‘Kerk is hypocriet’

Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat 72% van de ongelovigen de kerk hypocriet vinden.

Het onderzoek heeft
volwassen mensen ondervraagt die niet naar de kerk gaan, hoe zij denken
over het geloof en de kerk in het algemeen. De ondervraagden staan open
voor een debat met een christen, maar vinden ze wel hypocriet.

 

Foto:  Ashley Watts ღ…

Opvallend is dat jong volwassenen niet open staan voor de kerk omdat ze vinden dat de kerk antihomoseksueel is en te veel met politiek bezig zijn.

Ondanks dat het een Amerikaans onderzoek is, geeft het denk ik wel aan hoe ongelovigen over de kerk denken. Het beeld gaat snel heersen van een heilig boontje die elke zondag braaf in de kerk zit, maar de avond daarvoor alles heeft gedaan wat god verboden heeft.

Het is een stereotype beeld over een christen. Geloven is meer dan alleen de regels opvolgen van de kerk. Ieder mens voelt de verleidingen van het leven, ook de christenen.

In het artikel vertelt Kinnaman (onduidelijk in het artikel of hij een geestelijk leider is of de onderzoeker zelf) wat christenen fout doen in het debat:

"Most Christians have strong conviction that abortion is not the best response [to an unwanted pregnancy] and believe life starts at conception. There are deep philosophical and theological motivations behind that. But I don't think most Christians fully understand why most young women have abortions. It's not because they sinned and want to clean up the mess. The reality is they don't want to admit they are pregnant not finding support from the father, not from the church, and they have no economic means for caring [for the child]. …"

Misschien vat dit de kern van het probleem samen: inlevingsvermogen. Als de ongelovige kan inbeelden dat christenen ook niet heilig zijn, ondanks dat ze in de kerk zitten. En andersom; dat de gelovige een voorstelling probeert te maken waarom iemand abortus pleegt, zijn we meer begripvol voor elkaar. Zonder inlevingsvermogen is ieder mens al gauw hypocriet.

Lees ook:Zes manieren om mensen uit te nodigen voor de kerk (filmpje)
Lees ook:Zo. Boven dit stukje staat nu eens lekker demonstratief geen kop
Lees ook:Britse kerk: man gaat koe bezwangeren
Lees ook:Kerken minder leden, maar meer geld
Lees ook:Onderzoek ‘God in Nederland’: Aantal gelovigen neemt iets af

20 reacties op “‘Kerk is hypocriet’

  1. Jaff0

    Ik denk dat het gros van de niet-kerkgangers wel doorheeft dat gelovigen niet feilloos zijn. Het punt is dat de kerk zich wel heilig voordoet.
    En typerend voor de kerk is juist dat opvattingen die niet overeenkomen met het hare afgedaan worden als godslastering. Daar is helemaal geen ruimte voor inlevingsvermogen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ruud Vermeij

    Een aardig detail is, dat Jezus Christus zelf een groot bestrijder van hypocrisie was!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lou

    Tom,
    what’s your point?

    Welk probleem?

    Abortus op religieuze gronden onwettig verklaren zou misschien nog kunnen lukken.
    Daarmee zou de praktijk van zwangerschaps- onderbreking niet uit de wereld worden geholpen, maar nog dieper in de illegaliteit en de ‘verdoemenis’ gedrongen worden, met meer leed en meer ontwrichte levens als gevolg.
    Als de kern van het probleem noem je (gebrek aan?)inlevingsvermogen.
    Welk probleem – Tom? Dat mensen elkaar vaak niet goed begrijpen?

    “Zonder inlevingsvermogen is ieder mens al gauw hypocriet.”
    Ha!
    Zonder inlevingsvermogen is de psychopaat. En bij jonge mannen in de puberteit is het vermogen tot inleven tijdelijk ook op een lager pitje gezet, zoveel is wel bekend.

    “Zonder zelfkritiek is ieder mens al gauw hypocriet” had ik een betere stelling gevonden.

    Hypocrisie is een gedragsvorm. Zich beter voordoen dan men kan waarmaken,..
    Tja, dat doen we allemaal wel eens. Hypocrisie is helemaal niet typisch voor religieuzen.

    Hypocrisie is inherent aan het koesteren van illusies en idealen, zoals geloven in en willen meewerken aan een betere wereld en samenleving.

