Is God onrechtvaardig?

de poorten van hel?Twee puntjes voor deze laatste bijdrage. Eén van de vragen die christenen veel voor de kiezen krijgen is: waarom is er lijden in de wereld? En een tweede: stuurt God mensen naar de hel? Om met het eerste te beginnen: Voortbordurend op eerdere bijdrage op deze blog geloof ik dat God geen lijden wil. God is niet de uitvinder van lijden en pijn, Hij heeft de wereld zónder gemaakt. Christenen geloven dat het lijden een consequentie is van het verlaten van God.

Zoals eerder vermeld: de mens koos tegen God en zei zelf wel uit de zoeken wat goed en kwaad is. Het lijden is juist in de wereld gekomen doordat de mens God losliet! De centrale vraag die blijft liggen, is waarom God dan niets doet aan het lijden in deze wereld. Het antwoord is -volgens mij- eenvoudig: dat gaat Hij doen. Maar om een einde te maken aan het lijden in deze wereld, moet de bron daarvan definitief verwijderd worden. Ofwel: als mensen geen lijden meer willen, zal de zonde definitief weggehaald moeten worden. Dat is echter niet eenvoudig, want het zit overal tot in de genen -zowel in de natuur, als in de mens. Niet voor niets zal God een nieuwe hemel en aarde maken, zonder zonde of onvolmaaktheid. En het is ook de reden waarom christenen ‘opnieuw geboren' moeten worden: zij ontvangen een nieuw mens van God. Het is geen kwestie van een beetje bijschaven, maar het ontvangen van een nieuw mens.

God is almachtig, maar kan één ding niet
Wanneer God definitief afrekent met de zonde en daarmee met het lijden, verdriet en pijn, heeft dat grote consequenties. Zondige mensen kunnen namelijk geen plaats krijgen in die nieuwe hemel en aarde, anders zal er opnieuw lijden, verdriet en pijn zijn. Nu is God heilig en kan Hij niet even over de zonde heenstappen. Een Bijbelleraar zei ooit: God is almachtig, maar Hij kan één ding niet: tegen Zijn eigen natuur ingaan. Zonde kan niet bestaan voor God. Wanneer God definitief afrekent met lijden, verdriet en pijn, zal Hij ook een oordeel uit moeten spreken over de mensen op aarde. En ik ben bang dat dat niet goed uitpakt voor het grootste gedeelte van de wereld. Het lijkt bijna dat God dan ook zegt: ik heb jou nog op het oog, ik wil je nog tijd geven om Mij te leren kennen. Ik wacht nog heel met het eindoordeel, want ik wil dolgraag dat jij nog voor Mijn kiest. Maar wees snel, want de tijd dringt.

Een voorbeeld om dit te illustreren: Twee mensen zaten samen op school en gingen samen naar de universiteit. Daarna gingen zij elk hun eigen weg en verloren elkaar uit het oog. De één werd rechter, terwijl de ander aan lager wal raakte en eindigde als een crimineel. Op een dag verscheen de crimineel voor de rechter. Hij had een misdaad gepleegd en bekende. De rechter herkende zijn oude vriend en stond voor een moeilijk dilemma. Hij was rechter en moest rechtvaardig zijn; hij kon de man niet vrijspreken. Tegelijkertijd wilde hij de man niet straffen, omdat hij van hem hield. Uiteindelijk gaf hij de man de geldstraf die hij verdiende. Dat was gerechtigheid. Toen kwam hij van zijn rechterstoel af en schreef een cheque uit voor het gehele bedrag van de boete. Hij gaf het aan zijn vriend en zei dat hij de straf voor hem wilde betalen. Dat was liefde.

De gebrekkigheid van het voorbeeld
Nicky Gumble schrijft: ,,De illustratie die ik heb gebruikt is gebrekkig om drie redenen. In de eerste plaats is onze situatie veel erger. Wij verdienen niet slechts een geldboete, maar de doodstraf. In de tweede plaats is de relatie veel hechter. Het gaat niet slechts over twee vrienden. Onze Vader in de hemel houdt van ons zoals een vader van zijn eigen kind houdt. In de derde plaats is de prijs veel hoger. Het heeft God geen geld gekost, maar zijn eigen en enige Zoon, die de straf voor de zonde op zich heeft genomen.''

Blijft staan dat de rechter in het bovenstaande voorbeeld de mens nog wel een keus geeft: namelijk om de door hem uitgeschreven cheque te accepteren. Misschien wel de meest bekende tekst uit de Bijbel is dan ook: ,,16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 17 God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden. 18 Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.'' (Johannes 3:16-18)

De hel is de afwezigheid van God
Door met het tweede puntje: de hel. Vaak een nogal aanstootgevend punt voor niet-gelovigen (dus ik ga naar de hel, volgens jou?). Daarover het volgende. Er is maar Eén iemand die bepaald of mensen wel of niet naar de hel gaan en dat is God zelf. Ik kan nooit tegen andere mensen zeggen of ze naar de hel gaan, want ik ga er niet over. Wel weet ik wanneer je zeker mag weten dat je in de hemel komt, omdat Jezus zelf Zijn volgelingen op het hart heeft gedrukt dat ze zich daar niet druk over hoeven te maken.

