2007, 12:32

  Kortom: ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, gezien de grootte van de respectievelijke ‘kuisheidsregio’s’. En nee: ik ben niet tolerant tegenover ongelijkheid tussen man en vrouw.
  Nonnen en priesters hadden een religieuze roeping Mohammed. je vergelijkt dus moslimleken met christelijke religieuzen. Die vergelijking klopt niet.
  Enne: westerse mode bestaat uit heel veel meer dan dure maatpakken of niets verhullende kleding.

  Aan webmaster enz.,

  Wat jij ongelijkheid noemt noemen wij gelijkheid en probeer maar een praktiserende moslima te vinden die niet uit vrij wil haar hoofddoek draagt.

  Dat jij niet tolerant bent jegens de Islamitische regels omtrent man en vrouw zegt meer over jou dan over ons (maar dan kan je ook niet verwachten dat wij tolerant zijn tegenover die goedkope, om aandacht scheeuwende (dus zielige) vleesklompen die jullie ‘vrouw’ noemen. Dat si pas ongelijkheid van man en vrouw. Zelfs bij het verkopen van tandpasta of een auto gebruiken jullie naakte vrouwen en dan beweren dat de Islaam vrouwonvriendelijk is. Hoe blind kan je zijn?

  Wij hebben, net als noonen en priesters, regilieuze roepingen, daarvoor zijn we moslim. Dus vergelijking klopt wel degelijk. In tegenstelling tot het Christendom zijn in de Islaam alle mannen en vrouwen van gelijke rang; de imaam is niet hoger in rang dan degene die achter hem bidden, hij is enkel imaam (iemand die voorgaat, het gebed leidt) maar in rang gelijk. Weer wat geleerd!

    /   Beantwoorden  / 
 3. sander kessels

  Je kan ook gewoon inzien dat losse kleding praktisch is om te dragen in een hete woestijnomgeving en dat ontblote lichaamsdelen aldaar erg makkelijk verbranden. Heeft niets met ‘Allah’ of ‘Mohammed’ te maken. Een moslim die in de sneeuw vanwege zijn geloof sandalen en losse kleding draagt zal snel genezen van zijn geloof dat er aan die kledingsvoorschriften enige religieuze waarde gehecht moet worden.

  Wat rest is de vreemde regel waarom vrouwen hun lichaam zo hysterisch zouden moeten verbergen. Als je gelooft dat het menselijke lichaam door Allah zou zijn ontworpen, dan is het een belediging voor Allah om de schoonheid daarvan te verbergen. Persoonlijk denk ik dat de mensen die in een omgeving wonen waar de schoonheid van mannen en vrouwen duidelijk zichtbaar is, gelukkiger zullen zijn dan waar je meer doek dan mens ziet. Van schoonheid worden mensen namelijk gelukkig en wat is daar nou mis mee?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Henk-Jan

  “Een aantal decennia geleden waren de nonnen in Nederland minstens zo bedekt als de moslima’s”

  Met 1 groot verschil: de nonnen hebben tijdens hun leven als volwassen niet-non besloten non te worden (= vrije keuze), waar de moslimmeisjes al van kleins af aan wordt aangeleerd (vaak zelfs ingeslagen) dat ze volledig bedekt moeten zijn (= onder dwang van geweld of tenminste peer pressure)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mohammed

  Geplaatst door sander kessels: Antwoord
  23/07/2007, 13:14

  …Wat rest is de vreemde regel waarom vrouwen hun lichaam zo hysterisch zouden moeten verbergen. Als je gelooft dat het menselijke lichaam door Allah zou zijn ontworpen, dan is het een belediging voor Allah om de schoonheid daarvan te verbergen…

  Aan Sander Kessels,

  Allah heeft deze schoonheid van de vrouw enkel en alleen voor haar man geschonken. Voor de rest moet deze schoonheid bedenkt zijn om verleiding te voorkomen. Dat maakt, bij ons moslims, het huwelijk speciaal.

  Bij jullie is de vrouw alles behalve verhullend (‘alsof’ ze geen waarde heeft), voor elke man zichbaar (met alle gevolgen van dien, denk aan de vele verkrachtingen).
  Persoonlijk vindt ik de meeste Nederlandse vrouwen eng; net mannen! Half naakt alsof ze niets waard zijn, met hun schorre mannenstem (van het schreeuwen in het uitgaansleven?) en kort afgeknipt (nog niet niet afgeschoren) hoofdhaar (meestal nog met ordinair paars/rood permanentje); in een woord afgrijselijk. Deze ‘vrouwen’ hebben naar mijns inzien meer recht om bedekt rond te lopen maar dan niet om hun ‘schoonheid’ te verhullen maar om mannen niet te laten schrikken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. marjoleintje

   als je daar niet tegen kan donder dan op nederlandse vrouwen zijn wel mooi en jij wil ze ook wel maar je krijgt ze niet gefrustreerde rotmoslim en daarom praat je zo we hebben jullie wel door hoor je wilt maar al te graag een mooie blonde meid

     /   Beantwoorden  / 
 6. Mohammed

  Geplaatst door Henk-Jan: Antwoord
  23/07/2007, 13:15

  “Een aantal decennia geleden waren de nonnen in Nederland minstens zo bedekt als de moslima’s”

  Met 1 groot verschil: de nonnen hebben tijdens hun leven als volwassen niet-non besloten non te worden (= vrije keuze), waar de moslimmeisjes al van kleins af aan wordt aangeleerd (vaak zelfs ingeslagen) dat ze volledig bedekt moeten zijn (= onder dwang van geweld of tenminste peer pressure)

  Aan Henk-Jan,

  Kan in sommige gevallen wel het geval zijn maar dat ligt aan de ouders; dat ze geen juiste Islamitische opvoeding hebben megegeven aan jun kinderen.

  Als je, als ouder-zijnde, tegen je dochter zegt: “je moet een hoofddoek dragen” en niet uitlegd waarom dan kan ik best begrijpen dat, wanneer deze meid naar buiten gaat, de hoofddoek evensnel weer wordt afgedaan. Ik heb het nu over de praktiserende moslims en niet over de cultuur en traditie Marokkanen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. fred teeven

  Wat zeg je nou, probeer eens 1 moslima te vinden die niet uit eigen overtuiging een hoofddoek draagt?

  Wat gebeurt er binnen de moslimgemeenschap als een meisje pertinent weigert een hoofddoek te dragen? Dan wordt het er ingeslagen, blijf van mijn lijf huizen zitten bomvol met deze meisjes, hell, in india en pakistan worden vrouwen met zippo brandstof overgoten en in de fik gestoken, iedereen staat erbij en kijt ernaar.

  Leuk dat er meisjes zijn die uit overtuiging een hoofdoekje dragen, met alle respect voor hun keuze, maar laat het niet zo lijken dat ze dat allemaal uit vrije wil doen.

  Ja maar je hoort die meisjes dat nooit zeggen? Klopt want die durven dat niet, de overtuiging van die meiden is de dreiging van geweld door ooms en neven.

  Wel graag even een correcte weergave van de waarheid.

    /   Beantwoorden  / 
 8. ricky

  En dan nog iets, in de moslimgemeenschap staat alles bol van verleiding, dit mag niet, dat mag niet, omdat anders de mannen wel eens in de verleiding zouden kunnen komen.

  In Nederland zijn we gewend onze lustgevoelens te beteugelen, en wij kunnen gewoon in een kamer zijn met een meisje dat geen familie is, zonder direct aan sex te denken.

  Dit demonstreert weer eens de zwakte van de moslim man.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Mohammed

  Geplaatst door fred teeven: Aan mohammed Antwoord
  23/07/2007, 14:16

  Wat zeg je nou, probeer eens 1 moslima te vinden die niet uit eigen overtuiging een hoofddoek draagt?

  Wat gebeurt er binnen de moslimgemeenschap als een meisje pertinent weigert een hoofddoek te dragen? Dan wordt het er ingeslagen, blijf van mijn lijf huizen zitten bomvol met deze meisjes, hell, in india en pakistan worden vrouwen met zippo brandstof overgoten en in de fik gestoken, iedereen staat erbij en kijt ernaar.

  Leuk dat er meisjes zijn die uit overtuiging een hoofdoekje dragen, met alle respect voor hun keuze, maar laat het niet zo lijken dat ze dat allemaal uit vrije wil doen.

  Ja maar je hoort die meisjes dat nooit zeggen? Klopt want die durven dat niet, de overtuiging van die meiden is de dreiging van geweld door ooms en neven.

  Aan Fred Teeven,

  Leer begrijpend lezen dat voorkomt nutteloze reacties als deze. Ik heb het over praktiserende moslima’s, je weet wel, moslima’s die er zelf voor kiezen vanuit geloofsovertuiging.
  Hiervoor heb ik al uitgelegd dat ik niet spreek voor de culturele, traditionele opvoedingen van moslims waaraan het ontbreekt van kennis over de Islaam en het op hun eigen manier overdragen en verplichten aan hun dochters zonder enige uitleg of Islamitische onderbouwing.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Fred teeven

  Leuk, eromheen lullen, dit is geen reactie op mijn statement. Wordt je waarschijnlijk te heet onder de voeten.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Mohammed

  Geplaatst door ricky: En nog iets Antwoord
  23/07/2007, 14:18

  …In Nederland zijn we gewend onze lustgevoelens te beteugelen, en wij kunnen gewoon in een kamer zijn met een meisje dat geen familie is, zonder direct aan sex te denken.

  Dit demonstreert weer eens de zwakte van de moslim man.

  Aan Ricky,

  Je zal bedoelen; in Nederland zijn we gewend onze lustgevoelens de vrije loop te geven. Iedereen en alles doet het met elkaar; vader met dochter, man met man, baas met werkneemster, man met kleine jongetjes, alleenstaande vrouwen met honden nog maar over de jeugd en het uitgaansleven te zwijgen. Kinderen doet het al vanaf hun 13e met elkaar en jij beweert dat Nederlander hun lustgevoelens beteugelen? Hahahha! Ik lach je om deze onnozele uitspraak recht in je gezicht uit! Doe je ogen open knul!

  Nederland en lustgevoelens beteugelen is als twee magneten die elkaar afstoten! De Islaam spoort met zijn regels de vrouw en man aan om kuis te blijven en de eer aan zichzelf te houden.

  Eerst nadenken voordat je weer wat onnozels blaat over iets waar je totaal niets van begrijpt (aldus uit je reactie op te maken)

    /   Beantwoorden  / 
 12. Mohammed

  Geplaatst door Fred teeven: Reactie Antwoord
  23/07/2007, 14:42

  Leuk, eromheen lullen, dit is geen reactie op mijn statement. Wordt je waarschijnlijk te heet onder de voeten.

  Aan Fred Teeven,

  Nee hoor, dit is nou een dom, naief knulletje confronteren met de Islamitische wetgeving.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Els

  Zo, dus mannen zijn alleen maar ‘awrah’ tussen middel en knieën, vrouwen zijn helemaal ‘awrah’ en ze mogen dus hun hele persoonlijkheid voor de wereld en de zon verbergen.

  Duidelijker kun je niet zeggen hoe in de islam vrouwen het totale eigendom van een man zijn. Ze beschikken niet eens meer over het béeld van hun eigen lichaam. Van hun eigen identiteit is niets meer over.

  *Mohammed; Bij jullie is de vrouw alles behalve verhullend (‘alsof’ ze geen waarde heeft), voor elke man zichbaar (met alle gevolgen van dien, denk aan de vele verkrachtingen).
  Persoonlijk vindt ik de meeste Nederlandse vrouwen eng; net mannen! Half naakt alsof ze niets waard zijn, met hun schorre mannenstem (van het schreeuwen in het uitgaansleven?) en kort afgeknipt (nog niet niet afgeschoren) hoofdhaar (meestal nog met ordinair paars/rood permanentje); in een woord afgrijselijk. *

  Beste Mohammed, jij vindt vrouwen eng omdat jouw godsdienst angst voor vrouwen aanwakkert. Dat vrouwen ‘niets waard’ zijn is typisch een islamitisch idee. Een moslimvrouw is de helft waard van een man, een vrouw die ervoor past zich te onderwerpen aan de man is gewoon ‘helemaal niets’ waard.

  Mohammed, begrijp je zelf niet hoe verschrikkelijk beledigend en discriminerend de islam is?

  Jij wil toch ook niet dat Marokkanen in Nederland worden gediscrimineerd en beledigd? Maar je vraagt wel van Nederlanders dat wij de minachting en de discriminatie van de islam hier accepteren.

  Moslims zijn volgens mij niet meer in staat om in te zien hoe mensonterend en vrouwonterend hun godsdienst is, zo zijn ze gehersenspoeld met hun minachting voor mensen, en vooral hun minachting voor vrouwen.

  Vrouwen totaal verpakken zodat je niets meer van ze ziet is geen manier van hoogachting, het is een vorm van walging. En precies die walging, Mohammed, is wat jij uitdrukt als je wordt verplicht Nederlandse vrouwen te zien. Jij bent niet meer in staat vrouwen als mensen te zien, je vindt ons eng!

  Dat is het gevolg van jouw totalitaire, vrouwenhatende godsdienst. Doe die godsdienst weg en wordt mens onder de mensen! Mens onder de mannen en de vrouwen!

  *Mohammed: probeer maar een praktiserende moslima te vinden die niet uit vrij wil haar hoofddoek draagt.*

  Sorry, Mohammed, maar ik ken vele vrouwen en meisjes die hun hoofddoek dragen uit angst voor vader, broers, neven, ooms, en zelfs islamitische buurtterroristen. Op school dragen ze hun hoofddoeken omdat ze door de moslimjongens in de gaten worden gehouden, en bedreigd als ze hem afdoen.

  Zodra ze uit het zicht zijn van deze agressieve moslims, gaat de hoofddoek af!

  Wij Nederlanders zien die vrouwen die de hoofddoeken afdoen, omdat de (ex)moslimvrouwen bang zijn voor jullie, niet voor ons.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Fred teeven

  Wat els zegt.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Mohammed

  Geplaatst door Els: de islam wakkert angst voor vrouwen aan Antwoord
  23/07/2007, 15:00

  Zo, dus mannen zijn alleen maar ‘awrah’ tussen middel en knieën, vrouwen zijn helemaal ‘awrah’ en ze mogen dus hun hele persoonlijkheid voor de wereld en de zon verbergen.

