Bidden op de werkvloer

In Nederland bieden niet alle werkgevers hun moslimwerknemers de gelegenheid om tijdens werktijd het islamitisch gebed (salaat) te verrichten, zeker nu velen in het post-nine-eleven tijdperk hun neus ophalen voor alles wat naar moslim riekt. Natuurlijk kun je een gebed die je in werktijd niet kan doen, later inhalen – dat staat buiten kijf. Fijn echter dat er werkgevers zijn die bij aanvang van de werkzaamheden van een werknemer hem of haar aangeven dat er de mogelijkheid is om, in pauzes uiteraard, te bidden.

Flashback
Ik ben net begonnen als callcentermedewerker bij een internationaal op Amerikaanse leest geschoeid outsourcing bedrijf te Apeldoorn. Tijdens de sollicitatiegesprekken heb ik niet aangegeven dat ik een praktiserend moslim ben, dit in de veronderstelling dat dat er voor de werkgever niet toe doet. Aangenaam verrast ben ik daarom wanneer mijn directe chef, een Fransman en geen moslim, zijn excuses aanbiedt wanneer voor hem blijkt dat ik mij hou aan de vijf gebeden per dag. ,,Had het me verteld, dan had ik je kunnen vertellen dat wij praktiserende moslims de gelegenheid geven om hun gebeden te verrichten in de archiefruimte. Die ruimte hoorde vroeger bij een sportruimte, dus je kunt er zelfs de rituele wassing doen vóór het bidden.''

Natuurlijk hangt het van de seizoenen af of er veel of weinig gebeden in werktijd gedaan worden. In de zomer zijn de dagen lang, in de winter kort. De gebedstijden zijn als volgt: aan het begin van de ochtendschemering, in het begin van de middag, in de loop van de middag, bij het begin van de avondschemering en zo'n anderhalf á twee uur later het nachtgebed. Voor de exacte tijden heb je dan natuurlijk een tijdenlijstje.

In de zomer wanneer de dagen lang zijn, zie je dat die tijden dan veel verder uit elkaar liggen dan in de winter. Worden de dagen korter dan vallen er soms drie gebeden tijdens kantooruren. Kijk maar eens naar de avondschemering: die valt nu al tegen vijf uur 's middags(!) wintertijd, maar eind juni pas rond tien uur 's avonds zomertijd. Als callcentermedewerker van het outsourcing in Apeldoorn had ik veel verplichte kleine pauzes (ik mocht niet meer dan twee uur achter mijn computerscherm zitten). Ik had de luxe dat ik af en toe met mijn middagpauze of kleine pauzes kon schuiven om ze samen te laten vallen met de begintijden van verplichte gebeden. Alle lof aan Allah!

Flashback 2
Het outsourcing bedrijf is zojuist verhuisd naar een bedrijventerrein aan de rand van Apeldoorn. Vele kantoorruimtes zijn nog leeg; één ervan staat dan tot mijn beschikking om de salaat te doen. Zo kan het gebeuren dat er een groepje mensen binnen komt om hun toekomstige werkplek te bekijken terwijl ondergetekende op zijn gebedskleed het gebed verricht. Na enige tijd waren alle kantoorruimtes in gebruik door personeel. Nog geen probleem voor mij en mijn werkgever. Ik kreeg van een assistent van de chef de sleutel van een ruimte (zonder inkijk) die voorlopig zeker niet in gebruik zou worden genomen: daar kon ik mijn gebedskleed gedurende de gehele werkdag laten liggen!

Werkgevers zoals boven beschreven vind je maar weinig. Laten we wel wezen: werkgevers zijn niet verplicht om moslims ruimte ter beschikking te stellen voor het verrichten van de salaat. Maar is er dan een werkgever zo vriendelijk om te denken aan de religieuze verplichtingen van zijn moslimpersoneel, heb dan respect voor hem, want zo zijn er niet veel. Zulke werkgevers zijn zeldzaam. Zij geven hun moslimpersoneel de mogelijkheid om de salaat daadwerkelijk te laten integreren in hun dagelijks leven. Dat stimuleert en motiveert, zodat het moslimpersoneel veel voor het bedrijf over zal hebben. Op die manier kunnen beide kanten (werkgever en werknemer) er alleen maar beter van worden: een typisch voorbeeld van een win-win situatie.