    In de Westerse culturen ging dat met behulp van de tot Christus geïdealiseerde mens. Een idool dus.
    Het is onvermijdelijk en volstrekt normaal dat ‘de gelovige’ in zijn navolging van het Christelijk ideaal hypocriet is.

    Zie daar maar eens een enquête voor te vinden. Bijvoorbeeld, welk percentage van de Amerikaanse mannen koestert stiekem nog zijn kinderlijke ‘Superman’ aspiraties?

    Lou.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Paapsgezind

    Wat kan het ons nou boeien wat atheïsten over ons denken?
    *lacht zich rot*

      /   Beantwoorden  / 
  5. F.Floor (61)

    Op dit moment worden jaarlijks 77 kerken gesloopt en vervangen door woningbouw.
    Dito kloosters waarvan er heden nog 150 van in “bedrijf” zijn en gevuld met maagden.
    De vraag die meer mensen zich stellen: wat moet je ermee? Christendom is immers een uitvinding van keizer Constantinus de Grote uit 336 na Chr en is – zakelijk gezien de grootste financiele bank ter wereld!
    Zo heeft Hitler zich in 1933 verplicht om jaarlijks 10% van de Duitse Rijksbegroting aan het Vaticaan over te maken wat tot in februari 1945 nog steeds werd gedaan.
    Maar van het jaar 30 tot 330 bestond er toch een heel andere godsdienst? Ze heette: “we gaan in liefde leven” (bron Flavius Josephus) wat voor toendertijd erg zedeloos was omdat er normaal toch een vrouw voor je werd opgezocht???
    Flavius schrijft dan ook over die nieuwe sekte (die dus 300 jaar later christendom werd genoemd): “…zelfs toen onze hoge eerstelingen enige van die sekte hadden gekruisigd stopten ze daar niet eens mee maar gingen gewoon door met die zedenloze praktijken”; en dat is ALLES wat we nog over 300 jaar weten, en nog wat gnostische literatuur zoals het in 1963 uitgegeven Evangelie van Thomas die ons een TOTAAL ANDERE zoon van Maria laten zien dan de vermeende vrijgezel die pastoors ons willen doen geloven.
    Mist iemand nog een kerk? Mist iemand het normaal gangbare sexueel misbruik van
    al die jonge communiantjes van nauwelijks 8 jaar?
    Mist iemand die 300 verdwenen evangelien en mist iemand die 150 bijbelteksten uit de huidige bijbelvertalingen?
    Dat is dus de grondslag van de kerk: het financieel wanbeheer van de allergrootste bank ter wereld ten voeten uit.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jos

    Ik ben ongelovige en moet gvd in België betalen voor de kerk en nu ook de imans.

    Betalen voor hypocrieten…

      /   Beantwoorden  / 
  7. Henk

    Leidsch Dagblad 4 Augustus 2006

    Ex-werknemer moet liegen om achterstallig salaris te krijgen
    ‘Leidse kerk in Kenia chanteert’

    DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
    LEIDEN- De Leidse pinksterkerk GCCI aan de Turkooislaan doet pogingen om schuldeisers in Kenia om te kopen. Dat zegt John Kimemia, ex-chauffeur van de Keniaanse vestiging van de kerk. Hij wacht al een jaar op achterstallig salaris en moest met vrouw en kind zijn huis uit omdat het beloofde geld nooit kwam.

    In Juni werd hij benaderd door de Leidenaar Stef van Rijn, vertegenwoordiger van de Keniaanse tak van de Great Commission Church International. “Van Rijn wil me chanteren”, laat Kimemia weten. “Hij zegt dat hij alsnog mijn salaris kan betalen, maar alleen op voorwaarde dat ik eraan meewerk om de krantenverhalen over de kerk tot leugens te maken.”

    Kimemia heeft nog 180.000 Keniaanse shilling van de Leidse christenen te goed. Dat is een kleine tweeduizend euro en komt in Kenia ruwweg neer op een half tot driekwart jaarsalaris. “Ik heb hard voor het geld gewerkt, dag en nacht en onder soms gevaarlijke omstandigheden”, aldus Kimemia, die als informant meewerkte aan een reportage van deze krant over de problemen van de gemeente in Kenia. “Het is voor mij en mijn gezin hard dat ik nu weer iets zou moeten doen voor hetzelfde geld.” Volgens de ex-chauffeur wil GCCI de fondsenwerving weer op gang brengen. Met het oog daarop, vermoedt hij, doet het kerkbestuur een poging om de geloofwaardigheid te ondermijnen van de berichtgeving over de talrijke schulden.