  Aan Els,

  Zie het als compliment! Vrouwen zijn nou eenmaal mooier dan mannen!

    /   Beantwoorden  / 
 16. Mohammed

  Geplaatst door Els: de islam wakkert angst voor vrouwen aan Antwoord
  23/07/2007, 15:00

  Zo, dus mannen zijn alleen maar ‘awrah’ tussen middel en knieën, vrouwen zijn helemaal ‘awrah’ en ze mogen dus hun hele persoonlijkheid voor de wereld en de zon verbergen.

  Duidelijker kun je niet zeggen hoe in de islam vrouwen het totale eigendom van een man zijn. Ze beschikken niet eens meer over het béeld van hun eigen lichaam. Van hun eigen identiteit is niets meer over.

  *Mohammed; Bij jullie is de vrouw alles behalve verhullend (‘alsof’ ze geen waarde heeft), voor elke man zichbaar (met alle gevolgen van dien, denk aan de vele verkrachtingen).
  Persoonlijk vindt ik de meeste Nederlandse vrouwen eng; net mannen! Half naakt alsof ze niets waard zijn, met hun schorre mannenstem (van het schreeuwen in het uitgaansleven?) en kort afgeknipt (nog niet niet afgeschoren) hoofdhaar (meestal nog met ordinair paars/rood permanentje); in een woord afgrijselijk. *

  Beste Mohammed, jij vindt vrouwen eng omdat jouw godsdienst angst voor vrouwen aanwakkert. Dat vrouwen ‘niets waard’ zijn is typisch een islamitisch idee. Een moslimvrouw is de helft waard van een man, een vrouw die ervoor past zich te onderwerpen aan de man is gewoon ‘helemaal niets’ waard.

  Aan Els,

  Drie punten:
  1. Ik vind vrouwen eng die zichzelf helemaal bloot geven, letterlijk en figuurlijk. Ik vind vrouwen eng die zich willen meten aan de man en er alles aan doen daarop te lijken (kort haar, mannen posities bekleden in bedrijfleven, in de kroeg biertjes drinken enz.) Ik vind vrouwen die de eer aan zichzelf houden, schaamte kennen, zichzelf bedekken een echte vrouw waar ik respect voor heb.

  2. In het westen is de vrouw niets waard. Ze stoppen overal blote of half blote vrouwen om maar een simpele product te verkopen. In de Islaam in man en vrouw gelijk.

  3. Een praktiserende moslima onderwerpt zich niet voor haar man maar voor Allah.

  Leer eerst hetgeen waarover je zonder bewijs over oordeelt.

    /   Beantwoorden  / 
 17. Fred Teeven

  Nederland en lustgevoelens beteugelen is als twee magneten die elkaar afstoten! De Islaam spoort met zijn regels de vrouw en man aan om kuis te blijven en de eer aan zichzelf te houden.

  Oh ja, waarom zijn dan 99% van alle schandknapen ( je weet wel, jongens die sex hebben met mannen tegen betaling ) marokkanen ( bron cbs )

  En waarom zijn 80% van alle hoerenlopers marokkanen en arabieren? Ga maar eens kijken op de wallen, alleen maar agressieve baarden.

  Of ga je nu weer een ontwijkend antwoord geven.

  En verder: wat els zegt ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 18. Mohammed

  Els: “Jij wil toch ook niet dat Marokkanen in Nederland worden gediscrimineerd en beledigd? Maar je vraagt wel van Nederlanders dat wij de minachting en de discriminatie van de islam hier accepteren.”

  Aan Els,

  Ik wil niet dat MOSLIMS worden beledigd en gediscrimineerd. Ik ben geen Marokkaan maar moslim.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Mohammed

  Els: “Zodra ze uit het zicht zijn van deze agressieve moslims, gaat de hoofddoek af!”

  Aan Els,

  Toch raar dat alleen bij mijn werk al 5 Nederlandse autochtone meisjes werkzaam zijn die allen de Islaam zijn binnengetreden uit vrije wil waarvan het overgrote deel ongehuwd is (voordat je gaat beweren dat de man de hoofddoek zou hebben opgelegd).

    /   Beantwoorden  / 
 20. Mohammed

  Geplaatst door Fred teeven: Antwoord
  23/07/2007, 15:11

  Wat els zegt.

  Aan Fred Teeven,

  Ben je er nu al doorheen?

    /   Beantwoorden  / 
 21. Willem post uit Vlaardingen

  Aan mohamed:

  Je tijd is om. Je hebt geprobeerd op deze site je eenzijdige middeleeuwse mening te geven,is je niet gelukt, en nu ben je verbauwereerd als je weerwoord krijgt.

  En op msn ben je ook al gedumpt.

  Bye bye zwaai zwaai, heeft er nog een christen iets leuks te vertellen, die zwartkijkerij van de mislims ben ik nu al zat!

    /   Beantwoorden  / 
 22. _joker_

  Als iemand zo’n ding vrijwillig op doet ok.
  Maar doet een meisje van 4 dat ook?
  En is zij ook al aantrekkelijk voor moslim mannen? Wat de 1 sexy of aanstootgevend vind is voor iemand anders weer lelijk of pervers!
  Ik persoonlijk val niet op vrouwen met een snor in een gewaad en rood hennahaar.Maar dat is mijn smaak. Maar nou zeggen dat ik ze eng vind:Nee, eerder zielig.

    /   Beantwoorden  / 
 23. Willem Post uit Vlaardingen

  Toch raar dat alleen bij mijn werk al 5 Nederlandse autochtone meisjes werkzaam zijn die allen de Islaam zijn binnengetreden uit vrije wil waarvan het overgrote deel ongehuwd is (voordat je gaat beweren dat de man de hoofddoek zou hebben opgelegd).

  LOVERBOYS?

    /   Beantwoorden  / 
 24. Reiziger

  Beste Mohammed, jij vindt vrouwen eng omdat jouw godsdienst angst voor vrouwen aanwakkert. Dat vrouwen ‘niets waard’ zijn is typisch een islamitisch idee. Een moslimvrouw is de helft waard van een man, een vrouw die ervoor past zich te onderwerpen aan de man is gewoon ‘helemaal niets’ waard.

  ———————————
  De Islam maakt geen onderscheid tussen man en vrouw. De Islam leert duidelijk dat een man en vrouw gelijk zijn. Alleen beiden hebben andere taken en verantwoordelijkheden.

  Een man kan niet zonder vrouw kunnen, en een vrouw niet zonder man. Zonder vrouwen kunnen de mannen geen kinderen ter wereld brengen en andersom.
  Een man mag zich niet meer zien dan de vrouw.
  Een man heeft andere taken en eigenschappen dan de vrouw, dat is nu eenmaal zo.

  een oog kan de taak van een oor niet uitvoeren en de oor de taak van een oog niet.
  Als een man de oog is is de vrouw de oor. Zonder oren en ogen kun je niet leven, of anders gezegd, is het leven zeer onaangenaam.

  Als de vrouw de hand is is de man de voet. Zonder handen en voeten-geen leven.

  Een kat zul je niet met een stier zien vechten, en een hond zul je geen muis zien vangen.

  ik durf te wedden dat de meesten hiero, spreken zonder enig kennis van de Islam.

  Mensen praat aub niet over dingen waar je geen weet over hebt.

    /   Beantwoorden  / 
 25. Mohammed

  Geplaatst door Fred Teeven: Antwoord
  23/07/2007, 15:45

  Nederland en lustgevoelens beteugelen is als twee magneten die elkaar afstoten! De Islaam spoort met zijn regels de vrouw en man aan om kuis te blijven en de eer aan zichzelf te houden.

  Oh ja, waarom zijn dan 99% van alle schandknapen ( je weet wel, jongens die sex hebben met mannen tegen betaling ) marokkanen ( bron cbs )

  En waarom zijn 80% van alle hoerenlopers marokkanen en arabieren? Ga maar eens kijken op de wallen, alleen maar agressieve baarden.

  Of ga je nu weer een ontwijkend antwoord geven.

  En verder: wat els zegt ;-)

  Aan Fred Teeven,

  Ik heb hier met een papagaai te maken: ” wat els zegt! wat els zegt!”. Wil je een cracker?

  En waar geef ik een ontwijkend antwoord? Ik daag je uit mij daarop te wijzen met een van mijn citaten waaruit dat zou blijken. Kom op, laat zien wat je waard bent!

  Geef me maar een link van jou zogenaamde bewijzen vanuit het CBS want ik zie alleen CBS staan maar geef dan op zijn minst een link anders hecht ik totaal geen waarde aan jou beweringen

    /   Beantwoorden  / 
 26. Mohammed

  Geplaatst door Willem post uit Vlaardingen: Antwoord
  23/07/2007, 15:54

  Aan mohamed:

  Je tijd is om. Je hebt geprobeerd op deze site je eenzijdige middeleeuwse mening te geven,is je niet gelukt, en nu ben je verbauwereerd als je weerwoord krijgt.

  En op msn ben je ook al gedumpt.

  Bye bye zwaai zwaai, heeft er nog een christen iets leuks te vertellen, die zwartkijkerij van de mislims ben ik nu al zat!

  Aan Willem,

  Ten eerste, ik probeer jullie niet te overtuigen, ik verdedig me enkel tegen loze, valse beschuldigingen

  Ten tweede, ik doe niet aan msn

  Ten derde, je kan me uitzwaaien maar mij raak je niet kwijt van deze blog (voorlopig niet)

  Dus sorry Islamofoob, je kan de confrontatie niet ontvluchten zwakkeling.

    /   Beantwoorden  / 
 27. Zakir

  Wat een kortzichtigheid in de column en de reacties van de schrijver. Veel meningen zonder argumenten en van de pot gerukte conclusies die enkel en alleen uit het hoofd van de auteur komen.
  Man, doe je huiswerk en lees eens iets over de geschiedenis van Nederland of de geschiedenis van de vrouwenemancipatie in West-Europa of iets over religie in Nederland vanuit godsdienstwetenschappelijk oogpunt.

  In een reactie zeggen dat de schoonheid van de vrouw enkel alleen voor haar man geschonken is en dan toch blijven beweren dat vrouw en man in de islam gelijk zijn…en alle nederlandse vrouwen over 1 kam scheren en ze bestempelen als ‘vleesklompen’.

  Goh, tolerant ben je. En open. En zo respectvol tegenover mensen.

  Het zou religie.blog.nl sieren als ze een islamitische columnist in dienst nemen die niet zijn eigen frustraties ventileert maar degelijke kennis van zaken biedt, de moed heeft sterke argumenten te ontkrachten in plaats van de discussie uit de weg te gaan en te schermen met die “ik ben moslim dus ik weet het beter”-attitude.

    /   Beantwoorden  / 
 28. Mohammed

  Geplaatst door _joker_: mo & lap Antwoord
  23/07/2007, 15:54

  Als iemand zo’n ding vrijwillig op doet ok.
  Maar doet een meisje van 4 dat ook?
  En is zij ook al aantrekkelijk voor moslim mannen? Wat de 1 sexy of aanstootgevend vind is voor iemand anders weer lelijk of pervers!
  Ik persoonlijk val niet op vrouwen met een snor in een gewaad en rood hennahaar.Maar dat is mijn smaak. Maar nou zeggen dat ik ze eng vind:Nee, eerder zielig.

  aan Joker,

  Als ouders ervoor keizen hun dochter op 4 jarige leeftijd een hoofddoek te laten dragen is dit om haar er alvast aan te laten wennen.

  Daarnaast, kijk je geen nieuws? Het stikt hier van de pedo’s dus aan de andere kant is het misschien wel beter om je dochters op deze leeftijd al te bedekken!

    /   Beantwoorden  / 
 29. fred teeven

  Wat Zakir zegt.

    /   Beantwoorden  / 
 30. Reiziger

  Toch raar dat alleen bij mijn werk al 5 Nederlandse autochtone meisjes werkzaam zijn die allen de Islaam zijn binnengetreden uit vrije wil waarvan het overgrote deel ongehuwd is (voordat je gaat beweren dat de man de hoofddoek zou hebben opgelegd).
  ——————————–

  Goeie voorbeeld. Genoeg Nederlanders die bewust, uit vrije wil kiezen voor de Islam.
  Wel erg raar, dat ze voor een geloof kiezen die zgn. vrouwen onderdrukt. Welke gezond verstand doet dat nou, kiezen voor een godsdienst dat vrouwen onderdrukt???

  De Islam hecht juist veel waarde aan de vrouw!!

    /   Beantwoorden  / 
 31. Fred teeven

  Het is GOED voorbeeld hoor, en verder: wat els zegt.

    /   Beantwoorden  / 
 32. Mohammed

  Geplaatst door Zakir: Antwoord
  23/07/2007, 16:05

  Man, doe je huiswerk en lees eens iets over de geschiedenis van Nederland of de geschiedenis van de vrouwenemancipatie in West-Europa of iets over religie in Nederland vanuit godsdienstwetenschappelijk oogpunt.

  Aan Zakir,

  Tikkeltje gefrustreed knulletje?

  Verder heb ik dat soort huiswerk niet nodig. Kewn al voldoende van de Nederlandse geschiedenis vind ik zelf.

    /   Beantwoorden  / 
 33. Mohammed

  Geplaatst door Reiziger: Antwoord
  23/07/2007, 16:10

  Toch raar dat alleen bij mijn werk al 5 Nederlandse autochtone meisjes werkzaam zijn die allen de Islaam zijn binnengetreden uit vrije wil waarvan het overgrote deel ongehuwd is (voordat je gaat beweren dat de man de hoofddoek zou hebben opgelegd).
  ——————————–

  Goeie voorbeeld. Genoeg Nederlanders die bewust, uit vrije wil kiezen voor de Islam.
  Wel erg raar, dat ze voor een geloof kiezen die zgn. vrouwen onderdrukt. Welke gezond verstand doet dat nou, kiezen voor een godsdienst dat vrouwen onderdrukt???

  De Islam hecht juist veel waarde aan de vrouw!!

  Door Reiziger,

  Maar leg dat mensen uit die niet nadenken.

    /   Beantwoorden  / 
 34. _joker_

  Beste Mo.