Is het onrechtvaardig dat God mensen naar de hel stuurt? Volgens mij moet je het anders zien. De hel is eenvoudigweg de afwezigheid van God. Dat deze wereld nog enigszins leefbaar is, is een bewijs dat God zich gelukkig nog altijd bemoeit met de wereld. Wanneer God zich echt helemaal terugtrekt en afwezig is, ontstaat de hel: de bron van leven, van licht, van liefde, van vrede, van genade, van heiligheid is weg en het gevolg is dood, pijn, verdriet, haat, oorlog, onrechtvaardigheid, onheiligheid.

In een eerdere bijdrage concludeerde ik dat God in het Oude Testament de straf en het oordeel op de zonde (de dood) nog wel eens vervroegd op liet treden. Vandaag de dag hebben de mensen een levenlang de tijd om God te leren kennen en om een keus te maken of zij Hem willen volgen of niet. De hemel is niets anders dan eeuwig bij God zijn. Als je nu, in dit leven, al niet bij God wil zijn, niet van God wil weten, niet op zoek wil gaan, er niet voor wil kiezen om in de nabijheid van God te willen leven, waarom dan in de eeuwigheid wel?

De hemel is voor eeuwig bij God zijn. De hel is voor eeuwig zonder God zijn. Je kunt hier op aarde een keuze maken wat je wilt en die keuze kun je alleen maken door te ontdekken wie die God is. Daarvoor moet je je verdiepen in en je laten raken door het leven van Jezus. Ik geloof daarbij dat de keuze die je hier op aarde maakt -de cheque accepteren die God heeft uitgeschreven, of deze verscheuren- consequenties heeft voor de eeuwigheid.

Dit is een column van David Slager, redacteur van deze blog en in het dagelijks leven zomaar een doorsnee christen. Hij vertelt in een zestal bijdrages hoe hij tegen een aantal kritische vragen van atheïsten aankijkt. Het zijn zomaar wat gedachten, niet bedoeld als sluitend geheel of theologische verhandeling. Wel bedoeld als signaal dat christenen óók nadenken over hun religie en ‘geloven' niet automatisch de ratio uitschakelt. Als mensen aanvullingen hebben: graag! Reageer!

Lees ook:Paus spreekt over Tibet
Lees ook:85% EO-leden twijfelt niet aan het bestaan van God (en jij?)
Lees ook:Kinderarts pleit voor mogelijkheid euthanasie kinderen
Lees ook:Hemelvaart, waarom hebben we ook al weer vrij?
Lees ook:Scientology opent nieuwe kerk in Berlijn

25 reacties op “Is God onrechtvaardig?

  1. Devious

    Beste David Slager.

    Jij schreef: ‘God is niet de uitvinder van lijden en pijn,’

    Dan zou ik van jou gaarne een verklaring willen voor deze teksten uit het ‘Woord des Heeren’:

    Klaagliederen 3 vers 38: ‘Ontstaat niet het goed en het kwaad op bevel van de allerhoogste.’
    Job 2 vers 1: ‘Zouden wij het goede van God aannemen en het kwade niet?’
    Job 12 vers 22: ‘Hij openbaart de diepten uit de duisternis, en des doods schaduwen brengt Hij voort in het licht. Hij vermenigvuldigt de volken, en verderft ze; Hij breidt de volken uit, en leidt ze. Hij neemt het hart van de hoofden des volks der aarde weg, en doet hen dwalen in het woeste, waar geen weg is. Zij tasten in de duisternis, waar geen licht is; en Hij doet hen dwalen, als een dronkaard.’

    Amos 5 vers 18: ‘Wee hun die uitzien naar de dag van Jahwe! Wat zal die dag van Jahwe voor u zijn? Een dag van duisternis en niet van licht, ja duisternis zal de dag van Jahwe zijn, geen licht. Nachtelijk donker, van alle licht verstoken.’

    En ik zou graag willen weten wat die slang daar deed in het paradijs. Waarom werd die gevallen engel (er van uitgaande dat deze de slang is) verbannen naar de aarde? Is God alwetend? Zo ja, dan zond Hij met voorbedachten rade Zijn gevallen Engel naar het paradijs, wetende dat de naïeve mensen (naief, want zij kenden immers niet het verschil tussen goed en kwaad) niet over het bewustzijn beschikten om weerstand te kunnen bieden tegen de fluisteringen van de intelligente en met voorkennis begiftigde slang.
    De grote schuldige in dit hele drama (even fantaserende dat Genesis op waarheid berust) is de Alwetende; degene met de voorkennis.

