Categorie: "Overige religies"

Vrijheid meningsuiting in geding na beledigen joden

"Sinds de nazi-tijd is het niet echt cool om negatieve dingen te zeggen over joden, maar soms snap ik best hoe het in 1937 allemaal zo ver heeft kunnen komen." Schreef Arnold S. in een column in hogeschoolblad Havana over de joden in 2006.

Hij stoorde zich aan toeristische joden in Egypte. Twee jaar later oordeelt de rechter dat dit onder de vrijheid van meningsuiting valt.  Het Openbaar Ministerie is het niet met deze uitspraak eens en gaat in hoger beroep.

Gelovigen ontwijken kerk in Nederland

Het CBS heeft onderzoek gedaan hoeveel Nederlanders gelovig zijn en naar de kerk gaan. De belangrijkste conclusie is dat op zes op de 10 Nederlanders gelooft. Maar slechts 20 procent van deze groep gaat elke week naar een kerk of moskee toe. ‘Bij de islamieten valt op dat mannen vaker de moskee bezoeken dan vrouwen: 36 procent van de mannen tegenover zestien procent van de vrouwen,’ schrijft Trouw.

Interessant om te zien dat maar 5 procent van de Nederlands moslim is. Onder andere door Wilders ontstaat toch de beeldvorming dat het er heel veel zijn. Nee, 5 procent is niet veel.

Generaties lang misbruik van aboriginals in Canada


In Canada mochten Indianen zijn eigen cultuur niet hebben. Het volk, dat al 30.000 jaar in het land woont, was een groot probleem voor de overheid in de negentiende uuew. Kinderen van inboorlingen werden op vier jarige leeftijd van huis meegenomen en in kostscholen gestopt. Daar moesten de kinderen hun cultuur, taal en historie loslaten en werden ze geïndoctrineerd met christelijke normen en waarden.

Website met alle kerken van Nederland gelanceerd

Een kleine maand geleden is de website reliwiki.nl gelanceerd, een project in het kader van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed. De website heeft een database van bijn 18.000 kerken in Nederland. Via Google Earth en Wikipedia technologieën zie je waar bijvoorbeeld alle kerken in Arnhem staan. Als je op de kerk klikt krijg je informatie wanneer het huis van god gebouwd is, wie het ontworpen heeft en welke godsdienst erin belijd wordt.

Monniken weer de straat op


De Tibetaanse monniken zijn weer aan het protesteren. Ditmaal in China. "Tibetaanse monniken in een klooster in het westen van China hebben een bezoek van buitenlandse journalisten aangegrepen om weer te demonstreren tegen de Chinese overheersing in Tibet. Ze eisten luidkeels de terugkeer van de dalai lama," schrijft het ANP.

 

‘Beurscrash 2008 luidt Einde van de wereld in’

We hebben er weer een; iemand die denkt dat hij gestuurd is door god om ons te waarschuwen voor het einde van de wereld. Ronald Weinland is de nieuwe profeet en heeft er een boek over geschreven.

"dit zal gevolgd worden door de laatste wereldoorlog van de mensheid. Die laatste oorlog zal het gevolg zijn van zware conflicten tussen de heersende religies en de regeringen die door hen beïnvloed worden. Miljarden zullen sterven! Deze tijd zal vele malen erger zijn dan zelfs de slechtste omstandigheden die we in onze menselijke geschiedenis gekend hebben."

 

Nachtfilm: de trucs van Char

Nederland is al een tijdje in de ban van spiritualiteit. Steeds meer mensen zoeken tegenwoordig hun eigen levensfilosofie bij elkaar en laten zich niet de wet voorschrijven door de kerk.

Helaas maken bepaalde mensen misbruik van deze trend en vragen 600 dollar voor een 45 minuten sessie. Een topadvocaat vraagt nog niet zoveel…

 

‘Dalai Lama is de boosdoener’

Het blijft onrustig in Tibet. China geeft de Dalai Lama de schuld van de opstanden en de rellen de afgelopen week. Terwijl de Dalai Lama zelf zegt ontslag te nemen als het geweld tegen de bezetters doorgaat.

De jeugd van Tibet vindt dat geweldloos protest tot niets leidt en pakt daarom maar de wapens. De Dalai Lama ziet af van onafhankelijkheid en pleit voor een autonoom Tibet in de Volksrepubliek van China.

De Dalai Lama is in iedergeval realistisch. Het geweld en de rellen lost niets op.

Vaticaan probeert ruzie met joden op te lossen

Het was al opmerkelijk te noemen dat de paus een oude preek uit de doos haalde. De joden reageerden teleurgesteld. Maar de paus komt er op terug.

Het Vaticaan probeert nu het conflict met joden over het gebed voor Goede Vrijdag bij te leggen.

De paus schreef namelijk in de Tridentijnse mis voor Goede Vrijdag,  dat de joden Jezus moeten erkennen als redder van de mensheid.

Update Tibet: China geeft Tibet deadline

China heeft de de anti-Chinese betogers in Tibet tot maandagavond twaalf uur gegeven om de acties te beëindigen tegen China.

Met harde woorden maakt Peking duidelijk dat het ‘complot van de separatisten' hoe dan ook zal mislukken.

Het is de heftigste opstand in Tibet sinds twintig jaar.

"Onder aanvoering van boeddhistische monniken zijn de afgelopen dagen ook steeds meer Tibetaanse burgers in opstand gekomen tegen de ijzeren greep van Peking," schrijft het ANP.