  Mensen praat aub niet over dingen waar je geen weet over hebt.
  ——————————————–
  Wie zegt dat ik er geen verstand van heb Mo?
  Wie zegt dat ik geen moslim was die nu geen geloof meer heeft? en dus zeker wel weet waar over ik praat.En mijn vrouw ook! Anders zou je even met haar moeten praten, kan je lachen.
  Maar dan komen jullie met weer een lulverhaal
  van:Ja dat zijn uitzonderingen en dat staat los van de islam bla bla bla. Dus jij wil beweren dat moslim vrouwen net zo veel rechten hebben? ownee je doet het slim : je zegt gewoon dat ze een andere taak hebben.
  En die is?:kinderen krijgen koken en je man gehoorzaam zijn!!! Of mag jou vrouw vanavond met mijn vrouw samen iets leuks gaan doen in de stad, zonder dat jij ze volgt of iemand anders haar in de gaten laat houden?
  Wil ik mee maken Mo!:) En wat die hollandse vrouwen betreft die nu de vrome moslima uithangen met doek op, daar ken ik er ook een hoop van Mo! eerst lekker de beest uithangen
  en dan doekkie op en weer jezelf maagd voelen en schoon, hahahahahaha ga weg joh. wees jezelf!

    /   Beantwoorden  / 
 35. Mohammed

  Toch wel leuk om te zien dat mijn column zoveel teweeg brengt!

    /   Beantwoorden  / 
 36. fred

  En weer een ontwijkend antwoord!!

  Ik daag je uit te reageren op de stelling van joker, en anders adviseer ik je je niet op te werpen als vertegenwoordiger van de doorsnee mislim.

  En verder: wat els zegt.

    /   Beantwoorden  / 
 37. Mohammed

  Geplaatst door _joker_: Antwoord
  23/07/2007, 16:17

  Beste Mo.

  Mensen praat aub niet over dingen waar je geen weet over hebt.
  ——————————————–
  Wie zegt dat ik er geen verstand van heb Mo?
  Wie zegt dat ik geen moslim was die nu geen geloof meer heeft? en dus zeker wel weet waar over ik praat.En mijn vrouw ook! Anders zou je even met haar moeten praten, kan je lachen.
  Maar dan komen jullie met weer een lulverhaal
  van:Ja dat zijn uitzonderingen en dat staat los van de islam bla bla bla. Dus jij wil beweren dat moslim vrouwen net zo veel rechten hebben? ownee je doet het slim : je zegt gewoon dat ze een andere taak hebben.
  En die is?:kinderen krijgen koken en je man gehoorzaam zijn!!! Of mag jou vrouw vanavond met mijn vrouw samen iets leuks gaan doen in de stad, zonder dat jij ze volgt of iemand anders haar in de gaten laat houden?
  Wil ik mee maken Mo!:) En wat die hollandse vrouwen betreft die nu de vrome moslima uithangen met doek op, daar ken ik er ook een hoop van Mo! eerst lekker de beest uithangen
  en dan doekkie op en weer jezelf maagd voelen en schoon, hahahahahaha ga weg joh. wees jezelf!

  Aan Joker,

  Ik ben mezelf en ik zou met niemand willen ruilen van jullie.

  Voor de rest van je verhaal; Allah leidt wie Hij wilt en gelukkig heeft Hij mij geleidt en moge Allah mij leiden voor eeuwig en altijd en me sterker in mijn geloof doen staan dan dat ik nu doe.

  Jij hebt jou keuze gemaakt en dat is en blijft jou zaak.

    /   Beantwoorden  / 
 38. Reiziger

  Oh ja, waarom zijn dan 99% van alle schandknapen ( je weet wel, jongens die sex hebben met mannen tegen betaling ) marokkanen ( bron cbs )

  En waarom zijn 80% van alle hoerenlopers marokkanen en arabieren? Ga maar eens kijken op de wallen, alleen maar agressieve baarden.
  ———————————————

  Ja kan dat ze daar uithangen?! Niet alle moslims zijn praktiserende moslims. Net zoals dwalende christen, of joden heb je ook dwalende moslims.

  Overtreders van wetten zullen er altijd zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 39. Vanes

  “Geef me maar een link van jou zogenaamde bewijzen vanuit het CBS want ik zie alleen CBS staan maar geef dan op zijn minst een link anders hecht ik totaal geen waarde aan jou beweringen”

  Mohammed, sinds wanneer hecht jij waarde aan empirisch bewijs?

  Trouwens die discussie over een bekeerd vriendinnetje hier en een onderdrukt moslima daar boeit me niet. Het gaat om de principiele vraag onderdrukt de islam vrouwen. En het antwoord moet gewoon zijn.
  Naar de maatstaven van de westerse samenleving worden vrouwen door de islam onderdrukt.

    /   Beantwoorden  / 
 40. Reiziger

  Fredje kan zelf niet eens normaal reageren. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 41. _joker_

  Vertel je dat ook ff aan de imam Mo?
  Dat de keuze aan de mensen is van dit land wat ze doen!

    /   Beantwoorden  / 
 42. Aan iedereen,

  Alleereerst mijn excusses voor de soms emotionele en beschuldigende reacties.
  Door de irritaties van sommige reacties ben ik de objectieviteit uit het oog verloren.

  Ik hou er even mee op omdat ik dit de verkeerde kant vind opgaan. Alle beschuldigingen en kleinerende opmerkingen van mijn kant trek ik terug. Ik schaam me voor sommige uitlaten van mijner kant en hoop dat jullie het me vergeven voor mijn ondoordachte uitspraken (de niet feitelijke objecctieve).

  Ik zal me dus voorlopig terugtrekken.

    /   Beantwoorden  / 
 43. _joker_

  Als ouders ervoor keizen hun dochter op 4 jarige leeftijd een hoofddoek te laten dragen is dit om haar er alvast aan te laten wennen.

  Daarnaast, kijk je geen nieuws? Het stikt hier van de pedo’s dus aan de andere kant is het misschien wel beter om je dochters op deze leeftijd al te bedekken!
  ———————————————
  Hier wil nog ff op reageren!

  Dus je bedoeld dat “jullie” kinderen veilig zijn voor jullie moslim mannen? En dat ze ondanks dat die kids dichtgesnoerd zitten en niets zichtbaar is , niet misbruikt worden!??
  Zelfs dat weerhoud ze niet hoor! pedo’s zitten overal en niet alleen hier! want die doek hadden ze al op voor dat ze naar nederland kwamen vriend!

    /   Beantwoorden  / 
 44. Chris

  Ik zie een afbeelding van mohammed met hoed… Krijgen we nou weer rellen?? Voor de rest boeit me die religie TOTAAL niet, net als alle anderen religies… dus verder geen vragen.

    /   Beantwoorden  / 
 45. _joker_

  Dit zal jou dan misschien wel aanspreken Chris? Kan mo misschien ook wat van leren!

  Believe Nothing!
  No matter where you read it,or who has said it, Not even if i have said it! Unless it agrees with your own reason and your own common sense!
  Buddha..

    /   Beantwoorden  / 
 46. Els

  * Mohammed: Drie punten:
  1. Ik vind vrouwen eng die zichzelf helemaal bloot geven, letterlijk en figuurlijk. Ik vind vrouwen eng die zich willen meten aan de man en er alles aan doen daarop te lijken (kort haar, mannen posities bekleden in bedrijfleven, in de kroeg biertjes drinken enz.)*

  Dat is ten eerste discriminatie, en ten tweede is het pure laster en beledigend voor vrouwen.

  Als ik in de zomer (niet deze zomer) luchtige kleren aantrek, ben ik nog geen man. Ik ben wel een mens, net als een man.

  De islam wil dat vrouwen zich wel schamen voor hun lichaam, maar mannen niet. Vrouwen moeten, hoe heet het ook is, hun lichaam bedekken, maar mannen niet. De islam komt dan met termen als ‘eer’ en ‘schaamte’, maar dat zijn allemaal lasterlijke en intimiderende begrippen die dienen om vrouwen kort te houden, en volledig te onderwerpen aan de mannen.

  Jazeker, de islam onderwerpt vrouwen aan de man! De koran is er nogal duidelijk over: de vrouw staat onder voogdij van de man, en ze dient de man te gehoorzamen.

  *Ik vind vrouwen die de eer aan zichzelf houden, schaamte kennen, zichzelf bedekken een echte vrouw waar ik respect voor heb.*

  De islam moedigt mensen aan onbeschaamd mensen te belasteren en te kleineren. Je denkt dat je zo over Nederlandse vrouwen zoals ik kan praten, maar je verbaast je erover dat steeds meer mensen een afkeer van de islam gaan krijgen, juist omdat deze discrimineert en onbeschaamd vrouwen en ongelovigen belastert en beledigt.

  Wat jij allemaal zegt over vrouwen, Mohammed, heeft niets met respect te maken, het is lasteren en beledigen. En het is jouw godsdienst die je dit leert.

  * Mohammed: 2. In het westen is de vrouw niets waard. Ze stoppen overal blote of half blote vrouwen om maar een simpele product te verkopen. In de Islaam in man en vrouw gelijk.*

  Behalve seksistische reclames hebben wij hier ook mensenrechten, gelijke rechten en gelijke behandeling, anti-discriminatiewetten, en het allerbelangrijkste: een normale omgang tussen mannen en vrouwen.

  Wij kunnen hier iets doen tegen seksisme, en we hebben ook het recht het te veroordelen.

  Een moslimvrouw die het islamitische seksisme veroordeelt, pleegt echter blasfemie, en is dus strafbaar.

  De uitspraak dat in de islam mannen en vrouwen gelijk zijn, is maar met één woord samen te vatten: het is een leugen.

  De hele sharia is erop gericht duidelijk te maken dat vrouwen minder erven, niet fatsoenlijk kunnen getuigen, onder voogdij staan, de man moet gehoorzamen, dat ze zelfs mogen worden geslagen als ze rebelleren. Mannen mogen zoveel vrouwen nemen als ze willen, vier wettelijke en de rest bijvrouwen. De islam staat toe dat vrouwen die als oorlogsbuit worden gevangen mogen worden verkracht en zwanger mogen worden gemaakt tijdens de verkrachtingen.

  De koran zegt notabene dat een vrouw die rebelleert tegen haar onderwerping aan de man mag worden geslagen. Hoe kun je dan toch zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn?

  De islam spot met de mensenrechten en de vrouwenrechten. Een god die zegt: mannen zijn superieur aan vrouwen, en de vrouw moet de man gehoorzamen, maar voor Allah zijn man en vrouw gelijk, spot met onze rechten én met ons gezonde verstand.

  *Mohammed: Leer eerst hetgeen waarover je zonder bewijs over oordeelt.*

  Ik weet alles over de islam en over vrouwenrechten in de islam, als je dat bedoel. Het staat in lijnrechte tegenspraak met de westerse mensenrechten en het westerse gelijkheidsbeginsel. De islam is tot het uiterste seksistische en discriminerend, en zelfs het strafrecht discrimineert.

  Bovendien dient het islamitische strafrecht deels om mensen te onderdrukken en te zorgen dat ze onderworpen blijven aan de islam, in plaats van hun vrijheid en waardigheid te beschermen. Een moslim die zijn of haar (seksuele) vrijheid opeist, kan steniging of zweepslagen tegemoet zien. De islam is een onderdrukkend, inhumaan systeem. Als vrouw, ongelovige en seculiere humaniste die de mensenrechten onderschijft kan ik er niets anders van maken.

    /   Beantwoorden  / 
 47. Ry

  Mijn mening is dat als je gelovig bent het niet hoeft te uiten in kledij. Maar vanuit je hart. En dat telt.

    /   Beantwoorden  / 
 48. Mohammed

  Geplaatst door Aan iedereen,: Antwoord
  23/07/2007, 16:31

  “Alleereerst mijn excusses voor de soms emotionele en beschuldigende reacties.
  Door de irritaties van sommige reacties ben ik de objectieviteit uit het oog verloren.

  Ik hou er even mee op omdat ik dit de verkeerde kant vind opgaan. Alle beschuldigingen en kleinerende opmerkingen van mijn kant trek ik terug. Ik schaam me voor sommige uitlaten van mijner kant en hoop dat jullie het me vergeven voor mijn ondoordachte uitspraken (de niet feitelijke objecctieve).

  Ik zal me dus voorlopig terugtrekken.”

  Dit ben ik, Mohammed, dus aangezien ik mijn naam bij deze eerder reactie niet heb vermeld.

  Hieraan wil ik toevoegen dat ik me (voorlopig) beperk tot het schrijven van columns.

  Nogmaals, mijn excusses voor de (soms) aanvallende, beledigende en kleinerende reacties.

    /   Beantwoorden  / 
 49. Vanes

  Els een prima bijdrage, goed dat er hier ook eens een vrouw reageert.
  Maar zoals ik elders op dit forum heb gezegd, Mohammed slechts drie mogelijke reacties. Ik ben benieuwd welke hij nu uit de kast trekt.

  Ik sluit me aan bij fredje,
  En verder: Wat els zegt!

    /   Beantwoorden  / 
 50. Vanes

  @Mohammed:
  Kruisende bijdrages.
  Deze reactie kend ik niet. Ik kan me voorstellen dat het zwaar werd want een aantal bijdragen deze middag vond ik ook beneden peil (en dat bedoel ik niet die van jou).
  Wel jammer dat els geen respons geeft.

    /   Beantwoorden  / 
 51. Reiziger

  Els een prima bijdrage, goed dat er hier ook eens een vrouw reageert.

  ——————————

  Ben ook van het vrouwlijke geslacht :)

    /   Beantwoorden  / 
 52. Els

  *Mohammed: Ik wil niet dat MOSLIMS worden beledigd en gediscrimineerd. Ik ben geen Marokkaan maar moslim.*

  Dat is ook goed, je wordt ook niet gediscrimineerd omdat je moslim bent. Maar als de islam beweert dat vrouwen geen mensenrechten hebben en dat Nederlandse vrouwen niet deugen omdat ze tegen de islamitische voorschriften ingaan, en moslims dragen dit uit, dan moet je niet raar opkijken als mensen zich massaal tegen de islam en seksistische moslims verzetten.

