Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston

Interieur Rooms-Katholieke Kerk VSHet Amerikaanse aartsbisdom Boston verkoopt zijn negentig jaar oude hoofdkwartier voor ruim 48 miljoen euro. Het bisdom verkeert in financiële problemen na de toekenning van schadeclaims aan circa duizend slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, schrijft Katholiek Nederland. Een deel van het nu vrijgekomen geld is volgens Amerikaanse media nodig om schadevergoedingen aan slachtoffers te bekostigen. Maar volgens het aartsbisdom wordt het bedrag in zijn geheel aangewend voor andere noden van het bisdom. Kardinaal Seán Patrick O'Malley, aartsbisschop van Boston, zegt in een persbericht dat het geld ten goede komt aan de parochies, de clerus, de priesteropleiding en verscheidene pastorale programma’s.

Het aartsbisdom Boston keert zeker 70 miljoen euro aan schadevergoedingen uit aan slachtoffers van circa duizend gevallen van seksueel misbruik door geestelijken. Het bisdom heeft al meer dan zestig kerkgebouwen gesloten om daar geld voor vrij te maken. Het misbruikschandaal kwam in 2002 in Boston aan het licht en verspreidde zich vervolgens over de Verenigde Staten.

Het Boston College neemt het stuk grond van ruim zeven hectare en de gebouwen van het hoofdkwartier over. De universiteit nam de afgelopen jaren al achttien hectare van het bisdom over voor ruim 75 miljoen dollar.

Lees ook:Excuses voor 500 keer seksueel misbruik
Lees ook:Vaticaan moet meldingen seksueel misbruik sneller afhandelen
Lees ook:Seksueel misbruik kerk VS blijft duur probleem
Lees ook:Turkse moslims massaal opgelicht
Lees ook:Neppriester licht via geldtruc Amsterdammers op

2 reacties op “Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston

  1. Sietske

    Dan weet je ook weer waarom Paulus voorschrijft dat iedere leider van een christelijke gemeente getrouwd moet zijn. Priesters in het Oude Testament waren bij mijn weten ook altijd “aan een vrouw verbonden”.

    Het celibaat is een interessant concept, maar er zijn verdraaid weinig mensen die ook daadwerkelijk die gave bezitten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. HTML Forms

    hey man I like it. I’m off to write more articles and put your ideas to the test. After all, we always have something new to learn and being humble, I came here to learn. Bookmarked.

    - Josh

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.