Geloven en carnaval: lamzuipen en vergeving vragen

Kindje tijdens carnaval,,Hoe komt het toch, dat in de ene plaats wel carnaval wordt gevierd en in de andere plaats niet? Dat hangt af van het aantal katholieken dat er woont, zal menigeen antwoorden. Maar is dat wel zo? Is carnaval echt een specifiek katholiek feest?'', vraagt regionaal dagblad De Stentor zich af. Het zal ongetwijfeld aan mijn Calvinistische achtergrond liggen, maar ik vind het zo'n achterlijke combinatie: carnaval als religieus feest. Als je niet gelovig bent, zeg ik: ala (of: alaaf), want dan grijp je elke gelegenheid aan om het armzalige leven nog een klein beetje dragelijk te maken. Maar een complete katholieke kerkelijke gemeente in een willekeurig Brabants dorp, voorzien van narrenmuts en een halve liter bier in elke beschikbare hand, doet mij wel heel erg veel aan schijnheiligheid denken.

Officeel duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag. In de huidige praktijk lijkt het dat carnaval soms al eerder begint, soms zelfs al op donderdag, meldt Wikipedia. Dinsdagavond is vastenavond en woensdag 'as-woensdag', waarmee de veertig dagen-durende vastentijd begint als aanloop voor Pasen. Op Aswoensdag laten katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje.

Ik vind het zo een volslagen idioterie: volwassen mannen en vrouwen die in het dagelijks leven een serieuze baan hebben, staan -verkleed als peppi en kokki- kacheltje lam te hossen, met bier te gooien en mee te zingen met liedjes, waarvan het refrein -als het meezit- de sterke tekst 'lalalalala' draagt. Iets anders komt doorgaans ook niet meer uit hun strot. En dan na dagenlang de lever op de proef te hebben gesteld, mag eindelijk het masker af en moet er ingetogen vergeving worden gevraagd voor alle vrouwen die in de afgelopen dagen verslonden zijn en alle aanverwante zonden die begaan zijn.

Geloven en feesten is een prima combinatie. Zowel de islam, het christendom als het jodendom hebben een rijke traditie qua feesten. Maar die feesten hebben wel een inhoud en draaien ten diepste om God. En dat heb ik bij carnaval helaas nog niet kunnen ontwaren.

Lees ook:Dubbele pret in Breda: veel bier drinken èn de kerk steunen
Lees ook:Peiling: ben jij bang voor de dood?
Lees ook:Allochtonen mogen gratis naar Zwarte Cross
Lees ook:Man met 25 kinderen neemt vierde vrouw erbij
Lees ook:Paus krijgt van hulpbisschop 80 biertjes voor zijn verjaardag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.