  **Els: “Zodra ze uit het zicht zijn van deze agressieve moslims, gaat de hoofddoek af!”

  - Aan Els,
  Toch raar dat alleen bij mijn werk al 5 Nederlandse autochtone meisjes werkzaam zijn die allen de Islaam zijn binnengetreden uit vrije wil waarvan het overgrote deel ongehuwd is (voordat je gaat beweren dat de man de hoofddoek zou hebben opgelegd).**

  Ik ken mensen die op scholen werken, in opvangcentra, in de politiek, etc. etc. En allemaal vertellen ze mij dezelfde dingen: moslimvrouwen doen hun hoofddoeken af als ze onder de ogen van de moslimmannen bevrijd zijn, en ze gaan alleen weer om als ze worden bedreigd en lastig gevallen.

  De intimidatie is zelfs zo erg dat een meisje haar hoofddoek afdeed in de bus op schoolreisje, maar vervolgens in een andere stad (Rotterdam) door moslimmannen werd lastig gevallen omdat ze geen hoofddoek droeg! Eindelijk was ze van haar eigen broers en neven op school bevrijd, maar toen werd ze bedreigd door wildvreemden in een andere stad.

  Moslimvrouwen duiken vaak weg als er moslims aankomen.
  Ook in Amsterdam worden vrouwen met een allochtoon uiterlijk door moslims op de markt lastig gevallen en uitgescholden als ze geen hoofddoek dragen. Het schijnt dat ook Nederlandse vrouwen door moslims op de markt worden uitgescholden, liet ik me door een Marokkaanse vertellen, alleen wij verstaan niet wat ze zeggen.

  Dan heb ik je nog niet verteld hoe godsliederlijk vervelend ik het vind voortdurend op de markt door moslimmannen in mijn gat te worden geknepen. Dat doen moslimmannen ook bij (ex)moslimvrouwen die geen hoofddoek willen dragen. Ze worden er helemaal niet goed van.

  Nog erger is dat vele vrouwen uit de moslimcultuur worden verkacht als ze geen moslim willen zijn. Onder andere de grote protestactie in Frankrijk kwam voort uit deze voortdurende verkrachtingen van moslimvrouwen in de banlieus.

  In Duitsland ontstond vorig jaar nog een rel toen na de zoveelste eremoord op een Turkse de moslimkinderen op de scholen zeiden: dan had ze haar hoofddoek maar moeten dragen!!

  Vele moslimmeisjes zijn al vermoord omdat ze ‘verwestersen’. Vele andere zijn ontvoerd naar hun ‘land van herkomst’. Ze zijn hier rechtstreeks van school gehaald, om ze in een moslimland uit te huwelijken. En dat omdat ze weigerden hoofddoeken te dragen.

  Hoe duidelijk moet het zijn, Mohammed, voor moslims erkennen dat er een terreurbewind tegen moslimvrouwen aan de gang is, en dat ontelbare moslimvrouwen uit doodsangst islamitische kleding dragen?

  Dat jij een paar Nederlandse meisjes die in de islamitische retoriek over ‘vrouwen op een voetstuk’ vallen wil ik best geloven, maar ik denk werkelijk dat jij je ogen ook eens moet openen voor de terreur waarmee moslimvrouwen te maken hebben als ze proberen zich aan te passen aan de westerse samenleving.
  Het lijkt wel of alle moslimmannen hieraan meedoen. Ik hoor alleen moslimvrouwen klagen over deze terreur, maar nooit hoor ik een moslimman die zegt dat hier een einde aan moet komen.

    /   Beantwoorden  / 
 53. Vanes

  @Reiziger:

  Heb ik in ieder geval niet gediscrimineerd.

  Typfoutje in laatste bijdrage, ik bedoelde:

  Jammer dat jij (Mohammed) Els geen respons geeft.

    /   Beantwoorden  / 
 54. Zakir

  In reactie op wat Els hier zegt zou ik nog willen verwijzen naar de Canvas-serie “Moslima’s” die enige tijd geleden iedere week op tv was.
  Hierin vertelden moslima’s met diverse achtergronden over het belang van geloof in hun leven en de positie van de vrouw in de islam. Daaruit kwam toch een beeld dat de islam ook voorschrijft dat de man de vrouw dient te onderhouden, haar eer dient te respecteren, etc. Eigenlijk dus ‘de man ten dienste van de vrouw’ ipv omgekeerd.

  Ik vond dat verfrissend om te horen, alleen is het mij nu compleet onduidelijk wat de koran of de islam nou wel en niet zegt over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen.

  Misschien is de koran wel toleranter dan de mensen/mannen die hem interpreteren en er hun wetten en regels op baseren?

    /   Beantwoorden  / 
 55. _joker_

  Els, U kan het goed verwoorden!

  Mijn gevoel en hoofd zeggen mij ook dat de islam niet past in onze samenleving. Maar u kan het echt goed onderbouwen! Petje af!( of hoofdoek,)

    /   Beantwoorden  / 
 56. Els

  *Mohammed: Alleereerst mijn excusses voor de soms emotionele en beschuldigende reacties.
  Door de irritaties van sommige reacties ben ik de objectieviteit uit het oog verloren.

  Ik hou er even mee op omdat ik dit de verkeerde kant vind opgaan. Alle beschuldigingen en kleinerende opmerkingen van mijn kant trek ik terug. Ik schaam me voor sommige uitlaten van mijner kant en hoop dat jullie het me vergeven voor mijn ondoordachte uitspraken (de niet feitelijke objecctieve).

  Ik zal me dus voorlopig terugtrekken.”*

  O jammer, zes bijdragen later lees ik dit pas.;)

  Maar okee, Mohammed, het is maar een discussie, als het je teveel wordt, moet je je maar weer gewoon even terugtrekken of kappen.
  Hou je haaks. ;)

  “Reiziger:Els een prima bijdrage, goed dat er hier ook eens een vrouw reageert.
  Ben ook van het vrouwlijke geslacht :) **

  O, gezellig. Gelukkig dat je het zegt, ik was alweer bevooroordeeld en dacht dat je een man was.

    /   Beantwoorden  / 
 57. Oppertovenaar

  Een van de opmerkingen die de realiteitszin van het huidige moslim fundamentalisme aardig weergeven vind ik toch wel de excuses voor het dragen van hoofddoekjes, zeker als je in het achterhoofd weet dat er hele schare mannen (westerse en arabieren) zijn die dat doekje aardig opwindend vinden, juist vanwege de asociaties.

  Verder zou ik het interessant vinden als Mohammed de volgende opmerking kan onderbouwen:

  “Een ander, steeds groter wordende, gedeelte van de moslims kleedt zich op dezelfde wijze als de profeet Mohammed”

  Ik vraag me ook af in hoeverre Mohammed heeft nagedacht over kleding in combinatie met het klimaat. Voor praktisch iedere aardbewoner zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden maar (mannelijke) moslims maken zich schijnbaar alleen maar zorgen over hun profeet imitatie. Is het een belediging van jullie “profeet” om op de noordpool met een dikke jas rond te lopen?

  Verder wil ik erop wijzen dat de Islam 70% tot 90% van z’n volgelingen kwijt is als we Mohammeds criteria aanhouden over wie wel of niet een moslim is.

    /   Beantwoorden  / 
 58. Vanes

  @_joker_

  Jouw conclusie gaat mij veel te ver. Het is belangrijk dat moslims een serieuze poging doen om de Koran te interpreteren met de kennis van vandaag. Onlangs deed een rabijn ook al deze oproep waarbij hij Christenen en Joden als voorbeeld noemde. In Nederland is de CU een goed voorbeeld van hoe moderne Christenen vasthouden aan hun principes en tegelijkertijd accepteren dat er anderdenkenden zijn. Dit is trouwens wel een evolutie van denken die een flink aantal jaren geduurd heeft (ik denk zo’n 50 jaar).
  Moslims moeten wat dat betreft van veel verder komen. Zij hanteren vaak een interpretatie die bijna even oud is als de Koran zelf met de bijbehorende normen en waarden. Voor zo’n interpretatie is inderdaad geen ruimte in onze samenleving.
  Een verlichte en gemoderniseerde islam daar moet plaats voor zijn, gelukkig zijn er ook landen met veel moslims die hierin het goede voorbeeld geven: Bijvoorbeeld Turkije met een strenge scheiding van kerk en staat.
  Die strenge scheiding is weer een voorwaarde om uiteenlopende stromingen de ruimte te geven. Aan die stap zijn ook veel Christenen in Nederland nog niet toe. Naar mijn mening is zo’n strenge scheiding echter noodzakelijk om de orthodoxe moslims en christenen minder invloed te geven op de samenleving om daarmee de spanning en angst die er nu vaak is weg te nemen.

    /   Beantwoorden  / 
 59. Oppertovenaar

  Bijna vergeten, omdat ‘ie in de comments staat, maar deze uitspraak zie ik ook graag onderbouwd worden:

  “in Nederland zijn we gewend onze lustgevoelens de vrije loop te geven. Iedereen en alles doet het met elkaar; vader met dochter, man met man, baas met werkneemster, man met kleine jongetjes, alleenstaande vrouwen met honden nog maar over de jeugd en het uitgaansleven te zwijgen. Kinderen doet het al vanaf hun 13e met elkaar en jij beweert dat Nederlander hun lustgevoelens beteugelen? Hahahha! Ik lach je om deze onnozele uitspraak recht in je gezicht uit! Doe je ogen open knul!”

  Als rasnederlander komt dit mij ietwat vreemd voor namelijk. Bij mijn weten zijn de cijfers in Nederland wat betreft zedenzaken lang niet zo zorgwekkend als in landen waar ze de verschillende reli-dogma’s de boventoon voeren. Dan hebben we het nog niet gehad over landen waar dit soort cijfers simpelweg niet verzameld worden of ronduit onbetrouwbaar zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 60. els

  *Zakir naar aanleiding van Canvas-uitzending: Misschien is de koran wel toleranter dan de mensen/mannen die hem interpreteren en er hun wetten en regels op baseren?*

  Zakir, ik schreef eigenlijk een lang stuk om aan te tonen dat de islam wel degelijk bijzonder intolerant is tegen vrouwen. Het grootste onrecht wordt goedgepraat met mooie worden, maar alle discriminatie en mishandelijk waar moslims zich schuldig aan maken komen rechtstreeks uit de koran en de sharia.

  Alleen, dit topic gaat over islamitisch kleden, dus ik besloot het toch maar niet te plaatsen, want anders wordt het zo off topic. Mocht ik nog eens een ander topic tegen komen over de zogenaamde islamitische gelijkheid van mannen en vrouwen, dan plaats ik het wel daar.

  Mijn grootste bezwaren tegen de islamitische kleding zijn in elk geval de seksistische regels die voor veel vrouwen niet haalbaar zijn, dat kleding een onderdeel is van de segregatie van mannen en vrouwen, de terreur waarmee vrouwen worden gedwongen zich kuis te kleden, en de grote ontkenning dat deze terreur bestaat.

  Ik vraag me vaak af hoe het mogelijk is dat ik zo vaak ermee wordt geconfronteerd dat vrouwen worden lastiggevallen en bedreigd, ontvoerd en uitgehuwelijkt (omdat ze dus niet islamitisch gekleed willen gaan) en dat ik zelf notabene op straat ervaar hoe moslimmannen bezig zijn vrouwen van de straat te verjagen, maar dat desondanks moslims glashard ontkennen dat dit zo is. Dat maakt mijn wantrouwen naar de islam wel heel erg groot.

    /   Beantwoorden  / 
 61. Esma

  Om de joods-christelijke cultuur in Nederland veilig te stellen, willen sommige mensen in de Grondwet laten opnemen dat de joods-christelijke en humanistische cultuur in Nederland ‘dominant’ is. Dit omdat zij zich bedreigd voelen door moslimvrouwen met lange gewaden en hoofddoeken, maar het is deze mensen ontgaan dat de joods-christelijke cultuur – die qua kledingsvoorschriften zijn hele levensvisie ontleent aan het oude en nieuwe testament – niet veel verschilt van die van de moslims.

  De Koran die als uitgangspunt geldt voor de moslimvrouw schrijft haar een aantal kledingsvoorschriften voor. Allah zegt namelijk (interpretatie van de betekenis):

  “En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun blikken neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun aantrekkelijkheden niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun Khimaar (sluiers) over hun boezems dragen.” (Soerat an-Noer: 31)

  Maar ook vertoont de Bijbel wat dit onderwerp betreft grote overeenkomsten met de Koran.

  In 1 Petrus 3:1 valt te lezen:

  “Desgelijks, gij vrouwen, weest uwen mannen onderdanig, opdat, ook indien sommigen ongehoorzaam zijn, zij door den wandel hunner vrouwen zonder woord gewonnen worden, als zij uwen kuisen wandel in vreze aanzien; wier sieraad niet uitwendig zij met het haar te vlechten, en goud om te hangen, of klederen aan te trekken, maar de verborgen mens des harten, in het onverderflijk sieraad van een zachten en stillen geest, die kostelijk is voor God.”

  Dus ook volgens de Bijbel mogen de vrouwen hun aantrekkelijkheden niet tentoonstellen.

  Dit wordt nog eens bevestigd in 1 Timoteüs 2:9 met de volgende woorden: “Desgelijks wil ik dat de vrouwen in zedig gewaad zich eerbaar en ingetogen tooien, niet met vlechtsels, goud, paarlen of kostbare kledij, maar, zoals het vrouwen betaamt die op den naam van godvruchtigen aanspraak maken, met goede werken.”

  En in het licht van het voorgaande, wil ik tegen diegenen die zonder enige kennis van feiten uitspraken doen zeggen dat dit de kledingsvoorschriften zijn voor de vrouw volgens de joods-christelijke cultuur. En om het af te leren, nog een tekst uit de Bijbel over het dragen van de hoofddoek:

  “Maar ene vrouw, die bidt of profeteert met ongedekte hoofd, onteert haar eigen hoofd; het is even alsof zij geschoren was. En wil zij zich niet dekken, zo snijd men haar ook het haar af.” (1 Korintiërs 11: 5-6)

  De moslimvrouw met het dragen van haar Hidjaab heeft meer weg van de maagd Maria, dan de vrouw die onbedekt de straat opgaat. En je hoeft slechts te kijken naar de afbeeldingen van Maria in de kerk om dit begrijpen. In alle afbeeldingen van haar wordt zij getooid met een hoofdtooi.
  Ook is het volgens de Bijbel de gewoonste zaak dat vrouwen zich in de aanwezigheid van vreemde mannen omhullen in een sluier.