    Daarnaast is de vraag gerechtvaardigd hoe het mogelijk is dat er teken, luizen, schurft, vlooien, kakkerlakken en andere parasieten bestaan. Wie heeft de slangen van giftige tanden voorzien? Wie heeft van het sluipwespwijfje een moordenares gemaakt, die haar kroost injecteert in een slak, die langzaam van binnenuit opgegeten wordt? Wie heeft de spinnen uitgerust met giftige enzymen, die de arme prooi van binnenuit verteren en tot een brei maken, terwijl het beestje nog leeft?

    Heeft jouw God deze levensvormen zo gecreëerd (als we van de hypothese uitgaan dat…)? Zo ja, dan is de God waarin jij gelooft, wél de uitvinder van lijden en pijn.
    Zo niet? Heeft de Duivel het dan misschien gedaan? Kan de Duivel scheppen? Als dat zo is, dan moeten we erkennen dat de Duivel een inventievere Schepper is dan God.

    Vriendelijke groet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. volgeling van Jezus

    Mooie column!

    pijn en het lijden van deze wereld is het gevolg van de zondeval.

    Heeft God de zonde dan in de wereld gewild? Nee, zeker niet, wij zelf kozen hier voor…

    God is door en door goed en In Hem is geheel geen duisternis, Hij is vol liefde maar wel rechtvaardig.

    Toen zijn Zoon de straf van de zonde in zijn lichaam droeg was Hij van God verlaten.

    God is zo rechtvaardig dat Hij niets met de zonde van doen wil, ook niet toen het zijn Zoon was toen Hij riep: ‘Eli, Eli, lema sabachtani?‘ Dat wil zeggen: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’

    God wil niet dat wij als robotten zeggen dat wij van God houden…anders had Hij ons wel zo geschapen…nee Hij heeft ons geschapen met een vrije wil zodat wij zelf voor Hem kunnen kiezen. Jij wil toch ook niet dat je vrouw zeg als een robot: ik…hou…van…jou…!over

    Stel je vertrouwen op de Here Jezus, erken dat je een zondaar bent en dat je Hem nodig hebt in je leven, Hij zal al je zonde vergeven en je kan dan gaan leven met Hem…geloof me…ik ben nog nooit zo gelukkig geweest nu ik Christus heb leren kennen!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan K.

    In het begin (!) van het boek Job tref je de volgende tekst aan:

    Daar lees je dat de Satan het leiden over Job brengt en dat de Heer dit toestaat. Ter toelichting: Job weet niet dat dit gesprek heeft plaatsgevonden in de hemelse gewesten. Uit zijn antwoord: wat jij hier mogelijk citeert blijkt dat ondanks zijn ellende hij blijft vertrouwen op God.

    Terzijde: ik weet overigens niet waar je dit vandaan hebt gekopieerd maar ik kan bij jouw versaanduiding / vertaling en hoofdstuk de betreffende tekst zo niet terugvinden.

    Misschien zou je dus eerst eens het complete boek (Job) kunnen lezen. Het bevat één van de antwoorden over het lijden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Joker

    Beste David

    Is de strijdvraag niet al in de hemel begonnen dan? En is satan geen zoon van god?
    is het echt allemaal gekomen door Adam en Eva? Die ook zo gezegd door god zijn geschapen? Volgens mij is het allemaal in de hemel begonnen als ik het goed begrijp.
    jaloezie is iets wat uit de hemel op aarde is gekomen en niet andersom toch?

      /   Beantwoorden  / 
  5. volgeling van Jezus

    @joker

    Euuh

    even wat antwoorden op je vragen…

    Satan is GEEN zoon van God
    (echt een satanische gedachten)

    Ja door Adam en Eva
    (Maar wij hadden het netzo gedaan)

    Je begrijpt het verkeerd, jaloezie komt niet uit de hemel, maar is een gevolg van de zondeval….

    Alles komt door de vrije wil van de mens die er voor gekozen heeft om God ongehoorzaam te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  6. joker

    @volgeling van Jezus. Het zal dan wel door mijn satanische gedachten komen,maar mijn vraag was niet aan jou gericht.

    Maar deze opmerking wel: jes 45:7
    Ik vorm het licht en de duisternis,
    ik breng vrede en onheil.
    Ik ben van dat alles de schepper,
    ik, de Heer. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sander Kessels

    Volgeling van Jezus, je stelt dat ‘alles’ het gevolg is van de zondeval van de mens. Een meteoor die nu in ons zonnestelsel zweeft en onze aarde ooit zal treffen, is die dat ook? En al die andere meteoren die ons niet treffen niet?
    En laten we eens twee personen naast elkaar zetten die met aids besmet zijn: een ‘zondige ongelovige homosexueel’ in Nederland tegenover een arm, vroom christelijk meisje in Afrika die door middel van verkrachting besmet is geraakt. Van deze twee personen is het de Nederlander die aanzienlijk meer kans tot overleven heeft. En dat heeft dus niet met het wel of niet geloven in God te maken, maar met de economische omstandigheden van beide personen. Je kan in dit geval bidden tot je een ons weegt en stellen dat God dit niet zou willen, maar de realiteit is gewoon compleet anders.

