Het Europees belang van een onafhankelijk Kosovo

Mother RussiaFoto door m@rtovskiy

Het is van groot belang dat Kosovo onafhankelijk wordt voor de EU. De
Europese politiek wil in de toekomst een alternatief tegengewicht zijn
voor het patriottistische Amerika in de wereld. Het is van groots
betekenis dat je als Unie je eigen achtertuin onder controle hebt,
voordat je de vinger gaat wijzen naar andere landen. Stabiliteit is
hard nodig.

Het grootste probleem op dit moment is Rusland. Het land gaat met geen enkele concessie tot onafhankelijkheid van Kosovo akkoord. Het land zal waarschijnlijk zijn veto uitspreken in de VN-raad over een onafhankelijk Kosovo.

De relatie tussen Rusland en de EU was goed, maar de laatste jaren gaat het de verkeerde kant op. Kosovo is een groot struikelblok; de problemen met de gasleidingen vanuit Rusland naar West-Europa toe is een diplomatiek probleem en het constant aandringen van de EU over de mensenrechten in Rusland irriteert enorm.

Als Kosovo onafhankelijk wordt, kan een nieuw ijzeren gordijn ontstaan tussen de EU en de niet EU landen in Oost-Europa. De EU moet alles op alles zetten om de relatie niet te verstoren. De geschiedenis mag zich niet herhalen. De EU zit met een groot dilemma. Het wil zo graag een onafhankelijk Kosvo, al riskeert het daarmee een verstoorde relatie met de -terug van weggeweest- wereldmacht Rusland.

Een ander punt dat met de onafhankelijkheid van Kosovo meespeelt is het geloof. In Kosovo woont een meerderheid aan moslims. Het zou een goed gebaar zijn naar de moslimgemeenschap toe als Kosovo lid wordt van de EU. Dan is de EU het christelijke etiket kwijt en kan het als multireligieuze Unie meedoen op het wereldtoneel van (religieuze) conflicten en spanningen.

Lees ook:Kosovo: Het politieke dilemma en het bezoek van de Paus
Lees ook:Servische kerk boycot Kosovo
Lees ook:Fitna moet van YouTube af vindt Indonesië
Lees ook:Orthodoxe kerk zegt ontmoeting met katholieken af
Lees ook:Aftreden Castro opent nieuwe kansen voor Vaticaan

2 reacties op “Het Europees belang van een onafhankelijk Kosovo

  1. hallo

    dat geloof een reden is voor het steunen van de onafhankelijkheid is kant en klare onzin. Verdieping in de materie omtrent kosovo biedt hopelijk een ‘de-religieuzering’ van dit onderwerp.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tom W.

    Dat het geloof mee speelt is niet kant en klare onzin. Alles in Kosovo draait om etnische minderheden en hun geloof. Ik zeg niet dat het een reden is van de EU om Kosovo onafhankelijkheid te gunnen. Het is mijn mening dat het een goed gebaar kan zijn richting de moslim-gemeenschap.

    Je stelt dat ik me niet heb verdiept in de materie. Ik houd me al meer dan een jaar bezig met het conflict. Ik weet waar ik over praat, maar dat betekent niet dat ik overal gelijk in heb.

    ‘Hallo’ geef me jouw visie op het conflict.

    Gr. Tom W.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.