  In Genesis 24: 64-65 staat: “En Rebekka sloeg haar ogen op en zag Izaak; zij liet zich van den kemel afglijden en zeide tot den knecht: Wie is die man daarginds, die ons in het veld tegemoet komt? De knecht zeide: Dat is mijn heer. Toen nam zij haar sluier en omhulde zich.”

  De Hidjaab van de vrouw is zowel volgens de Koran als de Bijbel een symbool van kuisheid, reinheid en schaamte. En niet een teken van onderdrukking zoals een aantal onwetende mensen willen doen geloven!!

    /   Beantwoorden  / 
 62. _joker_

  @Vanes Ja, je hebt gelijk moderne moslims passen hier misschien wel. maar de moslims die Mohamed beschreef met doekje op, zelfs bij kinderen van 4 om ze er aan te laten wennen. Gaat mij weer veel te ver. En ook ik ben maar een mens en schiet misschien te snel in de verdediging. Ook ik moet leren mensen te accepteren voor wie of wat ze zijn.
  Want ook ik heb daar moeite mee, al scheld ik ze niet uit of vermoord ze niet. Ik zou een wereld met geloof in mensen willen zien en zij willen een wereld met geloof in allah.

  Ik leg me erbij neer en verplicht niemand tot iets. sorry als ik dat wel gedaan heb.
  mocht ik ooit al mijn verworven rechten hier kwijt raken aan zulke mensen , dan verhuis ik wel naar een berg in china, maar daar zal ik dan ook weer moeite hebben met andere wetten regels , normen , geloven en cultuur.
  Maar ik pas me wel aan als ik te gast ben in dat land, kwestie van wennen. Nou de moslims hier nog.En wat deze text betreft: Een verlichte en gemoderniseerde islam daar moet plaats voor zijn, gelukkig zijn er ook landen met veel moslims die hierin het goede voorbeeld geven: Bijvoorbeeld Turkije met een strenge scheiding van kerk en staat.

  Als turkije Daarin zo’n voorbeeldland is, moet je ff met christenen daar gaan praten en of met mensen die geen geloof hebben daar.
  Kijken of die(politie) millitair je dan nog helpt als je geen moslim bent. het leger daar heeft veel power en zou die kwijt raken als het streng islamitisch zou worden.thats all!

    /   Beantwoorden  / 
 63. Stijlloos Superieur

  Hahaha, wat een goedgepraat met mooie woorden heer Mohammed. Helaas voor u, zijn wij met ons ‘disrespect’ voor vrouwen, en het ‘niet beteugelen van onze lusten’ toch wel een heel eind verder gekomen in deze wereld. Succes druipt van ons af, en jullie komen hierheen omdat blijkbaar de Islaam niet zo goed voor de mensen zorgt, aangezien armoede in Islamitische landen zowat de norm is. En wat zegt u? Verkrachtingen komen voor door onze lusten? Dacht het niet, het zijn vooral de islamitische jongeren die vrouwen verkrachten in dit land, inteelt is in de islamitische cultuur normaal en mishandeling is zowat verplicht. Laat me dus niet lachen mannetje, de Islaam is populair onder bepaalde volkeren omdat het alles is wat ze hebben. De Islaam vertelt je dat je beter bent dan anderen. Mensen die niks hebben willen dat graag geloven. Iedereen die niet bij dat geloof hoort, of wilt horen, zal worden onderdrukt, en als minderwaardig worden gezien. De Islaam is teveel een ideologie i.p.v een religie, het is een ideologie die te vergelijken is met de fascistische ideologieen uit begin 20e eeuw. Als de Islaam zou willen overleven in Nederland, zou het een soort van verlichting moeten doormaken dat de realiteit boven dat sprookjesboek zou moeten verheffen. Wilders zegt scheur de helft er uit, ik zeg neem alles wat er in staat met een korreltje zout. Doet men totaal geen concessies om enigszins aan te passen, dan zal er een situatie ontstaan die het voor jullie onmogelijk maakt hier nog te wonen.

    /   Beantwoorden  / 
 64. Eenoog

  Daar raken we dus de kern van de zaak. Het bedekken van een meisjes/vrouwenlichaam heeft dus te maken met mannelijke aandacht voor dit lichaam. (in jouw voorbeeld aandacht door een pedofiel, maar laten we dat even ter zijde houden).

  de moslima dient zich dus te bedekken om de man niet in verleiding te brengen. Mag ik hieruit concluderen dat binnen ‘jouw’ cultuur de man dus zo’n zwak schepsel is dat hij de eventuele verleiding die uitgaat van een vrouwenlichaam niet kan weerstaan zonder dat dit lichaam van top tot teen bedekt is?

  En Mohammed, als je een column schrijft waarin je jouw mening uit eenzet, kun je daar kritiek op krijgen, immers niet iedereen is dezelfde mening aangedaan.

  Ga achteraf niet zitten jammeren en je excuseren voor onacceptabele uitlatingen van jouw kant ten opzichte van mensen die een andere mening zijn aangedaan, maar hou op met schrijven als je niet met deze diversiteit aan meningen om kan gaan.

    /   Beantwoorden  / 
 65. bert

  Clowns zyn ook herkenbaar aan hun kleding.
  Willen de moslims door gaan voor clowns,is dat hun beslissing.
  Ten slotte brengen zy vele mensen aan het gniffelen en aan het lachen.

    /   Beantwoorden  / 
 66. Oppertovenaar

  @Esma

  Wat moeten we nu met die rare verhalen? In datzelfde boek vermoorden mensen hun kinderen voor hun god of staan ze ze af voor een gang-bang met wildvreemden om de eigen huid te redden. Het quoten van reli-teksten heeft veel van z’n glans verloren in het knippen en plakken tijdperk, daarnaast verraad het een zekere arrogantie om te denken dat iedereen die teksten als autoriteit aanneemt.

  Als islamitische vrouwen hoofddoekjes willen dragen op straat moeten ze dat vooral doen. Voor veel westerse mensen blijft dat hoe dan ook een symbool van onderdrukking zolang we de afschuwelijke verhalen moeten aanhoren van vrouwen die door nep-moslims (volgens Mohammed dan) dmv van fysiek geweld en sociale druk gedwongen worden om deze doekjes te dragen.

  Hoe je het in je hoofd haalt om mensen die dat symbolisme onderschrijven te omschrijven als “mensen die zonder enige kennis van feiten uitspraken doen” kan ik moeilijk begrijpen.

    /   Beantwoorden  / 
 67. TvK

  Drie punten:
  1. Ik vind vrouwen eng die zichzelf helemaal bloot geven, letterlijk en figuurlijk. Ik vind vrouwen eng die zich willen meten aan de man en er alles aan doen daarop te lijken (kort haar, mannen posities bekleden in bedrijfleven, in de kroeg biertjes drinken enz.) Ik vind vrouwen die de eer aan zichzelf houden, schaamte kennen, zichzelf bedekken een echte vrouw waar ik respect voor heb.

  2. In het westen is de vrouw niets waard. Ze stoppen overal blote of half blote vrouwen om maar een simpele product te verkopen. In de Islaam in man en vrouw gelijk.

  3. Een praktiserende moslima onderwerpt zich niet voor haar man maar voor Allah.

  Leer eerst hetgeen waarover je zonder bewijs over oordeelt.

  Punt 1: Het gaat er niet om wat JIJ vind, maar wat de vrouw vind die er voor kiest om een ‘mannepositie’ te kiezen of kort haar wil hebben. Dat noemen ze hier GELIJKHEID

  punt 2:

  In Nederland een vrouw niks waard? De vrouw kiest er ZELF voor om te laten filmen of fotograveren. Een moslima MAG dat niet eens zelf kiezen…… Hoezo mannen en vrouwen gelijk in de Islaam???????? De mannen bepalen daar voor de vrouwen!

  punt 3: Het zal best dat er hier of daar een praktiserend moslima er voor kiest om zich te onderwerpen voor allha, maar doet ze dat in de algemeenheid niet, dan wordt haar dat wel VERPLICHT door de mannen opgedragen en zonodig met geweld ingeslagen.

  Kom nou toch, doe eens realistisch……

  By the way, waarom moet er elke keer achter de naam van Mohammed ‘vrede zijn met hem’staan?
  Kijk eens om je heen en zie hoeveel geweld er gruwelijkheden er op DIT MOMENT uit de naam van Allah en Mohammed wordt aangericht!!! Het lijken de middeleeuwen wel!

    /   Beantwoorden  / 
 68. Els

  Joker, nog bedankt voor je vriendelijke woorden hierboven. :)

  *Esma: Dit omdat zij zich bedreigd voelen door moslimvrouwen met lange gewaden en hoofddoeken, maar het is deze mensen ontgaan dat de joods-christelijke cultuur – die qua kledingsvoorschriften zijn hele levensvisie ontleent aan het oude en nieuwe testament – niet veel verschilt van die van de moslims.*

  Beste Esma,

  Goede post. Het kan geen kwaad erop te wijzen dat de islam is ontstaan uit het christendom en de islam, en dus dezelfde discriminerende regels heeft overgenomen.

  Het is echter niet zo dat wij hiervan niet op de hoogte zijn. Integendeel, wij hebben een paar eeuwen ongezouten bijbelkritiek achter de rug. De bijbel is van voor naar achter besproken, en op een heleboel punten verworpen, vooral waar de tekst gewelddadig, discriminerend en vrouwonderdrukkend was. Daardoor bestaan die discriminerende regels nu ook praktisch niet meer, zeker niet in de wet.

  Dat is een belangrijke reden dat de bijbel hier niet zoveel invloed meer heeft.

  #Esma: En in het licht van het voorgaande, wil ik tegen diegenen die zonder enige kennis van feiten uitspraken doen zeggen dat dit de kledingsvoorschriften zijn voor de vrouw volgens de joods-christelijke cultuur. En om het af te leren, nog een tekst uit de Bijbel over het dragen van de hoofddoek:*

  Ik zei al dat wij niet onwetend zijn. Deze bijdrage stimuleert mij des te meer door te gaan met me te verzetten tegen de islamitische vrouwenonderdrukking, en ook tegen de symbolen ervan, zoals de hoofdbedekking. De volledige lichaamsbedekking is natuurlijk geen symbool meer, dat is totale onderdrukking, tot en met het verdrijven van het beeld van vrouwen uit de openbare samenleving.

  Esma herinnert mij met haar bijdrage aan de eeuwenlange kritiek op het jodendom en christendom (en op alle andere ideologische stromingen natuurlijk, dat kan nu eenmaal in een land waar vrijheid van meningsuiting bestaat). Daarvan weten we nu wel genoeg, je kan het uit de literatuur van de afgelopen eeuwen plus de voorbije decennia volop citeren.

  Nu is de islam eens aan de beurt. :-)

  *De Hidjaab van de vrouw is zowel volgens de Koran als de Bijbel een symbool van kuisheid, reinheid en schaamte. En niet een teken van onderdrukking zoals een aantal onwetende mensen willen doen geloven!!*

  Het is dus wel duidelijk dat meer kritiek op de islam hard nodig is. Want niet iedereen begrijpt waarom de hidjaab een symbool van vrouwenonderdrukkig is. Dat komt omdat de hidjaab staat voor vrouwen die zich onderwerpen aan hun man, die afstand doen van hun mensenrechten, die staan voor een wet die zegt dat de man ze mag slaan als ze hem niet gehoorzamen, die een wet goedkeuren die zegt dat je vrouwen tot hun dood mag opsluiten in hun huizen. De hidjaab staat voor een wet die martelende straffen oplegt als mensen over hun eigen lichaam en hun eigen liefde willen beschikken, een wet die mannen toestaat vrouwen te slaan als zij hem niet willen gehoorzamen, die mannen toestaat vrouwen zonder opgaaf van redenen te verstoten, en de verstoten vrouw haar kinderen af mag nemen, een wet die mannen toestaat er andere bij vrouwen bij te nemen en zijn oude vrouwen in te ruilen voor een jongere, een wet die het mogelijk maakt vrouwen in moslimlanden achter te laten om ze daar te dumpen of uit te huwelijken en ga zo maar door.

  Al deze discriminerende zaken van het islamitische recht zijn in Nederland verboden. Het enige wat moslims misschien nog voor elkaar kunnen krijgen is de vrouwen het ‘recht’ te geven een hidjaab te dragen – en daarom is de hoofddoek dus een symbool voor alles van het totaal discriminerende islamitische recht dat in het westen verboden is.

  De hoofddoek symboliseert het discriminerende recht dat in Nederland verboden is. En daarom is de islamitische vrouwenkleding een symbool van vrouwenonderdrukking.

    /   Beantwoorden  / 
 69. Vaagteken

  Kansloos.. lees je een stuk van iemand die op normale wijze iets probeert uit te leggen en bij de eerste beste reactie op het artikel (waar toch echt niets onredelijks in staat) reageer deze met: “maar dan kan je ook niet verwachten dat wij tolerant zijn tegenover die goedkope, om aandacht scheeuwende (dus zielige) vleesklompen die jullie ‘vrouw’ noemen”

  En dan verwacht je respect en tolerantie van niet-moslims? Grapjurk!!

  Bedankt voor de educatie. Wellicht zou je eens een column kunnen schrijven waarin adviezen staan hoe niet-westerse ouders hun kinderen kunnen opvoeden in een westers land zodat ze meer kansen krijgen in diezelfde westerse wereld.

  Focus eens op het onderwerp dat ouders verantwoordelijk zijn voor de daden van hun kinderen. Respect voor alle ouderen (niet alleen de mensen met dezelfde etnische achtergrond), Nederlanse wetgeving (Vrouw en man zijn voor de wet gelijk, je mag niet stelen, slopen, bedreigen, etc).

    /   Beantwoorden  / 
 70. _joker_

  @Esma, heb je ook dat stukje gelezen waarin god veraad dat hij niet alles van te voren kan weten? Nee? En dat hij daarom mensen als proefkonijn hun bloed eigen zoon laat offeren om te zien of ze hem wel VREZEN(is dat het doel van ons, hem vrezen?)
  Nee? heb je het niet gelezen in die bijbel of koran? Nou komt tie speciaal voor jou!