Lees ook:Bedrijf Procter & Gamble vrijgepleit van Satan-verering
Lees ook:Kruistocht Britisch Airways voorbij
Lees ook:Ongelóóóóflijk: Jezusverschijning in 4 GB geheugenchip (met foto!!)
Lees ook:Abdulwadûd deelt uit!
Lees ook:Nederland Rusland kijken op een heilige plek

11 reacties op “Bidden op de werkvloer

 1. Paapsgezind

  Het zou mijns inziens beter voor de integratie zijn als moslims zich aan de moderne wereld aanpassen en hun folklore voor thuis achter de gordijnen bewaren. De letterlijke interpretatie van de Q’raan is mijns inziens levensgevaarlijk en leidt maar al te vaak tot onderdrukking en geweld.

    /   Beantwoorden  / 
 2. "gewoon mens"

  Werktijd/vrijetijd.Als het goed is ben je 8uur per dag voor je werk bezig. de rest kan je aan allah schenken. Je werk komt ook de moskee niet binnen om te vragen of je die bestelling voor as maandag niet wil vergeten. Tijd is geld. Voor jou, voor je baas, voor heel het land. En daarom wonen we ook hier toch? economie, vrijheid, gezondheid enz enz.
  De werkvloer is geen kerk of moskee. Net zoals je in de kerk of moskee niets met werk of geld te maken wil hebben. Simpel toch…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Abdulwadûd Louws

  @ Paapsgezind
  Voor mij is de salaat geen folklore maar een middel om nader te komen tot mijn Schepper.
  Ik vraag mij af waarom u in Gods naam “de letterlijke interpretatie van de koran is gevaarlijk bla-bla” erbij haalt, want dat gaat BUITEN het onderwerp van mijn column, en mijn eigen levenswijze, om. Verklaar u nader.

  @ Gewoon Mens
  Ik heb de titel niet zelf bedacht. Bij nader inzien had de titel van de column beter “Ora et Labora” kunnen heten (de originele titel). De titel “Bidden op de werkvloer” geeft de indruk dat ik direct naast mijn bureau (op de werkvloer dus) mijn tapijtje uitspreidde. Dat is niet zo. Voor het bidden zonderde ik mij af (niet in de baas zijn tijd overigens maar nogmaals IN PAUZES).

    /   Beantwoorden  / 
 4. "gewoon mens"

  Beste kerel. Pauzes zijn er om te eten en te drinken, zodat je niet zo slap als een vaatdoek je werk hoeft te doen. Als jij wil bidden en eten tegelijk, vraag ik me af hoe snel jij eet of hoe snel jij bid?. ga na je werk naar huis en bid in alle rust vriend.
  heb nix tegen allah en geloven he, neem me niet kwalijk als ik dat wel deed vermoeden;)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Abdulwadûd Louws

  @ Gewoon Mens

  Nee, dat vermoeden had ik niet hoor :-) ))

  Trouwens, in een pauze heb ik naast eten èn drinken (ook tijdens de ramadan, vanwege medicatie vast ik niet) ook tijd voor een gebed (eten+drinken 15 min, bidden 5 min, 10 min voor andere dingen).

  Naast de ‘gewone pauze’ van een half uur had ik bij dat bedrijf te Apeldoorn ook mini-pauzes (5 min.), vanwege veel werk met computer. Laat een gebed voor ondergetekende nou zo’n 3 a 4 minuten duren! Dat paste perfect…

  Maar, werk ik straks ergens, en ik kan het gebed om één of andere reden niet verrichten, dan haal ik die gebeden gewoon thuis in.

