Paus Benedictus XVI: ‘voor celibaat, tegen homohuwelijk’

Paus schrijft briefPaus Benedictus XVI houdt vast aan het verplichte priestercelibaat. Dat houdt in dat priesters van de Rooms-Katholieke Kerk niet mogen trouwen en dus een bestaan zonder seks dienen te leven. ,,Ik bevestig de schoonheid en het belang van een celibatair priesterleven als teken van totale en uitsluitende toewijding aan Christus, de Kerk en het Koninkrijk van God'', schreef de paus vandaag in zijn eerste apostolische exhortatie, een brief aan de kerk. In het document vat Benedictus de resultaten van de bisschoppensynode over de eucharistie samen, die een half jaar na zijn aantreden in april 2005 in het Vaticaan werd gehouden.

De paus herhaalt dat niet-rooms-katholieken niet tot de communie kunnen worden toegelaten. Weliswaar hunkert Benedictus naar meer eenheid tussen de christenen, maar het respect voor het sacrament verbiedt naar zijn mening rooms-katholieken de eucharistie terug te brengen tot een middel om eenheid tussen de christenen te bereiken. De paus pleit voor meer missen in het Latijn. ,,Het is goed als behalve de lezingen, de preek en de voorbeden de plechtigheid in de Latijnse taal wordt gehouden'', schrijft hij. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) zijn de meeste missen in de volkstaal. Alleen de vaste gezangen, zoals het Kyrie, het Gloria en het Sanctus, zijn vaak nog in het Latijn.

De paus stelt ook het homohuwelijk aan de orde. De kerk kan niet anders dan zich verzetten tegen de officiële bevestiging van relaties van twee mensen van hetzelfde geslacht. Katholieke politici hebben daarom volgens Benedictus de morele plicht zich tegen het homohuwelijk te verzetten, zoals zij ook abortus en euthanasie moeten afkeuren. Zaterdag demonstreerden zeker 50.000 Italianen nog voor invoering van het geregistreerd partnerschap in hun land. Zij keerden zich tegen de bemoeienis van Benedictus en de leiding van de Italiaanse RK-Kerk die zich fel tegen het geregistreerd partnerschap verzetten en katholieke politici onder druk zetten om de invoering ervan af te wijzen.

Lees ook:De Paus wil weer terug naar af met invoering Latijnse misdiensten
Lees ook:Paus wil islam-afdeling Vaticaan terug
Lees ook:Paus spreekt zorg uit over aanhoudend geweld en ellende
Lees ook:Paus verklaart iemand heilig die gelovigen propjes papier laat slikken
Lees ook:‘Diepe wonden in betrekkingen christenen en moslims’

Eén reactie op “Paus Benedictus XVI: ‘voor celibaat, tegen homohuwelijk’

  1. huig

    Wel, ik kwam met bladeren dit artikel tegen.
    Hoewel het al enkele jaren geleden is opgetekend wil ik gewoon mijn gedachten opschrijven.
    Dit kan nooit kwaad en misschien komt er een reactie die me helpt om een duidelijker beeld te krijgen van sommige gedachten en uitspraken.
    Zeker als ze van een niveau komen waar je van verwacht dat ze belezen zijn en geleerd.

    Ik kom tot de conclusie dat het artikel meer de oude zienswijze weer oppoetst dan dat men bijbelse argumenten aandraagt.

    In het oude en in het nieuwe testament wordt nergens over het dienen van de Here God gesproken die het celibaat ondersteunt of bevestigd.
    Er staat duidelijk dat men gehuwd zal zijn met één vrouw, hun kinderen een goed voorbeeld geven, niet verslaafd aan drank, etc.

    Alleen Paulus was ongetrouwd en zijn toehoorders moedigde hij aan om zijn voorbeeld te volgen, maar dat was geen noodzaak. Het gaf je meer mogelijkheden en dat lijkt me een goed advies, maar geen wet.
    Trouwens, Petrus was gehuwd en de Paus zegt op zijn stoel te zitten.

    Nergens wordt er in de bijbel gesproken dat men de dienst moet doen in het Latijn en ik begrijp niet waarom men daar nog steeds een claim oplegt.
    Er is in ieder geval geen goddelijke inspiratie
    te vinden in de bijbel.
    Van ouds her is het O.T. in het Hebreeuws en het N.T. in het Grieks over gedragen.
    En trouwens, niemand wordt door het Latijn gesticht. Voor de meesten is het een onbegrijpelijke taal, die men alsnog van een vertaling moet voorzien.
    Als men denkt daar de Here God mee te behagen, dan gelden daar totaal andere normen voor.

    Romeinen 12: 1-2
    1 Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik u om uzelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, want dat is de ware eredienst voor u. 2 U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.

    De katholieke kerk claimt en spreekt zich uit en dicht zich heel veel eigenschappen toe en zet, lees ik, anderen hierdoor buitenspel, maar het is de Heilige Geest die God vertegenwoordigd op aarde en die laat zich niet leiden door menselijke uitspraken of overwegingen.

    Natuurlijk zijn er uitspraken die Bijbels te verantwoorden zijn, maar die kun je alleen uitleggen en doorgeven aan medechristenen en adviseren aan andersdenkenden.

    Maar waar we als christenen in de geschiedenis schromelijk in tekort geschoten zijn, is gehoorzaamheid, een voorbeeld zijn en onbesproken gedrag.

    Als we ons zelf eens onder de loep namen en alle woorden die zijn gesproken en geschreven in het artikel eens in ons eigen leven zouden evalueren, dan zouden we zeker schoonmaak moeten houden in onze eigen geestelijk huis.

    Normen tav Abortus, euthanasie, homoseksualiteit, etc. zijn niet op te leggen aan mensen die er andere maatstaven op na houden. Je kunt adviseren en je beweegredenen doorgeven. Maar vooral je aan je eigen normen en waarden houden.

    Belangrijker is voor alle christenen wat de psalmist ons voorhoudt:
    Waar liefde woont gebied de Heer zijn zegen, daar wordt zijn hel verkregen, leven tot in eeuwigheid.
    Daar wil ik mij zoveel als mogelijk is naar uitstrekken

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.