      /   Beantwoorden  / 
  8. volgeling van Jezus

    @Joker

    Je moet de bijbel wel in zn context lezen en niet de bijbel laten buikspreken….Het gaat hier om de vijanden van Koning Kores die de Here met onheil treft.

    @ Sander kessels

    Ziekte en dood is een gevolg van de zondeval
    inderdaad. ziekte en dood kan iedereen treffen, ook de christen. Het is God niet die die ziektes uitdeelt….Hij heeft daar groot verdriet van en laat het inderdaad toe. Waarom houd Hij het dan niet tegen? Hij is toch God?

    laat me je een beeld geven….

    Als er een lek in het dak zit, wat doe ik dan…dan ga ik er geen emmer onderzetten en zeggen zo, dat is opgelost! nee dat is waanzinnig ik bel de loodgieter.

    Als wij willen dat al het verdorvene pijn geweld enz door God nu wordt weggehaald dan moet Hij de oorzaak wegghalen en niet de gevolgen want dat zou net zo stom zijn als die emmer…hij zou de gehele mensheid moeten weghalen want wij waren en zijn de oorzaak.

    MAAR! God is zo geduldig met de mensheid, Hij wil dat er geen mensen verloren gaan maar dat ze hun vertrouwen op Hem zouden stellen, dat wij zouden onderkennen dat wij van nature (door de zondeval) slechte mensen zijn met een boos hart. En dat wij iemand nodig hebben die ons daarvan bevrijdt en dat heeft Christus voor ons gedaan, maar de wereld negeert het, vind het kwarts! waarom? omdat wij het niet kunnen begrijpen met onze kleine hersentjes…het evangelie is van Gods wegen, Gods wijsheid is zo velen groter, in het evangelie staat het kruis centraal! maar hoe kunnen jullie christenen geloven dat door de dood van iemand op een kruis je van je zonde verlost wordt dat is madness! krankzinneg!! dwaas! ja precies voor de wereld is het een dwaasheid omdat zij God niet kennen, omdat zij Jezus nog niet hebben leren kennen. maar voor ons is het een kracht…levens van mensen gaan veranderen door de kracht van dat kruis. boze mensen worden vriendelijke milde mensen, bedriegers gaan eerlijk leven, overspeligen belijden hun zonde en gaan hun vrouw liefhebben enz christenen worden als ze zich laten leiden door de h.Geest veranderd in hun denken en daarom in hun doen. maar die en die christen dan…moet je eens zien wat die doet…dat is doordat diegene zich dan niet laat leiden door de h.Geest, het is ook niet de mens die het goede presteert, maar dat is God die dat in een gelovigen bewerkt, daar zit niets van de mens bij.

    wij wachten op de wederkomst van Christus, God is niet lax ofzo met zijn wederkomst, maar het is de hoogste vorm van liefde omdat Hij niet wil dat mensen straks eeuwig van God gescheiden zulln worden in een hel van pijniging(eeuwige pijniging) nee Hij wacht tot wij van de troon van ons eigen leven af gaan en ons bekeren tot Hem en zijn wil gaan doen, want Hij heeft een plan met een ieder van ons heel persoonlijk…Hoe groot is God!

    God is liefde en God is licht en in Hem is geheel geen duisternis (1 johannes1:5)

      /   Beantwoorden  / 
  9. joker

    @volgeling van Jezus

    Jij snapt het echt niet he!
    Als god schepper is van alles! is hij ook schepper van het kwaad. En vergelijk me aub niet met adam of eva, want ik praat niet tegen slangen. ik had er mooie schoenen van gemaakt ;)

      /   Beantwoorden  / 
  10. Sander Kessels

    Volgeling van Jezus, je laat duidelijk blijken dat je noch het stuk van Devious noch dat van mij heb gelezen.

    Je mag wel roepen dat mensen ‘beter’ worden als ze Jezus leren kennen, maar dat is een vooroordeel, want feitelijk geloof je daarmee ook dat mensen die niet in Jezus geloven ‘slechter’ zijn en ‘zondiger’. Ga eens wat rondreizen door landen waar geen of nauwelijks Christendom is (India, China, Japan), dan zul je snel van deze eenzijdige visie op de wereld genezen worden: het is niet het geloof in Jezus wat het leven van mensen doet veranderen, het is de keuze van mensen om zich geheel te gaan richten op een bepaalde activiteit waardoor ze gemotiveerd zijn zich in te zetten. In jouw geval is dat Jezus. Prima als je daarmee gelukkig bent, maar je moet niet denken dat de hele maatschappij beter zal zijn als men in Jezus zou geloven. In de donkere middeleeuwen was dat zo en dat waren niet bepaald gelukkige tijden.

