Abdulwadûd deelt uit!

Vaste bezoekers van mijn weblog weten dat ik in 2005 bij mij de diagnose ADHD is gesteld. Na diepe dalen weten mijn lichaam en mijn geest nu eindelijk om te gaan met deze ‘stoornis' die ik in feite al sinds mijn geboorte heb (erfelijke factoren). Wanneer ik mensen vertel dat ik vanwege mijn medicijngebruik (ritalin) niet meer met de ramadan kan meedoen, hoor ik van niet-moslims vaak de opmerking "Nou, gelukkig maar voor jou, hè?" Wanneer ik dan ontkennend antwoord, is men verbaasd.

Vast en zeker
Voor een groot deel van de moslim-gemeenschap begint de komende ramadan donderdag a.s. Niet-moslims zien de vastenmaand ramadan vaak als een beproeving zonder positieve kanten. Zelf beschouw ik de ramadan zeker als een vreugdevolle periode, ik heb motivatie te over om deze maand elke dag te vasten vanaf het eerste ochtendgloren (nog net donker) tot de avondschemering (nog net licht). Da's geen sinecure nu de ramadan sinds jaren weer in de zomer begint. Vasten betekent ook geen medicijnen innemen. Het staat geschreven in de Koran dat je niets mag doen dat slecht is voor je gezondheid. Dan maar gaan vasten en het laten van medicatie of het schuiven met de innametijden, is uit den boze.

Feestelijk
Tijdens de ramadan worden in de moskeeën extra gebeden verricht (direct na het nachtgebed, dit wordt tarawih genoemd). Ik zal er deo volente voor zorgen dat ik zoveel mogelijk deze gebeden kan meemaken. Het zijn geestelijke oppeppers en maken zo voor mij de ramadan tot een bijzonder feestelijke maand.

Imam Gremdaat
Het is de bedoeling dat tijdens de ramadan conflicten niet worden uitgevochten maar bijgelegd en dat er geen nare dingen worden gezegd. We zijn allemaal mensen, dus het lukt niet altijd om die invulling aan de ramadan te geven. Of in de gehele moslim-gemeen-schap tijdens de ramadan ook grappen worden gemaakt (als men überhaupt gevoel voor humor heeft) weet ik niet, maar in Senegal (het land van mijn vrouw) lusten ze er wel pàp van – ook overdag tijdens de ramadan, kan ik je zeggen! De bekende  Senegalese komiek Kouthia kruipt tijdens de ramadan zelfs in de rol van een soort imam Gremdaat – sorry, Paul Haenen - en maakt op zijn eigen ludieke wijze de Senegalese FM band onveilig door vastende luisteraars bizarre adviezen te geven.

Greep uit de trommel
Abdulwadûd deelt uit! Opnieuw doe ik een greep uit de Senegalese moslimmoppentrommel. In onderstaande ramadan mop wordt de spot gedreven met een vorm van bijgeloof die nog steeds wijdverbreid is.

"DE KANTJES ER VANAF VASTEN"
Modou is een sjacheraar. Alles moet zo goedkoop mogelijk geregeld worden met zo min mogelijk inspanning. Extra zegeningen ontvangen van Allah? Tuurlijk joh, maar èlke dag vóór de hanen kraaien opstaan om wat te eten en te drinken? Dat vind Modou teveel van het goede. Hij besluit om wèl de laatste vastendag mee te doen. Deze laatste dag van de vastenmaand valt op 29 of 30 ramadan, dat hangt er van af wanneer de nieuwe maan(d) zich laat zien. In de ‘wetenschap' dat katten helderziende gaven hebben, probeert hij nog vóór aanvang van de ramadan een kat te scoren. En het lukt ‘m!

Modou sluit de kat op in het rommelhok. De eerste vastendag zet hij de kat 's middags een verrukkelijke maaltijd voor. Het hongerige beestje smult ervan en Modou eet zijn deel, want het is nog làng niet de laatste vastendag. Zo gaat het door tot en met dag 28.

,,Nou, die kat heeft alle dagen gegeten," denkt Modou. "Morgen zal het wel de laatste vastendag zijn".

Dag 29. Modou staat extra vroeg op, eet wat, drinkt wat water en begint vol goede moed te vasten en start op tijd het ochtendgebed.
's Middags bereid hij reeds de maaltijd waarmee hij en de kat die dag, bij het vallen van de avondschemering, het vasten zullen verbreken.

Na het namiddaggebed zet hij de maaltijd – een verrukkelijke ‘tcheboudjin', rijst met groenten en vis – alvast in het rommelhok.

