Paus verklaart iemand heilig die gelovigen propjes papier laat slikken

Propjes papierCirca een miljoen Brazilianen zijn vrijdag bijeengekomen op een militair terrein in metropool Sao Paulo om daar een mis bij te wonen onder leiding van bezoekende paus Benedictus XVI. De kerkvorst verklaarde tijdens de mis pater Frei Galvao (1739-1822) als eerste Braziliaan heilig. De mis was een van de hoogtepunten van het bezoek van de Duitse paus aan het grootste rooms-katholieke land ter wereld. Benedictus XVI blijft tot en met zondag in Brazilië. Frei Galvao is voor veel gelovige Brazilianen eigenlijk allang heilig omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor talrijke wonderbaarlijke genezingen, vanaf begin negentiende eeuw. Brazilianen die genezing zoeken, slikken vaak propjes papier, die wonderpillen worden genoemd, met daarop korte gebeden geschreven. Frei Galvao liet patiënten ook dergelijke propjes slikken. Vindt u het erg als ik een klein moment de wenkbrauwen frons?

Even kort door de bocht: de Paus verklaart iemand heilig die arme gelovigen propjes papier laat doorslikken? De eerste die mij kan laten zien waar in de bijbel mensen worden opgeroepen om propjes papier door te slikken, om zo genezing te ontvangen, mag het me laten weten. Riekt naar bijgeloof en kwakzalverij. Maar blijkbaar is dat geen probleem in de Rooms-Katholieke Kerk.

Er was overigens wel een bijbelse profeet (Ezechiël) die een boekrol op moest eten. Toegegeven, ook wat merkwaardig, maar dat was niet voor genezing en had een symbolische functie (zo zijn er meer profeten die pittige opdrachten kregen om dingen aan het volk Israël duidelijk te maken, zoals bijvoorbeeld Hosea die met een hoer moest trouwen). Gelukkig smaakte die boekrol overigens 'zoet als honing', dus dat was een meevaller.

Lees ook:Paus Benedictus XVI: ‘voor celibaat, tegen homohuwelijk’
Lees ook:Tony Blair wordt Rooms-Katholiek
Lees ook:De Paus wil weer terug naar af met invoering Latijnse misdiensten
Lees ook:Datum bekend conferentie Vaticaan en moslims
Lees ook:Paus wil islam-afdeling Vaticaan terug

4 reacties op “Paus verklaart iemand heilig die gelovigen propjes papier laat slikken

  1. David

    Wordt die enkel heilig verklaard voor die propjes papier?

      /   Beantwoorden  / 
  2. P.G.M. Klaassen

    Jammer hoor, maar dit bericht is tendentieus. Er zijn bijbelse gevallen van bekend. BOvendien gaat het om de gebeden die gesproken worden, waardoor het eten ervan deze symbolisch verinnerlijkt. Natuurlijk is dit gebruik geen reden om hem heilig te verklaren. Dat maken slechts vijandige media ervan. Zijn prediking en heldhaftige deugdzaamheid maken deze canonisatie gerechtvaardigd!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Huig

    Nou, Ik ga lekker op een oude inbreng reageren omdat ik daar behoefte aan heb.
    Ik ga niet reageren of de papiertjes wel of geen invloed hebben gehad op genezing, daarvoor ben ik onbevoegd en kan het dus ook niet beoordelen.
    Jezus spuugde op de grond en smeerde dat op de ogen van een blinde, ook niet zo’n theologische handeling maar de uitwerking was fenominaal wantde blinde kon weer zien.
    Maar de bijbel leert wel dat we niemand heilig of zalig kunnen verklaren. Dat is volkomen nonsens.
    Lees gewoon in de bijbel 1 corinte 4:1-4 en je bent bijgepraat over dit onderwerp.

    http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Kor+4&id16=1&pos=0&l=nl&set=10&idp0=19&idp1=17

      /   Beantwoorden  / 
  4. Paapsgezind

    Wat een kinderachtig geschreven stukje. Als je geen kaas hebt gegeten van mystiek kun je er maar beter het zwijgen toe doen, David Slager.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.