Westermoskee wellicht in ‘radicale’ handen

Maquette Westermoskee, foto TrouwRuim een week geleden ontstond er wat ophef rondom de nieuw te bouwen Westermoskee (zie foto). Alles leek zo mooi Nederlands te gaan: het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes, woningbouwvereniging Het Oosten en de Turks-religieuze organisatie Milli Görüs hadden regelmatig overlegd en een document ('convenant') opgesteld waarin onder meer de afspraak ondertekend werd dat de nieuwe moskee niet onder invloed zou komen van het meer radicale Duitse hoofdkantoor van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs. Maar vorige week maakte moskeebestuurder Fatih Dag bekend zich niet langer te houden aan het convenant en zei hij dat hij 'onder druk' getekend had. En nu meldt KRO-reporter vandaag dat de Amsterdamse Westermoskee recht tegen het convenant in, juist in handen komt van het Duitse hoofdkantoor. Amsterdam heeft een probleempje.

Milli Görüs heeft in Nederland 42 van de totaal 245 Turkse moskeeën in bezit en vertegenwoordigt rond de 20.000 leden. Met de bouw van de Westermoskee had Amsterdam juist een meer gematigde moskee op het oog, met een minaret van 42 meter hoog als liberaal hoogtepunt. Hun grootste probleem is echter dat het convenant een zuivere wassen neus was. Niemand hoeft zich te houden aan een convenant, wat wel blijkt uit een stuk van dagblad Trouw, die de hele zaak uitvoerig gevolgd heeft: ,,Een woordvoerder van stadsdeel De Baarsjes laat weten dat het eenzijdig opbreken van het convenant geen consequenties heeft voor het verlenen van een bouwvergunning''. Terecht stelde Trouw het convenant ter discussie: een overheid mag helemaal niet eisen dat een moskee 'liberaal' wordt, dat zou een regelrechte inmenging in de vrijheid van godsdienst zijn.

Maar waarschijnlijk gaat de hele bouw überhaupt niet door. „Volgens mijn berekening gaat het hele project 18 miljoen kosten'', legt Fatih Dag uit in Trouw. ,,Daarvan hebben we vijf miljoen in kas, enkele partners betalen ook miljoenen mee. Blijft over: vier miljoen euro. Dat moeten onze leden opbrengen, en dat gaat niet. Misschien komt die prachtige moskee er. Misschien ook niet. Dan maar geen moskee. In de Koran staat dat de hele aarde een gebedsplaats is.''

Lees ook:Amsterdam stelt onderzoek Westermoskee in
Lees ook:Turkse moslims massaal opgelicht
Lees ook:CDA ‘erg verontrust’ over radicale invloed op moskeeën
Lees ook:Onderzoek: Acht procent (53,7 miljoen) Europeanen is moslim
Lees ook:Gelovigen ontwijken kerk in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.