Vaticaan moet meldingen seksueel misbruik sneller afhandelen

st. Pieter in VaticaanstadHet Vaticaan neemt te veel tijd om een oordeel te vellen over priesters die van seksueel misbruik worden beschuldigd. Bij de leiding van de RK Kerk zijn sinds 2001 ongeveer duizend klachten tegen priesters en leden van religieuze ordes en congregaties ingediend, maar slechts tien daarvan zijn afgehandeld. Dat schrijft het Italiaanse weekblad Panorama, een van de bladen van het concern van oud-premier Silvio Berlusconi, deze week, meldt Kerknieuws op gezag van ANP. Het blad is nagegaan wat er is gebeurd met de klachten, die sinds 2001 bij de congregatie voor de geloofsleer zijn ingediend. Paus Benedictus XVI was meer dan twintig jaar hoofd van dat Vaticaanse bestuursorgaan, tot hij in april 2005 tot hoofd van de RK-Kerk werd gekozen.

Het artikel in Panorama komt kort voor de Italiaanse publieke omroep RAI een documentaire van de Britse omroep BBC uitzendt. Daarin wordt het Vaticaan ervan beschuldigd dat het het seksueel misbruik door priesters en religieuzen toedekt. Zo zou de leiding van de kerk een priester die daarvan wordt verdacht eerder overplaatsen naar een ander bisdom dan dat zij hem bij de politie aangeeft.

De krant La Stampa heeft van de commotie die het besluit van de RAI om de BBC-documentaire uit te zenden heeft veroorzaakt, gebruikgemaakt om aandacht te besteden aan de zaak van de Mexicaanse pater Marcial Maciel. De 85-jarige pater, oprichter van de conservatieve beweging Legionairs van Christus, kreeg in mei 2006 opdracht van het Vaticaan zich uit het openbare leven terug te trekken en een leven van gebed en boetedoening te leiden. Hij was tien jaar daarvoor al beschuldigd van seksueel misbruik van priesterstudenten. Maciel hoefde zich niet voor een kerkelijke rechter te verantwoorden en hij werd niet geëxcommuniceerd.

Lees ook op deze blog:
Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston

Lees ook:Seksueel misbruik kerk VS blijft duur probleem
Lees ook:Nachtfilm: Sex crimes and the Vatican
Lees ook:Excuses voor 500 keer seksueel misbruik
Lees ook:Zeeuw doet seksueel misbruik nichtjes af als ‘doktertje spelen’
Lees ook:Ca. 1000 schadeclaims seksueel misbruik bij aartsbisdom Boston

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.