    De Leidse kerk heeft drie jaar geleden de vleugels uitgeslagen naar Afrika. Bedoeling was om daar nieuwe gemeenten te stichten en goed werk te doen onder weeskinderen en prostituees. Kerkleider Gert Jan Agtereek gaf echter meer geld uit dan hij vanuit de Leidse moedergemeente aan de Turkooislaan binnenkreeg en raakte in grote schulden. Behalve Kimemia zijn er tientallen Kenianen die nog wachten op beloofde betalingen: onder meer stafleden, muzikanten, docenten, klusjesmannen, huisbazen, verhuurders, bewakers en chauffeurs. De schuld in Kenia bedraagt naar schatting een paar ton. In Nederland loopt de totale schuld in de miljoenen.

    De Keniaanse autoverhuurder Japhet Njenga krijgt nog enkele tonnen van de Leidenaars. “Ze wilden laatst een afspraak maken om over de terugbetaling te praten”, meldt Njenga, maar die zegden ze af omdat ze het te druk hadden. Sindsdien heb ik niets meer gehoord. Ik wil nu een incassobureau inschakelen.” Ook het Six-Eighty Hotel in Nairobi, waar de kerk ooit diensten hield, heeft nog een flinke rekening aan de balk hangen. Manager Rajni Shah zegt dat hij een advocaat op de zaak zet.

    GCCI had in Kenia meer dan dertig personeelsleden, vijf villa’s en evenveel huurauto’s. Inmiddels hebben de kerkleiders hun villa’s verlaten en is nog maar een handvol personeel over. Kerkdiensten zijn er niet meer.

    Agtereek van Van Rijn geven geen reactie op de beschuldigingen.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Henk

    Leidsch dagblad 11-02-2009
    Door Silvan Schoonhoven.

    KERKLEIDER TERUG,
    EX-LEDEN SCHRIKKEN.

    Leiden- Jaren leefde hij op een geheim adres in Kenia, terwijl Nederlandse gedupeerden machteloos achterbleven. Nu is Gert Jan Agtereek, voorganger van de voormalige Grote Opdracht gemeente GCCI, terug in Leiden.
    Ex-leden die nog fikse rekeningen hebben te vereffenen met de omstreden kerkleider, zijn opgeschrikt door de onverwachte terugkeer van de voorganger en zijn aanhang. Tenminste één van de gedupeerden probeert alsnog zijn aan de kerk uitgeleende geld via juridische weg terug te krijgen.
    Veel vroegere leden van de pinkstergemeente aan de Turkooislaan hebben tonnen uitgeleend aan evangelisatieprojecten van GCCI. Die projecten liepen vast of bleken niet te bestaan. Ook zette Agtereek met geld vanuit de kerk bedrijven op, waaronder een handel in rijst en een reclamebureau. De bedrijven gingen failliet.
    Bij veel leden zwol de kritiek aan, maar de man waar hun woede zich op richtte, voorganger Gertjan Agtereek, zat toen al met een klein gezelschap in Nairobi om vanuit daar een wereldwijd netwerk van kerken op poten te zetten.
    De financiële moeilijkheden liepen op van negen ton in 2003 tot naar schatting enkele miljoenen. Ook in Kenia groeide het aantal schuldeisers. GCCI in leiden doopte zich om tot Outreach Center Nederland (OCN) en verklaarde niet langer verantwoordelijk te zijn voor de schulden. Veel kerkleden verlieten de gemeente, ontgoocheld over wat zij omschrijven als machtsmisbruik, geestelijke manipulatie en financieel bedrog.
    Na de gedeeltelijke leegloop van e leidse kerk in 2005 werd ook van de Leidenaars in Kenia weinig meer vernomen. De ex-leden likten hun wonden en de hoop dat ze hun geld ooit zouden terugzien, doofde als een nachtkaars. Nu Agtereek voor ten minste een halfjaar terug in Leiden is, laait de hoop op genoegdoening weer op. Voorganger Dennis Sieval had tijdens Agtereek’s afwezigheid de leiding over OCN in leiden. Hij bevestigt dat Agtereek voor een beperkte periode terug is. Volgens hem organiseert de kerk een serie conferenties. Het gaat goed met zowel de kerk in leiden als e projecten in Afrika, zegt hij.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Lucas

    Wil God kwaad voorkomen, maar kan hij niet? Dan is hij niet almachtig. Kan hij wel, maar wil hij niet? Dan is hij kwaadaardig. Kan hij wel en wil hij wel? Waar komt dan het kwaad vandaan? Kan hij niet en wil hij niet? Waarom noemt men hem dan God?