Vlak vóór het avondgebed (wanneer het vasten wordt verbroken) wil hij de maaltijd opwarmen. Hij doet de deur van het rommelhok open en tot zijn ontzetting heeft de kat alles al opgegeten, tot en met de graten van de vis.

,,Wat heb je nou gedaan?" schreeuwt Modou.

,,Weet je?" zegt de kat, en hij likt nog eens extra zijn lippen af, ,,ik ben een atheïst. Probeer voor de volgende ramadan maar een moslimkat te vangen."

Dit is de achtste column van Abdulwadûd voor Religie.blog.nl. Eerdere columns kunnen hier teruggelezen worden. Lezers kunnen reageren via onderstaande reactiemogelijkheid of e-mailen naar [email protected].

Lees ook:Vasten, helemaal zo gek nog niet.
Lees ook:Ramadan is begonnen
Lees ook:Abdulwadûd mijmert over vrijheid in de islam en korte moslimlontjes
Lees ook:1 op 20 Nederlanders begint vandaag vastenperiode
Lees ook:Abdulwadûd is geschokt over christelijke visie op het Laatste Oordeel

7 reacties op “Abdulwadûd deelt uit!

 1. Kluut

  Ook het Joodse nieuw jaar (Rosh Hashana) begint aanstaande donderdag. Dan begint het jaar 5761. Zij beschouwen het als de verjaardag van de wereld met accent op het verantwoording afleggen naar God: “hoe heb ik geleefd”. Hoe sta ik ervoor als ik voor de Koning van de wereld moet verschijnen.
  10 dagen later vieren zij Grote Verzoendag, alle beleden schuld wil God dan verzoenen.
  Zo beginnen aan een nieuw jaar, met een schone lei, heeft veel positiefs. Ontspant, maakt blij, zonder prestatie van onze kant. Hun inkeer, oproep tot berouw, bij het nieuwjaarsfeest geeft daarom ook blijdschap. Want hun God is een God die graag vergeeft en steeds opnieuw wil beginnen met die mensen die op Hem willen vertrouwen.
  Jesaja schrijft (57:15) Want zo spreekt de Hooge en Verhevene, Die voor eeuwig troont en de Heilige heet: In het hoge woon Ik als de Heilige, en bij den verbrijzelde en bedrukte van geest; om den geest van de bedrukten op te wekken en het hart van de verbrijzelden te doen herleven.

  Iets om mee te nemen voor de Ramadan?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kluut

  Ook het Joodse nieuw jaar (Rosh Hashana) begint aanstaande donderdag. Dan begint het jaar 5761. Zij beschouwen het als de verjaardag van de wereld met accent op het verantwoording afleggen naar God: “hoe heb ik geleefd”. Hoe sta ik ervoor als ik voor de Koning van de wereld moet verschijnen.
  10 dagen later vieren zij Grote Verzoendag, alle beleden schuld wil God dan verzoenen.
  Zo beginnen aan een nieuw jaar, met een schone lei, heeft veel positiefs. Ontspant, maakt blij, zonder prestatie van onze kant. Hun inkeer, oproep tot berouw, bij het nieuwjaarsfeest geeft daarom ook blijdschap. Want hun God is een God die graag vergeeft en steeds opnieuw wil beginnen met die mensen die op Hem willen vertrouwen.
  Jesaja schrijft (57:15) Want zo spreekt de Hooge en Verhevene, Die voor eeuwig troont en de Heilige heet: In het hoge woon Ik als de Heilige, en bij den verbrijzelde en bedrukte van geest; om den geest van de bedrukten op te wekken en het hart van de verbrijzelden te doen herleven.

  Iets om mee te nemen voor de Ramadan?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sander

  “Vasten betekent ook geen medicijnen innemen. Het staat geschreven in de Koran dat je niets mag doen dat slecht is voor je gezondheid.”

  Maar het innemen van medicijnen tegen je ADHD is toch niet slecht voor je gezondheid? Ik zou eerder het tegendeel vermoeden!

    /   Beantwoorden  / 
 4. F.Floor (61)

  Die erfelijkheidsfactoren zijn in dat medische wereldje inderdaad tussen 1980 tot zo’n beetje toen de evolutietheorie onderuit gehaald werd (dus in 2002 want er bestaat alleen degeneratie) mateloos populair geweest. Maar erfelijkheid klopt NIETS van.
  Als voorbeeld het syndroom van Marfan waaraan dan mijn eigen familie zou lijden en dat uiteindelijk simpelweg scheurbuik bleek te zijn (te weinig E-300 ingenomen) als combinatiegevolg van de Westbroekse grondbesmetting met de Rhinosbacterie doordat de Duitsers de hele provincie Utrecht onderwater hadden gezet – met roken en de hoogspanningslijn over Westbroek.

