Christenen en boeddhisten vieren tezamen Pinksterfeest

Boeddhistische afbeelding van 'God'Een primeur voor Europa en misschien wel voor de gehele wereld. Zo omschrijft predikant Ivo de Jong van de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB in Velp de dienst waarin hij op eerste pinksterdag samen met de hoge Tibetaanse geestelijke Geshe Konchog voorgaat, schrijft Kerknieuws op gezag van het ANP. Twintig Tibetaanse monniken in traditioneel gewaad wonen de dienst in de kerk in het dorp bij Arnhem bij. Een aantal leden van de NPB-gemeenschap in Velp voelt zich zeer bij Tibet betrokken en beschouwt zich behalve als christen ook als boeddhist. De Jong zelf zat een maand in een Tibetaans klooster. Hij vindt dat de kerken zich bij de contacten met andere geloofsgemeenschappen te zeer op de islam richten en te weinig oog hebben voor het boeddhisme.

Geshe Konchog verliet Tibet in 1959, nadat de Dalai Lama voor de communisten uit dat gebied was gevlucht. Hij woont al meer dan twintig jaar in Venray en staat volgens De Jong in rang direct onder de Dalai Lama.

Tijdens de dienst, die deels in het Nederlands en deels in het Engels is, spreken de monniken een zegen uit en klingelt De Jong op traditionele wijze op een Tibetaanse bel. Voorts wordt een Tibetaanse bijbel gebruikt. De lezing is zoals op Pinksteren gebruikelijk uit het Boek van de Handelingen der Apostelen.

Secretaris W. Oosterhof-Gankema van de NPB in Velp verwacht dat de dienst tussen honderd en 150 gelovigen zal trekken. Na de godsdienstige plechtigheid is er een programma over Tibet. Er worden momo's (Tibetaanse koekjes) geserveerd en de bezoekers kunnen kijken naar documentaires over de onderdrukking in Tibet. Ook is er aandacht voor de Tibetaanse cultuur.

Lees ook op deze blog:
Muskens: 'christendom en boeddhisme grootste overlevingskans'
'Tweede pinksterdag moet een multireligieuze feestdag worden'
Nieuwe zinloze site: reliflex
Religies op 23 januari 'in vrede verbonden'
Een dominee die niet in het bestaan van God gelooft

Lees ook:Monniken weer de straat op
Lees ook:Twee doden bij protesten Tibet
Lees ook:Tibet komt in opstand tegen China
Lees ook:‘Dalai Lama is de boosdoener’
Lees ook:Update Tibet: China geeft Tibet deadline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.