      /   Beantwoorden  / 
  11. joker

    Mooi gezegd Sander!

    En volgeling van jezus, door andere mensen gelijk een stempel te geven dat zij satanishe gedachten zouden hebben maak je ook geen vrienden;) Maar jij hebt natuurlijk aan 1 vriend die je nog nooit gezien hebt genoeg!

      /   Beantwoorden  / 
  12. David Slager

    Vooruit, laat ik me er toch ook nog maar even in mengen.

    @ Joker
    Kom, laat ik een stukje met je oplopen. Als het waar zou zijn dat God schepper van goed èn kwaad zou zijn, zou er in God ook goed en kwaad moeten zijn.

    De kern van het christendom, zoals Volgeling kernachtig beschrijft, is dat mensen na het afkeren van God (de zondeval) niet meer bij God kunnen komen en er een onoverbrugbare kloof is ontstaan tussen God en mensen. Waarom?

    Omdat God heilig is, zonder zonden. Als er zonde/kwaadheid in God zou zijn, zouden mensen te allen tijde probleemloos voor God hebben kunnen staan, zouden ze als zondige mensen niet verteerd worden door Gods heiligheid. En, het meest belangrijke, als er kwaad in God zou zitten, zou het hele Nieuwe Testament in de prullenmand kunnen, was Jezus een bedrieger, niet Gods Zoon, is Hij niet opgestaan, zal Hij ook nooit terugkomen om te oordelen over levenden en doden.

    Joker, ik snap dat je bovenstaande woorden als een spons opzuigt en er waarschijnlijk ‘ja en amen’ opzegt (of iets andere terminologie (-; ). Maar ik hoop dat je je realiseert dat het vanuit christelijk oogpunt pure onzin is om te stellen dat er goed en kwaad is in God.

    Wanneer je mijn reactie onder het bericht over geweld in de Bijbel leest, zul je wellicht ook beter aanvoelen dat er in de Bijbel weliswaar genoeg teksten zijn die op het eerste gezicht lijken te wijzen op een God die de bron is van zowel goed en kwaad, maar dat dat bij grondigere lezing niet zo blijkt te zijn.

    Dat komt ook omdat christenen eenvoudigweg geloven dat de Bijbel nooit met zichzelf in tegenspraak is. Zoals gezegd: wanneer God zelf kwaad in zich zou hebben, zou de halve Bijbel weggegooid kunnen worden. Dat is dus geen plausibele Bijbeluitleg. Wat dan wel? Het lijkt het meest aannemelijk, maar dat zeg ik als leek en niet als theoloog, dat God door zich terug te trekken een bepaalde ruimte geeft aan de duivel om kwaad te doen.

    Omdat God daar een actieve rol in heeft, namelijk door zichzelf terug te trekken, kunnen mensen ervaren dat God het kwaad geeft. De Bijbel staat vol voorbeelden van (gelovige) mensen die dat zich dan ook vertwijfeld afvragen, of er zelfs zeker van zijn dat het kwaad van God komt. God heeft er blijkbaar een zekere hand in, klopt. Maar hij is niet de bron van kwaad, Degene uit wie het kwaad voortkomt.

    En daarmee sluit ik me geheel aan bij volgeling. Maar dat is wellicht niet verwonderlijk gezien het feit dat ook ik een volgeling van Jezus ben (-;

      /   Beantwoorden  / 
  13. joker

    @David Dankje voor de fatsoenlijke uitleg,
    je bereikt er in iedergeval meer mee dan volgeling van jezus die mij gelijk satanische gedachten toe schreef.

    Maar ik blijf zoals jij bij mijn overtuiging zonder mensen als dommer satanisch of iets anders te zien. En mijn overtuiging is dat god ook vergelding wil op satan en als jij voor satan zou kiezen hij wel degelijk jaloers zou zijn en gekwetst.

    Er zijn ook mensen die beweren dat satan al voor problemen zorgde voor Adam & Eva.

    Maar hoe het ook zit. ieder kiest zijn pad waarop hij wil gaan. en de essentie is toch vrede op aarde. laten we dat proberen zonder elkaar als afvallige duivels te zien.

    Vrede is met je Dave ;)

      /   Beantwoorden  / 
  14. Paapsgezind

    Uit Job 1: “Op zekere dag nu kwamen de zonen Gods om zich voor de Here te stellen, en onder hen kwam ook de satan.”
    -
    De Satan is volgens de Schrift dus wel degelijk de broer van de Christus!

      /   Beantwoorden  / 
  15. Devious

    Hallo Jan K.
    Je schreef: ‘Terzijde: ik weet overigens niet waar je dit vandaan hebt gekopieerd maar ik kan bij jouw versaanduiding / vertaling en hoofdstuk de betreffende tekst zo niet terugvinden.’

    Excuses, ik ben de 0 vergeten. Het is niet Job 2 vers 1, maar Job 2 vers 10.