      /   Beantwoorden  / 
  10. Geert

    ZATERDAG 7 MAART 2009

    Omstreden Leidsche kerk smeedt nieuwe plannen.

    DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
    LEIDEN – Pastor Gert Jan Agtereek, wiens Leidsche pinksterkerk in opspraak raakte door wanbeheer, wil een internationale academie oprichten voor het financieel en organisatorisch beheer van kerken.

    De leider van de omstreden kerk aan de Turkooislaan kondigt een ‘grote doorbraak’ aan op 9 september. Hij lanceert in het najaar zijn Agtereek University met vestigingen in New York en Hongkong, heeft hij in besloten kring aangekondigd. Ook zegt hij dat hij op 9-9-9 ‘de waarheid’ naar buiten zal brengen over de serie schandalen die zijn kerk de afgelopen jaren heeft achtervolgd.
    Zijn Outreach Center Nederland (OCN) is een voortzetting van de in opgeheven Grote Opdracht Gemeente (of GCCI). Voorganger Dennis Sieval van OCN bevestigd dat er in september een onderwijsprogramma komt waarin ook ‘organisatorische en praktische elementen als financiën en boekhouding’ aan de orde komen. De ‘lessen uit het verleden’ zijn daarin geïntegreerd, aldus Sieval. Agtereek die claimt vijf eredoctoraten te hebben, wil zelf niet reageren.
    Agtereek en zijn kerk liggen al jaren onder vuur van tientallen ex-leden die veel geld hebben uitgeleend ten behoeve van eerdere, groots opgezette maar op fiasco’s uitgelopen projecten. Ze beschuldigen hem van geestelijke manipulatie, machtsmisbruik, verkwisting en bedrog. De pastor woont sinds 2003 in Kenia maar is regelmatig in Leiden.
    Het kerkgenootschap aan de Turkooislaan heeft het afgelopen decennia voor naar schatting miljoenen euro’s schulden gemaakt. In 2006 kregen schuldeisers te horen dat ze hun geld voorgoed kwijt waren. De kerk ging daarna door als OCN. Inmiddels groeit het aantal leden weer.
    ————————————¬————-

    Lijfwacht van de dominee.

    Wat doet de leider van een wereldomspannende kerkorganisatie als die tijdelijk terug is bij de moedergemeente in Leiden? Uitgebreid winkelen en dansen in de disco onder het motto ‘onderzoek doen naar de jongerencultuur’. En de kerkleden doordringen van de noodzaak om nog meer geld te geven.
    Het zijn de observaties van Ron Hek, die optrad als lijfwacht van pastor Gert Jan Agtereek tijdens zijn verblijf in Nederland. Na tien dagen had hij schoon genoeg van de manipulatie en de geheimzinnigheid die rond de omstreden kerkleider hangen.
    Agtereek kon een lijfwacht goed gebruiken. Tientallen ex-kerkleden krijgen in totaal nog tonnen terug van de pastor. Daarom moet hij bij bezoekjes aan Nederland oppassen niet de verkeerde ex-broeder tegen het lijf te lopen. „Daar was hij echt bang voor”, zegt Hek. Keerde Agtereek ’s avonds terug in het Van der Valkhotel bij Schiphol, dan moest zijn chauffeur Robin Sieval, die de oude gezichten uit de kerk nog kende, eerst de lobby verkennen om zeker te weten dat iemand de kerkleider opwachtte.
    De kring rond Agtereek nam de beveiliging echter steeds minder serieus , verteld Hek. „Zaten ze weer allemaal van twee tot zes te brunchen bij restaurant Beukenhof in Oegstgeest, moest ik buiten blijven staan. Iedereen kon gewoon naar binnen lopen. Ik kreeg de indruk dat hij het gewoon gaaf vindt om iemand te zijn die belangrijk genoeg is om een lijfwacht te hebben.”
    Urenlang moest Hek wachten voordat Agtereek weer ergens anders heen wilde. Dat kon het Omniversum zijn, of er werd gewinkeld. Dat laatste nam in Amsterdam en Rotterdam twee volle dagen in beslag. De oogst bestond uit meer dan tien tassen vol nieuwe kleren voor Agtereek en zijn Afrikaanse secretaresse. „ Agtereek zei dat hij een belangrijke ontmoeting had met de premier van Kenia, daarom moest hij er goed uitzien. Het was me al opgevallen dat zijn koffers vrijwel leeg waren bij aankomst op Schiphol.”