  En daarna gebeurde het dat God Abraham op de proef stelde en zei tegen hem: ‘Abraham, Abraham.’ En hij zei: ‘Kijk, hier ben ik.’ En hij zei: ‘Neem jouw geliefde zoon, van wie jij houdt/hield, Izaak, en ga naar het hoge land en breng hem daar naar een brandoffer op een van de bergen, die ik aan jou zal zeggen.’ Nadat Abraham ‘s morgens vroeg was opgestaan/opstaand, zadelde hij zijn ezel: hij nam samen met zichzelf twee slaven en zijn zoon Izaäk mee en nadat hij hout had
  gehakt voor het offer (en) nadat hij was opgestaan, ging hij op weg en ging hij
  naar de plaats die God hem zei/had gezegd. En toen Abraham op de derde dag omhoog keek/omhoog kijkend, zag hij met zijn ogen de plaats in de verte. En Abraham zei tegen zijn slaven: ‘Jullie moeten hier gaan zitten met de ezel, en ik en de jongen, wij zullen tot daar gaan en
  nadat wij (tot God) gebeden hebben, zullen wij naar jullie terugkeren.’ Abraham nam het hout van het brandoffer en legde het op zijn zoon Izaak. Hij nam ook het vuur in zijn hand en het mes en de twee gingen samen verder. Izaak zei, tegen zijn vader Abraham sprekend: ‘Vader.’ En hij zei: ‘Wat is er, kind?’ Zeggend/Hij zei: ‘Kijk, het vuur en het hout: waar is het lam voor het brandoffer?’ En Abraham zei: ‘God zal zelf zorgen voor een lam voor het brandoffer, kind.’ Nadat zij beiden samen hadden gereis/reizend kwamen zij bij/gingen zij naar de plaats die God hem had gezegd. En Abraham bouwde daar een altaar en legde het hout erop en, nadat hij de voeten van zijn zoon Izaak had samengebonden/samenbindend, legde hij hem op het altaar boven op het hout. En
  Abraham strekte zijn hand uit om het mes te pakken om zijn zoon te slachten. En een engel van de Heer riep hem vanuit de hemel en zei tegen hem: ‘Abraham, Abraham’ En hij zei: ‘Kijk, hier ben ik.’ En hij zei: ‘Jij moet je hand niet naar de jongen uitstrekken en jij moet hem niets doen. Want nu zie/zag ik in dat jij God vreest en jij niet jouw geliefde zoon in leven liet vanwege mij.’ En nadat hij omhoog had gekeken/omhoogkijkend zag Abraham met zijn ogen, en kijk (daar was) één ram, die vasthouden werd/vastgehouden wordend met zijn horens in het struikgewas: en Abraham ging ernaar toe en ma/pakte vast de ram en droeg hem (omhoog) naar het brandoffer in plaats van zijn zoon Izaak.

  wat een lange text om te bekennen dat je niet alles van te voren weet he, en dat het ons doel is om hem te vrezen. jammer voor hem, doe ik dus niet he!

    /   Beantwoorden  / 
 71. Fred teeven

  Wat els zegt.

    /   Beantwoorden  / 
 72. fatma k

  mense jullie hebben toch wel echt overdreven op deze blog. ik ben zelf ook een meisje die hoofddoek draagt,ik ben 19 en draag sinds 2jaar een hoofddoek. en nee,ik doe het niet omdat ik onderdrukt word door mn neven ofzo. mijn moeder draagt ook geen hoofddoek,en mijn tantes of nichten ook niet. ik voel me veel zelfzekerder met hoofddoek. want Allah heeft me leven gegeven en zal me het ook afnemen, ik probeer zo goed mogelijk te praktiseren. ik vind het erg dat jullie zo ver zoeken achter de hoofddoek. al die verkeerde opvattingen die jullie hebben over de islam is niet door de islam zelf maar de culteren,er zijn culteren waar ze erg extreem zijn, maar dat is niet omdat de koran dat zo zegt,de koran zegt niet dat je een vrouw moet vermoorden omdat zij geen hoofddoek draagt, de koran zegt zelfs dat je niemand mag vermoorden! de vrouwen die jullie mishandeld vinden in die organisaties,het is niet dat zij mishandeld zijn omdat de koran dat zegt,het is omdat haar man of familie dom is! ah en ik wil nog iets vermelden,ik ben niet gaan hoofddoek dragen omdat ik me 17 jaar lang losbandig heb gedragen ofzo,nee ik heb het gedaan uit geloof. dan wil ik nog iets zeggen over kinderen die hoofddoek dragen,dat is gewoon omdat de ouders hen iets willen aanleren,niet verplichten! jullie leren jullie kinderen ook om mini rokjes enzo te dragen,wij leren hen aan hoofddoek te dragen. het is de ouders hun plicht om de kinderen meer bij te leren over de islam. niet volgens de tradities of cultuur maar volgens de koran. mijn ouders hebben me ook veel geleerd over de islam, en hebben mij vrijgelaten in mijn keuzes.
  aan Els wil ik ook nog iets zeggen ;

  De hoofddoek symboliseert het discriminerende recht dat in Nederland verboden is. En daarom is de islamitische vrouwenkleding een symbool van vrouwenonderdrukking.

  de hoofddoek is niet discriminerend! jullie zijn discriminerend omdat jullie ons verbieden eigen keuzes te hebben! jullie geven ons de kans niet onze eigen keuzes te hebben en geven ons het recht niet onszelf te ontplooiien zoals wij dat zelf willen!

  sorry dat ik wat laat reageer,zag de blog pas

    /   Beantwoorden  / 
 73. Fokke

  Waarom beschouwt iedereen elkaars levensstijl toch als minderwaardig. Als mooi wil zijn voor anderen laat ze dan. Als iemand alleen mooi wil zijn voor zichzelf en zijn/haar partner, ook goed.
  Maar ga jezelf niet een beetje meerderwaardig voelen omdat je denkt dat je de waarheid in handen hebt.
  Ik bedoel, de christenen/joden/moslims/boedhisten/hindoeisten etc etc kunnen niet allemaal gelijk hebben.

  Dus beter hou je je geloof bij jezelf, zometeen stort je de rest van de mensheid nog in de afgrond omdat je zorgt dat ze in de verkeerde god geloven.

    /   Beantwoorden  / 
 74. Stijlloos Superieur

  Fatma, kan je dan niet gewoon een goede gast zijn? Staat dat niet in de Koran ofzo, dat als je te gast bent bij iemand, je je niet asociaal gaat gedragen? Bovendien hebben wij zelf ook onze cultuur, en die cultuur is heel duidelijk over afzijdige mensen, met de kop bedekt. Mensen ervaren dat als een belediging, als jullie je gezichten niet laten zien. En tenslotte zijn wij de oorspronkelijke bewoners, is het dan zo moeilijk om je netjes en normaal te gedragen? Oftewel, take it or leave it, zonder Nederland was jij veel slechter af geweest, in tegenstelling tot dat wij veel beter af waren geweest zonder jullie haha. Maarja, dat konden we 40 jaar geleden ook niet weten.

    /   Beantwoorden  / 
 75. _joker_

  @Fatma-k

  mense jullie hebben toch wel echt overdreven op deze blog. ik ben zelf ook een meisje die hoofddoek draagt,ik ben 19 en draag sinds 2jaar een hoofddoek. en nee,ik doe het niet omdat ik onderdrukt word door mn neven ofzo. mijn moeder draagt ook geen hoofddoek,en mijn tantes of nichten ook niet. ik voel me veel zelfzekerder met hoofddoek.

  Dus je was onzekerder zonder hoofddoek bedoel je? Moet je eens aan je moeder vragen hoe dat het komt dat zij zich wel zonder hoofddoek zeker voeld? En vraag jezelf eens af waarom je jezelf nu wel zeker voeld? omdat jou moslim groepering je nu een heldin vind? je wilt dus gewoon bij een groepje horen? Maar zoals al eerder werd verteld, jullie creëren gewoon een nieuw soort fetisjisme , Er zijn al genoeg mensen Moslims en westerse lui die het erg opwindend vinden om een vrouw met een hoofddoek te score en het lukt nog ook hoor, ik kan het weten ;) nog steeds zelfverzekerder? kijk de volgende keer maar goed naar de mannen die naar jou kijken op straat. ze volgen je met hun ogen , en niet omdat ze bang zijn voor een meisje van 19 met een hoofddoek op, wel omdat je het nog spannender maakt dan dat het al is!

    /   Beantwoorden  / 
 76. sander kessels

  Ernie els & stijlloos superieur: beseffen jullie niet dat jullie met opmerkingen als ‘wij zijn de oorspronkelijke bewoners’ en ‘donder op uit europa’ zelf het toonbeeld zijn van asociaal en intolerant gedrag en daarmee jullie eigen ‘argumenten’ om zeep helpen?

    /   Beantwoorden  / 
 77. _joker_

  Geplaatst door sander kessels: Antwoord
  23/07/2007, 22:40
  Ernie els & stijlloos superieur: beseffen jullie niet dat jullie met opmerkingen als ‘wij zijn de oorspronkelijke bewoners’ en ‘donder op uit europa’ zelf het toonbeeld zijn van asociaal en intolerant gedrag en daarmee jullie eigen ‘argumenten’ om zeep helpen?

  Dat ligt eraan @Sander. Als die mensen ook de mensen van hier niet zouden zeggen dat
  Moslims alleen HUN koran wet accepteren en ONZE wetten niet erkennen! En met ONZE bedoel IK, alle mensen die deze wet wel erkennen!

    /   Beantwoorden  / 
 78. Luxenberg

  “Bij jullie is de vrouw alles behalve verhullend (‘alsof’ ze geen waarde heeft), voor elke man zichbaar (met alle gevolgen van dien, denk aan de vele verkrachtingen).”

  Hier laat onze collumnist mooi zien uit welk hout ie gesneden is, hetzelfde als die Australische Imam.

  De schuld bij een verkrachting ligt niet bij de dader, maar nee, die ligt bij het slachtoffer. Die kleedt zich zo dat ze er om vraagt. Was ze soms ook nog eens opstraat zonder man om haar te begeleiden? Schande!

  Onze Mo staat hier verkrachtingen goed te praten!

  Interessant, walgelijk, maar interessant.

    /   Beantwoorden  / 
 79. Abdulwadûd

  Mohammed heeft zichzelf voorlopig op non-actief gezet, “behalve de columns”. Nou, als je zo doorgaat, Mohammed, dan kunnen jouw columns mij gestolen worden. Met jouw eerste bijdrage bewijs je ons (moslims en niet-moslims) een zeer slechte dienst!

    /   Beantwoorden  / 
 80. Miep

  Moslims hebben Mohammed als idool en nemen hem en de tekst van de Koran als voorbeeld om hun leven te leiden. Als je bekijkt wat die Mohammed allemaal heeft uitgevreten in zijn leven en wat er in de Koran staat, dan is het niet raar dat ik als westers atheïst het hele fenomeen Islam niet zie zitten. Zet bijvoorbeeld de Rechten van de Mens ertegenover of onze Grondwet en je ziet dat beide niet samen kunnen gaan.

    /   Beantwoorden  / 
 81. _joker_

  Toen werden hun beider ogen geopend,
  en zij bemerkten, dat zij naakt waren;
  zij hechtten vijgebladeren aaneen
  en maakten zich schorten.

  Moslims bedekken alles.Maar zegt dat niet meer over de onreine geest van sommige mensen?dan dat het iets over: Hoe meer kleeding hoe beter, zegt? Beter probeer je je gedachten gewoon schoon te houden.ipv alles dicht te snoeren. Uit de bovenstaande text zou je kunnen herleiden dat mensen zonder schaamte (kleeding) juist rein zijn en mensen die alles bedekken smerige gedachten hebben, vraag maar aan je god, die vond dat toen ook volgens de bijbel en koran.

    /   Beantwoorden  / 
 82. Sander

  Of het nu over kleding of iets anders gaat: levensstandaarden met dogma’s als argumenten zullen vroeg of laat ten onder gaan, al is het alleen maar omdat men op den duur intelligente vragen gaat stellen. De islam (en het orthodoxe christendom) loopt mijns inziens alleen nog een paar honderd jaar achter.

    /   Beantwoorden  / 
 83. Abdulwadûd

  @ ‘Columnist’ Mohammed : Ik hoop dat je in ieder geval de reacties op jouw bijdrage blijft lezen, want in de geest van een column van David Slager (redacteur van deze blog) zou ik (Abdulwadûd Louws, columnist bij Religie.blog.nl) je hierbij willen zeggen:

  STOP MET MODDERGOOIEN NAAR NIET-MOSLIMS

  Duidelijk zo?

  PS : Zeg nou gewoon wie je bent en verschuil je niet achter een virtuele boerka met allerlei excuses over een foto-verbod enzo…

    /   Beantwoorden  / 
 84. ikke

  Uitdrukkingen als ‘decennia geleden was het hier niet anders’ is aantonen dat hetgene achterhaald en uit de tijd is…

    /   Beantwoorden  / 
 85. Braaklander

  De Islam heeft vast een bindende functie in moslim landen, en het gros zal er wel vrede mee hebben, anders wijzigen ze het systeem wel.
  Het gaat mis als men de regels ook gaat toepassen op niet moslims. De Sharia is ook een systeem dat boven op de lokale wetten alleen geldt voor moslims.
  Zolang je geen respect kunt opbrengen voor de morus van een land, blijf er dan vooral weg, dan kom ik niet bij jou om iets van jouw leven te zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 86. Jasper N.

  @ Ernie Els en Stijlloos Superieur:

  Ik ga met alle liefde nog een stapje verder dan Sander: kom met argumenten of lazer op. Dat holle geschreeuw van jullie is slecht voor de discussie.

  Als je overdreven ressentiment koestert jegens mohammedaanse medelanders dan adviseer ik jullie bij dezen dat te ventileren op websites van xenofobe signatuur, niet op een serieus discussieforum.

  ___________________________________________

  Inhoudelijk ingaand op de discussie m.b.t. religieus geïnspireerde kledingvoorschriften; er is natuurlijk geen enkele praktische reden om een hoofddoek te dragen in Nederland, wellicht afgezien van het feit dat die kan beschermen tegen meteorologische fenomenen als hagel en sneeuw.