    Vriendelijke groet.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Paapsgezind

    Na de holocaust kan niemand nog met droge ogen beweren dat God barmhartig en almachtig is. Ofwel wilde, ofwel kon God de moord op zes miljoen weerloze Joden niet voorkomen.
    In mijn ogen is God zowel goed als slecht, zijn twee zoons zijn immers Jezus en Satan, die de goede en slechte kant van God vertegenwoordigen.

      /   Beantwoorden  / 
  17. ilona

    God stuurt niemand naar de hel. Je kan er voor kiezen om met Hem te leven of niet. Je kan dus zelf kiezen, de keuze ligt bij jou, wil je bij God horen of niet?

    Satan was een engel. (een hooggeplaatste wel eens waar maar hij was een engel) engelen zijn net als mensen schepselen van God. Hij heeft ze dus gemaakt.

    Jezus is de zoon van God, HIJ IS GOD! Satan is dus verreweg ondergeschikt aan Jezus en daarom heeft Jezus hem ook verslagen!

    Omdat wij zondig zijn kunnen wij satan’s verleidingen niet weestaan. Daarom heeft hij controle op de weereld. Alleen in en door Jezus bloed, en in Zijn naam wordt satan verslagen worden. Is hij verslagen!

    Amen voor onze grote heer JEZUS! Glorie voor zijn wonderbaarlijke kracht!

    Gezegend pasen 2008

      /   Beantwoorden  / 
  18. Nilsson

    Jezus heeft ook al een gevecht gevoerd met Satan? Was Arnold Karstkens of een andere oorlogsverslaggever daar dan bij. Of bedoel je het als beeldspraak. Precies zoals de bijbel niet mag worden uitgelegd. Als ik het “kwaad” in de wereld zie. dan heeft Satan nog behoorlijk voet aan de grond en is Jezus verreweg van geslaagd in zijn missie Satan te verslaan.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Frans

    Er zijn geen 6 millioen Joden vermoord!

    Dat is Zionistische propaganda! Die de Joden zelf ontkennen!

    Kijk: http://www.rense.com/general75/ehr.htm

    http://thunderbay.indymedia.org/news/2005/01/18220

    http://www.nazigassings.com/

    http://www.rense.com/Datapages/diffjandz.htm

    http://www.nkusa.org/Historical_Documents/tenquestions.cfm

    http://www.rense.com/Datapages/zion2.htm

    http://www.rense.com/general74/revis.htm

    http://www.rense.com/general54/thank.htm

    http://www.rense.com/general74/und.htm

    Maar jullie willen je huiswerk toch niet doen, dus hier laat ik het bij!

      /   Beantwoorden  / 
  20. Frans

    De Amerikanen hebben zich in (de onmenselijke bombardementen van Nazi-Duitsland)
    en ná de oorlog schuldig gemaakt aan genocide!

    Maar Nederland met de mond vol over mensenrechten en snel met het wijzen met de vinger, heeft er nooit iets van gezegd!

    Deze discriminatie door onze politici, regeringen, Internationale Hof van Justitie, en media (en samenstellers van geschiedenisboekjes) deugt niet!

    Begin hier te kijken en WEEN! http://www.rense.com/Datapages/ike-church.htm

      /   Beantwoorden  / 
  21. Frans

    De Amerikanen zijn schuldig aan GENOCIDE: Die hebben het leven voor millioenen Duitsers zowel in als na de oorlog tot een HEL gemaakt!

    Onze media, politiek, geschiedenisboekjes, Internationale Hof van Justitie hebben hier altijd over gezwegen. WAAROM?

    Kijk hier voor de feiten en WEEN!

    Zijn dát onze bondgenoten? VRESELIJK! Wij dienen ons daarvan te distantieren, dit gedrag te veroordelen in de krachtigste termen en de USA voor hun vele misdaden tegen de mensheid, inclusief de ontwikkeling van het HIV-AIDS virus voor het International Hof van Justitie aan te klagen!

    http://www.rense.com/Datapages/ike-church.htm

    =========================================================================== HIV-AIDS:

    * House Bill 15090 showing that the U.S. government asked for the AIDS virus to be made. – http://community-2.webtv.net/LikingLArry/IsTheAIDSVirusMan/

    * 1963 U.S. Congressional Record revealing the promotion of homosexuality by the New World Order.

    * A booklet on Population Control by disease and death.