  ‘k Heb nix tegen werkgevers die geen tijd voor de salaat geven. Echter, wanneer een werkgever uit ZICHZELF (zoals in de column) aangeeft dat er mag worden gebeden (in pauzes), dan mag een moslim(a) zich gelukkig prijzen dat hij/zij zo’n werkgever heeft; dat is de strekking van mijn column, mijn column is geen oproep tot het vervangen van kantoorvloerbedekking door gebedskleden :-) ))

    /   Beantwoorden  / 
 6. "gewoon mens"

  Best leuk verwoord :p

  snap je ook best wel. tis voor jou een uitkomst als de werkgever het toezegt.

  En als het zo’n tapijt is waar men schoonpa op bid. dan mag hij van mij zeker op kantoor ook liggen. man wat een mooi tapijt heeft tie ouwe :)

  Had beter moeten lezen. dacht dat je werkgevers wilde verplichten een ruimte in te richten. en dat weknemers hun pauzes over willen slaan om te kunnen bidden. :P

  het ga je goed. laterzz ;)

    /   Beantwoorden  / 
 7. birtanem

  laat iedereen geloven wat ze willen , ik vind het goed dat die mensen bidden voor hun geloof en als een of ander het niet doet mag die het zelf weten. het is per slotte je eigen geloof.!!!

    /   Beantwoorden  / 
 8. Lou Montaigne

  Als vrij gelovige heb ik in principe het hele scala aan religies en levens overtuigingen tot mijn beschikking, om daaruit die rituelen en gebruiken te kiezen die mij van nut lijken voor mijn balans; dat is de wisselwerking tussen mij en mijn omgeving.

  Op het werk is mijn omgeving mijn werkomgeving. Ik zie niet in waarom ik daar mijn streven naar een goede balans zou moeten opschorten tot ik weer thuis ben.
  De baas heeft er ook baat bij als ik gedurende de dag goed kan blijven functioneren.

  Ik vind het dan ook goed dat er op het werk gelegenheid is tot gebed, meditatie, contemplatie, bezinnen, en wat al niet dat een mens nodig kan hebben om goed te blijven functioneren.

  Als atheïst zou het ook prettig vinden om die gebedsruimte te mogen betreden om daar dan mijn eigen ritueel te doen.

  Abdulwadûd zou niet vreemd te hoeven kijken wanneer ik zijn voorbeeld van knielen en buigen en uitstrekken dan ook eens zou volgen, zij het om andere dan godsdienstige redenen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jan R

  Beste Abdulwadud (sorry, maar ik kan het accentteken op de u niet vinden),

  Dat een werkgever van jou je om je geloof respecteert en je de mogelijkheid biedt om te bidden, is geweldig. Het is echter niet afdwingbaar.

  Welk geloof je ook aanhangt, je zult je altijd moeten schikken naar de plaatselijke cultuur en gewoonten. In mijn ogen niet meer dan normaal, maar het kan soms lastig zijn ivm geloof of andere cultuurgebonden regels. Dan nog ben ik van mening dat emnsen zich moeten aanpassen aan waar ze wonen en werken.

  Als ik verhuis naar Frankrijk of een ander land, dan moet ik me ook aanpassen.

  Neemt niet weg dat je het goed getroffen hebt met een werkgever die de islamitische regels mbt het gebed respecteert.

  Als ik als werkgever zelf met dit soort dingen te maken had gehad, dan zou ik op zich best bereid zijn andersgelovigen hun dagen te geven zolang zij niet de christelijke dagen claimen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Abdulwadûd Louws

  @ Jan R.: Maakt niet uit van die û. Trouwens, om die ‘û’ te krijgen, typ je ’0251′ terwijl de de ‘alt’knop ingedrukt houdt :-) ))

  Ik besef dat ik met de tussenkopjes (‘Flashback’) niet helemaal duidelijk ben geweest. Bij de beschreven werkgever ben ik al zo’n zes jaar niet meer werkzaam. Bedankt voor je reactie, overigens!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.