    Zwijgen.
    Hek merkte op dat de uitgaven werden voorgeschoten door Robin Sieval van de aan de kerk gelieerde verslaafdenopvang Winnersway. Die moest het maximale bedrag opnemen met zijn pas. Voorganger Dennis Sieval van de kerk ontkent echter dat Agtereek winkelde op kosten van de kerk of de opvang. Hij reageert namens Agtereek zelf, die zich stil houdt. Hek:„In elk geval drukte Robin Sieval ons op het hart dat we over het winkelen moesten zwijgen tegenover de anderen. Ook Agtereek zelf deed altijd geheimzinnig over zijn zaken. „Mijn leven gaat jullie niets aan, zei hij.”
    De lijfwacht moest 24 uur per dag klaarstaan. Bijvoorbeeld als de pastor wilde gaan ‘clubben’, zoals hij dat noemde. Dat begon al de avond dat Agtereek op Schiphol was aangekomen. Twee meisjes werden uit de kerk opgetrommeld om mee te gaan, zegt Hek. Samen met voorganger Dennis Sieval trok de groep naar discotheek Escape in Amsterdam. Dat ging onder het motto van ‘onderzoek doen naar de jongerencultuur’. „Maar er was geen onderzoek. Ze kwamen het evangelie niet brengen, maar gingen gewoon dansen. Agtereek gedroeg zich irritant tegen andere bezoekers. Probeerde ze te foppen. Ik dacht:„Als hij zo doorgaat, krijgt hij klappen.”
    Ook het volgende weekend wilde Agtereek naar de disco. „En als hij belt, moet je komen.. al is het twee uur ’s nachts. Dat geldt voor iedereen. Zelfs je werk moet onmiddellijk wijken als hij je nodig heeft.”
    Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de leiding was ook in de kerk verplicht. Ron Hek zag het met zwijgende verbazing aan, net als hulpverlener Danny Kraaijenoord. Die werkte een tijd bij Winnersway, maar liet zijn contract niet verlengen omdat hij schrok van de wantoestanden die hij om zich heen zag. Zowel bij de kerk als bij de opvang, die in hetzelfde complex aan de Turkooislaan huizen. „Tijdens de dienst werden er machtigingskaarten uitgedeeld. Een dag later besteeg een boze Dennis Sieval het podium. Hij had de giften nageteld en de opbrengst was ‘belachelijk’. Er kwam dus een nieuwe inzameling en Sieval hoopte dat de gevers deze keer wel met zichzelf kunnen leven. Zo werd een halfuur doorgepraat. Een hele zaal mensen wed daar op de ziel getrapt.„Je proefde de angst.”

    Bijbelstudie.
    Ook tijdens de Bijbelstudies ging het er stevig aan toe. „Agtereek riep tegen zijn leerlingen:’fuck you‚ ik heb schijt aan jullie, ik heb jullie helemaal niet nodig’. Je moest je aanpassen aan zijn visie en anders kon je opzouten. Agtereek suggereerde dat hij graag wilde dat mensen weggingen, zodat een harde kern zou overblijven. Ik heb nog nooit zo’n bijbelstudie gezien.”
    Een paar weken geleden pleegde een 19-jarig meisje, lid van de kerk, zelfmoord door zich op te hangen in het Vrouwenhuis van verslaafdenopvang Winnersway aan de Lammenschansweg. Een dramatische gebeurtenis waar Kraaijenoord en Hek de nodige aandacht voor verwachtten in de kerkdienst een dag later. „Er is geen seconde over gesproken”, zeggen ze. Dennis Sieval spreekt dat tegen. „We hebben met iedereen meegeleefd en mensen getroost waar dat kon”, laat hij weten. „Niets van gemerkt”, houden Kraaijenoord en Hek vol. „Agtereek had het alleen over zijn grote imperium. Ik heb Dennis Sieval nog gevraagd naar de begrafenis, maar die was daar vaag over. De kerkdienst ging, zoals gewoonlijk, alleen over gehoorzaamheid aan de leiding en het afstaan van een flink deel van je inkomen.”
    ————————————————-