  De legitimering van het feit dat je een hoofddoek bent gaan dragen die jij aanvoert, Fatma, líjkt dan wel een juiste, maar wordt, doorberedeneerd, toch ontkracht doordat dit dragen een gevolg is van een bepaalde angst. In directe zin de angst dat je god jou zal straffen voor het onbedekt laten van je lichaam, maar in on(der)bewuste, indirecte zin toch ook de angst voor je omgeving. Het verdwijnen van je onzekerheid schuilt namelijk niet in het lapje stof om je hoofd, maar om wat het symboliseert: de muur van kuisheid, schuldbewustzijn en schaamte, die je bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf. Het is door één van je geloofsgenoten hier al gezegd: dat is waar de hoofddoek voor staat. Jij bent je dat wellicht niet goed bewust, maar als de dag aanbreekt dat dit tot je doordringt mag ik hopen dat je jezelf bevrijdt van het je door mensen opgedrongen korset dat wordt aangesnoerd door de angst voor Allah.

    /   Beantwoorden  / 
 87. Thijs R.

  “Degenen die zich westers kleden doen dit bijvoorbeeld om (eerder) een baan te krijgen, uit angst bekritiseerd te worden wanneer ze zich islamitisch zouden kleden of omdat ze het niet nodig vinden zich islamitisch te kleden.”

  Of omdat ze misschien westerse kleding leuker vinden?

  Mijn motto: Laat iedereen doen wat ie ‘t fijnst vindt. Religie kan misschien een inspiratie zijn voor sommigen, laat je niet gek maken verder…

    /   Beantwoorden  / 
 88. Vanes

  @_joker

  Ik refereer alleen aan Turkije v.w.b. de scheiding tussen kerk en staat. Ik wilde zeker niet de hele Turkse samenleving als voorbeeld nemen, de macht van het leger daar is bijvoorbeeld ook bedenkelijk. Maar vergelijk heet eens met andere moslimlanden: Egypte, Syrie, Irak, Iran, Libie…

    /   Beantwoorden  / 
 89. Svengelska

  Ik ben een nederlandse jongen die geen islam achtergrond heeft behalve dan in een wijk te zijn opgegroeid met bijna alleen maar moslims. In dit artikel wordt verwezen naar nonnen die zich op een bepaalde manier kleedden en dat wij diezelfde tolerantie moeten hebben voor iedere moslim die zich naar zijn of haar geloof kleed. Deze vergelijking klopt al niet. Nonnen zijn mensen die hun hele leven, inclusief werk en levenstijl en plaats van leven gewijd hebben aan god, dit is niet te vergelijken met een moslim die in nederland wil wonen en werken, namelijk. Je werkt niet in een moslim land maar in een overwegend christelijk land, een westers land, waar andere regels gelden, deze regels moeten moslims leren respecteren en niet andersom en met een vingertje wijzen, ja maar jullie… jullie willen of moeten wegens omstandigheden hier in nederland zijn. Vele doen dit prima, maar mensen die aangeven dat nederlanders maar toleranter moeten worden, moeten eens heel hard gaan bedenken dat wanneer een nederlander in een moslim land gaat wonen, het niet in zijn hoofd moet halen om te uiten of te vragen wat sommige moslims hier doen. Als je het er dus niet mee eens bent dat je niet in een boerka mag soliciteren, ga je me maar in een land wonen waar dat wel mag, dit heeft niks te maken met denkbeelden van “iedereen het land uit”, dit heeft alles te maken met nederlandse normen dat het onfatsoenlijk is om je zelf te bedekken, volgens nederlandse normen verberg je je zelf, moslims zouden dit moeten accepteren en niet andersom. Jarenlang ben ik heel tolerant geweest naar andere religieuze mensen en denkbeelden en dergelijk, maar als ik zie dat er zoveel van mijn oude vrienden (moslims) buiten medeweten van anderen zoveel dingen doen die door de islam of welke andere geloof dan ook niet goedgekeurd worden en dat nederland steeds meer ruimte geeft voor dat handjevol moslims die zich wel goed inburgeren en gedragen. Begrijp goed ik ben niet tegen moslims, niet tegen veranderingen voor tolerantie van andere denkbeelden en religieuze ideeën, maar er zijn meer moslims die hier misbruik van maken dan dat er moslims zijn die er gebruik van maken. Althans hier in Nederland, dit geldt niet alleen voor de wijk waar ik ben opgegroeid, maar in bijna alle nederlandse wijken. Ik zou zeggen moslimwereld, los eerst het probleem met jullie losgeslagen jeugd op (veel jeugd en niet alle) zorg er ook voor dat (vooral de oudere) iedereen goed nederlands spreekt, dan gaan we verder praten over tolerantie e.d. Ik ben echt bereid een heleboel te tolereren, maar dit is de omgekeerde wereld!! Nu roepen veel moslims, ja maar jullie hebben ons vroeger zelf gehaald. Wij hebben in de jaren 60 een aantal duizend gastarbeiders gehaald, voor deze mensen en de directe betrokken famillie geldt dit verhaal ook niet. De rest is vluchteling, die zich nog wel weten te gedragen, gelukzoekers (hele grote groep), die weten zich over het algemeen echt niet te gedragen, verwachten hier gouden bergen, komen bedrogen uit en schoppen tegen alles aan en derde (ondertussen alweer derde) generatie jeugd, deze weet zich ook niet te gedragen. Tenminste dit geldt voor een deel. Deze krijgen vaak van de ouders (gelukzoekende deel) te horen hoe kut dit land wel niet geregeld is en hoe veel beter het was in het ouderlijk land. Tegen deze mensen (ouders) zeg ik; Als je dat vindt ga dan met je kids naar het land wat je zo veel beter geregeld vind, krijg je van ons de reis betaald!! Tenminste daar zou ik voor stemmen (we leven nog altijd in een democratie). Iedereen die zich weet aan te passen, moslim, pool, belg, zuidafrikaan, marokaan of turk, mag zich hier vestigen en spreken over eventuele aanpassingen van wetgeving mbt tolerantie. Maar ga er niet vanuit dat dit dan ook gebeurt, want sommige dingen druisen in tegen onze normen en waarden. Solicitaties doe je dus netjes gekleed in kleding die voor het bedrijfsleven past, dus geen boerka’s maar diepe decollete’s horen hier ook niet bij! Handen geven doe je aan iedereen, wij vinden het onbeschoft om iemand geen hand te geven of het een vrouw of man betreft doet wat ons betreft niet ter zake.
  Als ik in een moslim land zou gaan wonen waar het de gewoonte is om vrouwen geen hand te geven doe ik dit niet, zij vinden het dan blijkbaar niet onbeschoft( mits we ervanuit gaan dat vrouwen niet onderdrukt wordt door de sociale leefomgeving). Als ik bij jou thuis kom moet ik mij houden aan de regels die bij jou thuis gelden en andersom geldt dat dus ook. Ik vind dus ook dat als nederlanders zich niet gedragen in een ander land zoals dat betaamt zij hier ook zelf wat mee moeten doen of anders maar terug naar nederland. En niet moeten gaan roepen om meer tolerantie. Want zo slecht hebben jullie moslims het hier echt niet in Nederland!!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 90. Paapsgezind

  Het slaat werkelijk nergens op om nonnen te vergelijken met moslima’s. Nonnen zijn lid van een religieuze orde, die kun je niet vergelijken met leken. Een zeer slechte column met zeer slechte vergelijkingen. Verdiep u eerst eens in logica voor u doorgaat met zulke slechte schrijfsels.

    /   Beantwoorden  / 
 91. Ewald

  Okay ik ben het overwegend ook volledig met Els eens. Wij vinden het namelijk onbeschoft om jezelf te verhullen, mensen die zichzelf verhullen worden bij ons gezien als oneerlijk, deze mensen zetten bijna letterlijk een masker op en zijn niet zichzelf, dat vinden wij onbeschoft en daarom willen we bij solicitatie geen boerka. Helaas is dat doorgeslagen inderdaad bij sommigen, maar wij hechten meer waarde aan de innerlijke schoonheid als het gaat om relationele zaken die langer duren dan enkele dagen. Bij jullie komen net zoveel verkrachters voor hoor, de meeste verkrachters in ons land is vooral van marokaanse moslim afkomst en pas op de tweede plaats de nederlands, als je dat in de juiste verhoudingen verwerkt komt dit wel heel raar te staan en klopt jou antwoord statistisch gezien dus niet. Vooral wanneer het gaat om groepsverkrachtingen zijn de moslims heer en meester!! Dus praat daarover geen onzin met jullie zogenaamde vroomheid. Jij bent misschien vroom, maar 90% van je medegelovigen hier in nederland in ieder geval niet en als je dat niet erkent ben je gewoonweg veel te naïef. Oja onderbouwen met CBS statistieken doe ik dit niet, maar zoals eerder verteld ben ik overwegend moslim wijken opgegroeid en heb recht van spreken als het hier om gaat. Incest komt bij jullie ook voor alleen wordt dat doodgezwegen en gestenigd.
  Het gaat hier om mensen in het algemeen. Ik geloof niet dat mensen zo vreselijk verschillen van elkaar.
  Als jij vindt dat wij nederlanders zo slecht zijn, wat doe je in godsnaam hier!!! Ga naar een moslim land en vertoon je hier niet meer. Je praat echt onzin.
  Er zijn net zoveel goede moslims als dat er christenen zijn en foute mensen heb je overal, alleen bij moslims zie je dit niet, hier komt dat meer in het openbaar. Je kunt zeggen ordinair, je kunt ook zeggen eerlijk. Het is maar hoe je het noemt.
  Als jullie dan toch vinden dat vrouwelijk schoon puur is voorbestemd voor een huwelijk die het speciaal maakt, wat moet een man dan met weet ik veel hoeveel maagden in de hemel…. dit slaat dan helemaal neergens op, want dan zou je ook dan je vrouw moeten respecteren.
  Hou dus alsjeblieft op met je onzin en wordt zelf eens tolerant naar onze manier van leven en ga anders alsjeblieft ergens anders leven.

    /   Beantwoorden  / 
 92. Ruud Vermeij

  In de Bijbel komen beschrijvende passages voor en passages met voorschriften. Ook komen we passages tegen met adviezen voor een plaatselijke situatie. Daarbij komt nog dat we van de brieven alleen one-way communicatie hebben. We kennen vaak niet de vraag of de situatie waar het over handeld. Dit alles noemen we context.

  Deze context is in de loop van de kerkgeschiedenis vaak uit het oog verloren. Daarom is zijn er vaak rare tradities ontstaan. (Hierbij gaat het over details en niet over de hoofdzaak van de bijbelse boodschap.)

  De “bijbelse” kledingvoorschriften waar hierboven naar gerefereerd is vallen onder die plaatselijke, tijd- en cultuurgebonden adviezen.
  Zie bijvoorbeeld mijn serie:
  http://equamusic.blogspot.com/search/label/haar

    /   Beantwoorden  / 
 93. Ruud Vermeij

  Hierbij mijn vraag aan moslims (in reaktie op mijn eigen bericht hierboven…):
  Kent de Islam ook dergelijke verhalende, cultuur, plaats- en tijdsgebonden stukken, of is de Koran meer een boek met regels en wetten?

    /   Beantwoorden  / 
 94. fatma k

  De legitimering van het feit dat je een hoofddoek bent gaan dragen die jij aanvoert, Fatma, líjkt dan wel een juiste, maar wordt, doorberedeneerd, toch ontkracht doordat dit dragen een gevolg is van een bepaalde angst. In directe zin de angst dat je god jou zal straffen voor het onbedekt laten van je lichaam, maar in on(der)bewuste, indirecte zin toch ook de angst voor je omgeving. Het verdwijnen van je onzekerheid schuilt namelijk niet in het lapje stof om je hoofd, maar om wat het symboliseert: de muur van kuisheid, schuldbewustzijn en schaamte, die je bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf. Het is door één van je geloofsgenoten hier al gezegd: dat is waar de hoofddoek voor staat. Jij bent je dat wellicht niet goed bewust, maar als de dag aanbreekt dat dit tot je doordringt mag ik hopen dat je jezelf bevrijdt van het je door mensen opgedrongen korset dat wordt aangesnoerd door de angst voor Allah.

  dit was me allang doorgedrongen,maar ik wil nog iets zeggen;ik doe dit niet uit angst voor mijn omgeving maar uit angst voor Allah! ja ik heb er schrik voor,maar ik hou ook zonder grenzen van Hem. HIJ is mijn schepper,HIJ heeft mij leven gegeven en gaat het me een dag ontnemen. je moet de islam echt begrijpen voordat je oordeelt over een moslim. Ik ben dan ook wel niet de enige die angst heeft voor iets,jullie dragen ook uit angst om verstoten te worden uit de maatschappij de kleren van de laatste mode. ik geloof de wetten van de koran,jullie die van nederland.als jullie geen angst zouden hebben voor de wetten van nederland zouden jullie wel naakt op straat lopen.

  ik denk niet dat jullie,als jullie in een ander land zouden gaan wonen,omdat jullie daar willen werken,jullie kledingstijl drastisch zullen gaan veranderen aan die land zn stijl. als jullie bv in arabie zouden gaan werken zouden jullie daar ook niet ineens grote gewaden enzo aandoen. je bent wie je bent . ik ben ook wie ik ben,en ‘ik’ draagt een hoofddoek. ik begrijp echt niet waarom jullie er zo een grote punt van maken. jullie zien onze gezichten,als jullie ons op straat zien kunnen jullie ons herkennen. als het onze identiteit zou gaan ‘verbergen’ dan moeten jullie ook alle hoofddeksels gaan verbieden(petten,hoeden…) laat ons toch zijn wie we zijn. en diegenen die zeggen dat we terug naar ons land moeten gaan hadden ons in de eerste plaats niet moeten roepen naar hun land om hier te werken.

    /   Beantwoorden  / 
 95. fatma k

  @_joker_

  Dus je was onzekerder zonder hoofddoek bedoel je? Moet je eens aan je moeder vragen hoe dat het komt dat zij zich wel zonder hoofddoek zeker voeld? En vraag jezelf eens af waarom je jezelf nu wel zeker voeld? omdat jou moslim groepering je nu een heldin vind? je wilt dus gewoon bij een groepje horen? Maar zoals al eerder werd verteld, jullie creëren gewoon een nieuw soort fetisjisme , Er zijn al genoeg mensen Moslims en westerse lui die het erg opwindend vinden om een vrouw met een hoofddoek te score en het lukt nog ook hoor, ik kan het weten ;) nog steeds zelfverzekerder? kijk de volgende keer maar goed naar de mannen die naar jou kijken op straat. ze volgen je met hun ogen , en niet omdat ze bang zijn voor een meisje van 19 met een hoofddoek op, wel omdat je het nog spannender maakt dan dat het al is!

  je maakt het bijna iets pornografisch,erg.

  en je verdraait ook mn woorden,ik voelde me niet onzeker,maar nu voel ik me NOG zelfzekerder omdat ik de wil van Allah volg. en ik doe het niet voor de goedkeuring van mijn omgeving,zoals ik gezegd had;zijn er weinig hoofddoekdragende vrouwen in mijn omgeving. zoek er aub niet teveel achter,jullie maken het gewoon moeilijk terwijl het heel simpel is.

