Huiselijk geweld gaat ook de christelijke deur niet voorbij

Huiselijk geweldMinister Hirsch Ballin heeft het startschot gegeven voor een landelijke campagne tegen huiselijk geweld. De campagne begint deze maand. Eleos juicht deze campagne toe en signaleert dat de problematiek van huiselijk geweld ook achter de christelijke voordeur voorkomt, schrijft Alpha Online. Huiselijk geweld kan worden omschreven als geweld dat in de privé sfeer plaatsvindt en wordt gepleegd door echtgenoten/partners, kinderen, familieleden en huisvrienden. Vormen van huiselijk geweld zijn: mishandeling van echtgenoot of partner, kindermishandeling en mishandeling of verwaarlozing van ouderen. Daarbij kan het geweld zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel zijn.

De precieze omvang van de problematiek is moeilijk in kaart te brengen. Het gaat om geweld achter de voordeur, waarover weinig gesproken wordt. In 2005 zijn er bij de politie 57.000 aangiftes van huiselijk geweld gedaan. Volgens justitie en hulpverlening is dit het topje van de ijsberg. Naar schatting krijgt een op de acht Nederlanders te maken met echgenoot  of partnermishandeling. Zo'n 80.000 kinderen worden jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling, waarvan er tussen de 40 en 80 aan de gevolgen hiervan overlijden.

Geweld op tv
Volgens drs. R. Tmmerman, klinisch psycholoog bij Eleos, gaat huiselijk geweld de voordeur van christelijke Nederland niet voorbij. "Huiselijk geweld is een probleem van alle eeuwen. Rangen of standen, kerkelijk of niet kerkelijk, een hogere opleiding of ongeletterd. Het komt overal voor, vaak onzichtbaar, achter gesloten deuren." Hij signaleert dat er binnen het pastoraat veel "onhandigheid en ongeloof" bestaat als het gaat om huiselijk geweld binnen christelijke gezinnen.

Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van geweld binnen gezinnen. Timmerman: "Geweld kan een gevolg zijn van relatieproblemen. Maar ook ernstige karakterproblemen kunnen een rol spelen. Psychiatrische problematiek is eveneens een voorkomend probleem. Maatschappelijke ontwikkelingen dragen hun steentje bij; denk hierbij aan geweld op tv."

Verwrongen Godsbeeld
De gevolgen van geweld zijn vaak ernstig. Er is sprake van zowel lichamelijke als psychische schade. De impact op kinderen van het getuige zijn van huiselijk geweld tussen de ouders is groot. Timmerman neemt ook schade op geestelijk vlak waar: "Mensen kunnen een verwrongen Godsbeeld krijgen. Bijvoorbeeld iemand die zegt: Ik kan God niet als Vader zien, want als ik aan mijn eigen vader denk, word ik bang."

Behandeling van partnergeweld is allereerst gericht op het stoppen van het geweld. Daarna kunnen relatie  of gezinsproblemen besproken worden. Een veelgebruikte behandeling is de time out methode waarbij de echtgenoten leren vroegtijdig de schakel van aanleidingen die tot de geweldsdaad leiden te doorbreken. Behandeling van kindermishandeling is eveneens gericht op het stoppen van geweld. Voor kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld zijn er preventieve cursussen.

Lees ook:Rouvoet stemt in met snelle scheiding, mits via de rechter
Lees ook:PvdA en VVD willen toch opnieuw invoering flitsscheiding
Lees ook:Obama: ik ben geen moslim
Lees ook:‘Ex-moslims worden regelmatig ernstig bedreigd’
Lees ook:India geeft geldsteun slachtoffers antichristelijk geweld

2 reacties op “Huiselijk geweld gaat ook de christelijke deur niet voorbij

  1. liesbeth waasdorp

    ik ben zelf slachtoffer van huiselijk geweld, ondanks dat mijn ex en ik overtuigd christen zijn.. Het is heel moeilijk om dit in de gemeente onder de aandacht te brengen: de man is het hoofd, vrouw moet gehoorzamen. Ik ben op zoek naar lotgenoten, ik ben nl alle contacten uit de kerk kwijt (ik heb de scheiding doorgezet), en wil eingelijk dit onder de aandacht brengen. Er zijn zoveel vrouwen die en eenzaam zijn,vol schuld gevoelens zitten enz. Dit kan en mag niet blijven duren. Vergeven is helemaal de juiste weg, maar de man moet schuld bekennen en kan niet wegkomen met : ik heb stomme dingen gedaan,maar het is jouw eigen schuld en jij vergeeft niet. Ik ben heel benieuwd of iemand die dit leest dit ook herkent.

      /   Beantwoorden  / 
    1. stefanie

      meisje,
      ik ben ontroerd door je verhaal maar ik zeb eenb dochter van drie van een jongen die heel evangelisch opgevoed is, hiedoor zag ik elke keer elke hoek van de kamer. Blijf weg in een gemeenschap waar de vrouw onderdanig hoort te zijn, god is overal die zegt dat je je eigenwaarde moet houden
      sterkte

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.