    Fiasco op fiasco.
    De Grote Opdracht Gemeente (GCCI, nu Outreach Center Nederland) heeft een lange lijst van mislukte projecten op haar naam. Op de foto staat het restant van één daarvan: het betonnen karkas van een Bijbelschool van drie verdiepingen moest worden in India. Daaraan heeft de kerk in totaal 183.573 euro en 89 cent uitgegeven, blijkt uit interne cijfers. Dat bleek echter onvoldoende voor een heel gebouw en Agtereek liet het project vallen. Het bouwwerk is nu met planten overgroeid.
    Voorbeelden van andere mislukkingen:
    - Agtereek begon bedrijven, waaronder een rijsthandel en een reclamebureau met twintig man personeel. De bedrijven maakten tonnen verlies en gingen failliet.
    - Kerkleden adopteerden weeskinderen en maakten daar maandelijks geld voor over. Het geld werd aan andere zaken besteed, zonder de donateurs in te lichten.
    - Agtereek vestigde zich in Kenia om van daaruit een wereldwijd netwerk van kerken op te zetten. Hij liet een spoor van schulden na bij auto- en huizenverhuurders, muzikanten, chauffeurs en andere partners. De kerk in Kenia kwam tot stilstand.
    - Een project voor ex-prostituees mislukte en de meisjes belandden ontgoocheld weer lop de straat. Daarop volgde intimidatie om de vrouwen tot zwijgen te dwingen.
    - Een weeshuis in India moest kinderen wegsturen doordat de geldkraan in Leiden werd dichtgedraaid.
    —————————————————–

    Vele kerken?
    De Leidse kerk claimt het centrum te zijn van een netwerk van duizenden kerken.
    De cijfers fluctuueerde in de loop der jaren nogal. Aanvankelijk ging de claim niet verder dn vier- tot vijfduizend kerken. Dennis Sieval noemde tijdens een preek in het Oostblok het aantal van twaalfduizend. In Kenia gaf Agtereek het getal van vijftigduizend op.
    Het laatste cijfer dat voorganger Dennis Sieval hanteert, is ‘meer dan achtduizend’. Namen van de aangesloten kerken zijn onvindbaar. De enige instelling die online nog het GCCI-logo voert, is een kinderdagverblijf in Antwerpen. Agtereek schermt met duizenden weeskinderen en bijbelschoolleerlingen, maar ook daarvoor ontbreekt elk bewijs.

    SILVAN SCHOONHOVEN.

      /   Beantwoorden  / 
  11. irmin

    8 april: een vlijmscherp debat over religie!

    Religie: splijtzwam of verzoener?

    Een debat met denkers, gelovigen en atheïsten

    Is religie een splijtzwam of juist een verzoener in onze samenleving? Hierover debatteren Bert Keizer, Antoine Bodar, Harun Yildirim, Manuela Kalsky, Frank en Maarten Meester en anderen op 8 april as in debatcentrum Tumult te Utrecht. De avond vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie.

    Alle grote religies prediken verzoening en vrede. Maar in naam van het geloof zijn de verschrikkelijkste oorlogen gevoerd. Kruistochten, brandstapels en de aanslag op het World Trade Centre in New York: alle zijn geïnspireerd door heilige boeken. Ook een imam die de hand van een vrouwelijke politicus weigert, lijkt geen bruggenbouwer. En wat te denken van de paus, die de excommunicatie van de reactionaire Broederschap Pius X opheft? Is religie een verzoener of een splijtzwam?

