Moet een moslim-agente haar baas een hand geven?

Politie van legoHet is weer raak in Groot-Britannië. We hebben net de discussie rondom een verbod op religieuze symbolen van British Airways gehad, nu staat de Britse politie in het middelpunt. Wat is er gebeurd? Een Londense islamtische politieagente heeft geweigerd om haar hoogste baas een hand te geven, vanwege haar strikte geloofsovertuiging. Het incident gebeurde tijdens een ceremonie waar nieuwe rekruten een ontmoeting hadden met Sir Ian Blair, de Londense korpscommandant. 'Het verzoek om geen hand te hoeven geven werd alleen toegestaan om het feestje niet te bederven', volgens een politiewoordvoerster.

"Dit is nog nooit eerder voorgekomen en de korpscommandant was pisnijdig’’, vertelde een hoge politiefunctionaris over Blairs reactie. "Maar hij ging ermee akkoord om geen scène te schoppen’’, aldus de zegsman. De vrouw wordt in de Britse krant Mail on Sunday beschreven als een 'non-Asian' moslim, ofwel een niet uit Azië afkomstige moslim. Hmm… Als dat zo specifiek gemeld wordt, zou het mij niet verbazen dat het om een Westerse, tot de islam bekeerde, vrouw gaat. Het is bekend dat juist net bekeerde Westerse moslims vaak behoorlijk streng in de leer zijn.

Uiteraard kwam er uit diverse hoeken commentaar. Verschillende politiefunctionarissen vroegen zich af hoe je ooit agent kunt zijn, als je geen mannen aan mag raken. Maar, volgens de vrouw, gaat het bij dat contact alleen om zoenen of een hand geven. Ze verwacht dus geen problemen in haar werk. Andere officieren van de politie zijn bezorgd dat een eventueel ontslag de kloof tussen de politie en de moslimgemeenschap alleen maar zou vergroten.

Mijn eerste reactie is: Stel je niet aan en geef die man gewoon een hand. Maar dat komt met name omdat de geloofsovertuiging en cultuur van moslims mij niet met de paplepel ingegoten is. Ik vind het belangrijk om respect te hebben voor iemand anders geloofsovertuiging, ook (of misschien wel juist) als je daar niet bekend mee bent en het misschien in eerste instantie vreemd in de oren klinkt.

Maar ondanks dat respect, dat ik graag wil opbrengen, vind ik dit een stap te ver. We hebben het goede gebruik om elkaar bij wijze van groet de hand te schudden en het is ronduit een klap in het gezicht om die hand te weigeren. Als je werkelijk van mening bent dat je geen hand kunt geven aan een ongelovige, dan denk ik dat je beter af bent in een cultuur waar je die ruimte krijgt. Of je moet geen functie willen krijgen, waarin je in zo een situatie komt. Prima als moslims een hoofddoek dragen, wat mij betreft ook in sommige openbare functies, maar dit vind ik echt een stap te ver. Een klein beetje aanpassen aan de hier geldende omgangsvormen lijkt me wel wenselijk.

Lees ook op deze blog: Kruistocht Britisch Airways voorbij
Lees ook op deze blog: Belgisch protest moslima's tegen hoofddoekverbod
Lees ook op deze blog: Samir, zeg 's AAAAA

Lees ook:Cohen: moslim hoeft geen hand te geven aan vrouw
Lees ook:Vrouw gearresteerd door reli-cops voor praten met man
Lees ook:Flinke toename eerwraak-gevallen Amsterdam
Lees ook:Verpleegkundige ontslagen vanwege opdringerigheid geloof
Lees ook:Moslim opgepakt voor aanslag op moskee met Mohammed-haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.