  Over ADHD is al jaren bekend dat het om een maagenzym gaat maar die geneesmiddelen worden gewoon in Duitsland vrij verkocht maar zijn hier verboden.
  De oorzaak heeft overigens al 15 jaar geleden in de Telegraaf gestaan en is de combinatie van onvoldoend ochtendontbijt tesamen met de inname van synthetische voedingverbeteringsmiddelen als E-102, E-120 en kunstmatig vanille (heeft geen E-nummer).
  Vooral die (kunst-)vanille zit veel in de
  allochtone keuken en zelfs het zweet van Marokkaanse kinderen ruikt naar nepvannille
  zo vertelde een kinderverpleegster mij.

  Overigens wijs ik er nog wel eventjes op dat het vermelde medicijn Ritalin helemaal geen medicijn is maar een roesmiddel, evenals de overtreffende trap Concerto.
  Je kunt ze dus beschouwen als de man met de houten hamer voor dagelijkse kopklap en dat je daarvan wat dizzy wordt en minder druk is wat de bijsluiter je vertelt.
  Maar misschien heb je iets medische kennis en dan zal je ook wel gehoord hebben dat Marokkanen 8x meer kans op suikerziekte hebben dan de autochtonen in Nederland; en dito Turkse families iets minder maar 6x.
  Een hele zoekerij – totdat je op vreemde voedings- en zelfs “opvoeding”sgewoonten stuit. Wat een enorme berg suiker eten ze daar op, wat een zoetigheid allemaal…
  Geen wonder dat doktoren dat: “erfelijk bepaald” allang niet meer horen willen maar het intepreteren als: opvoeding, of liever het binnenschrokken van synthetisch Westerse voedingstroep in oosterse gezinnen.

  Vasten? Precies! Daarvoor hebben we in het Westen de buikloop uitgevonden en na zoiets wat de meesten een ziekte noemen ben je opeens weer zo gezond als een vis. Maar iets minder radicaal is dus de vasten die christenen overigens ook heel goed kennen maar omdat we niets meer van die zwartjurken willen aannemen is dat vasten wat uit de mode geraakt en dus: worden we te dik.
  Misschien is een boek van Sonja Bakker wel eens voor jouw de oplossing? In ieder geval zou ik beginnen met voedsel zonder suiker en ook zonder synthetisch gerommel in je eten.
  Slechts een paar soorten aan chemie zijn onmisbaar en dat zijn E-300, B9 en B11 omdat het lichaam die zelf niet kan aanmaken.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Abdulwadûd

  REBOUND
  Ik heb bewust een periode geen ritalin genomen. Wat er toen door mij is heen gegaan qua chaos en verwarring is met geen pen of laptop te beschrijven. “Rebound” heet dat (nee, Sander, geen ‘ontwenningsverschijnselen’ :-) en betekent dat zaken als chaos en verwarring van vóór de diagnose/medicatie sterker terug komen dan voorheen. Dat geldt ook voor te hoge doses.

  STUITERBAL IN DE MOSKEE
  Medicatie om ADHD onder controle te houden is dus GOED voor de gezondheid. Indien ik voortaan elke ramadan zou vasten (dus ook zonder medicatie overdag) zou ik binnen no-time als een stuiterbal tussen de rijen biddende moslims van de plaatselijke moskee te Zutphen schieten; leuk tafereel voor in een moslimkomedie, maar niet tijdens de extra gebeden (tarawih) die bij de ramadan horen :-) ))

    /   Beantwoorden  / 
 6. Inci

  Salaam Abdulwadud,

  Vindt je vasten en medicijngebruik geen goede combinatie. Het is niet alsof je hongergevoel plotseling weg is na het innemen van medicijnen. Of het moet natuurlijk zo zijn dat je je medicatie niet op nuchtere maag gebruiken mag. Als de juiste intentie daar is ben ik ervan overtuigd dat je vasten geaccepteerd zal worden, ookal moet je hier en daar de ‘regeltjes’ wat buigen. Moet ik ook, jaren geleden is mijn galblaas verwijdert en als mijn lichaam te leeg wordt krijg ik ontzettend veel pijn. Toch vast ik …. ik doe mijn best en ik doe dit met veel Liefde voor de Allerhoogte. Hoe kan Hij die Barmahrtig is daar nou ‘Nee’ tegen zeggen.

  Warme groet,
  Inci

    /   Beantwoorden  / 
 7. Abdulwadûd

  @Inci
  Ritalin moet op vastgestelde tijdstippen worden ingenomen (overdag). Ritalingebruik zonder eten heeft bij mij in het verleden nare bijwerkingen gegeven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.