Wrijving tussen soennitische moslims en Al-Qaida

Al-QaidaDe Amerikaanse krant The Washington Post berichtte zaterdag dat er steeds meer wrijving ontstaat tussen soennitische groeperingen en Al-Qaida, schrijft BN/De Stem. Mijns inziens is dat zeer goed nieuws. Zolang moslims in Nederland en wereldwijd namelijk weigeren om de steun aan 'hun strijdende broeders' op te geven, voelen terroristische groeperingen als Al-Qaida zich sterk. Beste moslims, verwerp elke vorm van geweld uit naam van Allah en veroordeel iedere 'moslim' die toch gelooft dat geweld en geloof prima samen gaan. Durf een losgeslagen idioot als Bin Laden openlijk te verwerpen. De terroristische stempel die de islam momenteel met zich meedraagt, kan alleen op die manier -van binnenuit- bestreden worden.

Al-Qaida is in Irak actief met buitenlandse strijders en kreeg aanvankelijk steun van de soennieten die zich overvleugeld voelden door de sjiitische meerderheid. Inmiddels lijken de soennieten tot het besef te zijn gekomen dat de activiteiten van Al-Qaida niet het belang van Irak dienen, zo zei een Iraakse parlementariër tegen The Washington Post. De terreurbeweging zou de afgelopen weken ook meer dan dertig strijders van verschillende soennitische facties hebben gedood.

Het afgelopen weekeinde zijn in Irak zeker 85 doden gevallen. In Bagdad vielen gisteren bij drie aanslagen met autobommen in sjiitische wijken in totaal zeker 35 doden en vijftig gewonden. In de doorgaans rustige sjiitische stad Kerbala vielen eergisteren zeker veertig doden door een zware autobom. Door een aanslag op een brug over de Tigris in Bagdad kwamen eergisteren zeker tien mensen om.

Twee Britse militairen kwamen gisteren om het leven toen bij Bagdad twee transporthelikopters neerstortten. Volgens het Britse leger zijn de twee toestellen tijdens de vlucht met elkaar in botsing gekomen. Volgens de BBC waren de helikopters betrokken bij een speciale missie.

In de doorgaans rustige Zuid-Iraakse pelgrimsstad Kerbala kwamen zaterdag zeker 42 mensen om toen een autobom ontplofte in een drukke wijk bij een busstation. Er vielen 160 gewonden. Veel doden zijn vrouwen en kinderen. Gouverneur Akhil Khazali van Kerbala stelde een uitgaansverbod in.

De aanslag in Kerbala was gericht tegen sjiitische moslims en werd waarschijnlijk gepleegd door soennitische extremisten.

Lees ook op deze blog:
Moslims moeten werken aan imago islam, vindt Mubarak (Egypte)
Jordaanse koningin roept moslims op om extremisme te verwerpen

Lees ook:Iraakse gouden moskee getroffen door explosies
Lees ook:Verstandelijk beperkte vrouwen blazen zichzelf op in Irak
Lees ook:Geen verband tussen Saddam en Osama
Lees ook:Het onvoorstelbare van 4000 doden
Lees ook:Irak 2007: Strijd tegen het terrorisme gaat door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.