Categorie: "Nederland"

Ramadan is begonnen

De ramadan is begonnen. Hoe gaat het precies in zijn werking? 'wij blijven hier'-blog beantwoordt de vragen:

Vraag 1 "Waarom vasten jullie?
De Ramadan behoort tot de 5 zuilen van de Islam, waar elke moslim zich aan hoort te houden. Naast het feit dat je vast uit gehoorzaamheid, vast je ook om:

  • jezelf discipline aan te leren
  • dankbaar te zijn voor wat je hebt
  • niet toe te geven aan je lusten
  • je mentaal en fysiek te reinigen
  • stabielere bloeddruk
  • stabielere suikerspiegel
  • het gif dat zich opslaat in het vet wordt grotendeels verwijderd
  • je overwint slechte gewoontes (vb roken)
    etc…

 

School weert oranjekoorts en krijgt dan haatmails

Sommige mensen kunnen niet opgaan in de oranjegekte die in dit land heerst. Oke, het kan heel irritant zijn als je niet zo van voetbal houdt.

Maar wat is het toch mooi dat we met miljoenen mensen kunnen genieten van het leven dankzij een spel met een bal en 22 spelers.

De Zwolse reformatorische school voor speciaal onderwijs denkt daat anders over en verzocht afgelopen vrijdag de bedrijven en chauffeurs die de leerlingen vervoeren, om oranjeprullaria uit de busjes te verwijderen.

Deze actie levert de school 22 haatmails op. Een haatmail sturen naar een school is natuurlijk ook wel weer een ander uiterste.

 

foto van Sonja Finney

 

Vrijheid meningsuiting in geding na beledigen joden

"Sinds de nazi-tijd is het niet echt cool om negatieve dingen te zeggen over joden, maar soms snap ik best hoe het in 1937 allemaal zo ver heeft kunnen komen." Schreef Arnold S. in een column in hogeschoolblad Havana over de joden in 2006.

Hij stoorde zich aan toeristische joden in Egypte. Twee jaar later oordeelt de rechter dat dit onder de vrijheid van meningsuiting valt.  Het Openbaar Ministerie is het niet met deze uitspraak eens en gaat in hoger beroep.

Homo-vraagstuk blijft CU verdelen

Afgelopen weekend besloot de Christen Unie moedig met veel mitsen en maren dat homoseksuelen welkom zijn in de partij. Deze koers van Christen Unie stuit op verzet bij mensen en vandaag was er de eerste scheur te zien. Amsterdams deelraadslid Yvette Lont is uit de fractie gestapt omdat haar partij geen duidelijk antwoord geeft over homoseksuelen in de partij. Zij vindt niet dat ze nu haar belofte verbreekt. 'Dat doet de ChristenUnie toch zeker ook, door niet aan de Bijbelse uitgangspunten te blijven vasthouden?', licht Lont toe.

Het debat, dat afgelopen weekend er al heftig aan toe ging, zal nu zeker losbarsten in de partij. Voor homoseksuelen in Amerika zal het een zorg zijn, die mogen vanaf vandaag trouwen in de staat Californië.

Oh ja, dat seksprogramma in Egypte

En wij maar denken dat wij Nederlanders zo liberaal zijn met programma’s als Neuken Doe Je Zo en Spuiten En Slikken. In Egypte kunnen ze er ook wat van. Daar heeft een moslim vrouw, met hoofddoek, een seksprogramma voor satellietzender El-Mehwar. Heba Kotb praat over onderwerpen als orgasme, orale seks en masturbatie. Ze bespreekt het vanuit het moslimgeloof en steekt niet onder stoelen of banken dat homoseksualiteit een ziekte is. De show Big Talk is in heel het Midden-Oosten te zien. Lees een interview van vorig jaar met haar met in het AP of met CNN

Gelovigen ontwijken kerk in Nederland

Het CBS heeft onderzoek gedaan hoeveel Nederlanders gelovig zijn en naar de kerk gaan. De belangrijkste conclusie is dat op zes op de 10 Nederlanders gelooft. Maar slechts 20 procent van deze groep gaat elke week naar een kerk of moskee toe. ‘Bij de islamieten valt op dat mannen vaker de moskee bezoeken dan vrouwen: 36 procent van de mannen tegenover zestien procent van de vrouwen,’ schrijft Trouw.

Interessant om te zien dat maar 5 procent van de Nederlands moslim is. Onder andere door Wilders ontstaat toch de beeldvorming dat het er heel veel zijn. Nee, 5 procent is niet veel.

Fitna verbroedert moslims en christenen

Je zou het bijna vergeten, maar een paar maand geleden waren we nog allemaal in de ban van de film van Wilders. Vooral de overheid maakte zich grote zorgen over de film. Aanslagen en rellen bleven uiteindelijk uit.

Wilder schetste met Fitna een sober toekomstbeeld van Nederland: moslims aan de macht die homo's opgehangen, executies uitvoeren en de hoofden van vrouwen afhakten.

Website met alle kerken van Nederland gelanceerd

Een kleine maand geleden is de website reliwiki.nl gelanceerd, een project in het kader van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed. De website heeft een database van bijn 18.000 kerken in Nederland. Via Google Earth en Wikipedia technologieën zie je waar bijvoorbeeld alle kerken in Arnhem staan. Als je op de kerk klikt krijg je informatie wanneer het huis van god gebouwd is, wie het ontworpen heeft en welke godsdienst erin belijd wordt.

Moslim polygamie in Nederland

Het bericht dat een Maleisische moslim een vierde vrouw heeft genomen doet mij de vraag stellen of dit ook in Nederland gebeurt? Een snelle google-nieuws stuit ik op het bericht dat PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem in mei heeft gepleit voor een rem op illegale islamhuwelijken.

De PvdA'er zegt dat steeds meer moslimjongeren kiezen voor een polygamie huwelijk of worden uitgehuwelijkt, zo weet de PvdA'er.

Volgens hem duidt het erop dat sommige groepen moslims radicaliseren.

Paul Lieben deed begin van deze maand nog een oproep op elsevier.nl om wat te doen aan schimmige moskeeën en imams.