Rouvoet stemt in met snelle scheiding, mits via de rechter

André RouvoetEchtparen zonder minderjarige kinderen die uit elkaar willen en het verder over alles eens zijn, moeten op een makkelijkere manier kunnen scheiden.  Dat staat in een voorstel waarover de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin) het woensdag eens zijn geworden, meldt het Parool. Nu mogen alleen advocaten een verzoek tot echtscheiding doen. In het nieuwe plan kunnen de partners naar de notaris stappen, die vervolgens namens beide echtgenoten een gemeenschappelijk verzoek bij de rechter indient voor een scheiding. De partners zien daarbij af van een mondeling verweer.

De rechter kan bij wijze van uitzondering wel tot een mondelinge behandeling besluiten, omdat hij bijvoorbeeld misbruik van omstandigheden vermoedt. De echtgenoten kunnen dan hun visie op de zaak geven. Maar ze hebben ook daarvoor geen procureur nodig.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben afgesproken dat de huidige flitsscheiding wordt afgeschaft. Daarbij zetten mensen hun huwelijk eerst om in een geregistreerd partnerschap, waarna dat zonder rechter wordt ontbonden. De PvdA en onder meer oppositiepartij VVD wilden echter een alternatief voor de flitsscheiding en drongen aan op een andere vorm van een administratieve scheiding.

In het voorstel voor een vereenvoudigde procedure is volgens een woordvoerder van Hirsch Ballin geen sprake van een flitsscheiding, omdat er wel degelijk een rechter aan te pas komt. Voor Rouvoet (ChristenUnie) was de onafhankelijke toetsing door de rechter essentieel. Ook vond hij het belangrijk dat er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn.

De ChristenUnie kan zich vinden in het plan. De fractie vindt altijd al dat mensen alleen via tussenkomst van een rechter mogen scheiden. PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti kon nog niet reageren. Ze wil het plan eerst in de fractie bespreken.

De Kamer spreekt binnenkort met de ministers over de kwestie. Ze debatteren dan ook verder over het wetsvoorstel dat echtparen verplicht om bij scheiding een plan te maken voor de opvoeding van en omgang met hun kinderen jonger dan 18 jaar. Dat geldt ook voor ouders met een geregistreerd partnerschap.

Lees ook op deze blog:
Echtscheiding is een (maatschappelijke) ramp

Lees ook:PvdA en VVD willen toch opnieuw invoering flitsscheiding
Lees ook:Duitse rechter van zaak gehaald vanwege beroep op Koran
Lees ook:Kinderen door echtscheiding veel vaker in problemen dan gedacht
Lees ook:Huiselijk geweld gaat ook de christelijke deur niet voorbij
Lees ook:Politci pleiten voor verbod op kinderporno in Second Life

2 reacties op “Rouvoet stemt in met snelle scheiding, mits via de rechter

  1. AdVader

    de flitsscheiding is een van de bouwstenen verweven in het wetsvoorstel Donner. Nu dat we daarmee hebben afgerekent is de antisociale verantwoordingsriedel niet meer houdbaar. Vanuit zelfzucht&haat voorzien worden in eenzijige duurzaam ontwrichting is bijna altijd niet de keuze/wil van vaders en al zeker niet van kinderen. Gedeeld gezag is absoluut iets anders dan gelijkwaardig ouderschap. Waarborg gelijke rechten (50/50 na scheiding 2 gezinnen), beloon de welwillende ouder maximaal. Bescherm bloedbanden eerbiedig familielevens, vaders zijn geen ‘alleenstaanden’ zonder kinderen, het moet en kan totaal anders. Inderdaad, het primaire kindbelang is het kinderrecht op familielevens en op de zorg&opvoeding van&door beide biologische ouders (hetero’s!).
    GescheidenVadersNL/Familie4Justice

      /   Beantwoorden  / 
  2. anony

    Ik heb een ernstige bedenking bij de reactie van AdVader (die bovendien een gruwelijke aanslag is op de Nederlandse taal).

    AdVader zegt: “Vanuit zelfzucht&haat voorzien worden in eenzijige duurzaam ontwrichting is bijna altijd niet de keuze/wil van vaders en al zeker niet van kinderen.”

    Dus u beweert dat het aan de moeders ligt?
    Ik hoop dat dat niet uw boodschap is, want dat zou een oppervlakkige en eenzijdige voorstelling van de werkelijkheid zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.