    Hierover gaan filosofen en representanten van diverse religies in debat onder leiding van Lodewijk Dros, chef religie en filosofie van Trouw. Het debat wordt georganiseerd door Uitgeverij Ten Have, in samenwerking met Trouw en debatcentrum Tumult.

    programma

    20.00 – 20.50 uur Groepsinterview met auteurs van de boekenserie ‘Jonge denkers over grote religies’ – Frank en Maarten Meester, Vanno Jobse en Jan den Boer – en Geeske Hovingh (voorganger Studentenekklesia Amsterdam)
    20.50 – 21.10 uur Pauze met Trio C tot de Derde
    21.15 – 22.15 uur Debat met Bert Keizer (filosoof en arts), Antoine Bodar (priester), Manuela Kalsky (directeur Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving) en Harun Yildirim (voorzitter multiculturele studentenunie SUN)

    Wanneer: Woensdag 8 April 2009, 20.00 – 22.30
    Waar: Debatcentrum Tumult, Domplein 5, Utrecht
    Entree: € 15,- , Studenten/CJP/U-Pas € 10,-
    Reserveren: via http://www.tumultdebat.nl
    Info: http://www.uitgeverijtenhave.nl en http://www.maandvandefilosofie.nl

      /   Beantwoorden  / 
  12. jezus soldier

    je hebt gewoon slechte ervaringen gehad met valse priesters , de ware jezus christus staat voor pure liefde , vrijheid , rechtvaardigheid , gerechtigheid , respect en all wat rein is , niet jezus vertelde ons er zullen valse christenen opstaan, de ware christenen zijn zoals maria theresa , pater damiaan , pater daens , martin luther king ,etc , dus mensen kijk je ogen uit voor valserikken , and believe in jezus christus , god bless , peace ,amen

      /   Beantwoorden  / 
  13. jezus soldier

    je hebt gewoon slechte ervaringen gehad met valse priesters , de ware jezus christus staat voor pure liefde , vrijheid , rechtvaardigheid , gerechtigheid , respect en al wat rein is , jezus vertelde ons er zullen valse christenen opstaan , de ware christenen zijn zoals maria theresa , pater damiaan , pater daens , martin luther king , etc , dus mensen kijk je ogen uit voor valserikken , and believe in jezus christus , god bless , peace, amen

      /   Beantwoorden  / 
  14. jezus soldier

    er is maar een waarheid en dat is jezus christus de verzoener, want de ware jezus christus staat voor pure liefde , niet voor oorlog of geldklopperij , laat je niet misleiden door de valse christenen , onderzoek alles en geloof in jezus christus because he loves you ; peace amen

      /   Beantwoorden  / 
    1. anita

      je bent super, Jesus soldier!
      kiss

        /   Beantwoorden  / 
  15. laura

    KERK IS HEEEEEEEEEEL ERG HYPOCRIET

    en WERELD ZIET NIKS aan christenen!

    K

      /   Beantwoorden  / 
  16. laura

    kerk+CHRISTENEN zijn ECHT HEEEEEEEEEEEEEEEEEL ERG HYPOCRIET,en
    kijk maar naar “JAN ZIJLSTRA” hoe hij ZIEKEN:
    ZIJN+GODS LIEVELINGEN in jezus naam geneest!

    De MEESTEN GAAN DAAR TOCH DOOD:ECHT!:PULSHIT DIT ALLEMAAL!
    En ECHT ALLEEN GODS
    +ZIJN LIEVELINGEN WORDEN DAAR NAAR VOREN GEROEPEN
    En ALL die CAMERAS DAAR, die JE FILMEN als een

    FILMSTER+ECHT GEEN+NUL PRIVACIE DAAR+
    VRESELIJK DIT,en

    als met je gebeden is,MOET je,en ben je

    VERPLICHT om naar een kamer of grote zaal

    te lopen,waar ze ECHT ALLEEN JE GEGEVENS

    OPSCHRIJVEN,maar verder ECHT NIET GEINTERESSERD

    in je zijn:ECHT MEER als HYPOCRIET!En

    ZE ZIJN VALSE en WALGELIJKE SLANGEN zoals de

    MEESTEN KERKEN,want in KERK HEERST GROOT EGOISME

    en ZELFINGENOMENHEID
    en ZELFS GROTE MISBRUIK aan GEEST+ZIEL+LICHAAM
    +KERK IS PLAATS OM KEIHARD van WEGTEHOLLEN!