    I insert this piece from a long article here, as this is appropriate. Get this Housebill she says! Please do so!
    http://www.biblebelievers.org.au/gulf.htm

    1970 Appropriation of Money to Create Human Immune Deficiency Virus

    (Slide Shown) Another document that I want you to remember as long as you live is this. This document appeared on my fax machine. I believe it to be the origin of the appropriation of the money to make the AIDS virus [Editor note: See Matrix III Volume One]. This is the appropriations hearing for 1970 for the Department of Defense. It is House Bill 15090. I want you to see that the Department of Defense appropriated $10 million in 1970 to make a synthetic biological agent. Ask yourself why the Department of Defense needs this kind of agent. There are two things about the field of biological agents I would like to mention. One is the possibility of technological surprise. It says that “we believe that within a period of five to ten years, it would be possible to produce a synthetic biological agent that does not naturally exist and for which no natural immunity could have been acquired.” What does that sound like to you? It goes on down here to say, “within the next five to ten years, it would probably be possible to make a new ineffective microorganism which could be different in certain important aspects from any known disease-causing organism. Most importantly, it might be damaging to the immunological and therapeutic processes upon which we depend to maintain our relative freedom from infectious disease.” Basically this says it will destroy the immune system. This was appropriated in 1970. In 1975 the first recorded “AIDS” related death occurred. Perfect timing. It goes on to say, “a research program to explore feasibility could be completed in approximately five years at a cost of $10 million.” Now, look at this part down here, which says, “it is a highly controversial issue and there are many who believe such research should not be undertaken, lest it lead to yet another method of mass killing of large populations.” That is in your government documentation. Now, getting involved with killing of large numbers of people is not what a government is for. I want you to get this document. Get this House Bill.

    Het HIV-virus is in opdracht van de regering van de Verenigde Staten ontwikkeld, gemaakt en verspreid!

    En niemand die de USA ervoor voor het Internationale Gerechtshof aanklaagt en schade-vergoeding eist! Etc.

    Wat voor laffe regeringen hebben wij en de EU etc?! HYPOCRIETEN!

    Lees zelf de feiten na, in onder andere deze sites!

    The Polio Vaccine, AIDS, and Their US-Made Viruses

    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=34&contentid=4890

    Biowar Conspiracy: CIA-Pentagon Labs Made HIV

    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=34&contentid=4688

    Do TB-Type Bacteria Cause AIDS?

    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=34&contentid=4465

    Ex-CIA Doctor:AIDS Is Man-Made Pentagon Conspiracy

    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=34&contentid=4429

    WHO Murdered Africa (The Man Made Origin of AIDS)

    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=34&contentid=2095

    AIDS/HIV Conspiracy:Debunking Out of Africa Theory

    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=34&contentid=1744

    Is The AIDS Virus Man-made?

    http://community-2.webtv.net/LikingLArry/IsTheAIDSVirusMan/

    With part of the House Bill 15090 showing that the U.S. government asked for the AIDS virus to be made.

    Hello everyone. I worked tirelessly for six months in 1992 to piece together the AIDS puzzle using transcripted information from the “Strecker Memorandum” written by Dr. Robert Strecker and his brother Ted who went to the UCLA Medical Library to research the long term effects of insuring and treating AIDS patients as a proposal for the Health Maintenance Organization (HMO) of the Security Pacific Bank of California. They discovered “thousands of documents supporting the man-made origins of AIDS.” I also ordered a huge number of research articles on this subject from Prevailing Winds Research of Santa Barbara, CA., and collated that information into my article. I first tried to get it published in a local paper, “The New Times” but the publisher rejected it because the lead “was not exciting enough.” So I rewrote the article with a really scary lead based on the facts…a fictional scenerio and he still would not publish it. A friend of mine finially got it published along with his article on “The Last Flight of KAL 007″, when the Russians shot down that airliner with a SU-15. I had a problem with that incident also and made a t-shirt that says “A Russian SU-15 can ruin your day.” We were both published in the November 1992 issue of “Red Tail Review” which became the last issue of that magazine because, according to my friend, the publisher was visited by “men in suits”…aka government goons who step in when someone steps over the line. I am proud to present this article to you in its original text along with supporting illustrations and a gif scan of the major “smoking gun”, the Dept. of Defense Appropriations for 1970, HB 15090, page 129 which was not in our local public library when I last checked…part of the cover-up. People called me after this was published and one declared it “an indictment” of the government. Read this web page while you can. Print it out. Thankyou, Larry Jamison, Sept.
    2002.

    Funding for development of the AIDS Virus

    http://www.geocities.com/Area51/Aurora/4519/funding.html & http://www.fas.org/man/crs/98-756.pdf

    The Development of the AIDS virus was funded in 1969 (three years before the request for development by the World Health Organization) through funds obtained by the United States Defense Department. The Defense Department requested and received $10 million via House Bill 15090, which was reviewed in Hearings before the Subcommittee of the Committee on Appropriations, House of Representatives during the ninety-first Congress in review of the Defense Appropriations for 1970.

    Part Five of H.B. 15090 was entitled RESEARCH, DEVELOPMENT, TEST, AND EVALUATION, sponsored by the Department of the Army, the Advanced Research Project Agency (now DARPA), and Defense Research and Engineering.