    /   Beantwoorden  / 
 96. Jasper N.

  @ Fatma K.

  Je spreekt jezelf enigszins tegen. Enerzijds beweer je dat niemand over moslimkwesties mag oordelen zonder de islam goed te kennen – anderzijds stel je dat het (in ieder geval de hoofddoekjeskwestie) veel simpeler is dan de hoofddoeksceptici aandragen. Die beweringen zijn strijdig met elkaar.

  Wat inhoudelijk niet klopt, is dat het simpel is. Was dat maar zo! Dat het juist een zeer ingewikkelde kwestie is, is jou zeker niet euvel te duiden, maar dat maakt nog niet dat je een simplificatie kunt voorwenden. De hoofddoek kan voor jóú nl. wel uitsluitend de functie hebben dat zij een navolging is van het woord van Allah en aldus ‘bescherming’ biedt tegen diens toorn – zoals bekend geldt zij voor veel vrouwen als bescherming tegen de toorn van hun omgeving. Zij dragen de hoofddoek niet uit vrije wil. Tezamen met het feit dat volgens veel moslims de hoofddoek een cultureel bepaald gegeven is en helemaal niet een direct Koranvoorschrift, maakt dit ‘dwanggebruik’ het veelbesproken stukje stof tot veel meer dan een lap die iemand ‘zomaar’ om haar hoofd bindt.

  Ergo, het is niet veel simpeler dan sommigen het stellen. Dat maakt niet dat men moet denken dat alle hoofddoekdraagsters slaven zijn van hun man, zij zijn ‘slechts’ slaven van Allah. Helaas zijn zij daarmee wel indirect slaven van de ultramasculiene gemeenschap die gedomineerd wordt door achterhaalde, repressieve denkbeelden. Er zijn moslims op dit forum geweest die het zelf hebben toegegeven: de vrouw moet zich bedekken om geen lustobject te zijn voor de man. Een inversie van de juiste gang van zaken: mannen moeten zich gewoon beheersen.

  Ik doe mijn best om de islam te begrijpen en vind dat iedereen het geloof mag belijden dat hem of haar past. Als een religie echter ongelijkheid tussen man en vrouw tracht te bewerkstelligen moet men daartegen in het geweer komen. Dan gaat het niet meer om de goede intenties, maar om de uitwerking ervan.

    /   Beantwoorden  / 
 97. _joker_

  @Fatma k
  Dus je was onzekerder zonder hoofddoek bedoel je?

  Dit is wat ik schreef, meer niet.
  ———————————————
  Als iemand zich nu zeker voeld en later NOG zekerder, Dan was hij/zij voorheen toch MINDER zeker dan dat hij nu is!?? Snappie? :)
  ———————————————
  En vage begrippen zoals Allah volgen enzo,
  ja,daar heb ik weinig mee, sorry.
  ———————————————
  En dan je porno beoordeling over mijn stukje text. Als jij dat al porno vind en dus (erg)
  en verwerpelijk, natuurlijk. Dan vraag ik het me af
  hoe jou man(later) jou moet overhalen om een kindje te krijgen?:)En daarbij komt ook nog dat je op die manier suggereerd dat ik 1 van die mannen zou zijn die naar jou zou kijken en opgewonden zou raken van je lap. En ik heb al in een veel eerder stukje geschreven dat het niet mijn smaak is.Mijn vrouw had hem ook op
  vroeger. Maar zij is nu vrij van Allahs vrees en geboden. Vrees jij maar verder, dat is jou keus. Maar ga niet vertellen dat wij het mooi, goed, heilig, rein of wat dan ook moeten vinden! Wij vinden het hier in(NL)niet aan(gepast).Dat is onze keuze! mvg J
  ———————————————

    /   Beantwoorden  / 
 98. Els

  *Fatma: ik doe dit niet uit angst voor mijn omgeving maar uit angst voor Allah!*

  Beste Fatma,

  Angst voor Allah is fase 1. Eerst mag je worden gewaarschuwd, volgens de islam. Luister je niet, dan mag je man, als je getrouwd bent, je recht op seks ontzeggen. Hij doet het dan gewoon met een andere vrouw als hij die al heeft, of hij kan een andere vrouw erbij nemen als hij genoeg heeft van jouw rebellie.

  Luister je dan nog niet, dan mag je als vrouw worden geslagen. Dat is iets wat heel veel vrouwen overkomt. Zoals ik al zei, ze worden op straat overal lastig gevallen, zelfs wildvreemden vallen moslimvrouwen lastig als ze er te westers bijloopt. Ze herkennen moslimvrouwen aan hun Marokkaanse of Turkse uiterlijk. Dus ook christelijke Marokkaanse vrouwen krijgen hiermee te maken, want ze zien het verschil niet.

  Jij hebt je kennelijk al laten wijsmaken dat je door Allah zal worden gestraft, en je hebt je daar angst door laten aanjagen. Je noemt het ‘vrijwillig’, maar het is gewoon onderdeel van een onderdrukkend systeem. Maak vrouwen wijs dat ze naar de hel gaan als ze ongehoorzaam zijn, en het onderwerpen is een eitje.

  *Fatma: jullie dragen ook uit angst om verstoten te worden uit de maatschappij de kleren van de laatste mode.*

  Conformeren uit gebrek aan zelfbewustzijn en assertiviteit is iets heel anders dan wettelijke discriminatie en onderdrukking. De islamitische kledingsvoorschriften en andere wetten zijn ontworpen om vrouwen te onderwerpen en ze zo onzichtbaar mogelijk te maken. Het is discriminerend en onderdrukkend.

  Bovendien hebben mannen het recht hun vrouwen te slaan en ze zelfs op te sluiten als ze zich niet volgens de islamitische normen gedragen. Normale wetten horen de burgers te beschermen, maar in de islam dienen ze om mannen te beschermen die hun vrouwen geen vrijheid gunnen.

  Bovendien: mensen die angst hebben er niet bij te horen en daarom allerlei dingen doen die ze eigenlijk niet willen, krijgen overal het advies zichzelf te zijn en zich niets aan te trekken van wat anderen zeggen. Ze kunnen zelfs cursussen assertiviteitstraining gaan doen, en leren daar bijvoorbeeld dat zij zelf mogen bepalen wat ze aantrekken. In de islam wordt juist de angst aangemoedigd. Hoe banger je bent om te doen wat Allah en de mannen zeggen, hoe beter het is. Vele vrouwen die niet willen worden geslagen en zelfs vermoord. En denk maar niet dat moslimvrouwen op assertiviteitstraining mogen.

  *Fatma: ik ben ook wie ik ben,en ‘ik’ draagt een hoofddoek. ik begrijp echt niet waarom jullie er zo een grote punt van maken. *

  Ik maak er een enorm punt van omdat het een totalitair discriminerend systeem mee wordt gesymboliseerd, dat vrouwen onderwerpt aan mannen en ze hun mensenrechten afneemt.

  In Nederland hebben moslimvrouwen natuurlijk wel mensenrechten. Dat kunnen de moslimmannen jullie hier niet afnemen. Maar ze kunnen jullie wel wijsmaken dat je hier een hoofddoek kan dragen als ‘religieus’ symbool, of omdat Allah dat graag wil.

  Zodra de islam de kans krijgt, worden vrouwen hun rechten afgenomen. Dan heeft de hoofddoek geen symboolwaarde meer, dan is de discriminatie en de onderdrukking werkelijkheid geworden.

  Voor het zover is, zal ik alles op alles zetten om moslimvrouwen duidelijk te maken dat hun hoofddoek geen symbool is van hun religie, maar van onderdrukking, discriminatie en vrouwenhaat.

    /   Beantwoorden  / 
 99. Joseph the cuckold

  Petje af voor Els’ betoog.

    /   Beantwoorden  / 
 100. roel

  Er is maar een zaak waar moslims in onze maatschappy geen problemen of moeite mee hebben,geld..geld..en nog eens geld.Al de rest leggen ze naast zich neer.
  waarom zouden zy zich aan passen,wy doen het wel voor hen,ofwel dwingen zy ons.

    /   Beantwoorden  / 
 101. FoX

  Haha, Mohammed , Fatma Respect Broeder en zuster. 2 vs 100 ^^ Ze praten enkel uit onwetendheid. Ik ga hier niet verder op in.
  Zoals onze profeet al zei:

  Mijn geloof voor de mijne
  En jou geloof voor de jouwe

  Masalaam ( ga in vrede )

    /   Beantwoorden  / 
 102. FoX

  Hebben jullie een probleem met
  de moslims en de islam ?
  Dan hebben jullie pech want wij zullen
  er altijd zijn of je het nou leuk vind of niet. Weet wel mensen dat deze ONDERDRUKKENDE religie, wel het meest snelst groeiende religie is. Misschien vinden mensen
  hey gewoon leuk om onderdrukt te worden,
  wie weet.

  Maasalaam

    /   Beantwoorden  / 
 103. NiksNieNooiNie

  FoX schreef:
  “Misschien vinden mensen
  hey gewoon leuk om onderdrukt te worden,
  wie weet.”

  Ik denk het wel. De koran vindt slavernij immers een prima idee en moslims zijn er trots op dat ze zich zonder vragen te stellen slaafs en kritiekloos mogen onderwerpen aan Allah. Een beetje ziek als je het mij vraagt.

    /   Beantwoorden  / 
 104. kweetnietofwaaris

  Allah kan je rijk maken
  allah kan je arm maken
  allah kan wonderen maken
  allah is 1
  Als je dit bericht negeert zal je werk en je familie helamaal arm worden en je leven verpesten
  Als je dit meer dan naar 10 mense stuurt,krij je een goed beroep en een goede familie en leven
  wel een kort berichtje maar laat aan zien dat je in hem gelooft

    /   Beantwoorden  / 
 105. Joost

  Als moslims het zo verschrikkelijk belangrijk vinden dat een vrouw zich zoveel mogelijk bedekt wordt er dan ooit wel eens afgevraagd waarom? Is iedere moslim man een ongecontroleerd beest die zichzelf niet in bedwang kan houden als hij wat vlees ziet? Is dat dan ook de reden waarom Nederlandse vrouwen en meisjes voor hoer en slet kunnen worden uitgemaakt? Het lijkt me toch verstandig om daar eens over na te denken beste mede-nederlanders.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Sjaak

   Ha die Joost!

   Je hebt moslims en je hebt moslims. Er zitten er bij die willen dat een vrouw een sluier draagt, er zitten er ook bij die graag een sluier dragen. Wat betreft het roepen van hoer of slet heb ik niet het idee dat moslims dat nou meer doen dan niet moslims. Voor mij is een moslim gewoon iemand die zijn god een andere naam geeft en er wat andere regeltjes en gebruiken op kan nahouden. Het idee dat moslims geen Nederlanders zijn laat wel een beetje zien dat je niet al te genuanceerd bent. Het vraagt misschien wat inspanning om nuances te zien maar geloof me, je krijgt een stuk duidelijker beeld van de werkelijkheid. Of denk je dat iedereen die in god gelooft iedere zondag in de kerk zit, mensen die op zondag werken met stenen dood gooien en zich keurig de bijbel op de letter volgen/geloven wat de plaatselijke seniele pastoor uitkraamt?

   Mede-Nederlanders zijn mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben. Ik stoor me persoonlijk aan kortzichtige oproerkraaiers en haat-zaaiers. Hoe ze eventueel hun god ook noemen en wat voor paspoort ze ook hebben.

     /   Beantwoorden  / 
 106. Shalimar

  Ik ben zelf Nederlands Egyptisch, mn vader is egyptisch en mn moeder nederlands. mijn egyptische familie is christelijk koptisch ortedox (behoorlijk extreem gelovig) en mijn Nederlandse familie zijn zevende dag adventisten, kun je vergelijken met een soort sekte.. En ik? Ik ben misbruikt op mijn 14e door mijn christelijke Egyptische familie en m’n broertje is misbruikt op 9 jarige leeftijd door m’n Nederlandse ‘christelijke’ familie.. door veel te lezen in de bijbel en koran ben ik zeker wijzer geworden.. Ik woon nu al 3 jaar in Egypte aan de rode zee.. Zie dus veel vrije ‘christelijke’ of ongelovige Europeanen maar ook moslims, want het is ten slotte een islamitisch land.. Ik ben zelf 25 jaar en heb mijn keuzen gemaakt.. Ben 3 dagen geleden op de 1e dag van ramadan (elhamdulleh) bekeerd tot de islaam.. Nee ik draag geen hoofddoek en ja ik pas m’n kleding wel aan voordat ik de deur uit ga (altijd al gedaan hoor) ja ik bid 5 x op een dag (wat mij persoonlijk veel kracht geeft) en ja ik vast de ramadan mee..iedereen heeft een vrije wil en de ene gaat daar kostbaar mee om en de ander maakt er misbruik van.. Als jullie zelf de koraan zouden lezen, dan hadden jullie Mohammed nooit zo aangevallen.. En kom een x naar egypte en zie hoe liefdevol de bevolking (moslim en christenen) met elkaar om gaan, kunnen jullie nog wat van leren! En dat sommige moslims geen éducation hebben meegekregen zoals vele christenen, joden en ongelovigen, wil niet zeggen dat jij het recht hebt om alle moslims over 1 kamp te scheren.. Schaam me kapot voor jullie Nederlanders! Gelukkig ken ik genoeg Nederlanders (christelijke,joden en ongelovigen die hier wonen in Egypte) die zich wel weten te gedragen en waarvan de respect naar mekaar toe wederzijds is! Be sure to taste your words first, before you spit them out! And before you start to point at someone, make sure your own hands are clean! Unfortunately nowadays people know the price of everything and the value of nothing..

  Ramadan Karim Mohammed

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.