    JEZUS VIND IK ECHT GEEEEEEEEEN LIEF+AARDIG MAN,

    want HIJ DOET MIJ ALTIJD ZOOOOOOOOO VEEEEEEEEL
    PIJN IN ALLESSSSSSSSS+IK HEB DAAROM DEZE DAGEN

    ECHT VOORGOED AFGEKAPT MET JEZUS+KERK OOK:FOR EVER!
    JEZUS IS EEN VUIL MONSTER+KERKEN ZIJN KILLE
    GEVANGENISSEN ZONDER ENIG BEGRIP+LIEFDE
    +BEWOGENHEID+WARMTE,etc…….!

    KERKEN ZIJN DARKNESS+ECHT GEEN LICHT:
    LULLEN MAAR+ALLEEN LEGE WOORDEN ZONDER DADEN:
    FUCKING HYPOCRIETEN…….
    FUCK THEM ALL………OPGESTOKEN MIDDELVINGER

      /   Beantwoorden  / 
  17. Huig

    Laura, je heb en grote letter gebruikt om je frustratie en ergernis duidelijk over te brengen.
    En ik denk dat het aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Ik weet niet of je persoonlijke belevenissen beschrijft of een algemene reactie hebt geformuleerd. Nu zijn in elke gemeenschap uitwassen te vinden, dat is een algemeen bekend verschijnsel. Bij sommige is het duidelijk omdat de boodschap daarin onomwonden is en bij kerken en andere christelijke gemeenschappen is dat eigenlijk niet te verwachten. Helaas, Het blijkt ook in die kringen aanwezig. Er is een hele rij aan uitwassen te beschrijven en jij hebt er enkele onder woorden gebracht. Niet alles wat je beschrijft is juist en is ook gekleurd door je eigen opvattingen, want daar ontkom ik niet aan. Je hebt blijkbaar, los van alle uitspraken, een grote aversie tegen mensen die geloven. Ik ben nieuwsgierig welke levensfilosofie je zelf aanhangt en waar jij je waarheden, waarden en normen vandaan haalt. Want ik vind het niet erg dat je probeert je frustratie, boosheid en beleving te uiten, maar ik moet je zeggen dat er wel wat aan je woordkeuze en houding kan worden gedaan. Ik kan daar niet echt jaloers op worden en zie ook niet dat je het er beter van afbrengt als de omschrijvingen die je christenen toedicht. Haal in ieder geval jezelf niet zo naar beneden met de gebruikte woorden. Ik hoop dat je in je leven ook eens de andere zijde van het geloofsleven zult ontmoeten en beleven. Want er zijn ontzettend veel mensen die zich heel veel getroosten om de ander tot zegen te zijn. Natuurlijk doen dat gelovigen en ongelovigen. Maar het maakt voor heel veel mensen uit of je voor je leven verantwoording moet afleggen of niet. Voor christenen is Jezus in dat opzicht cruciaal. Ik lees dat je met Jezus niets hebt, doch ik hoop dat er een moment zal komen dat je wat genuanceerder zult onderzoeken waar het in het leven echt omgaat en dan spreken we elkaar misschien nog eens op de blog of zal een ander je reactie beantwoorden want ik ben al wat ouder. Een vriendelijke groet.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Huig

    Het is verbazingwekkend hoeveel er op het christelijke erf gebeurd en ook wat er in de wereld rondom ons heen gebeurd.

    In ieder geval is het gelijkluidend en veelal mensonterend. Liegen, bedriegen, stelen en graaien, onreinheid en bandeloosheid. Het kan niet op.

    Het is een duivels scenario waar mensen in worden meegetrokken, meegezogen. We zijn gewoonweg slaven en eigenlijk zijn we niet anders dan de andere mensen. We zijn overmeesterd door het kwaad wat in elk mensenhart heerst.

    God geeft in Christus Jezus de mogelijkheid om uit deze cirkel bevrijdt te worden. Maar helaas is de mogelijkheid er wel, maar veel christenen proberen het in eigen kracht te ontvluchten en kunnen tegen de verleiding geen stand houden.

    Onwetendheid is meestal de oorzaak en een verkeerde benadering geeft in onze tijd veel verliezers. Ook zit er kaf in het koren of wolven onder de schapen.

    Advies: Zoek en Onderzoek zelf de waarheid en laat je niet door allerlei betweters informeren. Wie zoek vindt, wie klopt zal worden opgedaan. God geeft geen stenen voor brood. of een schorpioen voor een vis.

    God wil zich in je eigen leven laten vinden en dan heb je niemand nodig om de waarheid te kennen. Ik heb het zelf ondervonden

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.