Carrièreswitch: toch maar geen aartsbisschop

Warsaw's new archbishop Stanislaw Wielgus sits beside the empty throne in St John's Cathedral, during a Mass in Warsaw, Poland, Sunday, Jan. 7, 2007. Wielgus resigned Sunday amid a scandal over his involvement with the communist-era secret police. Wielgus announced his decision at the Cathedral, packed with worshippers gathered for a Mass that was to have marked his formal installation.  (AP Photo/ Alik Keplicz)Een beetje sneu is het allemaal wel. De sympathiek uitziende 67-jarige Wielgus mag net voor zijn allereerste officiële mis alweer stoppen met zijn functie als aartsbisschop. De beste man dacht: 'Laat ik er maar mee uitscheien op het hoogtepunt van mijn carrière, want hierna wordt het alleen maar minder'. Dat dat hoogtepunt welgeteld twee dagen na zijn officiële benoeming plaatsvond, had hij zelf waarschijnlijk ook niet helemaal vermoed. Wielgus was door de paus aangewezen om aartsbisschop van Polen te worden: het hoogste landelijke Rooms-Katholieke ambt. Dat verliep niet helemaal soepeltjes. Hij kwam in opspraak nadat bekend werd dat hij vroeger contacten heeft gehad met de communistische geheime dienst. Hij ontkende de contacten in het begin nog, maar vlak na zijn bevestiging afgelopen vrijdag ging hij toch met de billen bloot (figuurlijk hè. Anders hadden we bij dit bericht een andere foto moeten plaatsen…).

Ja, hij had inderdaad contacten gehad met de geheime dienst en had de kerk beschadigd door dat te ontkennen. Oh ja, en hij had er spijt van. Het leek er bijna op dat daarmee de kous af was en dat Wielgus vrolijk fluitend de mis van gisteren in Warchau (Polen) voor zou gaan. Niets voor niets schreven we zaterdag nog 'liegen mag van de RK-kerk'. Nu blijkt dat de paus hoogstwaarschijnlijk al die tijd niets heeft geweten van het verleden van Wielgus. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat een paar communicatieadviseurs in zijn oren gefluisterd hebben dat hij dat moest zeggen, om problemen te voorkomen.

Hoe het ook zij, gisteren kondigde Stanislaw Wielgus tijdens de mis aan dat hij na twee dagen stopt als aartsbisschop. Wat mij uit de berichtgeving niet helemaal duidelijk wordt, is of hij gewoon ordinair is afgezet en ontslagen door de paus, of dat hij toch zelf eieren voor zijn geld heeft gekozen. Wat er ook achter de schermen is gebeurd: ik denk dat het goed is dat Wielgus die functie niet meer gaat bekleden na wat er gebeurd is. Ik vind niet dat je per se een heilig verleden moet hebben, voor zo'n functie.

Maar je moet niets te verbergen hebben. Als je fouten hebt gemaakt, zul je die onmiddellijk toe moeten geven en duidelijk moeten maken dat dat je spijt, maar dat je het achter je hebt gelaten. En dat heeft Wielgus niet gedaan. Dat kwam pas toen zijn baantje in gevaar kwam. En dan maak je jezelf echt compleet onGELOOF-waardig. Maar goed, hij kan altijd nog ergens in Noord-Korea solliciteren naar een baantje als spion.

Lees ook: Liegen mag van de RK-kerk

Lees ook:Liegen mag van de RK-kerk
Lees ook:Kardinaal Simonis krijgt welverdiende rust van Paus
Lees ook:Kardinaal Simonis wil niet door het ‘nauwe poortje van de dood’
Lees ook:Terroristen steunen aartsbisschop Williams
Lees ook:Bisschop Marx brengt nieuw Das Kapital uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.