In Amerika wonen veel vrienden van God

'Christelijke worstelaars'Zojuist een afgelopen maandagavond uitgezonden documentaire bekeken, genaamd 'Friends of God'. In de docu maakt Alexandra Pelosi een tochtje door Amerika en bezoekt ze allerlei conservatief christelijke Amerikanen, zogenaamde 'evangelicals'. De documentaire zou volgens de website van VPRO-Tegenlicht niet online te bekijken ivm rechten, maar staat gewoon op de basis-VPROwebsite: klik hier (docu duurt 50 min). Soms twijfel je of je nu heel erg hard moet lachen (drive-in kerkdienst; christelijke worstelfederatie) of toch heel hard moet huilen (hele jonge kindertje die welhaast gehersenspoeld moeten opdreunen dat ze echt niet in evolutie geloven; Ted Haggard die ruim voor zijn seksschandaal zegt dat christenen de allerbeste seks hebben en hun vrouw áltijd laten klaarkomen, wel twee keer per dag). Lachend of huilend, de documentaire is zeker het bekijken waard.

Het Amerikanisme druipt echt van elke bezochte activiteit af. Alles moet groots, de nation moet teruggewonnen worden voor Jezus, elke uitspraak is stellig (de Amerikaanse abortus is vergelijkbaar met de Holocaust, evolutie is een leugen) en elk woord wordt met een grote, welhaast pijnlijk brede glimlach gesproken ('wij zijn zo enorm gelukkig, ik kan me niet voorstellen dat ik gelukkiger kan zijn'). Maar als je dat -mij iets te overdreven succesvol- buitenste laagje eraf krabt, is er wel veel te leren van de eenvoudige radicaliteit van deze christenen. Ze kennen geen angst om afgewezen of uitgelachen te worden. Ze zeggen -bijna simplistisch- gewoon recht-voor-z'n- raap wat ze geloven, omdat het nu eenmaal zo in de bijbel staat. En ze zijn zeer sterk betrokken bij het welzijn van hun land en de mensen die daarin wonen.

Gelukkig was ik niet de enige die gemengde gevoelens had naar aanleiding van de uitzending. Op het VPRO-forum is een boeiende discussie gaande, variërend van 'ik word er woedend van' tot 'persoonlijk vind ik dit wel een boeiende documentaire (…) ps. God loves you'. Ben benieuwd of lezers van religie.blog.nl de docu gezien hebben, of teruggekeken hebben via het internet? Reageer en laat weten of jij bij de woedende groep hoort, of bij de 'God loves you'-groep. Of ergens daar tussenin natuurlijk.

Lees ook:Nachtfilm: Sex crimes and the Vatican
Lees ook:Nachtfilm: Israel lobby in de VS
Lees ook:Nachtfilm: Jesus Camp part 1 en 2
Lees ook:Nachtfilm: Jesus Camp part 3 & 4
Lees ook:Nachtfilm: Jesus Camp, laatste delen

2 reacties op “In Amerika wonen veel vrienden van God

  1. fay

    Doodeng vond ik het, het maakt me bang dat wij in Nederland dezelfde kant opgaan nu steeds meer politici openlijk hun geloof belijden en er een toename van interesse in en groei van de evangelische kerken is. Ook het bericht dat Carter en Clinton een nieuwe baptistenkerk gaan vormen valt m.i. in deze categorie. Ik behoor overigens tot de “God loves you” categorie maar omarm niet alles van het evangelische gedachtengoed.

      /   Beantwoorden  / 
  2. team annalovelight

    Kijk ook op http:www.annalovelight.com

    http:www.annalovelight.com/vriendenvangod.html

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.