ChristenUnie-stemmers tevreden met kabinet

De Fractieleiders Rouvoet, Balkenende en BosEen overgrote meerderheid van de ChristenUniestemmers is blij met het regeringsakkoord. Dat blijkt uit een peiling onder de lezers van het Nederlands Dagblad.  Het vertrouwen in het nieuwe kabinet is groot. Van de ondervraagden gelooft 84,5 procent dat het kabinet de ambtstermijn zal volmaken. Jongeren zijn op dit punt iets sceptischer dan ouderen. Van de ondervraagde CDA-stemmers denkt zelfs 90,9 procent dat dit kabinet het zal volhouden. Over de roep van een groep CDA’ers om een moslimminister, zijn de lezers van de christelijke krant, zoals was te verwachten, grotendeels negatief.

71 procent vindt een moslimsminister voor het CDA 'een slecht idee'.  Elf procent geeft aan een moslimminister een goéd idee te vinden, zeventien procent heeft geen mening. Opvallend bij alle uitkomsten is, dat de CDA-stemmers nauwelijks van mening verschillen met de lezers die ChristenUnie stemden.

Op de vraag of de ChristenUnie voldoende heeft binnengehaald om herkenbaar te blijven tussen de grote partijen CDA en PvdA, antwoordde 86,8 procent van de ondervraagden bevestigend. Slechts 5,8 procent vindt het resultaat dat André Rouvoet en zijn rechterhand Arie Slob uit het vuur sleepten onvoldoende. Opmerkelijk is, dat de SGP-stemmers uit het lezerspubliek zelfs nog enthousiaster zijn over de herkenbaarheid van de ChristenUnie in het regeerakkoord. 94,4 procent van hen vindt dat de ChristenUnie herkenbaar is gebleven, terwijl hun partijleider Bas van der Vlies deze week tegenover het Nederlands Dagblad nog zeer zuinig reageerde op het onderhandelde resultaat.

Dat Rouvoet besloten heeft minister te worden, vindt 71,2 procent van de ondervraagden terecht. Vijftien procent was het eens met de CU-Kamerfractie en partijvoorzitter Peter Blokhuis, die vonden dat de partijleider in de Tweede Kamer moest blijven. Opvallend is dat vooral de oudere ondervraagden aarzelden over de kabinetsdeelname van Rouvoet. Jongere deelnemers stemmen vaker in met Rouvoets toekomstige positie als vicepremier. Slechts ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat de christelijke partijen moeten streven naar christenvrouwen in het kabinet.

Van de CU-stemmers vindt 54,5 procent dat er naar een vrouwelijke minister gestreefd moet worden, van de CDA-stemmers vindt slechts 47,7 procent dat. De SGP-lezers verloochenen in dit opzicht de partijlijn niet: 83,3 procent van hen vindt streven naar een vrouwelijke bewindspersoon ongewenst. Opmerkelijk bij deze vraag is, dat vrouwen hem niet anders beantwoorden dan mannen. Vrouwen betwijfelden wel iets vaker dan mannen of het kabinet de rit wel zal uitzitten.

Helaas is bij de online-versie van dit artikel geen enkele verantwoording van het onderzoek gegeven. Er staat niet bij vermeld hoeveel mensen er onderzocht zijn, en dergelijke. Daardoor is het moeilijk inschatten hoeveel waarde aan dit onderzoek gehecht kan worden. Desalniettemin is het allicht indicatief en geeft het een redelijk beeld van de steun van de achterban voor de ChristenUnie: de partij zit op rozen!

Lees ook op deze weblog: Partijleden lobbyen voor (C)DA-moslimminister
Lees ook op deze weblog: CU verantwoordelijk voor lek regeerakkoord, partij boekt toch ook winst op ethische gebieden
Lees ook op deze weblog: Uitgelekt concept-regeerakkoord: abortus, euthanasie en homohuwelijk ongewijzigd
Lees ook op deze weblog: ChristenUnie onder vuur door achterban

Lees ook:NKO: Helft ChristenUnie-kiezers wil verbod homohuwelijk
Lees ook:Meerderheid vindt abortus geen moord
Lees ook:Poll-uitslag: Graag een boerkaverbod, maar hoe?
Lees ook:Uitslag peiling: Helft voor, helft tegen afschaffen homohuwelijk
Lees ook:Uitslag peiling: Ruime meerderheid is pro-Israël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.