    The Feasibility program and laboratories were to have been completed by 1974 – 1975 and the virus between 1974 – 1979. The WHO started to inject AIDS – laced smallpox vaccine (Vaccina) into over 100 million Africans in 1977. Over 2000 young white male homosexuals (Operation Trojan Horse) were injected with laced Hepatitis B vaccine in 1978 through the Centers for Disease Control and the New York Blood Center. The development of the virus apparently had a dual purpose: (1) As a political / ethnic weapon to be used against black individuals and (2) one of the programmed efforts at de-population.

    The session of the Subcommittee that took place on July 1, 1969 involved discussions about Synthetic Biological Agents. Part of the congressional narrative (from HB 15090) is detailed below:

    “There are two things about the biological agent field I would like to mention. One is the possibility of technological surprise. Molecular biology is a field that is advancing very rapidly and many eminent biologist believe that within a period of 5 – 10 years it would be possible to produce a synthetic biological agent, an agent that does not naturally exist and for which no natural immunity could have been acquired.”

    Mr. Sikes: Are we doing any work in that field?

    Dr. MacArthur: We are not.

    Mr. Sikes: Why not? Lack of money or lack of interest?

    Dr. MacArthur: Certainly not lack of interest.

    Mr. Sikes: Would you provide for our record information on what would be required, what the advantages of such a program would be, the time and the cost involved?

    Dr. MacArthur: We will be very happy to. The dramatic progress being made in the field of molecular biology led us to investigate the relevance of this field of science to biological warfare. A small group of experts considered this matter and provided the following observations:

    1. All biological agents up to the present time are representatives of naturally occurring disease, and are thus known by scientists throughout the world. They are easily available to qualified scientists for research, either for offensive or defensive purposes.

    2. Within the next 5 – 10 years, it would probably be possible to make a new infective microorganism which could differ in certain important aspects from any known disease-causing organisms. Most important of these is that it might be refractory to the immunological and therapeutic processes upon which we depend to maintain our relative freedom from infectious disease.

    3. A research program to explore the feasibility to this could be completed in approximately 5 years at a cost of $10 million.

    4. It would be very difficult to establish such a program. The science of molecular biology is a relatively new science. There are not many highly competent scientists in the field. Almost all are in university laboratories and they are general adequately supported from sources other than DOD. However, it was considered possible to initiate an adequate program through the National Academy of Sciences National Research Council (NAS-NRC). The matter was discussed with NAS-NRC and tentative plans were made to initiate the program. However, decreasing funds in CB, growing criticism of the CB program, and our reluctance to involve the NAS-NRC in such a controversial endeavor have led us to postpone it for the past 2 years. It is a highly controversial issue and there are many who believe such research should not be undertaken lest it lead to yet another method of massive killing of large populations. On the other hand, without the sure scientific knowledge that such a weapon is possible, and an understanding of the ways it could be done, there is little that can be done to devise defensive measures. Should an enemy develop it there is little doubt that this is an important area of potential military technological inferiority in which there is no adequate research program.

    Actual creation of the virus was done through the Department of the Army at Fort George Meade and through the Department of Navy. The name of the individual who was head of the Naval development program is known but will not be released at this time.

    http://www.greatdreams.com/cnsprcy.htm

    http://www.gulfwarvets.com/cristie.htm

    http://aidsbiowar.com/printpage.htm

    AIDSBIOWAR.COM

    The Shadow Government of The United States
    - http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_secretgov_4.htm

    CRIMES AND CORRUPTION OF THE NEW WORLD ORDER NEWS
    http://mparent7777-2.blogspot.com/2007_02_07_archive.html

    http://www.goodnewsaboutgod.com/studies/political/population_control/population_control_proof.htm

    http://weeswaakzaam.punt.nl/index.php?id=423288&r=1&tbl_archief

    http://www.splcenter.org/images/dynamic/intel/SchoenwolfEssay.pdf

    De waarheid over het HIV-virus en AIDS vind je hier: http://www.drday.com/aidsinfo.htm

      /   Beantwoorden  / 
  22. Nilsson

    Zo nu en dan kan Frans het toch niet laten, nazi-propaganda. Al waren het er 10, hoe kun je dit soort rotzooi verspreiden en dan een ander slecht en kwaad noemen. Je bent echt rijp voor de psychiater Frans.

      /   Beantwoorden  / 
  23. Vanes

    @Frans,

    Dat krijg als je niet gelooft in evolutie dan moet je het AIDS virus zelf maken.

      /   Beantwoorden  / 
  24. Sinning Atheist

    Frans, Area51 bestaat, de aliens zijn geland op aarde!

    De Holocaust heeft nooit plaatsgevonden, het is een mythe!

    En voor het eigenlijke artikel, mag ik alsjeblieft in deze HEERLIJKE zondige wereld blijven leven. Wat is geluk zonder leed? Wat is liefde zonder haat? Hoe hebben deze begrippen nog enige waarde in een ‘perfecte’ wereld. En als hel de afwezigheid van god is dan is het mijn hemel.

    Begrijp me niet verkeed, ik heb alle respect voor gelovigen, maar niet voor stupiditeit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.