Nederland verbiedt boerka, Turkije wil hoofddoek weer toestaan

Terwijl hier in Nederland de vrijheid van de uiting van je geloof
langzaam verdwijnt, wordt het liberale Turkije weer langzaam
conservatief sinds…

 

 

 

 

 

Picture taken by: VizualEyez Photography

de AKP de grootste partij in Turkije is. Nadat het seculiere leger in de jaren '80 via een coup aan de macht kwam, is het verboden om hoofddoekjes te dragen in de universiteit. Nu werkt de AKP aan een wetsvoorstel om hoofddoekjes weer toe te staan op de universiteit. Volgens de partij zijn veel Turken voor de opheffing van de wet.

In Nederland gaat de regering waarschijnlijk boerka's verbieden op scholen en voor ambtenaren. Hoofddoekjes zullen waarschijnlijk niet verboden worden in ons land, of de PVV van Geert Wilders moet de macht grijpen. Maar het verbod op Boerka's geeft wel aan dat de vrijheid van godsdienst via de wet in het geding komt.

Ik betwijfel de noodzaak van een verbod. De discussie loopt al meer dan tien jaar of de Boerka nu wel of niet mag. Volgens het kabinet komt er geen algemeen verbod, want dat is in strijd met de vrijheid van godsdienst. Waarom mogen ambtenaren dan niet vrij hun geloof belijden? Voer een algeheel verbod in, of helemaal geen verbod.

De PVV vindt het voorstel te laf en pleit voor een algemeen verbod.

Lees ook:Opiniepeiling: Tweederde Nederlanders is voor een Boerkaverbod
Lees ook:Boerkaverbod Wilders krijgt weinig bijval (wat vind jij?)
Lees ook:Het onbegrijpelijke boerkaverbod
Lees ook:COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren
Lees ook:Imam mag lekker z’n mond houden

10 reacties op “Nederland verbiedt boerka, Turkije wil hoofddoek weer toestaan

  1. Chris van Hattem

    Hoezo, conservatief als het is TOEGESTAAN een hoofddoek te dragen?
    Als een meisje/vrouw ervoor kan kiezen is dat toch een goed ding. Net als dat een jood z’n keppeltje MAG dragen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Chris van Hattem

    …en ik mijn amerikaanse baseballpet mag dragen, zonder dat ik als een fascist wordt gezien.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Vanes

    Ik ben geen voorstander van een verbod op hoofddoekjes en burka’s in de openbare ruimte. Zelfs het veiligheidsargument maakt op mij weinig indruk. Het voor mij bij de vrijheid van expressie.
    Wel vind ik dat dit soort religieuze uitingen verboden moeten worden waar de persoon de staat representeert. Dat begint al bij openbaar onderwijs en is zeker het geval bij politie en justitie. In ‘politieke’ functies mag het wel. Scholen daarentegen mogen het verbieden en op openbare scholen zou je er van uit mogen gaan dat het dragen van religieuze uitingen verboden is. In de moderne gemeente betekent dit m.i. de wethouders mogen wel maar een burgemeester met hoofddoek mag weer niet!

    Belangrijk dan de discussie over het wel/niet dragen is de gedachte die er achter het dragen van burka en hoofddoek zit. Namelijk een ongelijke en ondergeschikte positie van de vrouw. Daar zou de politieke discussie over moeten gaan: hoe bereiken we dat moslim vrouwen net zo ge-emancipeerd zijn als niet moslims? Begint volgens mij bij een goede opvoeding en het zal dus nog wat generaties duren…

      /   Beantwoorden  / 
  4. Duran

    Ik ben vorstander van beperken van de godsdienstvrijheid. Er moet een ergens een grens komen. Als we gaan zwemmen hebben we zwempak voor, als we gaan sporten hebben we sportpak voor. Als we gaan werken hebben we werkkleiding voor. Als we naar moskee gaan mag je niet zonder hoofddoek. Als we gaan studeren hebben we geëiste kleiding voor nodig.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Paapsgezind

    Het hoofddoekje is een symbool van vrouwenonderdrukking en religieus fundamentalisme. Verbieden dus.

      /   Beantwoorden  / 
    1. nancy

      ik vindt dat erge onzin deze vrouwen mogen zelf beslissen of ze een hoofddoelje dragen of niet

        /   Beantwoorden  / 
  6. Vanes

    In de zestiger jaren was het hoofddoekje heel normaal voor Nederlandse vrouwen, dat is ook verdwenen zonder verbod. Je hoeft niet alles bij wet te regelen. Geef mensen de goede opvoeding en de rest komt vanzelf.
    Erger, ik denk dat verbieden alleen maar averechts werkt omdat het voor bepaalde groepen juist interessant is om zich tegen de gevestigde orde af te zetten.

      /   Beantwoorden  / 
  7. nancy

    ik vindt dat iedere vrouw zelf mag uitmaken of zij een hoofddoekje wilt dragen of niet persoonlijk vindt ik het wel leuk en netjes

      /   Beantwoorden  / 
  8. Michel

    Ik ben op zich tegen het dragen van een hoofddoek. Ben ook blij dat mijn vrouw er geen een draagt. Echter vind ik wel dat iedereen de keuze moeten hebben en dat het niet bij de wet verboden moet worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.