Christenen doen boete voor hun rol in de slavernij

Slavernij (schilderij Chuwogo-Roy)
24 maart moet het gaan plaatsvinden: een optocht door London met -hopelijk- duizenden deelnemers en een tweetal Anglicaanse aartsbisschoppen voorop. De 'pelgrims' zullen een groot kruis met zich meedragen en met de optocht 'boete doen' voor het aandeel van christenen in de slavernij. Dat betekent in feite dat zij openbaar erkennen en spijt betuigen over de rol die hun (geloofs)gemeenschap in het verleden heeft gespeeld. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Groot-Brittanië een verdrag ondertekende om de slavernij af te schaffen. Twee maanden geleden sprak de gelovige premier Tony Blair nog zijn 'diepe spijt' uit over de rol die zijn land in het verleden had gespeeld in de slavenhandel.

Het signaal dat de Anglicaanse Kerk (ligt theologisch ergens tussen rooms-katholieken en protestanten in) afgeeft, is in wezen: wij willen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. Hoewel in het verleden, kleeft er ook bloed aan onze handen. Ik vind dat toch wel heel mooi. In de Sunday Times zegt Rose Hudson-Wilkin, voorzitter van de Anglicaanse kerkelijke commissie die zich bezighoudt met etnische minderheden: ,,We leven nog altijd met de erfenis van de slavernij. Zwarte mensen zeggen: 'Hé, wij hebben onze eigen holocaust gehad. Er zijn miljoenen slaven vermoord en daar willen wij erkenning voor'.'' De beide aartsbisschoppen die met de tocht mee zullen lopen -beiden afkomstig uit Oeganda- hopen dat de tocht het begin zal zijn van 'een helingsproces'.

Een soortgelijk initiatief wordt onder meer in Nederland vormggegeven door de stichting Boete en Verzoening. Zij erkennen de schuld van christenen in de eeuwenlange jodenvervolging, onder meer in de Holocaust, en knappen als helend gebaar jaarlijks vele (vervallen) joodse graven op. Op hun website staat het prachtig verwoord, vind ik: ,,Met vele andere christenen voelen wij een diepe pijn en schaamte over deze gebeurtenissen. Wij voelen ons persoonlijk niet schuldig aan deze wandaden, maar wij voelen ons wél verantwoordelijk om de pijn die hierover bij vele joodse mensen nog leeft, te helpen verzachten. Zonder enige pretentie willen wij een spijker slaan aan een brug, die christenen en Joden weer zou kunnen verbinden. Bij dit alles wordt niet gestreefd naar evangelieverkondiging onder Joden, ook niet bedekt of in het geheim.''

Lees ook op deze weblog: Christenen hielden slavenhandel in stand

Lees ook:Christenen hielden slavenhandel in stand
Lees ook:Homo bisschop niet welkom bij kerkbijeenkomst
Lees ook:‘Joden gebruikten bloed van christenen voor rituelen’
Lees ook:Adequate reactie op wegpesten ‘Joods echtpaar’ in Amsterdam
Lees ook:Paus: joden moeten Jezus erkennen

Eén reactie op “Christenen doen boete voor hun rol in de slavernij

  1. vg

    Van wie is het schilderwerk/plaatje op de pagina? en hoe heet het werk?

    bedankt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.