Excuses voor 500 keer seksueel misbruik

De schaduw van het celibaatDe aartsbisschop van Los Angeles, kardinaal Roger Mahony, heeft de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters zondag excuses aangeboden. ,,Ik ben de gevolgen van deze vreselijke zonde en misdaad die hun leven hebben beïnvloed, veel dieper dan ooit gaan begrijpen'', zei het hoofd van het grootste rooms-katholieke bisdom in de Verenigde Staten, meldt Kerknieuws. Mahony erkende dat hij de tijd niet kan terugdraaien en dat hij de slachtoffers ,,de onschuld die hun is afgenomen'' niet meer kan teruggeven. De kardinaal maakte zijn excuses, nadat bekend was geworden dat het aartsbisdom in totaal 660 miljoen dollar (479 miljoen euro) betaalt aan vijfhonderd mensen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door priesters en leden van leden van religieuze ordes en congregaties.

Door de schikking, de grootste ooit in een zedenzaak, voorkwam Mahony, dat deze week de rechtszaak zou beginnen die twaalf slachtoffers van de inmiddels overleden pater Clinton Hagenbach tegen het aartsbisdom hadden aangespannen. Zij eisten miljoenen aan schadevergoedingen. De kardinaal en andere leidende figuren uit het aartsbisdom liepen het risico als getuige te moeten uitleggen wat zij van Hagenbachs gedragingen afwisten.

Mahony maakte in mei bekend dat het aartsbisdom zijn hoofdkantoor zal verkopen om de schadevergoedingen aan de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters te kunnen betalen. Nog eens vijftig andere gebouwen staan op de nominatie om van de hand te worden gedaan.

In het aartsbisdom Los Angeles wonen meer dan 4,3 miljoen rooms-katholieken. Er zijn bijna driehonderd parochies. Mahony heeft toegezegd dat er geen parochies en scholen worden gesloten om geld voor de betaling van schadevergoedingen vrij te maken.

Lees ook op deze blog:
Vaticaan moet meldingen seksueel misbruik sneller afhandelen
Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston

Lees ook:Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston
Lees ook:Seksueel misbruik kerk VS blijft duur probleem
Lees ook:Vaticaan moet meldingen seksueel misbruik sneller afhandelen
Lees ook:Nachtfilm: Sex crimes and the Vatican
Lees ook:Kardinaal Simonis krijgt welverdiende rust van Paus

6 reacties op “Excuses voor 500 keer seksueel misbruik

  1. Faolchú Airgid

    Hey kijk, een kerkelijke geestelijke die zijn kop niet in het zand steekt!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sander

    Ach ja, priesters zijn ook maar mensen. Alleen wel mensen die celibaat moeten leven, waardoor alle seksuele driften worden opgepot. Geen verassing dat dit soort excessen regelmatig aan het licht komen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk-Jan

    Nu nog excuses aan alle andere Christenen…in elke discussie met niet-christenen word je wel geconfronteerd met de smerige acties die ze daar hebben uitgevreten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. avocatus diaboli

    @Faolchú Airgid ????

    even een leveltje dieper lezen vriend.
    De kardinaal en andere leidende figuren uit het aartsbisdom liepen het risico als getuige te moeten uitleggen wat zij van Hagenbachs gedragingen afwisten.

    Hoeveel is er niet bekend?
    Is mahony zelf ook betrokken?

      /   Beantwoorden  / 
  5. avocatus diaboli

    @sander laat ze dan gewoon lekker naar de hoeren gaan, is goedkoper dan schadevergoeding te betalen. imho beter voor de samenleving en het imago vd kerk

      /   Beantwoorden  / 
  6. _joker_

    Wie één van deze kleinen die op Mij vertrouwen ten val brengt, kan beter met een molensteen om zijn nek in zee geworpen worden. … (Christus)

    Nou, kom op met die steen! oeps! sorry vergeef me _0_

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.